Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ηλείας: Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε...

provata kopadi

Ο πρωτογενής τομέας πλήττεται βάναυσα από τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια και κατά συνέπεια και στην ελληνική οικονομία. Μαζί με τους αγρότες οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται μακριά από την παραγωγή.

Η κτηνοτροφία μαζί με τη γεωργία δεν μπορούν να αντέξουν το δυσβάσταχτο κόστος και την ακρίβεια στα πάντα πλέον. Από την άλλη υπάρχει ζήτηση σε βασικά προϊόντα, όμως όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι δεν υπάρχει στήριξη από την ελληνική πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο.

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Ηλείας Κώστας Θεοδωρόπουλος μίλησε στο ένθετο για τον πρωτογενή τομέα του gaia365.gr και του ilialive.gr για όλα αυτά που απασχολούν τον κλάδο.

“Είμαστε στην πιο δεινή θέση αυτή τη στιγμή οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες αλλά γενικότερα και όλος ο κόσμος. Όμως για εμάς, αυτή τη στιγμή δεν ασχολείται κανείς με την κτηνοτροφία και ο καινούργιος υπουργός είναι τελείως ανύπαρκτος. Στα χέρια του δεν έχει περάσει μία πληρωμή. Τα προβλήματα αφορούν την ακρίβεια, το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα λιπάσματα, την καλλιέργεια, όλα γενικά που μας έχουν μηδενίσει. Έχει ζήτηση το γάλα αλλά η πολιτεία δεν βοηθάει έτσι ώστε να έχουμε παραγωγή. Να δουλέψει η κτηνοτροφία να αυξήσουμε την παραγωγή και ο κόσμος να δουλέψει και να εισπράξει το κράτος. Και είμαστε παντού ελλειμματικοί, γιατί και η φέτα είναι προϊόν περιζήτητο” εξήγησε.

Theodoropoulos 1

Λίγο πριν το Πάσχα και το ενδιαφέρον στρέφεται παραδοσιακά στα αρνιά. Όμως όπως είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος και εδώ το κόστος τσακίζει τον κτηνοτρόφο.
“Σε ότι αφορά το αρνί είναι ελλειματικό αυτή τη στιγμή, το Πάσχα θα έχουμε πρόβλημα. Για τα αρνιά, το 80% το έχουν οι έμποροι στα χέρια τους, τα μεγάλα σφαγεία. Που να ανταγωνιστείς με τους μεγάλους που έχουν 60.000 αρνιά, με 20 που έχω εγώ, 30 ο άλλος… Επιπλέον, το κόστος των ζωοτροφών έχει ανέβει. Εμείς πρέπει να πουλήσουμε τουλάχιστον 6 € για να καλύψουμε το κόστος μας. Πράγμα το οποίο είναι δύσκολο. Και παρόλο που θα πουλήσουν οι έμποροι πολύ ακριβά, πάνω από 12 €, ο κόσμος θα πληρώσει… Να αυξήσουμε τις τιμές βάσει κόστους οι κτηνοτρόφοι, αφού θα πληρώσει ο κόσμος, όμως να μην τα πάρουν αυτά τα λεφτά οι μεσάζοντες και οι έμποροι” σημείωσε και συμπλήρωσε πως πλέον δεν υπάρχουν εισαγόμενα προϊόντα. “Όλα είναι ντόπια. Κυρίως γιατί είναι πολύ νωρίς, αλλά και γιατί τα εισαγόμενα προϊόντα έχουν ακριβύνει. Δεν είναι όπως παλιά που ερχόντουσαν πολύ φθηνά και τα πουλούσαν για να οικονομήσουν, πλέον δεν συμφέρει να τα φέρουν”…

Εκτινάχθηκε το κόστος σε ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα

Ο κ. Θεοδωρόπουλος σχολίασε ότι στο θέμα της ενέργειας όλοι έχουν μείνει στα λόγια. “Ακούσαμε ότι θα βοηθήσουν τον κλάδο των κτηνοτρόφων, των αγροτών, αλλά εγώ δεν έχω δει τίποτα. Έχουν μείνει μόνο στα λόγια… Από την άλλη, έχουμε το πετρέλαιο στα ύψη, τα λιπάσματα επίσης. Δεν μπορούμε να ρίξουμε λίπασμα στο τριφύλλι για να παράγουμε. Φανταστείτε ότι αγοράζαμε την παλέτα με 400-450 €  και σήμερα έχει φτάσει 1050 €. Ειδικά τα νιτρικά και ασβεστούχα είναι στα ύψη. Υπήρξαν σκέψεις για να πάμε σε πιο “εξευγενισμένα” λιπάσματα, όμως είναι απλησίαστα. Και από την άλλη το ρεύμα είναι απλησίαστο. Η κρίση με το ρεύμα ξεκίνησε πριν τον πόλεμο, δεν φταίει ο πόλεμος για όλα…” τόνισε… 

sotir skoub 1130x300

“Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε”

Για τον κόσμο της κτηνοτροφίας πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης υπό αυτές τις ακραίες συνθήκες στην οικονομία. “Εμείς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε πλέον με τίποτα. Υπάρχει απόλυτη ερημοποίηση, όλα τα χωράφια είναι χέρσα. Πως θα καλλιεργήσει ο άλλος; Όλα πλέον είναι στα λόγια και δεν έχουμε καμία βοήθεια ακόμα και για το πετρέλαιο αυτά που είχαν ακουστεί, δεν έχει γίνει τίποτα. Μία άλλη μεγάλη κοροϊδία, είναι ότι λένε ότι μείωσαν τις ζωοτροφές στο 6% και στα λιπάσματα. Εγώ πώς να καλύψω τα έξοδά μου, αφού δε μου καλύπτει το τρακτέρ, δε μου καλύπτει το χωράφι, δε μου καλύπτει τα έξοδα της οικογένειάς μου, δεν μου καλύπτει τίποτα. Άρα όταν εισπράξω εκείνο που θα εισπράξω θα πάω στην εφορία και θα πληρώσω το υπόλοιπο 6%. Και οι κουτοί οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες χειροκροτούν. Γιατί δεν μειώνει το πετρέλαιο, τα σιδερικά, τα λάδια; Είναι μία κοροϊδία…” σημείωσε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Ηλείας.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος στάθηκε και στην τιμή του γάλακτος, όπου σημείωσε πως έπρεπε να έχει φτάσει στο 1,30€ και πάνω, για να καλυφθεί το κόστος. Τόνισε πως δεν υπάρχει κέρδος καθώς οι αυξήσεις στην τιμή του έρχονται να καλύψουν τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής.

“Πρέπει να κάτσουμε στο αντικείμενό μας από το πρωί έως το βράδυ για να βγει το μεροκάματο και πάλι με τις παρούσες συνθήκες αυτό δεν βγαίνει” σχολίασε.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος προσέθεσε μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες όπως η πορεία του καιρού που επηρεάζει το κόστος. Η ξηρασία οδήγησε τους κτηνοτρόφους να καταναλώσουν τα αποθέματα ζωοτροφών, ενώ από την άλλη η βαρυχειμωνιά έκανε χειρότερα την κατάσταση.

Σε ότι αφορά τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε πως αυτοί βρίσκονται στο έλεος του Θεού καθώς δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις που περίμεναν μετά τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.

Αγκάθι για τους κτηνοτρόφους αποτελεί και η συνδεδεμένη ενίσχυση για το γάλα. “Είναι δικά μας λεφτά που έχουν παρακρατηθεί και δύο μήνες τώρα λένε ότι θα τα δώσουν. Δεν τα δίνουν και αυτά και δεν μπορούμε να κινηθούμε για να καλύψουμε το κόστος μας” συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Και σε όλα τα παραπάνω προστίθενται και παλιότερα ζητήματα όπως η αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων. “Το θέμα προχώρησε αλλά εμείς δεν έχουμε δει να βγαίνει μια καινούργια άδεια…

Οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας αλλά και της Ελλάδας ευρύτερα έχουν ζητήσει να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά για να θέσουν επί τάπητος όλα αυτά τα θέματα προκειμένου να δοθούν λύσεις, αν και ο κ. Θεοδωρόπουλος δηλώνει απαισιόδοξος…

 

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo