Η Ανάσταση του Κυρίου ας γίνει το έναυσμα για ψυχική ανάταση & αυτοεξέλιξη

 cross g0011af9ba 1280

Panagoulia Eleni kokkina gyaliaΠέρα από την θρησκευτική διάσταση της γιορτής του Πάσχα, αξίζει να επιστήσουμε την προσοχή μας και στην ψυχολογική διάσταση της Ανάστασης.

Η ετυμολογία της λέξης Ανάσταση προέρχεται από το  ἀνὰ + ίστημι που σημαίνει   στήνω ὄρθιον…. κάνω κάποιον δηλαδή  να σηκωθεί όρθιος. Σηκώνω κάποιον από τον θάνατο και  συνιστά τη μετάβαση μας  από τον θάνατο στη ζωή και συμβολίζει την αιωνιότητα της ψυχής μας.

Η πεποίθηση ότι η ψυχή δεν χάνεται αλλά αναγεννιέται και ανασταίνεται κυριαρχεί σε όλες τις θρησκείες και μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας και ζωής. Η Ανάσταση του Πάσχα περιεργάζεται μια μυστηριώδη σχέση ζωής και θανάτου. Δημιουργεί προσδοκίες για μετά θάνατον ζωή και  προκαλεί φοβικό δέος στους πιστούς.

Οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να πιστέψουν στην Ανάσταση ψυχής, τη δική τους και των δικών τους ανθρώπων. Ωστόσο, πέρα από κάθε δόγμα και θρησκεία, το Πάσχα όχι μόνο συμβολίζει μια μετάβαση, ένα πέρασμα δηλαδή  προς τη ζωή, αλλά είναι και  μια περίοδος  βαθιάς ψυχολογικής ενδοσκόπησης και περισυλλογής.

Κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ο άνθρωπος έχει την ευκαιρία να αναστοχαστεί τη ζωή του και τις επιλογές του. Η Μεγάλη Εβδομάδα συμβολίζει τα πάθη και τις δυσκολίες του απλού καθημερινού ανθρώπου και θίγει βαθύτατα υπαρξιακά ζητήματα. Ο θάνατος του Χριστού αναπαριστά τους καθημερινούς μικρούς θανάτους που βιώνει κάθε άνθρωπος, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, τις ανεξέλεγκτες συγκυρίες που καλείται να διαχειριστεί, τους φόβους και τη γενικότερη ψυχολογική φθορά. 

deyapy 1130x300easter

Το Πάσχα μας υπενθυμίζει τη θανάτωση του κίβδηλου εαυτού μας, την αποποίηση των ρόλων που έχουμε υιοθετήσει, την αποστασιοποίηση από τα δεινοπαθήματα και τις κακές επιλογές και συνήθειες μας.  Στην ουσία προτείνει τον συμβολικό θάνατο του εξωπραγματικού μας εαυτού στη ζωή, με σκοπό την πραγματική μας  αναγέννηση.

Επίσης,  η Ανάσταση του Πάσχα ταυτίζεται και  με την περίοδο της άνοιξης, μιας εποχής που σηματοδοτεί την αναγέννηση, τη  γονιμότητα και την καρποφορία. Αυτή η  αναγέννηση της φύσης απεικονίζει και την αναγέννηση του ανθρώπου, καθώς είναι απόλυτα εναρμονισμένος με αυτήν. Όπως η φύση ξυπνά και ανθίζει και καρποφορεί, με τον ίδιο τρόπο ο άνθρωπος  αφυπνίζεται εσωτερικά, ενδυναμώνεται και εξελίσσεται, με την  άνοιξη να περικλείει την ελπίδα, το πάθος για ζωή και την  αυτοπραγμάτωση μας . 

bevoudas 1130x300easter

Η Ανάσταση  μας  επιδεικνύει την αποβολή της ψυχολογικής τελμάτωσης, μας δείχνει τη νίκη της ζωής έναντι του θανάτου της, της παλιγγενεσίας έναντι της νέκρωσης και της αναδόμησης έναντι της φθοράς.

Η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί και την προσωπική Ανάσταση του κάθε ανθρώπου, ο οποίος οφείλει να νοηματοδοτήσει αυτή την Ανάσταση και να προβεί στη ψυχική ανάταση, αυτοεξέλιξη και προσωπική μεταμόρφωση. Αποτελεί μια ευκαιρία και υπενθύμιση να απαγκιστρωθούμε από όσα μας δεσμεύουν πίσω. Να νεκρώσουμε τους φόβους και τις ανασφάλειες και να μετέχουμε σε μια πιο αυθεντική ζωή και μια ανάσταση ψυχής και συναισθημάτων.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση στις ψυχές μας!! 

ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤ. ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ - ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ 

panagoulia 1130x300 easter 2021

Photo by geralt on Pixabay

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo