Τυρί "σαγανάκι"

Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty

Νομίζω ότι όταν μιλάμε για σαγανάκι μιλάμε ίσως για το πιο παραδοσιακό , εκλεκτό ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας. Πήρε το όνομά του από το μικρό σκεύος μέσα στο οποίο συνήθως τηγανίζεται και δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πλατύ κομμάτι τυριού αλευρωμένο και καλοτηγανισμένο ώστε να θωρακιστεί μέσα σε  μια χρυσαφένια κρούστα ενώ εσωτερικά να λιώνει τόσο ώστε να χαρίζει γενναιόδωρα τις γεύσεις και τα αρώματά του. Η καλή επιλογή τυριού επιβάλλεται ενώ ένα μικρό μυστικό που μου έμαθε μια φίλη της μητέρας μου πριν πολλά χρόνια κάνει τη μικρή-μεγάλη διαφορά!

Υλικά :

1 κομμάτι ημίσκληρο τυρί (βλ. σημειώσεις στο τέλος του άρθρου)

2 κ.σ. ούζο

Λίγο αλεύρι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Λεμόνι για το σερβίρισμα

 

saganaki2saganaki3saganaki4saganaki5saganaki6saganaki7

Εκτέλεση:

Φροντίζουμε να κόψουμε ισόπαχα το κομμάτι του τυριού που θα τηγανίσουμε. Θέλουμε να ζυγίζει περίπου 120-130 γρ. και να έχει πάχος 1.5 εκ.

Ρίχνουμε 2 κ.σ. ούζο σε ένα πιάτο και ακουμπάμε εκεί το τυρί γυρνώντας το κι από τις δύο πλευρές ώστε να το απορροφήσει εντελώς. Τοποθετούμε το πιάτο με το τυρί στο ψυγείο για μισή με μία ώρα ώστε να παγώσει και να θωρακιστεί καλύτερα όταν μπει στο καυτό λάδι αλλά και για να τραβήξει τα αρώματα του ούζου.

Αμέσως μετά το αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα και μαστιχωτή υφή.

Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως!

Καλή όρεξη!

Σημ. Ιδανικό τυρί για “σαγανάκι” είναι κυρίως η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι. Όμως μπορούμε κατά περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κασέρι ή χαλούμι ή σφέλα Μεσσηνίας.

Εγώ στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα ένα πικάντικο κεφαλοτύρι Μυτιλήνης!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty 

 

 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Κτήμα Καντρή

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο