Μπορεί να είναι απλή στην κατασκευή της η συγκεκριμένη πίτα αλλά η γεύση της την κάνει μοναδική. Γεμάτη , πλούσια γεύση όπου το μανιτάρι κυριαρχεί , το μπέικον τη συμπληρώνει και το σχοινόπρασο την εμπλουτίζει με τον πιο διακριτικό αλλά εύστοχο και ιδανικό τρόπο. Η βάση της είναι ένα φύλλο σφολιάτας που θα μπορούσε να είναι φύλλο κουρού ή ακόμα καλύτερα ένα χειροποίητο , ζυμαρένιο φύλλο. Ωστόσο όπως κι αν επιλέξουμε να την φτιάξουμε το αποτέλεσμα θα μας ικανοποιήσει και αυτό το υπογράφω. Καθιερωμένη στα "τραπέζια", αποτελεί πλέον ένα από τα κλασικά ορεκτικά πιάτα , ικανοποιεί όλους τους συνδαιτημόνες και γίνεται ανάρπαστη . Αυτό σας το εγγυώμαι.
Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
1 κιλό φρέσκα λευκά μανιτάρια
3-4 κ.σ. λάδι
150 γρ. μπέικον
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. μαλακό κίτρινο τυρί (τύπου edam)
3 αυγά
300 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
Aλάτι , πιπέρι
1 χούφτα ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια (στα δύο ή στα τέσσερα). Κόβουμε και το μπέικον σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν “κάψει” ρίχνουμε το μπέικον και το σωτάρουμε για1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά (δε χρειάζεται λάδι γιατί έχει αρκετό λίπος). Αφού τελειώσουμε με το μπέικον , το αδειάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και ξαναβάζουμε το αντικολητικό σκεύος στη φωτιά προσθέτοντας το λάδι. Όταν κάψει ρίχνουμε δυο χούφτες από τα μανιτάρια , τα αλατοπιπερώνουμε και τα ροδίζουμε ανακατεύοντάς τα για λίγα λεπτά. Τα βγάζουμε από το σκεύος , τα αφήνουμε κατά μέρος κι αυτά και συνεχίζουμε λαδώνοντας πάλι το σκεύος και σωτάροντας άλλη μια “παρτίδα” μανιτάρια. Λογικά θα τα σωτάρουμε σε τρεις δόσεις. Δεν τα ρίχνουμε όλα μαζί γιατί θα “πέσει” η ένταση της φωτιάς και αντί να σωταριστούν , θα “βράσουν” αφήνοντας τα υγρά τους στο τηγάνι. (εγώ χρησιμοποίησα τηγάνι “γουόκ" και εστία υγραερίου και έγιναν καταπληκτικά)
Αφού τελειώσουμε με το σωτάρισμα των μανιταριών , απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε ένα πυρέξ 25x35και αδειάζουμε σε όλη την επιφάνεια πρώτα τα μανιτάρια , στη συνέχεια το μπέικον και τέλος τα τυριά.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ το γάλα , τα αυγά και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε για ένα λεπτό. Περιλούζουμε με το μίγμα αυτό την πίτα και σκορπίζουμε από πάνω το σχοινόπρασο και τυλίγουμε τις άκρες της σφολιάτας προς τα μέσα. Τοποθετούμε τη σχάρα στον πάτο του φούρνου και ακουμπάμε πάνω το πυρέξ. Ψήνουμε εκεί την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο , στους 190ο , για μισή ώρα με 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Ο λόγος που επιλέγουμε αυτή τη θέση είναι για να ψηθεί η πίτα καλά από κάτω . Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιούμε απαραίτητα πυρέξ ωστε να μπορούμε να ελέγχουμε το χρώμα της στην κάτω επιφάνεια.
Όταν έχει ροδοψηθεί , είναι έτοιμη. Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά , την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
Βρείτε περισσότερες συνταγές από το Taste of Life by Betty