Ο όρος κυτταρίτιδα αναφέρεται για πρώτη φορά πριν 150 χρόνια στην Γαλλική βιβλιογραφία με τον όρο κυτταραλγία. Μπορεί όμως η ύπαρξή της να επιβεβαιώνεται από παλαιά ωστόσο σήμερα η κυτταρίτιδα κινδυνεύει να καθιερωθεί ως το σύνδρομο της σύγχρονης εποχής και η ύπαρξή της να αναφορά ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό γυναικών.
Κανείς δεν αρνείται ότι η λέξη κυτταρίτιδα έχει υποστεί κατάχρηση για το λόγο ότι στην ιατρική το επίθεμα -ιδα αναφέρεται σε φλεγμονή του οικείου οργάνου η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα για την αφλέγμαντη αυτή κατάσταση του δέρματος. Έτσι λοιπόν η κυτταρίτιδα (που η κλινική της εικόνα είναι η φλούδα πορτοκαλιού) είναι το αποτέλεσμα από διάφορες περίπλοκες καταστάσεις που περιλαμβάνουν την επιδερμίδα, το δέρμα καθώς και τα υποδόρια κύτταρα, εμφανίζεται κυρίως στους μηρούς, γλουτούς, γόνατα, γάμπες, κοιλιά, εσωτερικό μπράτσων, χαρακτηρίζεται από τοπική αύξηση λίπους, συσσώρευση οργανικού νερού, τοξινών και οδηγεί στην απώλεια ελαστικότητας του δέρματος, στην παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου. Η διάγνωση της είναι εύκολη, βασικό διαγνωστικό μέσον είναι η δοκιμασία πιέσεως του δέρματος μεταξύ δείκτη και αντίχειρα.
Γενικά υπάρχουν δύο τύποι κυτταρίτιδας όσον αφορά την εικόνα που δίνουν και την αφή.
Η Σκληρή Κυτταρίτιδα: είναι συμπαγής, συμπυκνωμένη, συναντάται συνήθως σε νέες γυναίκες με καλή φυσική κατάσταση και καλό μυϊκό τόνο. Το δέρμα είναι συνήθως ξηρό και ανώμαλο. Η Μαλακή Κυτταρίτιδα: απλώνεται σε πλατιές ζώνες και μεγάλες επιφάνειες, είναι κινητή, κυμαίνεται χαλαρά μεταξύ των μυών του δέρματος. Συναντάται σε γυναίκες με ανεπαρκή μυϊκό τόνο, με ιστούς που στερούνται δραστηριότητα & διαστολής των φλεβικών αγγείων. Η αποκατάσταση της κυτταρίτιδας γίνεται με βάση την αιτία ή τις αιτίες που έχουν ενοχοποιηθεί για την δημιουργία της. Είναι γνωστό ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία της (ορμόνες, ακανόνιστη διατροφή, κάπνισμα, δυσκοιλιότητα, ελλειμματική φλεβική-λεμφική ή τριχοειδή κυκλοφορία, ψυχολογικές διαταραχές –stress- μη σωστή οξυγόνωση των ιστών) που όμως για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ευθύνονται κάποιοι από αυτούς λιγότερο ή περισσότερο. Το γεγονός αυτό δείχνει καθαρά ότι για την αποκατάσταση της κυτταρίτιδας δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές αλλά προγράμματα απόλυτα εξατομικευμένα. Στο θεραπευτικό οπλοστάσιο της κυτταρίτιδας ανήκουν πλήθος μεθόδων που προέρχονται κύρια από το χώρο της αισθητικής. Οι κυριότεροι αισθητικοί μέθοδοι αντιμετώπισης είναι: θερμοθεραπεία-κρυοθεραπεία-ηλεκτροθεραπεία-υπέρηχοι-ραδιοσυχνότητες-πρεσσοθεραπεία-μεσοθεραπεία-microneedling- λεμφικό μασάζ-ενδοδερμικό μασάζ-θαλασσοθεραπεία-wraps-καλλυντικά προϊόντα-αρωματοθεραπεία.
Κάλλη Σταυροπούλου