Η δίαιτα δεν πρέπει να είναι must αλλά τρόπος ζωής. Η διατροφολόγος Σοφία Κίτσου - Βάγια, μας δίνει σημαντικές συμβουλές για να βρεθούμε στον σωστό... διατροφικό δρόμο.
Για να ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα διατροφής πρέπει να έχετε συνειδητοποιήσει ότι το κάνετε όχι απλώς για να χάσετε τα περιττά κιλά ή για αισθητικούς λόγους, αλλά για να διασφαλίσετε καλύτερη υγεία και να αποκτήσετε ευεξία και ζωντάνια.
- Είναι γεγονός, ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει μια δίαιτα είναι από το μυαλό. Ακόμη και το καλύτερο πρόγραμμα αδυνατίσματος είναι καταδικασμένο αν δεν είστε προετοιμασμένοι πνευματικά ή συναισθηματικά.
- Μην βιάζεστε!!!!!! Οι δραματικές και σύντομες αλλαγές, δεν διαρκούν. Πόσες φορές δεν καταφύγατε σε επιπόλαιες δίαιτες με πρόσκαιρα φυσικά αποτελέσματα, που σας κάνουν να χάσετε κάθε αντοχή και ελπίδα να αποκτήσετε το επιθυμητό βάρος Για να χάσετε βάρος πραγματοποιήστε μακροπρόθεσμα μικρές αλλαγές ,αφομοιώστε τις στην καθημερινή σας ζωή και προσαρμόστε τις στους δικούς σας ρυθμούς.
- Μην ξεκινάτε δίαιτα με αποτοξίνωση!!! Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι μετά από ένα μεγάλο φαγοπότι ή μετά από την κραιπάλη των γιορτών, για να επανέλθουν στα κιλά τους, πρέπει να ξεκινήσουν με μια αποτοξίνωση. ΛΑΘΟΣ!!!! Μια δίαιτα, όσο προσεγμένη και να είναι, είναι υποθερμική και προκαλεί «σοκ» στον οργανισμό. Φανταστείτε πόσο πιο έντονο είναι το «σοκ», όταν στερούμε από τον οργανισμό βασικές ομάδες τροφίμων και διαταράσσουμε την ισορροπία στο σώμα μας. Αυτό αποσυντονίζει το μεταβολισμό μας, τον μπλοκάρει και θα χρειαστεί αρκετός καιρός να τον επαναφέρουμε.
- Μην απέχετε από το φαγητό, με την εντύπωση ότι θα χάσετε πιο γρήγορα. Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει ή ίσως το έχετε πει και σεις κάποια στιγμή : «Δεν τρώω και παχαίνω!!!»Και όμως είναι γεγονός. Η για μεγάλο διάστημα αποχή από το φαγητό, επιβραδύνει το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες για να διατηρήσετε το ίδιο σωματικό βάρος και ακόμη λιγότερες για να αδυνατίσετε. Επιπλέον το σώμα, λόγω του ότι διαθέτει μνήμη, μαθαίνει να συντηρείται με λιγότερες θερμίδες και έτσι κάθε φορά που ξεφεύγετε και τρώτε κάτι παραπάνω αυτό αποθηκεύεται ως λίπος. Για να αδυνατίσετε με ασφάλεια μην παραλείπετε γεύματα αλλά τρώτε συχνά και από λίγο.
-
Τρώτε ποικιλία τροφίμων. Ένας τρόπος για να εξασφαλίσεις την ποικιλία στη διατροφή σου και παράλληλα μια ισορροπημένη δίαιτα, είναι να διαλέγεις καθημερινά τρόφιμα από κάθε μια από τις βασικές ομάδες τροφίμων:
Φρούτα και λαχανικά
Ψωμί και δημητριακά
Όσπρια( φακές, ρεβίθια, φασόλια….)
Γάλα, τυρί και γιαούρτι
Ψάρι, κρέας, πουλερικά και αυγά
Ελαιόλαδο και ανάλατους ξηρούς καρπούς - Πίνετε αρκετά υγρά και κατά προτίμηση νερό. Οι ανάγκες κάθε ατόμου σε νερό διαφέρουν ανάλογα με το σώμα του, αν και γενικά ένας ενήλικας χρειάζεται περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα για να παραμείνει ενυδατωμένος. Με τη δίαιτα χάνονται πολλά υγρά και ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενυδάτωση, για την καλή ισορροπία των ηλεκτρολυτών και για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα που παρουσιάζεται όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος.
- Μην καταναλώνετε πολλούς χυμούς γιατί έχουν αρκετές θερμίδες. Ένα ποτήρι χυμός έχει διπλάσιες ή τριπλάσιες θερμίδες από 1 φρούτο, αφού για να γεμίσει το ποτήρι πρέπει να στύψουμε 3 τουλάχιστον φρούτα. Έξαλλου τα φρούτα έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πιο έντονα το αίσθημα του κορεσμού. Ένα ποτήρι φυσικός χυμός την ημέρα είναι αρκετός.
- Καταναλώνετε τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά/ ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί ολικής ή πολύσπορο), τα οποία τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια. Έτσι το αίσθημα της ικανοποίησης της πείνας κρατάει περισσότερο και αποφεύγονται τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.
- Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας!! Η φυσική άσκηση συμπληρώνει την επίδραση της υποθερμικής δίαιτας και συγχρόνως έχει θετική επίδραση στην όλη υγεία του ατόμου(σωματική και ψυχική).
- Να καταναλώνετε τουλάχιστον 3 κύρια γεύματα και 2-3 σνακ ανάλογα με το προσωπικό σας πρόγραμμα. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό :θεωρείται το κυριότερο γεύμα της ημέρας, καθώς ενεργοποιεί το μεταβολισμό, που επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.
- Συχνά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εφοδιάζουμε διαρκώς με ενέργεια τον οργανισμό, και να διατηρούμε το μεταβολισμό μας σε εγρήγορση .Προγραμματίστε τις ώρες των γευμάτων( περίπου ανά 2 ½-3ώρες) ,ώστε να υπάρχει σταθερότητα και να αποφεύγονται υπογλυκαιμίες που προκαλούν ατονία και εκνευρισμό. Δεν παραλείπουμε γεύμα, έστω και αν δεν πεινάμε! ( αν τηρούνται λογικές ποσότητες στα γεύματα δε θα έχουμε θέμα).
- Ελαττώστε το μέγεθος της μερίδας του φαγητού στο πιάτο σας. Όταν σηκώνεστε από το τραπέζι πρέπει να μην είστε πλήρως χορτασμένοι.
-
Περιορίστε το κόκκινο κρέας, τα οινοπνευματώδη τα αναψυκτικά και τα αλλαντικά!! Τα αναψυκτικά κατά τη γνώμη μου κόψτε τα τελείως!!!! Άλλωστε δεν έχουν καμία διατροφική αξία για τον οργανισμό, μόνο τον επιβαρύνουν με κενές θερμίδες ,υπερβολική ζάχαρη και σύνθετες ουσίες που επηρεάζουν κάθε επιμέρους όργανο και σύστημα του οργανισμού μας και μπορεί μακροπρόθεσμα να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την υγεία μας..
Τα αλλαντικά πάλι, θα ήταν καλό να καταναλώνονται με μέτρο -ιδιαίτερα από τα παιδιά-, καθώς δεν παύουν να περιέχουν πολλά συστατικά( νάτριο, νιτρώδη, νιτρικά άλατα…), που φαίνεται ότι δρουν επιβαρυντικά για την υγεία. -
Κρατείστε ημερολόγιο διατροφής ( τουλάχιστον για 3-4 μέρες, καλό είναι να συμπεριλαμβάνεται το Σαββατοκύριακο).Καταγράψτε ότι τρώτε και ότι πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ιδανικό θα είναι να σημειώνετε την ώρα ,το είδος της τροφής ή του ποτού, την ποσότητά τους καθώς και τη συναισθηματική κατάσταση που βρισκόσαστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τα λάθη και τις συνήθειες που σας οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφής και στην πρόληψη περιττών θερμίδων. Επιπλέον πρέπει να κάνετε και καθημερινή καταγραφή της κίνησης ή της άσκησης που είχατε.
(Υπάρχει σχετική εφαρμογή δωρεάν στο ιντερνέτ για το κινητό ή τον υπολογιστή σας!!)