Glühwein: Το ζεστό κρασί του χειμώνα

gluhwein pexels

Η ιστορία του glühwein έρχεται από πολύ παλιά, κατά την περίοδο του Μεσαίωνα, όταν η χρήση μπαχαρικών σε ζεστό ποτό θεωρούνταν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. 

Τον 2ο αιώνα π.Χ., οι Ρωμαίοι ταξιδεύοντας στις ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με τα κρασιά και την αμπελουργία που μετέδωσαν, μοιράστηκαν και τις συνταγές τους για ζεστό κρασί.

Το glühwein πιθανότατα προέρχεται από το glow-wine, που σημαίνει «κρασί που λάμπει», αφού για να ζεσταθεί ανακάτευαν τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν με πυρωμένα σίδερα.

Η παλαιότερη επιχρυσωμένη κούπα glühwein που σώζεται, χρονολογείται περίπου στο 1420 μ.Χ. και αποδίδεται στον κόμη John IV of Katzenelnbogen, έναν Γερμανό ευγενή, που ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε σταφύλια Riesling στη χώρα. 

Οι συνταγές και τα ονόματά του ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφική προέλευση, αλλά η αξία του κλασικού glühwein θεωρείται «βάλσαμο» για κάθε κρύα χριστουγεννιάτικη μέρα, προσφέροντας άρωμα και ζεστασιά σε όποιον το επιλέξει .

Στις ευρωπαϊκές χώρες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας, οι κάτοικοι τιμούν κάθε χρόνο το glühwein, με τον δικό τους παραδοσιακό τρόπο.

Ντυμένοι με ζεστά ρούχα ξεχύνονται στους δρόμους για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο να τους ζεστάνει από μια κούπα με ζεστό αρωματικό κρασί.

athanasoulis xmas22

Ανοιχτά μαγαζιά, στολισμένα στο κλίμα των εορτών με χιλιάδες λαμπιόνια και πολύχρωμες κορδέλες, με το κόκκινο χρώμα του Άη Βασίλη να κυριαρχεί, σερβίρουν σε χαμηλά ποτήρια με χέρι ή casual κεραμικά, τα οποία μπορείς και να κρατήσεις για σουβενίρ αν θέλεις, το ζεστό κρασί του χειμώνα.

Ακόμη κι αν πρόκειται να το κάνεις από τον αναπαυτικό καναπέ του σπιτιού σου, μπροστά στο τζάκι, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις φέτος τη συνταγή που ετοιμάσαμε για σένα, για ζεστό, υπέροχο και μυρωδάτο glühwein…

Για το glühwein θα χρειαστούμε:

  • 1 λίτροκόκκινο κρασί
  • 1ολόκληρο πορτοκάλι κομμένο σε 6 κομμάτια
  • 2 στικςκανέλας
  • 1/4 κ.γ.κάρδαμο (κακουλέ)
  • 2αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 100 γρ.τζίντζερ
  • 2 κλ.δεντρολίβανο
  • 250 γρ.μέλι
  • 50 γρ.κονιάκ ή μπράντι

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, το κομμένο πορτοκάλι, τα στικς κανέλας, το κάρδαμο, τους αστεροειδείς γλυκάνισους, το τζίντζερ, το δεντρολίβανο και το μέλι.

adamop fan xmas22

Μεταφέρουμε το μείγμα στη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση.

Το αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ ή το μπράντι.

Καλό είναι να μη σερβίρουμε αμέσως και να δώσουμε χρόνο σε όλα τα υλικά να βγάλουν τα αρώματά τους.

Σουρώνουμε το κρασί μας και αν χρειάζεται ζεσταίνουμε ξανά πριν σερβίρουμε.

Προσθέτουμε στα ποτήρια μας 1 στικ κανέλας, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, αν θέλουμε και λεπτές φέτες πορτοκαλιού και σερβίρουμε.

Καταναλώστε υπεύθυνα!! Στην υγειά σας!!

Με πληροφορίες από maxmag.gr

Φωτογραφία από George Dolgikh

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo