Πώς να απασχολήσετε δημιουργικά τα παιδιά σας στις διακοπές του Πάσχα

easter dimiourgiki apasxolisi freepik

Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες των διακοπών του Πάσχα και οι μικροί μας φίλοι απολαμβάνουν την ξεκούραση και την ξενοιασιά που τόσο λαχταρούσαν!!

Τα τελευταία χρόνια, η καθημερινότητα των παιδιών γίνεται ολοένα και πιο κουραστική, το πρόγραμμά τους όλο και πιο δύσκολο και η λίστα με τις εξωσχολικές δραστηριότητες ακόμη μεγαλύτερη.

Μπορεί όλα αυτά να τους προσφέρουν περισσότερα εφόδια, τα οποία σαφώς και θα τους φανούν χρήσιμα στη διάρκεια της ζωής τους και της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, όμως «πληρώνουν» ένα ιδιαίτερα «ακριβό τίμημα». Χάνουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πολύτιμης παιδικής τους ηλικίας!!

Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συνδέσμου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά είναι η φθορά που δημιουργείται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Πλέον συναντάμε, πολύ συχνά, παιδιά με διατροφικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου, κρίσεις άγχους, παιδιά που εκδηλώνουν αυτοάνοσα νοσήματα από πολύ μικρές ηλικίες, που εκδηλώνουν αισθήματα σωματικού πόνου χωρίς καμία παθολογική αιτία ή που αποκτούν νευρικές συνήθειες (π.χ. τρώει τα νύχια του) και δυστυχώς, πολλές ακόμη παθήσεις που η ρίζα τους βρίσκεται στο έντονο stress που βιώνουν από το φορτωμένο τους πρόγραμμα.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο μεγάλη ανάγκη έχουν οι μικροί μας φίλοι ένα διάλλειμα από την τόσο κουραστική καθημερινότητά τους…

themelio easter 2022 threeG

Οι διακοπές του Πάσχα φαντάζουν στα μάτια τους σαν μια ανάσα ανεμελιάς και ειδικά αν μιλάμε για παιδιά ηλικίας ως 11-12 ετών, που ακόμη δεν είναι τόσο αυτόνομα, θα πρέπει εσείς να φροντίσετε να περάσουν αυτές τις 2 εβδομάδες των διακοπών τους, ευχάριστα και δημιουργικά!!

Κι αν αυτό σας αγχώνει και μόνο στο άκουσμα, θα σας πω με βεβαιότητα ότι υπάρχουν τρόποι να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας και να το ευχαριστηθείτε κι εσείς όσο κι εκείνα!!

Ζαχαρο-πλάστε μαζί

Τι πιο όμορφο από το να έχετε στο πλευρό σας τους μικρούς pastry chefs και να «ζαχαρο-πλάσετε» από κοινού τα παραδοσιακά τσουρέκια και τα Πασχαλινά κουλουράκια; Μπορείτε να κάνετε εσείς την πιο δύσκολη δουλειά και να αφήσετε για εκείνα τα πιο εύκολα βήματα των συνταγών. Μην αγχωθείτε αν τα τσουρέκια δεν είναι ομοιόμορφα πλεγμένα ή αν τα κουλουράκια δεν είναι ολοστρόγγυλα… θα είναι σίγουρα τα πιο νόστιμα που φάγατε ποτέ!!

Διακοσμήστε τα Πασχαλινά αυγά

Το βάψιμο των αυγών κάθε Μ. Πέμπτη έμοιαζε ανέκαθεν σαν ένα «μαγικό τρικ» στα μάτια των παιδιών. Αναλάβετε εσείς το βράσιμο, που θέλει μεγάλη προσοχή ώστε να μην σπάσουν τα αυγά και αφήστε στους «βοηθούς» σας το εύκολο κομμάτι.

Αν επιλέξετε τον παραδοσιακό τρόπο βαφής, μπορείτε μετά να κολλήσετε αυτοκόλλητα για να τα κάνετε πιο εντυπωσιακά. Διαφορετικά, με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλούς τρόπους για να πειραματιστείτε. Ακόμη κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, θα γελάσετε με την καρδιά σας!!

bevoudas easter23

Κάντε κατασκευές DIY

Μπορεί να μην το έχετε σκεφτεί ποτέ, αλλά οι κατασκευές DIY θα ακονίσουν το μυαλό των παιδιών σας, θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία και την ομαδικότητα με την οποία λειτουργούν, θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση τους όταν θα καμαρώνουν τα κατορθώματά τους και σίγουρα θα γεμίσουν χαρά, που πέρασαν δημιουργικό χρόνο μαζί σας!!

Διαβάστε λογοτεχνικά βιβλία

Μια από τις καλύτερες συνήθειες στην οποία αξίζει να παροτρύνετε τα παιδιά σας είναι το διάβασμα!! Τα βιβλία είναι μια αστείρευτη πηγή γνώσεων και φαντασίας, για κάθε ηλικία και θα τα βοηθήσουν πολυεπίπεδα, να εξελίξουν τις δεξιότητές τους.

Αφήστε τα να διαλέξουν εκείνα την ιστορία που προτιμούν και προτρέψτε τα να διαβάσουν λίγες σελίδες κάθε βράδυ, πριν κοιμηθούν. Θα χαλαρώσουν και θα κοιμηθούν σαν πουλάκια!!

Παίξτε παιχνίδια οικογενειακώς

Από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείτε να επιλέξετε για να απασχοληθεί όλη η οικογένεια είναι τα παιχνίδια. Αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, προμηθευτείτε παιχνίδια βρεφανάπτυξης και δείτε τα να ανακαλύπτουν τον κόσμο μαζί σας.

Αν τα παιδάκια σας είναι λίγο μεγαλύτερα, επιλέξτε τα επιτραπέζια παιχνίδια που σας αρέσουν και γίνετε κι εσείς για λίγο παιδιά μαζί τους!!

kotsakis easter 2022

Δείτε ταινίες με τη ζωή και τα Πάθη του Ιησού

Ο ελεύθερος χρόνος μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος αν τον εκμεταλλευτείτε εποικοδομητικά. Ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά λεπτομέρειες για τη ζωή και τα Πάθη του Ιησού Χριστού, είναι να παρακολουθήσετε χαλαρώνοντας όλοι μαζί, σχετικές σειρές και ταινίες. Τα τηλεοπτικά προγράμματα των ημερών θα σας δώσουν αμέτρητες και ποιοτικές επιλογές!!

Παρακολουθήστε τις λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας

Ακόμη κι αν δεν είστε από τους πιστούς που πηγαίνουν στην εκκλησία κάθε Κυριακή, η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια καλή ευκαιρία για να βιώσετε από κοντά την κατανυκτική της ατμόσφαιρα, να ακούσετε τους καταπληκτικούς ψαλμούς της εκκλησίας μας και να μυήσετε τα παιδάκια σας σε όλα τα ήθη και έθιμα της θρησκείας μας!!

Οργανώστε αποδράσεις

Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα και το χρονικό περιθώριο, το να οργανώσετε μικρές κοντινές αποδράσεις, ή και πιο μακρινές, είναι ένας ακόμη τρόπος για να περάσετε ευχάριστο και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Μπορείτε να οργανώσετε αποδράσεις στη φύση (ένα πικ νικ στην εξοχή είναι πάντα εξαιρετική ιδέα!!) ή να επισκεφθείτε μουσεία και χώρους πολιτισμού!!  

Επισκεφθείτε τους παππούδες

Η γιαγιά και ο παππούς είναι, ίσως, τα πιο αγαπημένα «κλαδιά» του οικογενειακού μας δέντρου… Οι διακοπές του Πάσχα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τους επισκεφθείτε, ειδικά αν δεν ζείτε πολύ κοντά τον υπόλοιπο χρόνο, να περάσετε χρόνο μαζί τους και να δημιουργήσετε όμορφες αναμνήσεις για εσάς και τα παιδιά σας!!

Και μην ξεχνάτε… Η αληθινή ευτυχία κρύβεται στις όμορφες αναμνήσεις!! Καλό Πάσχα!!

Κεντρική φωτογραφία από Freepik

Κείμενο: Ρωμαίου Θεώνη

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo