Εξοικονόμηση ενέργειας: Tips για να μειώσετε κατακόρυφα τον λογαριασμό του ρεύματος

exoikonomisi winter23 intro

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων είναι ένα κεφάλαιο που απασχολούσε ανέκαθεν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Με φόντο τις νέες ανατιμήσεις από τους παρόχους ενέργειας, που αναμένονται ήδη από αυτό το μήνα, μοιάζει να είναι πιο αναγκαία από ποτέ…

Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι αρκετά ενεργοβόρος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει  να χάσουμε τις ανέσεις μας ή να αποκοπούμε από την τεχνολογία.

Πρέπει απλώς να περιορίσουμε την άσκοπη σπατάλη και να χρησιμοποιούμε την ενέργεια με σύνεση. Ακούγεται ακατόρθωτο;; Κι όμως δεν είναι. Χρειάζεται να εφαρμόσουμε μόνο μερικά απλά tips για να δούμε το λογαριασμό του ρεύματος να πέφτει κατακόρυφα…

Φωτισμός

Αντικαταστήστε τους κλασικούς λαμπτήρες με LED, υψηλής ενεργειακής απόδοσης και θα καταναλώνετε ως και 70% λιγότερη ενέργεια.

Τοποθετήστε dimmer στους διακόπτες για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και για να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής τους.

exoikonomisi winter23 1Image by gpointstudio on Freepik

Κλιματισμός

Μια πολύ καλή επιλογή για τις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης, με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταστήσετε κλιματιστικά τεχνολογίας inverter, υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορία Α, Α+, Α++).

Είναι σημαντικό να επιλέξουμε το κατάλληλο μηχάνημα για το χώρο μας (στα σωστά BTU) και να το τοποθετήσουμε στο σωστό σημείο για να μην υπάρχουν απώλειες.

Ο καθαρισμός του κλιματιστικού και των φίλτρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα,   σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, θα το κάνουν να λειτουργεί πιο αποδοτικά.

Extra tip: Ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 20oC για θέρμανση και στους 26oC για ψύξη. Κάθε βαθμός αύξησης το καλοκαίρι ή μείωσης το χειμώνα, σημαίνει έως και 10% extra εξοικονόμηση στην κατανάλωση ρεύματος!!

Αφυγραντήρας

Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσής μας. 

Απορροφά την περιττή υγρασία του αέρα και συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς ατμόσφαιρας στο χώρο, αφού αποτρέπει την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων.

Με δεδομένο ότι αντιλαμβανόμαστε το κρύο ως συνδυασμό θερμοκρασίας – υγρασίας, όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα υγρασίας στο χώρο, τόσο μικρότερες είναι οι ανάγκες θέρμανσης και τόσο μεγαλύτερη η εξοικονόμηση ενέργειας.

exoikonomisi winter23 2Image by peoplecreations on Freepik

Ηλεκτρικές συσκευές

Ο φούρνος, το ψυγείο, τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, το σίδερο, η τηλεόραση  και γενικά όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιεί καθημερινά ένα νοικοκυριό είναι αρκετά ενεργοβόρες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να τις χρησιμοποιούμε.

Αν αντικαταστήσουμε τις παλιές μας συσκευές με νέες ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης, θα μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας πάνω από 30%!!

Επίσης, τα παρακάτω tips θα αποδειχθούν πραγματικά σωτήρια αν τα εφαρμόσετε:

  • Μην ανοιγοκλείνετε συνεχώς την πόρτα του ψυγείου αν δεν θέλετε να δουλεύει συνεχόμενα για να διατηρήσει την απαραίτητη ψύξη. Επίσης, μην το τοποθετείτε κοντά σε καλοριφέρ ή σε σημεία με ήλιο γιατί η κατανάλωσή του μπορεί να αυξηθεί έως και 30%.
  • Μην ανοίγετε άσκοπα την πόρτα του φούρνου όσο βρίσκεται σε λειτουργία γιατί κάθε φορά που το κάνετε χάνει το 20% της θερμότητας
  • Μην τοποθετείται μικρότερο σκεύος από το μέγεθος της εστίας στην κουζίνα, καθώς η σπατάλη ενέργειας μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 30%
  • Χρησιμοποιείστε χύτρα ταχύτητας ή air fryer για το μαγείρεμα και έτσι θα κάνετε εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας, αλλά θα πετύχετε και πιο υγιεινή διατροφή
  • Πλένουμε τα ρούχα σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Άλλωστε τα απορρυπαντικά πλυντηρίου νέας γενιάς είναι εξίσου αποδοτικά και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

 Extra tip: Γνωρίζατε ότι το 5-15% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος ενός νοικοκυριού προέρχεται από τις συσκευές που αφήνουμε σε αναμονή; Σκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα αφήσετε την τηλεόραση με το κόκκινο λαμπάκι αναμμένο…

Ηλεκτρικός & Ηλιακός θερμοσίφωνας

Από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές ενός σπιτιού είναι σίγουρα ο θερμοσίφωνας.

Αν οι συνθήκες είναι τέτοιες που το καθιστούν μοναδική επιλογή για να έχετε ζεστό νερό, φροντίστε τουλάχιστον να έχει την κατάλληλη χωρητικότητα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειά σας, για να μην χρειάζεται να το ανάβετε συνέχεια και ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 40-50oC.  

Όμως η ιδανική λύση είναι να τον αντικαταστήσετε με ηλιακό θερμοσίφωνα. Η εξοικονόμηση ενέργειας με μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να φτάσει και το 60%.

exoikonomisi winter23 3Image by Freepik

Θέρμανση

Ένας από τους οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης είναι σίγουρα η σόμπα. Η έκλυση της θερμότητας παράγεται από την εστία της σόμπας, αλλά και από τον θερμό αέρα που διατρέχει το μπουρί.

Είτε μιλάμε για σόμπα ξύλου, είτε για σόμπα pellet, το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την κατανάλωση καυσίμου, συγκριτικά με τις συσκευές ρεύματος ή το τζάκι, που δεν ισχύει το ίδιο.

Κάποιες από τις σόμπες ξύλου διαθέτουν και φούρνο, τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μαγειρέψετε οικονομικά και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα, αφού το φαγητό εκεί γίνεται πεντανόστιμο!!

Extra tip: Δεν θα μπορούσα να παραλείψω το άλλο τους -εξίσου σημαντικό- πλεονέκτημα: Η όψη της φλόγας σε συνδυασμό με τη ζέστη που εκλύει η σόμπα, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα θαλπωρής που μεταμορφώνει το σπίτι σας σε σπιτικό!!

Ηλεκτρική κουβέρτα

Last but not least, η αγαπημένη ηλεκτρική κουβέρτα, που κάθε χρόνο κερδίζει θέσεις στη λίστα με τους πιο οικονομικούς και αποδοτικούς τρόπους θέρμανσης.

Επιλέξτε να την αγοράστε από επώνυμα καταστήματα, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι πληρεί τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας.

Ανάψτε την λίγη ώρα πριν κοιμηθείτε μέχρι να ζεσταθεί το κρεβάτι καλά και όταν πρόκειται να ξαπλώσετε βγάλτε την από την πρίζα για extra εξοικονόμηση ενέργειας.

 exoikonomisi winter23 4Image by gpointstudio on Freepik

Όλα αυτά σας ακούγονται πολλά; Θεωρείται ότι το κόστος αντικατάστασης συσκευών με νέες υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης είναι μεγάλο;

Να είστε βέβαιοι ότι μπορεί να χρειαστεί μόλις ένας χειμώνας για να κάνετε απόσβεση στο όποιο κόστος αγοράς και ότι τα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Στο φυσικό κατάστημα Παρράς Euronics, στην οδό Πατρών 68 στον Πύργο καθώς και στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας www.parras.gr , θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε, στις καλύτερες τιμές της αγοράς και με προσιτούς τρόπους χρηματοδότησης και αποπληρωμής.

Γιατί ο Παρράς…φροντίζει για εσάς!!

Κεντρική φωτογραφία: Drazen Zigic on Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo