Air fryer: Ο σύμμαχός σου για υγιεινό, γρήγορο & οικονομικό μαγείρεμα

air fryer freepik intro

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα τηγανητά φαγητά;  Τόσο νόστιμα, τραγανά και με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, που βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι των περισσότερων ελληνικών νοικοκυριών, παρόλο που αποδεδειγμένα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας.

Έρευνες έχουν δείξει πώς το τηγάνισμα, ακόμη και όταν γίνεται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που θεωρείται  πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό για την υγεία μας, αφού ανεβάζει την «κακή» χοληστερίνη, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων και φυσικά  είναι ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια διατήρησης υγιούς βάρους στο σώμα μας.

Κι αν σου έλεγα ότι υπάρχει τρόπος να μαγειρεύεις πιο υγιεινά αλλά το ίδιο νόστιμα;

Και όμως γίνεται. Απλά βάλε στη ζωή σου το… air fryer!!

xanthoulis antlies klimatistika 1130x300

Το air fryer, ή φριτέζα αέρος όπως αποκαλείται επίσης, εμφανίστηκε στην αγορά σχεδόν 10 χρόνια πριν, με τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για όλα όσα υπόσχονταν οι διάφοροι κατασκευαστές.

Τα τελευταία χρόνια όμως, και αφού πλέον το «θαυματουργό» αυτό μηχάνημα έχει μπει στις κουζίνες πολλών σπιτιών, η αξία του άρχισε να αναγνωρίζεται και οι πωλήσεις του να εκτοξεύονται και δικαίως.

Διαφορά στον τρόπο μαγειρέματος

Παρόλο που το δεύτερο συνθετικό του ονόματός του παραπέμπει στην παραδοσιακή τεχνική τηγανίσματος, το air fryer δεν τηγανίζει το φαγητό, αλλά το ψήνει σε υψηλή θερμοκρασία.

Ο θάλαμός του είναι μικρός και χωρίς θερμικές απώλειες, όπως συμβαίνει με τον φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας.

Η διάχυση του αέρα, που γίνεται μέσω ειδικού ανεμιστήρα, «αγκαλιάζει» το φαγητό από κάθε πλευρά και το βοηθά να ψηθεί γρήγορα και ομοιόμορφα.

air fryer freepikImage By vecstock

 Μειώνει  τις θερμίδες των τροφίμων

Προφανώς και δεν εννοώ πως εξαφανίζει με κάποιο μαγικό τρόπο τις θερμίδες των τροφίμων!!

Όμως, σε αντίθεση με το παραδοσιακό τηγάνι ή την συμβατική φριτέζα, όπου το φαγητό βυθίζεται στη λιπαρή ουσία (ελαιόλαδο, σπορέλαιο, βούτυρο, κλπ) και απορροφά μεγάλο μέρος της, για να μαγειρέψουμε στο air fryer δεν χρειάζεται παρά μια επάλειψη του τροφίμου κι αυτό όχι πάντα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φαγητό μας να γίνεται πιο εύπεπτο, να μην επιβαρύνεται με trans λιπαρά από την απορρόφηση της λιπαρής ουσίας και έτσι να καταναλώνουμε έως και  80% λιγότερες θερμίδες απ’ ότι αν το είχαμε μαγειρέψει σε συμβατική φριτέζα.

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνου

Όπως αναφέραμε ήδη,  ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του παραδοσιακού τηγανίσματος είναι η ταχύτητα με την οποία ετοιμάζεται το φαγητό.

Σου έχω νέα... το  air fryer υπερτερεί και σ’ αυτή τη σύγκριση!!

Από μηχάνημα σε μηχάνημα ίσως διαφέρουν λίγο οι χρόνοι ψησίματος, όμως μιλώντας εκ πείρας, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι οι μπριζόλες, τα μπιφτέκια ή τα ψάρια σου θα είναι έτοιμα μέχρι εσύ να ετοιμάσεις μια πλούσια σαλάτα…

Όπως αντιλαμβάνεσαι η εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας είναι τεράστια συγκριτικά με τους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος!!

Κόστος αγοράς και απόσβεση

Το κόστος αγοράς θα το χαρακτήριζα προσιτό, αφού πλέον υπάρχουν μοντέλα που κοστίζουν ακόμη και λιγότερο από 50€.

Βέβαια επειδή «ότι πληρώνεις παίρνεις», όπως πολύ σοφά λέει ο λαός, θα σε συμβούλευα να μην κάνεις την αγορά σου με αποκλειστικό κριτήριο τη χαμηλή τιμή.

Επίλεξε  το δικό σου air fryer με βάση τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και προτίμησε να στηρίξεις τα τοπικά καταστήματα της περιοχής σου.

Άλλωστε, αν λάβουμε υπ’ όψιν την εξοικονόμηση χρημάτων που θα κάνεις από τη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, ίσως να κάνεις απόσβεση των χρημάτων που ξόδεψες σε λιγότερο από ένα χρόνο!!  

Κεντρική φωτογραφία: vecstock

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo