Ψάχνεις δώρα για τις γιορτές; Χάρισε ένα βιβλίο

vivlioprotaseis intro

Τα βιβλία έχουν κάτι μαγικό!! Έχουν έναν συναρπαστικό τρόπο να διώχνουν μακριά τις έννοιες και τα προβλήματα της καθημερινότητας και να σε ταξιδεύουν με τις ιστορίες τους σε άλλα μέρη και εποχές…

Πραγματικά, δεν μπορώ να σκεφτώ ωραιότερο δώρο για τις γιορτές των Χριστουγέννων από ένα καλογραμμένο βιβλίο.

Φτιάξτε ένα ζεστό ρόφημα ή βάλτε ένα ποτήρι κρασί, καθίστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα δίπλα στο τζάκι και αφήστε το αγαπημένο σας βιβλίο να σας χαρίσει μικρές «λογοτεχνικές αποδράσεις»…

Το βιβλιοπωλείο «Κορκολής» προτείνει:

korkolis xmas23new

Παιδικά βιβλία για τους μικρούς μας φίλους

parexigimena zoa

Τα παρεξηγημένα ζώα - Corrigan Sophie

Εσείς οι άνθρωποι έχετε διαδώσει κακές φήμες για εμάς! Λέτε ότι είμαστε τρομακτικά, ανατριχιαστικά, επικίνδυνα και φρικιαστικά.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους γιατί αγανακτήσαμε πια με τα ψέματα που διαδίδετε. Σε αυτό το βιβλίο σάς δίνουμε όλες τις πραγματικές πληροφορίες για το τι κάνουμε, τι τρώμε, πώς επικοινωνούμε και με ποιους τρόπους τελικά βοηθάμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ εσάς τους ανθρώπους.
Δεν είμαστε καθόλου ΚΑΚΑ ΖΩΑ! Είμαστε απλώς… παρεξηγημένα! 

mathisis xmas23

harry potter o apolytos odigos

Ο μαγικός κόσμος του Χάρι Πότερ – Ο απόλυτος Οδηγός - ΤΖ. Κ. ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ

Αφέσου στη μαγεία του κόσμου του Χάρι Πότερ.
Ανακάλυψε μαγικά μέρη, συνάντησε φανταστικά πλάσματα και μάθε για τις μάγισσες και τους μάγους που πέρασαν από το Χόγκουαρτς. Από το Καπέλο της Επιλογής μέχρι τη λίστα με τα ξόρκια, όλα περιλαμβάνονται σε αυτόν τον πολυτελή τόμο! 

aggelakopoulou xmas23 2nea

agapimenes xristougenniatikes istories

Αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες - James Newman Gray

Ετοιμαστείτε για τα πιο μαγικά Χριστούγεννα με αυτήν τη γιορτινή συλλογή.

Τέσσερις αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες ζωντανεύουν μέσα από μια ονειρεμένη εικονογράφηση.

Ένα δώρο που θα φέρει χαρά σε όλους!

Περιλαμβάνει: Ο Καρυοθραύστης – Η Γέννηση του Χριστού – Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία – Παραμονή Πρωτοχρονιάς

tsatsabas xmas23

2000 autokollita

Χριστούγεννα: 2000 αυτοκόλλητα – Εκδόσεις Σαββάλα

Φόρεσε το σκουφί, το παλτό και τα γάντια σου και ετοιμάσου να διασκεδάσεις στον Βόρειο Πόλο!

Στο βιβλίο αυτό θα βρεις γιορτινές ζωγραφιές, παγωμένα παζλ, χιονισμένους λαβύρινθους και πολλά ακόμα!

Διάλεξε όποια από τα 2.000 αυτοκόλλητα θέλεις, για να συμπληρώσεις τις σκηνές ή να διακοσμήσεις τις δικές σου ευχετήριες κάρτες, τα γράμματα και τις ζωγραφιές σου!

Βιβλία για παιδιά στην εφηβεία

xoris elpida

Χωρίς ελπίδα - Colleen Hoover

Καμιά φορά είναι πιο εύκολο να πιστεύεις σε ένα ψέμα παρά να ανακαλύπτεις την αλήθεια…
Ο κόσμος της δεκαεπτάχρονης Σκάι θα γκρεμιστεί όταν γνωρίσει τον Ντιν Χόλντερ. Αυτό όμως δεν το ξέρει ακόμα.

Η ιστορία τους ξεκινά γεμάτη πάθος. Από την πρώτη στιγμή ο Ντιν έχει μια πρωτοφανή επίδραση πάνω της…
Έχει τη δύναμη να της ξυπνά συναισθήματα και αναμνήσεις που είχε θάψει βαθιά μέσα της και δεν περίμενε να αντιμετωπίσει ξανά.

Και παρότι η Σκάι γνωρίζει τις σκανδαλώδεις ιστορίες που ακούγονται γι’ αυτόν, γιατί η φήμη του προηγείται του ίδιου, δεν μπορεί να κρατήσει αποστάσεις, όσο και αν προσπαθεί.
Ο Χόλντερ επιμένει να βρίσκεται στη ζωή της ακόμα και όταν η Σκάι κάνει ό,τι μπορεί για να τον διώξει μακριά.
Επιμένει να μάθει τα πάντα για εκείνη και τελικά η Σκάι επιτρέπει στον εαυτό της να αφεθεί…

Όμως σύντομα θα ανακαλύψει ότι ο Χόλντερ δεν είναι αυτός που ισχυρίζεται και τότε όλα θα αλλάξουν σε μια στιγμή... Η Σκάι θα μείνει μόνη, κενή, χωρίς ελπίδα.

Xristougenniatikes istories

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες – Συλλογικό έργο

Οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες αποτελούν αγαπημένα αναγνώσματα, καθώς αναδεικνύουν σπάνιες στιγμές ανθρωπιάς, έντασης, μοναξιάς αλλά και ελπίδας, πλημμυρίζοντάς μας με το εκτυφλωτικό, λυτρωτικό φως τους. Αποδυναμώνουν τα επιφανειακά και επίπλαστα και φωτίζουν βαθιές ρωγμές της ψυχής και αναμνήσεις.

Ο συλλογικός τόμος Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες συγκεντρώνει ανέκδοτα χριστουγεννιάτικα διηγήματα γραμμένα από τριάντα τέσσερις γνωστούς Έλληνες συγγραφείς. Πρόκειται για κείμενα που «ζωντανεύουν» στιγμές και εικόνες των εορταστικών ημερών και διαπνέονται από βαθύ ανθρωπισμό. Γράφτηκαν για να μεταδώσουν στους αναγνώστες το πνεύμα των Χριστουγέννων καθώς και τη θρησκευτικότητα και τη μυσταγωγία των ημερών.

Στον συλλογικό τόμο έγραψαν οι συγγραφείς:
Γιώργος Γκόζης, Βασίλης Γκουρογιάννης, Γεράσιμος Δενδρινός, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Κατερίνα Καριζώνη, Νίκος Κατσαλίδας, Μαρία Κουγιουμτζή, Πασχάλης Λαμπαρδής, Κώστας Λογαράς, Στέφανος Μίλεσης, Πολύνα Γ. Μπανά, Γιάννης Δ. Μπάρτζης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Τόλης Νικηφόρου, Σιδέρης Ντιούδης, Γιάννης Πανούσης, Γιάννης Πατσώνης, Βάλτερ Πούχνερ, Δήμητρα Π. Πυργελή, Έρη Ρίτσου, Λιάνα Σακελλίου, Λεύκη Σαραντινού, Ελένη Σαραντίτη, Μαρία Σκιαδαρέση, Θανάσης Σκρουμπέλος, Χρύσα Σπυροπούλου, Αλέξης Σταμάτης, Κώστας Στοφόρος, Ευαγγελία Τότσκα, Μάκης Τσίτας, Φίλιππος Φιλίππου, Άγγελος Χαριάτης.

to vivliopoleio ton Xristougennon

Το βιβλιοπωλείο των Χριστουγέννων – Τζέιν Κόλγκαν

Η Κάρμεν δούλευε ανέκαθεν στο τοπικό πολυκατάστημα. Έτσι, όταν το υπέροχο παλιό κτίριο έκλεισε τις πόρτες του για πάντα, βρέθηκε ξεκρέμαστη. Μόλις η αδερφή της, η Σοφία, της προτείνει μέσω της μητέρας τους δουλειά σ’ ένα χαριτωμένο μικρό βιβλιοπωλείο στο Εδιμβούργο και διαμονή στο ελεύθερο δωμάτιο του σπιτιού της, η Κάρμεν διστάζει. Ήταν πάντα πολύ επιφυλακτική ως προς το να δεχτεί βοήθεια. Ωστόσο δεν έχει πολλές εναλλακτικές, οπότε θα βρεθεί στη χιονισμένη πόλη έναν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό που η Σοφία δεν της είπε για το μικρό βιβλιοπωλείο είναι ότι «ξεψυχάει» οικονομικά και ότι, αν η Κάρμεν δεν καταφέρει να κάνει τη διαφορά πριν από τα Χριστούγεννα, ο ιδιοκτήτης του θα αναγκαστεί να το πουλήσει. Χωρίς να το ομολογεί σε κανέναν, η Σοφία είναι σίγουρη πως θα χρειαστεί ένα θαύμα για να σωθεί το κατάστημα, αλλά ίσως αυτά τα Χριστούγεννα η Κάρμεν τούς εκπλήξει…

Βιβλία για εκείνη…

oi pantheoi

Οι Πανθέοι - Αθανασιάδης Τάσος

"Δεκαπέντε κι απάνω χρόνια χρειάστηκε ο Tάσος Aθανασιάδης για να φέρει σε άξιο πέρας αυτό το συγγραφικό άθλημα που θα πρέπει να του εξασφαλίσει μια θέση ολότελα ξεχωριστή και ειδική μέσα σε ολόκληρη τη νεοελληνική πεζογραφία... δεν υπάρχει παρόμοια περίπτωση μυθιστορήματος μακράς πνοής στη λογοτεχνία μας. Mα ούτε και παρόμοια πρόθεση να δοθεί ένα μυθιστόρημα-ποταμός μέσα από την ιστορία μιάς χαρακτηριστικής οικογένειας, των Πανθέων, η κοινωνική, ψυχολογική και ιστορική Eλλάδα των πρώτων σαράντα χρόνων του αιώνα μας". (Aντρέας Καραντώνης)
"O Tάσος Aθανασιάδης είναι προπάντων ένας στυλίστας που παλεύει με τα πράματα τα ίδια, που αγγίζει τη ζωή στους αρμούς της. H λέξη του είναι διαλεγμένη, η φράση σμιλεμένη, ο τόνος υπολογισμένος σταθερά, με την άγρυπνη φροντίδα του καλλιτέχνη που φοβάται ότι και μία ελάχιστη παραφωνία μπορεί να διασαλέψει την ισορροπία του συνόλου..." (Γιάννης Χατζίνης)

i sygkria

Η σύγκρια - Τσορώνη-Γεωργιάδη Γιολάντα

Μέσα Μάνη γύρω στα 1900… Σ’ ένα τόπο και μια εποχή όπου η δύναμη και η «περιουσία» κάθε οικογένειας είναι τα αρσενικά παιδιά, μια ισχυρή φαμίλια αποφασίζει να παντρέψει τον γιο της, κόντρα στα συνηθισμένα, με μια κοπέλα κατώτερης τάξης. Όταν τα χρόνια περνούν και εκείνη δεν μπορεί να κάνει παιδιά, ο άγραφος νόμος της Μέσα Μάνης επιβάλλει μια δεύτερη σύζυγο, μια «σύγκρια», μέσα στο ίδιο σπίτι, η οποία σε λίγο καιρό φέρνει στον κόσμο το πολυπόθητο αγόρι. Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως όλοι περίμεναν. Μια συγκλονιστική ιστορία, γραμμένη με λόγο μεστό και γοητευτικό, που φέρνει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με μεγάλα διλήμματα, τον παροτρύνει σε ενδοσκόπηση και τον οδηγεί να συνειδητοποιήσει πως τα συναισθήματα πολλές φορές διαμορφώνονται από την τοπική κουλτούρα. Η συγγραφέας:   Η Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής, της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μετεκπαιδευτεί στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση, αρθρογραφεί σε παιδαγωγικά περιοδικά, συμμετέχει εθελοντικά σε οργανώσεις για την προαγωγή της λογοτεχνίας, είναι ενεργό μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και έχει εκδώσει πολλά βιβλία για παιδιά και μελέτες λαογραφικού περιεχομένου. Έχει ενταχθεί στο Μητρώο Επιμορφωτών του προγράμματος «Καινοτόμες Δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών» και έχει αναλάβει επιμορφωτικό έργο σε ημερίδες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

tetarti pteryga

Τέταρτη Πτέρυγα - Rebecca Yarros

Ένας δράκος δίχως ιππέα είναι τραγωδία.
Ένας ιππέας δίχως δράκο είναι νεκρός.
ΑΡΘΡΟ ΕΝΑ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΝΑ, Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΙΠΠΕΩΝ

«Υπάρχει κανένας άλλος που θέλει να αλλάξει γνώμη;» φωνάζει ο Ζέιντεν κοιτάζοντας τους υπόλοιπους δόκιμους με το ίδιο μοχθηρό βλέμμα που έχει ο μπλε δράκος πίσω του. «Όχι; Τέλεια. Περίπου οι μισοί από εσάς θα είστε νεκροί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

Όλοι στον σχηματισμό είναι σιωπηλοί και μόνο κάτι πνιχτοί λυγμοί ακούγονται αριστερά μου.

«Το ένα τρίτο από σας θα έχει πεθάνει το δεύτερο έτος και άλλοι τόσοι το τρίτο. Εδώ κανείς δεν νοιάζεται για το ποια είναι η μαμά ή ο μπαμπάς σας. Ακόμα και ο δεύτερος γιος του βασιλιά Τάουρι πέθανε στη διάρκεια της Επιλογής. Επομένως για πείτε μου πάλι: Νιώθετε αήττητοι τώρα που καταφέρατε να φτάσετε στο Τεταρτημόριο των Ιππέων; Νιώθετε άφθαρτοι; Νιώθετε πως είστε στην ελίτ;»

Κανείς δεν ζητωκραυγάζει τώρα.

Με χτυπάει ακόμα ένα καυτό κύμα, αυτή τη φορά κατευθείαν στο πρόσωπο και σφίγγομαι ολόκληρη στην αποτέφρωση που με περιμένει.
Όμως δεν είναι φλόγες… είναι απλώς ατμός που τινάζει προς τα πίσω τις πλεξούδες της Ριάνον καθώς οι δράκοι ξεφυσούν ταυτόχρονα.
Το παντελόνι του πρωτοετούς μπροστά μου μαυρίζει, το χρώμα απλώνεται στα πόδια του.
Θέλουν να τους φοβόμαστε. Τα κατάφεραν. «Διότι γι’ αυτούς δεν είστε ούτε άφθαρτοι ούτε κάτι το ιδιαίτερο».
Ο Ζέιντεν δείχνει τον μπλε δράκο και σκύβει λίγο μπροστά κοιτώντας μας στα μάτια σαν να θέλει να μας πει κάποιο μυστικό. «Γι’ αυτούς, είστε απλώς θήραμα».

Γνωρίστε τον βάρβαρο και ελίτ κόσμο της στρατιωτικής σχολής για ιππείς δράκων στο best seller βιβλίο της Rebecca Yarros.

Η εικοσάχρονη Βάιολετ Σόρενγκεϊλ υπό κανονικές συνθήκες θα έμπαινε στο Τεταρτημόριο των Γραφέων και θα ζούσε μια ήσυχη ζωή παρέα με τα βιβλία της.
Τώρα, η διοικητής στρατηγός –και σκληρόκαρδη μητέρα της– έχει διατάξει τη Βάιολετ να ακολουθήσει τους εκατοντάδες υποψηφίους που λαχταρούν να γίνουν η ελίτ του Ναβάρ… αφού πρώτα γίνουν ιππείς δράκων.

Επειδή όμως είναι η πιο μικροκαμωμένη απ’ όλους και το σώμα της είναι εύθραυστο, ο θάνατος φαντάζει μόνο μια ανάσα μακριά…
Αφενός, διότι οι δράκοι δεν συνδέονται με «εύθραυστους» ανθρώπους. Αντίθετα, τους αποτεφρώνουν.

Αφετέρου, διότι οι άλλοι υποψήφιοι ιππείς θέλουν να σκοτώσουν τη Βάιολετ. Καθώς οι δράκοι που είναι πρόθυμοι να συνδεθούν είναι λιγότεροι από τους δόκιμους, οι περισσότεροι υποψήφιοι βλέπουν στον θάνατο της Βάιολετ την αύξηση των δικών τους πιθανοτήτων.
Πολλοί, όμως, θέλουν να τη σκοτώσουν απλώς και μόνο επειδή είναι κόρη της μητέρας της – όπως ο Ζέιντεν Ράιερσον, ο πιο ισχυρός και αδίστακτος αρχηγός πτέρυγας στο Τεταρτημόριο των Ιππέων.
Η Βάιολετ θα χρειαστεί κάθε ρανίδα της εξυπνάδας της για να μπορέσει να αντικρίσει την επόμενη ανατολή.

Ωστόσο, κάθε μέρα που περνάει ο πόλεμος έξω γίνεται όλο και πιο άγριος, οι μαγικοί θάλαμοι του βασιλείου αποδυναμώνονται και οι νεκροί συνεχίζουν να αυξάνονται. Και το χειρότερο;
Η Βάιολετ αρχίζει να υποπτεύεται ότι οι αρχηγοί κρύβουν ένα τρομερό μυστικό.

Φίλοι, εχθροί, εραστές.
Όλοι στη στρατιωτική σχολή Μπασγκάιαθ έχουν μια ατζέντα – διότι μόλις μπεις, μόνο δύο τρόποι υπάρχουν να βγεις: ή να αποφοιτήσεις ή να πεθάνεις.

to edolio

Το ειδώλιο – Victoria Hislop

Όταν η Χέλενα κληρονομεί το διαμέρισμα των παππούδων της στην Αθήνα, κυριεύεται από τις αναμνήσεις των καλοκαιριών που είχε περάσει μαζί τους στα παιδικά της χρόνια κατά, την περίοδο της χούντας. Ο σκληρός και απόμακρος παππούς της ήταν στρατηγός στο δικτατορικό καθεστώς και, καθώς η Χέλενα ξεσκαρτάρει τα σκονισμένα δωμάτια, ανακαλύπτει πλήθος πολύτιμων αντικειμένων και αρχαιοτήτων. Πώς κατάφερε ο παππούς της να συγκεντρώσει έναν τέτοιο θησαυρό; Και ποιο ήταν το ανθρώπινο τίμημα;

Η αποφασιστικότητα της Χέλενα να βρει τις απαντήσεις μετατρέπεται σε ενθουσιασμό όταν ο έρωτάς της για τον αινιγματικό Νικ την οδηγεί να εργαστεί εθελοντικά μαζί του σε μια ανασκαφή σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί. Τα ευρήματά τους θα γιγαντώσουν τη λαχτάρα της να προστατέψει τα αρχαία κειμήλια και να καταλάβει από πού προήλθε η συλλογή του παππού της.

Άθελά της βρίσκεται μπλεγμένη σ’ ένα επικίνδυνο δίκτυο αρχαιοκαπηλίας και αντιμέτωπη με μια προδοσία που θα κλονίσει τον κόσμο της και όλα όσα πίστευε και ένιωθε. Θα μπορέσει να βρει το κουράγιο να συγχωρήσει και να προχωρήσει στη ζωή της;

Βιβλία για εκείνον…

o koukos

Ο κούκος - Camilla Lackberg

Ένας διάσημος φωτογράφος νεκρός με ένα καρφί στο κεφάλι.

Δυο εξαιρετικά βίαιες δολοφονίες συνταράσσουν τη μικρή κοινωνία της Φιελμπάκα για ακόμα μια φορά. Μεταξύ των δύο εγκλημάτων δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση.

Πρώτο θύμα ένας διάσημος φωτογράφος που βρίσκεται νεκρός παραμονές των εγκαινίων της νέας του έκθεσης.

Ένας πατέρας και οι δύο του γιοί νεκροί από σφαίρες μέσα στο σπίτι τους. Τα επόμενα θύματα είναι ο γιος και τα εγγόνια του φετινού νικητή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, που βρίσκονται πυροβολημένοι στο κρεβάτι τους.

Η έρευνα του Πάτρικ Χέντστρεμ και των συναδέλφων του στο αστυνομικό τμήμα του Τανουμσχέντε καταλήγει σε αδιέξοδο, ενώ η Ερίκα Φαλκ ερευνά έναν τραγικό φόνο στη Στοκχόλμη του 1980.

Το παρελθόν δεν σβήνεται ποτέ και έχει έρθει η ώρα της τιμωρίας. Σύντομα συνειδητοποιεί ότι οι αμαρτίες του παρελθόντος έχουν αφήσει βαρύ αποτύπωμα στο παρόν.

mythoi parexigiseis kai avoles alithies

Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής ιστορίας – Σταύρος Παναγιωτίδης

Δηλαδή, οι Σπαρτιάτες δεν πετούσαν παιδιά στον Καιάδα; Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έκοψε τον Γόρδιο Δεσμό; Θα μας πείτε και ότι δεν λάτρευαν όλοι οι Βυζαντινοί τον τελευταίο τους αυτοκράτορα; Δεν σχεδίασε την Αγία Σοφία μια μέλισσα; Ούτε το Κρυφό Σχολειό υπήρξε ποτέ; Ούτε ο χορός του Ζαλόγγου; Ούτε για τους εμφυλίους της Επανάστασης ευθύνεται η διχόνοια των Ελλήνων; Τα αγγλικά δάνεια τελικά βοήθησαν την Επανάσταση; Δεν δημιούργησε το ΙΚΑ ο Μεταξάς; Δεν αφορίστηκε ποτέ ο Καζαντζάκης;
Το γαρίφαλο του Μπελογιάννη δεν ήταν κόκκινο; Το σαμποτάζ του Έβρου δεν έγινε με ζάχαρη στα ρεζερβουάρ των τανκς; Αλήθεια, ούτε ο Τσόρτσιλ είπε πως «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες»; Ούτε ο Θεοδωράκης μάς κάλεσε να επιλέξουμε «Καραμανλής ή τανκς»; Δεν έγραψε ο Ρίτσος για τα τανκς που «χορεύουν στους δρόμους της Πράγας»; Ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε πρώτος πως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» ούτε ανοιγόκλεισε το «χρονοντούλαπο της Ιστορίας»; Σε λίγο θα μας πείτε ότι ο Καποδίστριας δεν έκανε τεχνάσματα για να μάθουμε να τρώμε πατάτες, ότι ο Αϊνστάιν δεν έκλεψε τη θεωρία της σχετικότητας από τον Καραθεοδωρή και ότι ούτε χάσαμε για μία ψήφο την ευκαιρία να μιλάνε ελληνικά οι ΑμερικάνοιΜα γιατί μισείτε τόσο πολύ τους μύθους μας; Μικρές αφηγήσεις, για μεγάλες παρεξηγήσεις.

kato apo tis staxtes

Κάτω από τις στάχτες – Μίμης Ανδρουλάκης

Το μουλάρι του Καραμανλή, το ντουέντε του Ανδρέα, τα εικονίσματα του Χαρίλαου, τα σφυρίγματα του Λεωνίδα, οι Γιαπωνέζοι του Μητσοτάκη. Η Αυτοβιογραφία στη Μεταπολίτευση, συμβολή στις βιογραφίες των άλλων. Προσωπογραφίες, σκηνές, δράματα και ευτράπελα από την παράξενη επιτυχία-αποτυχία της Μεταπολίτευσης.
Εξομολόγηση: Η ζωή μου με Χαρίλαο και Μίκη. Οι περιπέτειες της Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το αίνιγμα Ανδρέας Παπανδρέου. Τα μυστικά του διπλού «’89». «Ε, Χαρίλαε, πέφτει το Τείχος!» Τα άγνωστα στην περιδίνηση του Γκορμπατσώφ και στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το «σύνδρομο σκαντζόχοιρου» χτυπά. Μέρες διάσπασης ΚΚΕ-Συνασπισμού. Από το ΜΕΤΑ ο ανέστιος Μίμης στην πυρά του Μν το 2000. Ό,τι σιγοκαίει Κάτω από τις στάχτες.

kapetan mixalis

Καπετάν Μιχάλης (graphic novel) - Παναγιώτης Πανταζής

Ορκισμένος να μη γελάσει αν δεν ελευθερωθεί η Κρήτη, ο Καπετάν Μιχάλης ζει στο Μεγάλο Κάστρο στα τέλη του 19ου αιώνα, με τη φήμη του αγριμιού να τον συνοδεύει σε κάθε του στιγμή.

Ο ίδιος όμως δείχνει να χάνει τη συγκέντρωσή του και να απομακρύνεται από τις αξίες του όταν γνωρίζει την Εμινέ, σύζυγο του αδερφοχτού του Νουρήμπεη, σαν να τον κυριεύει ένας «δαίμονας» άγνωστος σε εκείνον μέχρι τότε.

Καθώς η τεταμένη κατάσταση ανάμεσα σε Οθωμανούς και Χριστιανούς στο νησί καταλήγει σε μια σειρά γεγονότων που θα οδηγήσει στην επανάσταση του 1889, ο Καπετάν Μιχάλης βρίσκεται να αναζητά την ελευθερία σε έναν ακόμη τομέα…

Ως σύνολο, ο Καπετάν Μιχάλης είναι το πιο ολοκληρωμένο graphic novel που έχει δημιουργήσει μέχρι τώρα ο Pan Pan, με εκπληκτική ροή και καρέ συναρπαστικά που μεταφέρουν ιδανικά τον κόσμο και την ατμόσφαιρα που πλάθει στο βιβλίο του ο Καζαντζάκης.M. Hulot, LiFO

palies kai nees xores

Παλιές και νέες χώρες - Ζουργός Ισίδωρος

Στην οθωμανική Θεσσαλονίκη του 1885, ένα άνοστο αστείο, λίγα βλέμματα και κάποια παλιά μυστικά στέκονται αρκετά για να ξεκινήσει μια ερωτική σχέση ανάμεσα σ’ έναν αφελή και ονειροπόλο άνδρα και μια δυναμική γυναίκα. Στην Αθήνα βασιλεύει ο Γεώργιος Α΄, στην Ερμούπολη το εμπόριο και στη Θεσσαλονίκη η ομίχλη.
Οι δυο τους θα ταξιδέψουν στην παλιά Ελλάδα και θα επιστρέψουν στη συνέχεια στους τόπους αυτούς, που χρόνια αργότερα, μέσα από το ζεστό αίμα των πολέμων, θα ονομαστούν Νέες Χώρες.
Το "Παλιές και νέες χώρες" είναι ένα μυθιστόρημα για τις γυναίκες που ασφυκτιούν από το κοινωνικό περιλαίμιο, για τους αμήχανους άνδρες και τις άφωνες υπηρέτριες στα χρόνια της μπελ επόκ, της εποχής που ονομάστηκε χαρισάμενη από τους έχοντες πλούτο και δύναμη.
Είναι, επίσης, ένα μυθιστόρημα για τους παράκτιους φάρους που φωτίζουν τα σκοτάδια, για την ιερουργία του νερού και της θάλασσας, για τον Ιούλιο Βερν και τα βιβλία του, που εικονοποιούν τις αποκοτιές της φαντασίας, για το ερωτικό ανθρώπινο βλέμμα αλλά και την εξουσιαστική ματιά, για όσα, τέλος, παλιά θριαμβεύουν και για όσα νέα δεν έχουν ακόμη αρθρώσει το όνομά τους.

Βιβλία γενικού ενδιαφέροντος

anthologia

Ανθολόγια – Κωστής Παλαμάς

Πολλές ερμηνείες δόθηκαν ίσαμε τώρα στην παλαμική ποίηση, ανάλογα με την καλλιέργεια, τη φαντασία και τις ιδέες κάθε κριτικού. Ανάλογες ήταν επομένως και οι απόψεις – εθνικιστικές ή διεθνιστικές, βιταλιστικές ή μεταφυσικές, σοσιαλιστικές ή αναρχικές – κατά τον καιρό, το πνεύμα και τη λαχτάρα κάθε εποχής. Απόδειξη τούτο της υψηλής πνευματικότητας του όλου έργου του Παλαμά, της πολύπλευρης και ίσως αντιφατικής ψυχής του, που περικλείει μια αλήθεια καθόλου κλειστή και καθιστά το έργο αυτό φυσικό φαινόμενο που αποκαλύπτει θησαυρούς νοημάτων και ρυθμών. Δεν είναι παράξενο που ένα τέτοιο έργο μένει ακόμα ανεξέταστο σε πολλά σημεία του, όσο κι αν προσφέρει αφορμές και ιδέες για την ανάπτυξη μελετών πάνω σε βασικά προβλήματα της τέχνης και γενικά της πνευματικής μας ζωής. Και δεν είναι επίσης παράδοξο που κινδυνεύει κανείς, όση πρωτοτυπία κι αν επιδείξει, να μην ξεφύγει από τα όρια που χάραξαν γύρω του κριτικοί και ερευνητές εδώ και έναν αιώνα. Διότι, πέρα από τους κάθε είδους και ποιότητας χαρακτηρισμούς που δόθηκαν στο έργο του Παλαμά, σχεδόν κανένας όρος της φιλολογικής κριτικής δεν έμεινε που να μη χρησιμοποιήθηκε στην ερμηνεία του.
Απόσπασμα από τον πρόλογο του Κώστα Χατζηαντωνίου

na pantreutei kaneis

Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί; (50η Έκδοση)Ματθαίος Γιωσαφάτ

Μια ψυχαναλυτική – και όχι μόνο – προσέγγιση στα θέματα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, του έρωτα, της αγάπης, της επιλογής συντρόφου και του γάμου.

Ο γάμος ή η συντροφικότητα είναι ίσως η μόνη σχέση όπου μπορεί κανείς να ζήσει βαθιές συναισθηματικές και συχνά παιδικές ανάγκες. Όπως είναι η ανάγκη για αγάπη, για τρυφερότητα, για να μωρουδίζει κανείς, να αφήνεται, να εξαρτάται. Όλα αυτά έξω στη ζωή δεν μπορούμε να τα κάνουμε, γιατί δεν γίνεται. Η ενήλικη ζωή και η κοινωνία είναι κανονισμένη αλλιώς. Οπότε, όλες αυτές οι βαθιές, παιδικές, έντονες ανάγκες που έχουμε όλοι οι άνθρωποι, μερικοί παραπάνω, μερικοί λιγότερο, ικανοποιούνται στον «γάμο». Ικανοποιούνται όμως; Το βιβλίο αυτό στηρίζεται στη πείρα του συγγραφέα ως ψυχιάτρου, παιδοψυχιάτρου, ψυχαναλυτή – ψυχοθεραπευτή και κυρίως στην προσωπική του εμπειρία βραχείας ή μακρότερης εμπειρίας με περισσότερα από έξι χιλιάδες ζευγάρια, που παρακολουθούσε, είτε στην Ελλάδα, τα τελευταία τριάντα χρόνια, είτε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε για δεκαπέντε χρόνια ως Διευθυντής της Κλινικής Παιδικής και Οικογενειακής Ψυχιατρικής Finchley, και προηγουμένως ως Υποδιευθυντής του Κέντρου Tavistock, μια από τις σημαντικότερες ψυχαναλυτικές κλινικές στον κόσμο.

diasimoi erotes

Διάσημοι έρωτες – Τάσος Κοντογιαννίδης

Ιστορικά πρόσωπα που αναστάτωσαν την κοινωνία με τις γεμάτες πάθος και προδοσία ερωτικές τους ιστορίες…

 Ο έρωτας είναι ένα από τα πιο ισχυρά συναισθήματα που, όταν κυριεύει τις ψυχές των ανθρώπων, φαίνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να του σταθεί εμπόδιο. Ανεξάρτητα από την έκβασή του, κάθε μεγάλος έρωτας θα αποτελεί πάντα ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στη ζωή μας.

Για κάποιους, ο έρωτας έφερε αλλαγές προς το καλύτερο, ενώ κάποιους άλλους τους κατέστρεψε οδηγώντας τους στην απώλεια περιουσίας, σε εγκλήματα από αντιζηλία, σε μονομαχίες, ακόμα και να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Σ’ αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται μια συλλογή από σφοδρούς έρωτες που σημάδεψαν τη ζωή γνωστών και σημαντικών προσωπικοτήτων.

Ποια ήταν η δωδεκάχρονη Ελληνίδα που ερωτεύτηκε παράφορα ο διάσημος φιλέλληνας ποιητής λόρδος Βύρωνας; Ποιος ήταν ο μεγάλος έρωτας της περίφημης «Κοιμωμένης του Χαλεπά»; Ποια Ελληνίδα πριγκίπισσα γοήτευσε τον βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου; Πώς έφτασε να αφιερώσει μία ολόκληρη ποιητική συλλογή σε μία φοιτήτρια ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς;

Αυτές είναι μονάχα κάποιες ενδεικτικές ερωτικές ιστορίες που ξεδιπλώνονται στις σελίδες του…

o gatos pou didaske zen

Ο γάτος που δίδασκε zen - James Norbury

Από τον συγγραφέα και εικονογράφο του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος έρχεται μια όμορφα εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός γηραιού γάτου προκειμένου να βρει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που μοιράζεται με άλλους στην πορεία.

Σε μια μακρινή πόλη, ένας ηλικιωμένος Γάτος θεωρεί τον εαυτό του πολύ σοφό, μέχρι που ακούει για ένα αρχαίο πεύκο κάπου μακριά, κάτω από τα κλαδιά του οποίου μπορεί να βρεθεί άπειρη σοφία.
Έτσι, ο Γάτος ξεκινά ένα ταξίδι βαθιά μέσα στο δάσος ώστε να ψάξει για το δέντρο.
Στην πορεία, γνωρίζει νέους φίλους –τον Κούνελο, την Κορακίνα, τον Λυκάκι, τη Μαϊμού, τη Χελώνα και τον Τίγρη– και συναντά ένα γεμάτο ενέργεια νεαρό γατάκι.
Τι σοφία έχει να μεταδώσει ο Γάτος στους φίλους του και, ίσως το πιο σημαντικό, τι έχει να μάθει ακόμη;
Εμπνευσμένο από Ζεν ιστορίες, με εκπληκτικές εικονογραφήσεις, Ο Γάτος που δίδασκε Ζεν έχει να προσφέρει σοφία σε όλους τους αναγνώστες.

Κεντρική φωτογραφία: Racool_studio on Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo