Χοιρινό στη γάστρα με σάλτσα εσπεριδοειδών

xoirino esperidoeidi1

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Πέρα από την παραδοσιακή γαλοπούλα, το χοιρινό μπορεί να αποτελέσει ένα γιορτινό πιάτο... Η προσθήκη της σάλτσας εσπεριδοειδών το διαφοροποιεί από μια πιο καθημερινή συνταγή για χοιρινό...

Το πορτοκάλι που δίνει τα ιδιαίτερα αρώματα και τους χυμούς του και το δεύτερο είναι το βαλσαμικό ξύδι με το πετιμέζι που χαρίζουν ένα ασυναγώνιστο "μελωμένο" αποτέλεσμα! Λίγη , ελαφρώς πικάντικη μουστάρδα που προσθέτει ένταση στη γεύση , ένα καλό ψήσιμο και το φαγητό μας είναι έτοιμο!

antonopouos 1130x300xmas

Υλικά:

2 κιλά χοιρινό (από μπούτι ή “μπροστινό”)

χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι

χυμό από ένα πορτοκάλι

1 κ.σ. ελαφρώς πικάντικη μουστάρδα

1 σφηνοπότηρο ξύδι βαλσαμικό 

2 κ.σ. πετιμέζι

Αλάτι , πιπέρι

λίγο ελαιόλαδο (η ποσότητα λαδιού εξαρτάται από το πόσο λιπαρό είναι το κομμάτι του χοιρινού που  διαλέξαμε)

syl kreopolon 1130x300 xmas

 

xoirino esperidoeidi2xoirino esperidoeidi3xoirino esperidoeidi4xoirino esperidoeidi5xoirino esperidoeidi6xoirino esperidoeidi7

 

exarxos 1130x300xmas

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας , το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε στη γάστρα. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το χυμό λεμονιού , πορτοκαλιού , το ξύδι , τη μουστάρδα και το πετιμέζι και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.

Περιλούζουμε ομοιόμορφα το κρέας με αυτό το υγρό, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο , σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον, στους 200οC. Αφαιρούμε τότε το σκέπασμα και  αν χρειάζεται  γυρίζουμε το κρέας κι από  την άλλη πλευρά και ψήνουμε στο γκριλ για 10 λεπτά ακόμα ώστε να ροδίσει από όλες τις πλευρές. 

Μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και σερβίρουμε!

Συνοδεύουμε με πατατούλες baby (συνταγή εδώ)  ή ψητές σαν τηγανιτές (συνταγή εδώ)  ή με ρύζι (συνταγή εδώ) .

Καλή όρεξη!

Βρείτε περισσότερες συνταγές από το Taste of Life by Betty

stavropoulou 1130x300xmas

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo