«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει περισσότερο αγροτικό χαρακτήρα σε σχέση με άλλες περιφέρειες …»

vasilopoulos intro new1

Του Θεόδωρου Βασιλόπουλου, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν ισχυρό οικονομικό πυλώνα της Δυτικής Ελλάδας και παράλληλα, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας που πρέπει να ενισχύσουμε.

Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, αποτελούν τους δύο πιο σημαντικούς κρίκους της αλυσίδας που θα ωθήσει τη Δυτική Ελλάδα σε ανάπτυξη και σε βελτίωση της ποιότητας ζωής δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει περισσότερο αγροτικό χαρακτήρα σε σχέση με άλλες περιφέρειες.

Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής απασχολεί το 10% περίπου της περιφερειακής οικονομίας, έναντι 4% σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ιδιαίτερα έντονο αγροτικό χαρακτήρα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας (14,5%) και Ηλείας (16,2%).

Η ΠΕ Αχαΐας, όπου ο πρωτογενής τομέας απασχολεί μόλις το 5,2% της τοπικής οικονομίας, διακρίνεται για την αυξημένη συμβολή του δευτερογενούς τομέα, ο οποίος συμβάλει κατά 26% περίπου στην τοπική οικονομία, παρουσιάζοντας ισχυρότερη βιομηχανική/ μεταποιητική δραστηριότητα ακόμη και σε σχέση με τον εθνικό μέσο (16,9%).

Σε επίπεδο περιφέρειας, στον πρωτογενή τομέα λειτουργούν 50 χιλιάδες επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται 50 χιλιάδες σχεδόν άτομα. Έπειτα από πρόσφατη αλλαγή στη νομοθεσία, οι αγρότες θεωρούνται επαγγελματίες. 

efori gh 1130x300

Συνεπώς, στον αριθμό των 50 χιλιάδων επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα που λειτουργούν στην ΠΔΕ συμπεριλαμβάνονται τόσο αγρότες – ιδιοκτήτες μικρών εκμεταλλεύσεων, όσο και μεγάλοι παραγωγοί που επιλέγουν την καινοτομία και την ποιότητα.

Είμαστε βέβαιοι λοιπόν ότι τα ποιοτικά μας προϊόντα μπορούν να επικρατήσουν στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά… Ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα την γη μας , μπορούμε να μπούμε σε μία νέα εποχή και με το έργο αυτό …

Το AUTHENTIC-OLIVE-NET εισάγει έναν καινοτόμο και αποτελεσματικό τρόπο ανάδειξης και πιστοποίησης της αυθεντικότητας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και ελαιολάδου ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Αναφέρω ενδεικτικά μερικούς αριθμούς για την αξία υλοποίησης του προγράμματος. Στην χώρα μας υπάρχουν 120.000.000 ελαιόδεντρα, παράγονται 300.000 τόνοι ελαιολάδου κι αυτό αποτελεί το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, αποφέροντας ένα τζίρο 1,4 δισ. ευρώ.

Η κατ' άτομο κατανάλωση στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες, 20 κιλά, υπάρχουν στη χώρα 1500 ελαιοτριβεία, 800 τυποποιητικές επιχειρήσεις, 110 εξαγωγικές επιχειρήσεις, 80% της παραγωγής ανήκει στην ανώτερη ποιοτική κατηγορία, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ότι η χώρα μας έχει αναγνωρίσει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης 19 ελαιοκομικές περιοχές ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης - ΠΟΠ και 11 ελαιοκομικές περιοχές ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης - ΠΓΕ.

Ο δρόμος του ελαιολάδου διάπλατος για όσους εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα αυτά…

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και σε ορισμένες σημαντικές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα δύο προγράμματα ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΦΡΑΟΥΛΑΣ με Εταιρικό σχήμα:

1. Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (επικεφαλής )

2. Αγροτικό Συνεταιρισμό Σπαραγγοπαραγωγών Χρυσοχωρίου Καβάλας NESPAR

3. Fruitet Legumes d'Alsace, με συνολικό ΠΥ πρότασης 2.700.000€, εκ των οποίων ΠΥ 1.000.000€ αφορά στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη.

β) ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΛΙΩΝ ΜΕ εταιρικό σχήμα:

1. Consorzio Vermouth di Torino (επικεφαλής)

2. Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

3. Consorzio Pecorino Toscano DOP με συνολικό ΠΥ πρότασης 2.400.000€, εκ των οποίων ΠΥ 400.000€ αφορά στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη.

Και για τα δύο προγράμματα έχει υπογραφεί το εταιρικό σύμφωνο στις 7 Δεκεμβρίου 2021 και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη θα ξεκινήσει την υλοποίηση μέχρι τέλος Μαρτίου.

Επίσης σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα προβολής και προώθησης οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, σε αγορές Ιαπωνίας και Ν. Κορέας.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο έτος του προγράμματος στις 31/8/21 με υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων σε συνεργασία με τον εκτελεστικό φορέα και τα Επιμελητήριο Αχαΐας και Ηλείας.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία η προκαταβολή 472.304,81 €, για τις δράσεις του δεύτερου έτους ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοροή του προγράμματος .

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα συνεχιστούν όλες οι δράσεις προβολής σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου το οποίο συνολικά διαρκεί έως και τον Αύγουστο του 2023.

Κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω ένα ακόμα στοιχείο…

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το 2019 βρίσκονταν στην τέταρτη θέση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών σε ό,τι αφορά τη φυτική παραγωγή, παράγοντας εισόδημα ύψους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ….

Είμαστε εδώ λοιπόν για να στηρίξουμε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας!

 

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo