Οι ιδανικές συνοδευτικές sauce για τα ψητά σας

sauces sauce g417176e50 1280

Σάλτσες… παραδοσιακές ή πιο μοντέρνες, ελληνικές ή και όχι, αποτελούν σίγουρα το απόλυτο συνοδευτικό που μπορεί να αναδείξει και να αναβαθμίσει τα ψητά σας!!

Ένα μεγάλο μπολ με σαλάτα, λίγες πατάτες ψητές ή τηγανητές και 1-2 από τις παρακάτω πεντανόστιμες συνταγές μας, μαζί φυσικά με τα κρεατικά σας, είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ένα υπέροχο γεύμα για όλες τις περιστάσεις και όλες τις εποχές του χρόνου. 

Ανεξάρτητα από το ποιες είναι πιο κοντά στις δικές σας γεύσεις με την πρώτη ματιά, εμείς σας προτείνουμε να τις δοκιμάσετε όλες. Η νοστιμιά τους θα σας εκπλήξει ευχάριστα… 

piatsa makaroni 1130x300easter 2022

Τζατζίκι

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 αγγούρι, πολύ καλά στραγγισμένο από τα υγρά του

1/3 σκ. σκόρδο, τριμμένο

3 κ.σ. ξίδι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι - πιπέρι

Προαιρετικά: άνηθο ψιλοκομμένο ή τριμμένο καρότο

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, δοκιμάζοντας ανά τακτά διαστήματα για να τσεκάρουμε τις αναλογίες των υλικών και για να «φέρουμε» τη γεύση στο δικό μας γούστο.

 farma ilias pasxa2018

Τυροκαυτερή

1/3 σκ. σκόρδο

50 γρ. ελαιόλαδο

1/2 πιπεριά τσίλι ψικοκομμένη

1/2 κ.γ. μπούκοβο

400 γρ. φέτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό  

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε στο μπλέντερ το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το μπούκοβο και την πιπεριά τσίλι  και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια, το γιαούρτι και το μείγμα από το μπλέντερ. Ανακατεύουμε με το κουτάλι.

 xenofos easter

Σάλτσα BBQ

1 μεγάλο κρεμμύδι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κλ. δεντρολίβανο

2 σκ. σκόρδο

30 γρ. τζίντζερ

4 κ.σ. ζάχαρη μαύρη μαλακή

4 κ.σ. σάλτσα worcestershire

4 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο

4 κ.σ. σάλτσα σόγιας

200 γρ. κέτσαπ

1/2 κ.γ. ταμπάσκο

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε ήδη προθερμασμένο τηγάνι ε το ελαιόλαδο. Αφήνουμε για 3-4 λεπτά να καραμελώσει.

Προσθέτουμε ολόκληρα τα κλαδιά του δεντρολίβανου για να πάρουμε τα αρώματά του. 

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε κι αυτό στο τηγάνι.

Καθαρίζουμε το τζίντζερ και τρίβουμε τα 30 γρ, τα οποία προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Όταν σφίξει η σάλτσα προσθέτουμε την worcestershire sauce και το βαλσάμικο. Ανακατεύουμε και περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί η οξύτητα από το βαλσάμικο.

Αφαιρούμε το δεντρολίβανο και προσθέτουμε τη σόγια σος, την κέτσαπ, την πάπρικα, το ταμπάσκο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Αφαιρούμε από το τηγάνι και πολτοποιούμε το μείγμα με το μπίμερ ή το χτυπάμε στο μούλτι για να γίνει λείο.

Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι, αφήνουμε να κρυώσει καλά και βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρείται στο ψυγείο για μήνες.

 

Αγιολί
2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκ. σκόρδο

χυμό από ½ λεμόνι

ξύσμα από ½ λεμόνι

1 πιπεριά τσίλι

1 κ.σ. βασιλικό, φρέσκο

220 γρ. μαγιονέζα

Αλάτι – πιπέρι

Χτυπάμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τον χυμό από το λεμόνι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ψιλοκόβουμε την πιπεριά τσίλι και τον βασιλικό.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα την πιπεριά, τον βασιλικό, το ξύσμα από το λεμόνι και τη μαγιονέζα.

Τέλος, προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα από το μούλτι, αλάτι - πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. 

Extra tip:

Σε όλες τις sauce δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε τη γεύση και να διορθώσουμε, αν χρειάζεται, την αναλογία των υλικών. 

Κεντρική φωτογραφία από τον χρήστη Einladung_zum_Essen στο Pixabay

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo