Βάφουμε αυγά με φυσικά υλικά

avga vafi paidia pexels cottonbro 3971497

Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη τα αυγά έχουν την τιμητική τους, αφού τα βάφουμε κόκκινα ή σε όποιο άλλο χρώμα μας αρέσει.

Ας δούμε δύο βασικές συμβουλές πριν τα βάψουμε: 

1. Επιλέξτε φρέσκα, μεγάλα και γερά αυγά. 

2. Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 

Διαδικασία: 

Τα πλένετε με κρύο νερό, τα σκουπίζετε και τα καθαρίζετε με ένα μαλακό πανί στο οποίο έχετε στάξει λίγο ξίδι. Γενικά να ξέρετε ότι τα λευκά αβγά αποκτούν πιο φωτεινό χρώμα και είναι απαραίτητα όταν πρόκειται να τα βάψετε σε άλλα χρώματα, όπως το κίτρινο. Τα καφέ δίνουν πιο ζεστό και βαθύ χρώμα όταν τα βάφετε κόκκινα.

Στρώνετε σε μια κατσαρόλα μια μικρή πετσέτα και γεμίζετε την κατσαρόλα με κρύο νερό. Τοποθετείτε όσα αυγά χωράνε στον πάτο της κατσαρόλας, πάνω από την πετσέτα, και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά για 12-15 λεπτά περίπου. Συνεχίζετε όσες φορές χρειαστεί την ίδια διαδικασία, μέχρι να τα βράσετε όλα. 

zekios 1130x300easter 

Τα βγάζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά πριν προχωρήσουμε στη βαφή. 

Εκτός από τις κλασικές βαφές αυγών, υπάρχουν τρόποι να βάψουμε τα αυγά μας χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, όπως παντζάρια, κόκκινο λάχανο, σπανάκι, κύμινο ή κουρκουμά. 

Βράζουμε 2 κούπες νερό μέχρι να κοχλάσει. Προσθέτουμε το υλικό που θα μας δώσει το χρώμα που επιλέξαμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη «βαφή» να σιγοβράσει για 30 λεπτά, μέχρι να βγάλει όλο της το χρώμα στο νερό.

Σουρώνουμε το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει για 2-3 ώρες. Σε αυτό το στάδιο επιλέγουμε αν θα προσθέσουμε 2 κουταλιές λευκό ξίδι για πιο έντονο χρώμα και ρίχνουμε τα αυγά στο μείγμα, που θα πρέπει να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά για τις πιο αχνές αποχρώσεις ή και όλη τη νύχτα για τις βαθύτερες.

Φορώντας πλαστικά γάντια βαφής, βγάζουμε τα αυγά με τρυπητή κουτάλα και τα σκουπίζουμε με λαδωμένο πανί, για να σταθεροποιήσουμε το χρώμα και για να τους δώσουμε λάμψη. 

mathisis 1130x300 easter 2021

Τα χρώματα
Για κάθε χρώμα θα χρειαστούμε: 4 φλιτζάνια νερό, 2 κ.σ. λευκό ξίδι, 2 κ.σ. αλάτι. Σημειώνεται ότι η ίδια βαφή γίνεται εντονότερη αν βάψουμε ένα από τη φύση του καφετί αυγό.

Για να βάψουμε τα αυγά πορφυρά κόκκινα χρειαζόμαστε: 1½ φλιτζάνι παντζάρια κομμένα σε κυβάκια. Αφήνουμε τα αυγά στο μείγμα από 30 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με την απόχρωση που θέλουμε να πετύχουμε.

Για το κίτρινο χρειαζόμαστε 3 κουταλιές της σούπας κουρκουμά ή κύμινο. Αφήνουμε τα αβγά στο μείγμα αποβραδίς. 

Για το θαλασσί, χρειαζόμαστε 1½ φλιτζάνι κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο και να μείνουν στο μείγμα για 30 λεπτά με 1 ώρα. Αν μείνουν όλη τη νύχτα, το λάχανο θα βάψει τα αβγά έντονο τιρκουάζ.

Για να βάψουμε πράσινα αυγά, χρειάζονται 2 φλιτζάνια σπανάκι ή 2½ φλιτζάνια μαϊντανό. Αφήνουμε τα αυγά στο μείγμα από 30 λεπτά ή και αποβραδίς 

moto parras 1130x300easter

Συνδυασμοί που θα μας δώσουν ιδιαίτερα χρώματα είναι επίσης:

* Το παντζάρι με το κόκκινο λάχανο, για πιο σκούρο κόκκινο. Αφήνουμε τα αυγά για 30 λεπτά σε κάθε μείγμα.

* Ο κουρκουμάς και το κόκκινο λάχανο για μπλέ χρώμα. Αφήνουμε τα αυγά για 30 λεπτά σε κάθε μείγμα.

* Ο κουρκουμάς και το παντζάρι για καφέ χρώμα. Αφήνουμε τα αυγά για 30 λεπτά σε κάθε μείγμα.

* Το σπανάκι και το κόκκινο λάχανο για ανοιχτό μπλε χρώμα. Αφήνουμε τα αυγά για 30 λεπτά στο μείγμα με το σπανάκι και για 2 ώρες στο μείγμα με το κόκκινο λάχανο.

* Ο κουρκουμάς, το κόκκινο λάχανο και το σπανάκι για ανοιχτό πράσινο χρώμα. Αφήνουμε τα αυγά στο μείγμα από 30 λεπτά. 

Πηγή: olivemagazine.gr 

Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

 

 
 

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo