Χωριάτικο ψωμί

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Τώρα θα με ρωτήσει κάποιος , τι εννοείς “χωριάτικο” ψωμί και τι διαφορά έχει από άλλα ψωμιά; Είναι το ψωμί, το απλό, με την απλή, αγαπημένη γεύση, χωρίς ποικιλία στα άλευρα, χωρίς έξτρα τεχνικές και μεθόδους, που απλά το ζυμώνεις, το ξαναζυμώνεις και το φουρνίζεις, το ψήνεις, μοσχοβολάει ο τόπος κι όταν ψηθεί νιώθεις την ικανοποίηση της πιο απλής αλλά ευλογημένης διαδικασίας…

Υλικά:

300 γ. σκληρό αλεύρι

200 γρ. ολικής άλεσης αλεύρι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

350 γρ. νερό

1 κ.γλ. αλάτι

horiatiko psomi thermomix2horiatiko psomi thermomix3horiatiko psomi thermomix4horiatiko psomi thermomix5horiatiko psomi thermomix6horiatiko psomi thermomix7horiatiko psomi thermomix8horiatiko psomi thermomix9horiatiko psomi thermomix10horiatiko psomi thermomix11horiatiko psomi thermomix12horiatiko psomi thermomix13

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στον κάδο το νερό και τη μαγιά και ρυθμίζουμε για 2 λεπτά/37ο θερμοκρασία/ταχ. 1

Προσθέτουμε τα άλευρα και το αλάτι και ρυθμίζουμε για 3 λεπτά/ λειτουργία ζύμης,“στάχυ”

Αδειάζουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο μπωλ και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Όταν διπλασιαστείτε όγκο, το αδειάζουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνουμε κάνοντας “διπλώματα” . Σχηματίζουμε μια μπάλα και την τοποθετούμε πάλι στο μπωλ μέχρι να διπλασιαστεί για δεύτερη φορά.

Παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210ο έχοντας μέσα και ένα  σκεύος ψησίματος με καπάκι (εγώ χρησιμοποιώ μαντεμένια γάστρα).

Με προσοχή μεταφέρουμε το καρβελάκι σε αντικολλητικό χαρτί, το χαράζουμε σε ένα-δύο σημεία  και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Όταν φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία ο φούρνος, με προσοχή για να μην καούμε, τοποθετούμε το καρβελάκι μαζί με το αντικολλητικό χαρτί στο σκεύος, σκεπάζουμε και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το ψωμί.

Αφήνουμε τότε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει, κόβουμε σε φέτες κι απολαμβάνουμε.

Καλή επιτυχία!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Κτήμα Καντρή

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο