Red velvet cake

Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty

Ελπίζω να μην απευθύνομαι σε αυτούς που θεωρούν ότι το red velvet cake είναι ένα γλυκό που απλά έχει κόκκινο χρώμα και προορίζεται για να πλαισιώνει τη γιορτή των...ερωτευμένων μιας και μιλάμε για ένα θρυλικό γλύκισμα με vintage στυλ και μεγάλη ιστορία. 

Κάπου στις αρχές του 19ου αι. , ίσως και νωρίτερα η τάση της ζαχαροπλαστικής στην Αμερική ήταν η αναζήτηση γλυκών με μαλακές , βελούδινες υφές . Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης προστέθηκαν συστατικά μεγάλης οξύτητας όπως το ξiνόγαλο , η σόδα  και το ξύδι ενώ αντικατασταθηκε μέρος του αλευριού με το πιο φίνο και αέρινο κακάο το οποίο να σημειωθεί πως τότε ήταν πιο αγνό και ελεύθερο επεξεργασίας με αποτέλεσμα να χαρίσει σε ανάμιξη  με το ξύδι και τη σόδα ένα βαθύ , ζεστό κοκκινωπό χρώμα. Αυτό ήταν μόνο η αρχή , ήταν η αφορμή μιας αναζήτησης φλογερού και έντονου χρώματος το οποίο αναζητήθηκε μέσα από φυσικές χρωστικές όπως αυτές του πατζαριού…

Παράληλλα έχοντας πια φτάσει στην εποχή του οικονομικού κραχ του ’29 η αναζήτηση πιο οικονομικών λύσεων και υλικών επιβράβευσε και καθιέρωσε το πολτό πατζαριού στη ζαχαροπλαστική…Από τότε και μετά τα πράγματα με την πάροδο του χρόνου πήραν άλλη τροπή και το red velvet cake κατωχύρωσε το βαθυκόκκινο χρώμα του με τη βοήθεια βρώσιμων χρωστικών ουσιών ζαχαροπλαστικής,  εμπορρευματοποιήθηκε ώστε να φτάσει να αποτελεί ένα γλυκό-σύμβολο , ένα θρυλικό γλυκό που συνοδεύει το απογευματινό τσάι με μυθικό τρόπο…Παρότι η έντονη εμπορευματοποίηση του έχει αφαιρέσει αρκετή  από την αίγλη του εγώ απομονώνω αυτό το γεγονός και  αγαπώ το red velvet cake , το θαυμάζω και το απολαμβάνω μένοντας στη φίνα , εξαιρετική και μεγαλοπρεπή του παρουσία και στην ακαταμάχητη γεύση του!

Υλικά:

Για το κέικ:

2 2/3 κούπας αλεύρι γ.ο.χ. 

1 κ.σ. (γεμάτες )κακάο 

1 κ.σ. μπέικιν

1 κ.γλ. σόδα

110 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 1/2 κούπα ζάχαρη

2 μεγάλα αυγά

1 κ.γλ. λευκό ξύδι

1 κούπα ηλιέλαιο

1 βανίλια

1 κ.γλ. εκχύλισμα υγρής βανίλιας

240 γρ. γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου

25 ml υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής

Υλικά για την κρέμα τυριού:

500 γρ. κρέμα τυρί

250 ml κρέμα γάλακτος (κρύα από το ψυγείο)

150 γρ. ζάχαρη άχνη

red velvet cake2red velvet cake3red velvet cake4red velvet cake5red velvet cake6red velvet cake7red velvet cake8red velvet cake10red velvet cake11red velvet cake12red velvet cake13red velvet cake14red velvet cake15red velvet cake16red velvet cake17red velvet cake18red velvet cake19red velvet cake20red velvet cake21red velvet cake22red velvet cake23red velvet cake24red velvet cake25red velvet cake26red velvet cake27red velvet cake28red velvet cake29red velvet cake30red velvet cake31red velvet cake32red velvet cake33red velvet cake34red velvet cake35red velvet cake36red velvet cake37red velvet cake38

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το κέικ: 

Κοσκινίζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι , το μπέικιν , το κακάο και τη σόδα και τα ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζαχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και τις βανίλιες μέχρι να πετύχουμε ένα βελούδινο μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε με τη σειρά χτυπώντας στη χαμηλή σκάλα το λάδι , το ξύδι και το γιαούρτι. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα με αυτά τα υλικά προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα αλευριού που έχουμε κοσκινίσει. Τέλος προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής και χτυπάμε μέχρι να πετύχουμε ομοιόμορφο χρώμα. 

Βουτυρώνουμε καλά  δυο ταψάκια διαμέτρου 23cm  και αδειάζουμε εκεί το μίγμα φροντίζοντας να το έχουμε ισομοιράσει. Ψήνουμε τα δυο κέικ σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 35 λεπτά περίπου (κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού). Μόλις βγάλουμε τα κεκάκια από το φούρνο τα αφήνουμε όπως είναι μέχρι να κρυώσουν αρκετά. Τότε τα ξεφορμάρουμε με προσοχή να μη σπάσουν πάνω σε σχάρες. Σ’ αυτό το σημείο θα πω ότι ενώ συνήθως χρησιμοποιώ αντικολλητικό χαρτί στο ψήσιμο των γλυκών εδώ το αποφεύγω επίτηδες γιατί θέλω να κολλήσει πολύ ελαφρά λίγη από την επιφάνεια του κέικ στο ταψί για να χρησιμοποιήσω τα ψίχουλα αυτά στη διακόσμηση του γλυκού. Αν ωστόσο δε συμβεί έτσι , “πριονίζουμε” ελαφρά την επιφάνεια του κέικ ώστε να σχηματιστούν λίγα ψίχουλα απαραίτητα στην κλασική διακόσμηση του γλυκού αυτού.

Όσο τα κέικς κρυώνουν στη σχάρα ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού:

Βάζουμε ένα μεταλλικό μπωλ στην κατάψυξη ώστε να παγώσει και να χτυπήσουμε εκεί την κρέμα γάλακτος. 

Ρίχνουμε το τυρί κρέμα και την ζάχαρη άχνη αφού την κοσκινίσουμε σε ένα άλλο  μπωλ ανάδευσης και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να σχηματιστεί μια ομοιογενής , κιτρινωπή  κρέμα. Ρίχνουμε τότε την κρύα κρέμα γάλακτος στο παγωμένο μπωλ και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να πήξει η κρέμα και να αποκτήσει υφή γιαουρτιού. Δεν την παραχτυπάμε γιατί θα “κόψει” . 

Προσθέτουμε τότε λίγη λιγη την κρέμα γάλακτος στο μπωλ με το μίγμα του τυριού και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας κάνουμε απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να την ενσωματώσουμε εντελώς.

Η κρέμα είναι έτοιμη. Τοποθετούμε τότε με προσοχή το ένα κέικ στην πιατέλα και σπό πάνω ρίχνουμε λίγο λιγότερη από τη μισή κρέμα. Την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα και τη σκεπάζουμε με το δεύτερο κέικ. Αδειάζουμε τότε πάνω την υπόλοιπη κρέμα και “χτίζουμε” το γλυκό φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλάγια. Ισιώνουμε όμορφα την επιφάνεια με τη σπάτουλα , διακοσμούμε με τα ψίχουλα που έχουμε φυλάξει και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. 

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!

Καλή απόλαυση!

Πηγή: Για τη συνταγή αυτή εδώ

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Βιβλιοχαρτοπωλείο Κορκολής