Φοκάτσια (ιταλικό ψωμί) με δεντρολίβανο και ρίγανη

Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty

Η φοκάτσια είναι ένα είδος ψωμιού με ιταλική προέλευση , απλό , αφράτο και μυρωδάτο! Πρόκειται για ένα επίπεδο , στρογγυλωπό ψωμί ζυμωμένο με λάδι και αρωματισμένο με μυρωδικά και βότανα . Τρώγεται σκέτο…και είναι υπέροχο , αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κολατσιό με τυριά και αλλαντικά της προτίμησής μας ή να αποτελέσει τη βάση για ένα πικάντικο ντιπ ή για μια ταραμοσαλάτα ή πάστα ελιάς  ή άλλο πατέ… Μπορούμε να το ζυμώσουμε σκέτο αλλά μπορούμε να του προσθέσουμε ντοματίνια , ελιές , αλλαντικά (κυρίως κάποιο σαλάμι) και μυρωδικά…Ετοιμάζεται πανεύκολα , ευχάριστα και πολύ γρήγορα ενώ καταναλώνεται ακόμα πιο γρήγορα και ευχάριστα και…προκαλεί…εθισμό!

Υλικά :

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
310 ml. χλιαρό νερό
100 ml. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ ζάχαρη
1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι
1 χούφτα δεντρολίβανο μαζί με ρίγανη 

Λίγο ελαιόλαδο για την επιφάνεια

fokatsia2fokatsia3fokatsia4fokatsia5fokatsia6fokatsia7fokatsia8fokatsia9fokatsia10fokatsia11fokatsia12fokatsia13

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπωλάκι το χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιέά. Τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθούν εντελώς . Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα . Θα δούμε ότι σε λίγο θα αφρίσει οπότε έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά . Τότε ρίχνουμε σε μια λεκάνη ζυμώματος το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε εκεί τα υγρά . Ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ενωθούν τα υλικά και τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένη λακάνη  ( η ζύμη κολλάει ελαφρά). Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και φυλάμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αν δε μας πιέζει ο χρόνος και το αφήσουμε ακόμα περισσότερο , είναι ακόμα καλύτερα . Τότε τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου , τη λαδώνουμε ελαφρά και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη . Με λαδωμένα χέρια την  πιέζουμε και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια κάνοντας λακουβίτσες με τα δάχτυλά μας . Πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο , τη ρίγανη και λίγο αλάτι  , ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει . Ξεφουρνίζουμε κόβουμε σε κομμάτια και το γεύομαστε αμέσως . Το συνδυάζουμε με ότι αλλαντικό ή  τυρί προτιμάμε  , με ντοματίνια , ελιές και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας (αυτό τον καιρό το τιμάμε δεόντως με ταραμοσαλάτα)…
Καλή όρεξη!

Προτεινόμενοι συνδυασμοί (από ένα φίλο σεφ , το Βασίλη Χριστόπουλο) : Ρίγανη και ελιές ή δεντρολίβανο και ντοματίνια.

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Κτήμα Καντρή

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο