Μπατσαριά Ιωαννίνων

Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty

Μη με ρωτάτε να σας πω τι σχέση έχω με τα Ιωάννινα…δεν έχω ούτε συγγενείς , ούτε καμιά καρδιακή φίλη , ούτε έχω υπηρετήσει εκεί , ούτε κάποιος δικός μου μένει εκεί . Η σχέση μας είναι πολύ απλά…σχέση πάθους . Έχω επισκεφτεί την πόλη των Ιωαννίνων , τα Ζαγοροχώρια και τις γύρω περιοχές πολλές φορές , έχω απολαύσει το "χρώμα" τους όλες τις εποχές στου χρόνου , έχω κάνει εκεί Χριστούγεννα , καλοκαιρινές διακοπές , αποδράσεις τετραήμερες…έχω περπατήσει σε δρομάκια χαμένα μέσα σε δέντρα , πλάι στο Βοϊδομάτη , έχω γευτεί τις απίστευτες πίτες και τα απίστευτα κρεατικά…Χρωστάω βέβαια στον εαυτό μου ένα ταξίδι στο μαγευτικό Συρράκο…Ας δούμε τώρα τη μπατσαριά , μια παραδοασιακή πίτα με χυλό καλαμποκάλευρου και σπανάκι

Υλικά :

Για το χυλό:

2 φλ.τσ. αλεύρι γ.ο.χ.

2 φλ. τσ. καλαμποκάλευρο

1 στραγγιστό γιαούρτι

1/2 φλ.τσ. λάδι

1/2 φλ.τσ. φρέσκο γάλα

Αλάτι

Για το τέλος :

1/2 φλ.τσ. φρέσκο γάλα

1 μεγάλο αυγό

Για τη γέμιση :

1 κιλό σπανάκι ή ανάμικτα χόρτα (μυρωδιές , σέσκουλα , λάπαθα κλπ…)

1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/2 φλ.τσ. πλιγούρι

300 γρ. φέτα

2 αυγά

Αλάτι και πιπέρι

1/2 φλ.τσ. λάδι

Και λίγο ακόμα λάδι για το ταψί

mpatsaria2mpatsaria3mpatsaria4mpatsaria5mpatsaria6mpatsaria7mpatsaria8mpatsaria9mpatsaria10mpatsaria11mpatsaria12mpatsaria13

Εκτέλεση :

-Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση : Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα σπανάκια ή τα χορταρικά μας . Τα ζεματίζουμε για 1-2 λεπτά σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν . Στην ανάγκη τα πιέζουμε λίγο με μια κουτάλα . Όταν έχουν στραγγίσει καλά , τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση (άνιθο , κρεμμυδάκια , πλιγούρι , τυρί , αυγά , λάδι , αλάτι , πιπέρι) . Τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη .

-Ετοιμάζουμε τότε το χυλό: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αλεύρια και κάνουμε μια λακούβα στη μέση . Προσθέτουμε τότε το γιαούρτι , το 1/2 φλ.τσ γάλα  και το 1/2 φλ.τσ. λάδι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε ένα σφιχτό και αρκετά εύπλαστο ζυμάρι . Λαδώνουμε τότε ένα στρογγυλό , μέτριο ταψί και απλώνουμε με τα χέρια μας τη μισή ποσότητα ζυμαριού που ετοιμάσαμε .

-Αδειάζουμε πάνω από το στρωμένο ζυμάρι τη γέμιση και την απλώνουμε με ένα κουτάλι .

-Προσθέτουμε τότε στο άλλο μισό ζυμάρι που έμεινε στη λεκάνη το 1/2 φλ.τσ. γάλα και το αυγό χτυπημένο . Ανακατεύουμε τότε με τα χέρια μας μέχρι το ζυμάρι να αραιώσει και να μετατραπεί σε έναν πηχτό χυλό . Αδειάζουμε αυτό το χυλό πάνω από το σπανάκι ομοιόμορφα και η πίτα είναι έτοιμη για ψήσιμο .

-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για περίπου μία ώρα . Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .

Σημειώσεις :

-Δε δίνω ακριβές νούμερο ταψιού , γιατί αυτό εξαρτάται από το πόσο λεπτή ή πιο παχουλή προτιμάμε την πίτα . Ενδεικτικά αναφέρω ότι εγώ την ψήνω σε ταψί διαμέτρου 32 εκ.

-Τη συνταγή αυτή , βρήκα και τροποποίησα ελαφρά από το site undefined
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Ελευθερία μου ελπίζω να τα λέω καλά ;) <3

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Κτήμα Καντρή

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο