Πατατόπιτα με ζαμπόν και τυρί

 Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Όταν φτιάχνω μια πίτα και ανακαλύπτω καινούριους συνδυασμούς υλικών να κλείσω μέσα της , είμαι ενθουσιασμένη . Τελικά οι δυνατότητες που μας δίνει η “πίτα” είναι ανεξάντλητες . Η συγκεκριμένη είναι μια απλή και ταπεινή πιτούλα  χωρίς φύλλο , με κρούστα φρυγανιάς , λαχανικά ανάμεσα στα οποία και βρασμένες πατάτες , αλλαντικά και τυριά . Όλα αυτά κάνουν τη γεύση της πολύ ενδιαφέρουσα , την υφή της αφράτη και την κατασκευή της ευχάριστη ! Θα μπορούσε να ονομάζεται ζαμπονοτυρόπιτα με λαχανικά , αλλά κατά τη γνώμη μου η πατάτα είναι αυτή που τη χαρακτηρίζει και κάνει τη διαφορά.

Υλικά :

5 μέτριες πατάτες (περίπου 1 κιλό ακαθάριστες)

2-3 μέτρια καλοκυθάκια

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

120 γρ. φιλέτο γαλοπούλας ή χοιρινό καπνιστό

200 γρ. τυριά (φέτα και κασέρι )

5 αυγά

600 ml φρέσκο γάλα

100 ml λάδι

220 γρ. αλέυρι γ.ο.χ.

Μια χούφτα ψιλοκομμένο άνιθο

Αλάτι και πιπέρι

6-7 μικρές φρυγανιές τριμμένες και λίγο ακόμα λάδι

patatopita3patatopita4patatopita5patatopita6patatopita7patatopita8patatopita9patatopita10

Εκτέλεση :

-Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 40 λεπτά περίπου . Τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπωλ . Τις λιώνουμε με το πιρούνι (αφήνουμε και μερικά κομματάκια εδώ κι εκεί) . Προσθέτουμε στη συνέχεια τα κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού , τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα , το ζαμπόν σε κομματάκια και τα τυριά χοντροτριμμένα . Προσθέτουμε στη συνέχεια τον άνιθο και αλατοπιπερώνουμε .

-Σε ένα δεύτερο μπωλ ρίχνουμε το λάδι , το γάλα και τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα . Όταν έχουν ενωθεί εντελώς προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε έναν αραιό χιλό . (Μπορεί να μείνουν κάποια μικρά σβωλάκια , δεν πειράζει) .  Προσθέτουμε τότε το χιλό αυτό στη λεκάνη με τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά .

-Πασπαλίζουμε ένα ταψί 30x35 με τη μισή τριμμένη φρυγανιά και ραντίζουμε με ελαιόλαδο . Αδειάζουμε μέσα το μίγμα της πίτας και φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα . Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη τριμμένη φρυγανιά και ραντίζουμε με λίγο λάδι ακόμα . Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο , στους 190ο , στην κάτω σχάρα για 50 λεπτά περίπου , μέχρι να ροδοψηθεί . Περιμένουμε λίγο να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία .

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Βιβλιοχαρτοπωλείο Κορκολής