Μπεσαμέλ

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Η αγαπημένη και δημοφιλής μπεσαμέλ είναι μια σάλτσα κλασική , νόστιμη , κρεμώδης και…μαγική γιατί όπου ''βάλει το χεράκι της'' κάνει θαύματα.  Η καταγωγή της χάνεται κάπου ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία , εμείς ωστόσο τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε μέσα από τον κορυφαίο Έλληνα σεφ , Νίκο Τσελεμεντέ! Στο παστίτσιο ,  στο μουσακά , σε πολλά σουφλέ ( με λαζάνια, με λαχανικά,  με κρεατικά) , σε κρέπες , σε τυρόπιτες και ένα σωρό άλλες δημιουργίες στην κουζίνα , η μπεσαμέλ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή . Δεν είναι απαραίτητο να είναι βαριά και επιβαρυμένη με πολλά αυγά και βούτυρο….αρκεί να είναι δεμένη σωστά με τα αγνά και απλά υλικά της : Γάλα , αλεύρι , λίγα αυγά , λίγο βούτυρο και τα μπαχαρικά που εμείς προτιμάμε...

Yλικά:

1 λίτρο γάλα

100γρ. αλεύρι 

60-80 γρ.βούτυρο 

3 αυγά

1 κ.γλ. αλάτι

Πιπέρι και μοσχοκάρυδο ή άλλο αρωματικό ανάλογα με τη συνταγή που θέλουμε να κάνουμε

Μια χούφτα τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι , γραβιέρα ή παρμεζάνα)

Εκτέλεση:

- Διαλύουμε το αλεύρι  σε λίγο (περίπου 1 κούπα) από το  κρύο γάλα .

-Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι να βράσει.

-Όταν αρχίσει ο βρασμός το κατεβάζουμε για λίγο από τη φωτιά και ρίχνουμε το διαλυμένο αλεύρι , ανακατεύοντας διαρκώς.

-Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.

-Όταν "δέσει" αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά,  και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει , το τριμμένο τυρί  ,  το αλάτι και τα  μπαχαρικά ανακατεύοντας  λίγο  ακόμα...

-Τέλος , προσθέτουμε τα αυγά , χτυπημένα και ομογενοποιούμε το μίγμα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Κτήμα Καντρή

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο