Όπως ανακοίνωσε χθες ο Δ/ντής- Συντονιστής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου Βαγγέλης Παπαγεωργίου, η ημερίδα είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το περασμένο καλοκαίρι ωστόσο εξαιτίας των εκλογών είχε αναβληθεί. «Αποφασίσαμε να την πραγματοποιήσουμε το Δεκέμβριο αξιοποιώντας και την ευκαιρία έλευσης πολλών νέων παιδιών- φοιτητών για τις γιορτές, τους οποίους και προσκαλούμε να παρακολουθήσουν όπως και όλους τους πολίτες. Δυστυχώς, η Ηλεία είναι από τους πρώτους Νομούς της χώρας σε ποσοστά τραύματος και ειδικά εξαιτίας αυτοκινητικών δυστυχημάτων.
Στόχος μας είναι να περάσουμε ένα μήνυμα στα παιδιά και τους γονείς ώστε να προλαμβάνουν και να μην χρειάζεται να φτάνουμε στο σημείο να αντιμετωπίζουμε ένα βαρύ περιστατικό. Στην ημερίδα θα υπάρξουν τοποθετήσεις για την οδική συμπεριφορά, το τι μπορεί να πράξει ο πολίτης στον τόπο του ατυχήματος αλλά και ομιλίες σχετικά με την αντιμετώπιση των τραυμάτων.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται αντίστοιχη ημερίδα στην επαρχεία» είπε και ευχαρίστησε την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος που είναι μέγα χορηγός της εκδήλωσης αλλά και την ΒΙΑΝΕΞ, τον κ. Μοσχόπουλο και το Επιμελητήριο Ηλείας.
Το πρόγραμμα
Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και περιλαμβάνει ομιλίες από τον καθηγητή Στυλιανό Κατσαγαράκη πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας τραύματος και επείγουσας χειρουργικής με θέμα «Τραύμα: Μια παραμελημένη νόσος», τον Δ/ντή της Τροχαίας Πύργου Γεώργιο Κωστόπουλο με θέμα «Η έκταση του προβλήματος, δυσκολίες στην αντιμετώπιση», τον εκπαιδευτικό Βασίλη Παναγιωτόπουλο με θέμα «Το σχολείο βοηθά στην πρόληψη», τον οδηγό αγώνων αυτοκινήτου Μιλτιάδη Ανδριόπουλο που θα αναλύσει την σωστή οδηγική συμπεριφορά και τον Επιπυραγό της Πυροσβεστικής Ηλία Μανιάτη που θα μιλήσει για τους κανόνες προστασίας και απεγκλωβισμού.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας περιλαμβάνει ομιλίες από τον Επικ. Καθηγητή Χειρουργικής Κων/νο Τούτουζα με θέμα «Τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει ο πολίτης στον τόπο του ατυχήματος», τον Επικ. Καθηγητή Χειρουργικής Δημήτρη Θεοδώρου με θέμα «Τρόπος μεταφοράς από μη οργανωμένο μέσο», την Ευαγγελία Σκλάβου για τον τρόπο μεταφοράς από οργανωμένο μέσο και τον Παναγιώτη Δασκαλάκη με θέμα «Το τραύμα στις μαζικές καταστροφές».
Στο τρίτο μέρος, ο Επικ. Καθηγητής Κ. Τούτουζας θα αναφερθεί στο ρόλο του Κέντρου Υγείας, τι πρέπει, τι δεν πρέπει, ο Επικ. Καθηγητής Δ. Θεοδώρου για την ανάνηψη στο ΤΕΠ ενώ η Αδαμαντία Αρέθα για το ρόλο του αναισθησιολόγου στον πολυτραυματία.
Στο τέταρτο μέρος, ο Καθηγητής Δημήτριος Δουγένης θα αναφερθεί στο «τραύμα θώρακος: θωρακικές κακώσεις σε α΄ θμια και β’ θμια αντιμετώπιση», ο Καθηγητής Δημήτριος Κωνσταντίνου «αρχική εκτίμηση και αντιμετώπιση», ο Ορθοπεδικός Νικόλαος Γκανταίφης για τα επείγοντα ορθοπεδικά προβλήματα, ο Παναγιώτης Απαλίδης για τις κακώσεις ουροποιογεννητικού: τρόπος αντιμετώπισης και η Κατερίνα Κολοβού για την Ακτινολογική προσέγγιση του πολυτραυματία.