Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι όλη την προηγούμενη εβδομάδα έτρεχαν στους γιατρούς να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους ώστε να προλάβουν να τα προμηθευτούν με 25% συμμετοχή και πριν αυτή διπλασιαστεί.
«Ο νέος τρόπος αποζημίωσης φαρμάκων δεν τέθηκε σε ισχύ από σήμερα (σ.σ. χθες) όπως είχε ανακοινωθεί όπου και θα άλλαζαν όλες οι ασφαλιστικές τιμές» σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Θεοδωρόπουλος τονίζοντας ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν πως θα εξελιχθεί το νέο αυτό μέτρο με το οποίοι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν το 50% της διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και τιμής φαρμάκου.
«Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι οι ασφαλιστικές τιμές δεν θα είναι απευθείας συνδεδεμένες με το πρωτότυπο φάρμακο αλλά θα είναι συνδεδεμένες με μια τιμή που θα οριστεί ανά θεραπευτική κατηγορία. Δεν έχουμε κανένα στοιχείο μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει ενημερωθεί κανένα κομπιούτερ και δεν ξέρουμε πως θα κινηθεί το σύστημα. Φοβάμαι πως θα πληρώνουν περίπου τα ίδια, αν όχι περισσότερα γιατί βέβαια οτιδήποτε δεν βγάζει οικονομία στο σύστημα θα το πάρουν πίσω…».
Παράλληλα, επισήμανε ότι η αναγραφόμενη τιμή δεν λαμβάνεται υπόψη καθώς ποτέ δεν ισχύει και αυτό γιατί μπορεί κάποιος να πληρώνει συμμετοχή 25% αλλά με τις προσαυξήσεις, τα χαράτσια, πληρώνει και 40% χωρίς να το αντιλαμβάνεται. «Έχουμε φτάσει δηλαδή σε ένα σημείο, τη μια μέρα να μειώνονται οι τιμές και την επόμενη ημέρα με μειωμένες τιμές ο ασφαλισμένος να πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή» είπε και πρόσθεσε χαριτολογώντας πως αν δεν υπήρχαν οι εταιρίες να ενημερώνουν το σύστημα στα κομπιούτερ, καθημερινά θα καλούνταν να λύσουν εξίσωση για κάθε συνταγή!
Ο τρόπος αποζημίωσης
Ειδικότερα οι συμμετοχές των ασθενών θα προσαρμοστούν στις νέες τιμές των φαρμάκων ενώ θα πρέπει πλέον να πληρώνουν και τη διαφορά εάν το φάρμακο που θα προμηθεύονται θα είναι ακριβότερο από το ποσό που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
Ο Οργανισμός θα αποζημιώνει μόνο την ασφαλιστική τιμή ενός σκευάσματος (ανώτατη τιμή που έχει δοθεί) και αν το φάρμακο είναι ακριβότερο τότε ο ασφαλισμένος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και το 50% της διαφοράς μέχρι τη λιανική.
Παρότι όμως η λεγόμενη θετική λίστα με τις νέες τιμές των φαρμάκων και τις ασφαλιστικές προετοιμάζεται εδώ και μήνες, χθες που θα έπρεπε να τεθεί στην πράξη...πήρε νέα αναβολή.
Κική Κολοβέρου