Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι ψεκασμοί έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και να είχαν ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου, προκειμένου να εξοντωθούν οι προνύμφες, Ωστόσο, η διαδικασία των κουνουποκτονιών ξεκινά μόλις τώρα κι ενώ τα ενοχλητικά έντομα έκαναν λόγω ζέστης νωρίτερα την εμφάνισή τους.
Κατά την εφημερίδα, ο βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι οι δήμοι δεν είχαν κονδύλια και οι περιφέρειες δεν πρόλαβαν -λόγω γραφειοκρατίας- να ολοκληρώσουν τους σχετικούς διαγωνισμούς ώστε να αναδειχθεί ο μειοδότης που θα αναλάβει εγκαίρως το έργο των μυοκτονιών - ψεκασμών.
Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί από δικούς της πόρους διαθέτοντας 700.000 ευρώ για το πρόγραμμα των ψεκασμών σε μεγάλες εκτάσεις που είναι της αρμοδιότητάς της, όπως δάση και ρέματα.
Οι δήμοι από την πλευρά τους είναι επιφορτισμένοι με μικρές παρεμβάσεις, όπως ψεκασμούς σε φρεάτια, μικρά ρέματα και πάρκα. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει το σχετικό έργο μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι η Ηλεία, η Αχαϊα, η Αιτωλοακαρνανία, η Μεσσηνία, η Αργολίδα και ο Έβρος.
Περιοχές υψηλού κινδύνου είναι επίσης ο Ορχομενός, η Θήβα, η Χαλκίδα, ο Μαραθώνας, ο Σαρωνικός, το Μαρκόπουλο, η Αγιά Λάρισας και οι δήμοι Αβδήρων Ξάνθης, Ευρώτα Λακωνίας και Σοφάδων Καρδίτσας.