Τα συμπτώματα της long covid που χτυπούν τον οργανισμό των ασθενών.
Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Nature Reviews Microbiology, οι ερευνητές διερεύνησαν την υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με τη long covid.
Τόνισαν τα βασικά ανοσολογικά ευρήματα, τις ομοιότητες με άλλες ασθένειες, τα συμπτώματα, τους σχετικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς και τις διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.
Σύμφωνα με το news-medical η long-covid αναφέρεται σε μια πολυσυστηματική ασθένεια μεταξύ των ατόμων που είναι θετικά στον κορονοϊό, το σύνδρομο σοβαρού οξέος αναπνευστικού SARS-CoV-2, με αυξανόμενα ποσοστά επιπολασμού από μέρα σε μέρα.
Μελέτες έχουν αναφερθεί στους παράγοντες κινδύνου, τα συμπτώματα, την παθοφυσιολογία, τη διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές της μακράς COVID, με αυξανόμενες ομοιότητες μεταξύ της μακράς COVID και άλλων ασθενειών όπως το POTS (σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας) και το ME/CFS (σύνδρομο μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας/χρόνιας κόπωσης).
Ομοιότητες με άλλες ασθένειες
Η επιμονή του SARS-CoV-2 φέρεται να οδηγεί σε συμπτώματα μακράς COVID. Πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 ή/και ριβονουκλεϊκό οξύ (RNA) έχουν ανιχνευθεί σε καρδιαγγειακούς, αναπαραγωγικούς, κρανιακούς, οφθαλμικούς, μυϊκούς, λεμφοειδείς, ηπατικούς και πνευμονικούς ιστούς, καθώς και σε ορό, μαστό, ούρα και κόπρανα που ελήφθησαν από ασθενείς με μακρά COVID.
Παρόμοια ανοσολογικά πρότυπα παρατηρούνται μεταξύ της μακράς COVID και του ME/CFS, με αυξημένα επίπεδα κυτταροκινών κατά τα πρώτα δύο έως τρία χρόνια της νόσου, ακολουθούμενα από μείωση με την πάροδο του χρόνου, χωρίς συμπτωματική βελτίωση στο ME/CFS.
Χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, αδιαθεσία μετά την άσκηση, δυσαυτονομία, ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων, υπερενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, υπερκινητικότητα, ενδομητρίωση, μεταβολές της εμμήνου ρύσεως και εντερική δυσβίωση εμφανίζονται και στις δύο καταστάσεις.
Συμπτώματα Long COVID και υποκείμενοι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί
Βλάβη οργάνων που σχετίζεται με τη μακρά COVID φέρεται να είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής που προκαλείται από το COVID-19 και των συναφών ανοσολογικών αποκρίσεων. Τα καρδιαγγειακά συμπτώματα μακράς COVID, όπως πόνος στο στήθος και αίσθημα παλμών, έχουν συσχετιστεί με ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, μικροθρόμβωση και μειωμένη αγγειακή πυκνότητα.
Η μακρά COVID έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο νεφρικής βλάβης και διαβήτη τύπου 2.
Τα οφθαλμικά συμπτώματα της μακράς COVID, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιημένων αντιδράσεων της κόρης στο φως, οφείλονται στην απώλεια μικρών νευρικών ινών στον κερατοειδή, στην αυξημένη πυκνότητα των δενδριτικών κυττάρων και στη διαταραχή της μικροαγγειοβρίθειας του αμφιβληστροειδούς. Τα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ο επίμονος βήχας και η δύσπνοια, προκύπτουν από τη μεταβολή της πνευμονικής αιμάτωσης, τον επιθηλιακό τραυματισμό και τον εγκλωβισμό αέρα στους αεραγωγούς.
Τα γνωστικά και νευρολογικά συμπτώματα long COVID περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, γνωστική έκπτωση, δυσκολίες στον ύπνο, παραισθησία, δυσκολίες ισορροπίας, ευαισθησία σε θόρυβο και φως, εμβοές και απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Οι υποκείμενοι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν ενεργοποίηση της οδού της κυνουρενίνης, ενδοθηλιακή βλάβη, πηκτικότητα, χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, απώλεια μυελίνης, επανενεργοποίηση μικρογλοίων, οξειδωτικό στρες, υποξία και ανεπάρκεια τετραϋδροβιοπτερίνης.
Γαστρεντερικά συμπτώματα όπως πόνος στην κοιλιά, ναυτία, απώλεια όρεξης, δυσκοιλιότητα και καούρα έχουν συσχετιστεί με αυξημένες μετρήσεις Bacteroides vulgatus και Ruminococcus gnavus και χαμηλότερες μετρήσεις Faecalibacterium prausnitzii.
Τα νευρολογικά συμπτώματα έχουν συχνά καθυστερημένη έναρξη, επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και επιμένουν περισσότερο από τα αναπνευστικά και γαστρεντερικά συμπτώματα, και η μακρά COVID παρουσιάζεται παρόμοια σε παιδιά και ενήλικες.