Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 20:48

Αυτός είναι ο πιο μελαγχολικός μήνας του χρόνου – Πώς θα ξεπεράσετε την κακή διάθεση

Γράφτηκε από

Έως και 3 μήνες το χρόνο περνάμε νιώθοντας θλιμμένοι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική δημοσκόπηση, η οποία αποκαλύπτει επιπλέον ποια εποχή του χρόνου είναι η πιο... μελαγχολική, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα

Τρεις μήνες το χρόνο περνά κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος βυθισμένος στη στεναχώρια και τη θλίψη, αποκαλύπτει νέα βρετανική δημοσκόπηση. Η σχετική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.000 Βρετανοί ενήλικες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάθε άνθρωπος έχει περίπου 96 ημέρες το χρόνο ή αλλιώς 8 ημέρες το μήνα κακή διάθεση.

Τα ίδια ευρήματα αποκάλυψαν ότι μεγάλο ποσοστό των ημερών που νιώθουμε κακοδιάθετοι ανήκουν στη χειμερινή περίοδο. O ψυχρός καιρός και οι μειωμένες ώρες κατά τις οποίες μπορούμε να απολαμβάνουμε το φως της ημέρας φαίνεται να πρωταγωνιστούν ανάμεσα στις αιτίες που εξηγούν την αυξημένη θλίψη αυτής της περιόδου. Μάλιστα, ένας συγκεκριμένος μήνας φαίνεται να συγκεντρώνει ιδιαίτερα αυξημένη θλίψη και αυτός δεν είναι άλλος από τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, ο μέσος άνθρωπος έχει κακή διάθεση κατά μέσο όρο 9 ημέρες τον Ιανουάριο, δηλαδή σχεδόν το 1/3 του μήνα!

Οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν επίσης ότι ο αγαπημένος τους τρόπος να ξεπερνούν τη θλίψη του Ιανουαρίου είναι να περνούν χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ άλλες δημοφιλείς δραστηριότητες βελτίωσης της διάθεσης φαίνεται πως είναι η ακρόαση μουσικής, η χαλάρωση, αλλά και ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους.

Η δημοσκόπηση ανέδειξε ένα ενδιαφέρον παράδοξο: Ενώ το 52% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να περνά χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αναγνωρίζοντας ότι αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης της διάθεσης, διαπιστώθηκε ότι στην πράξη οι άνθρωποι περνούν κατά μέσο όρο λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους το χειμώνα και μόνο 44 λεπτά από αυτά βρίσκονται στο άμεσο ηλιακό φως. Επιπροσθέτως, 1 στους 5 συμμετέχοντες περνούσε μόλις 1 έως 15 λεπτά την ημέρα κάτω από τις ακτίνες του χειμερινού ήλιου.

Αυτή η τάση εγκλεισμού, μάλιστα, ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι, όπως διαπιστώθηκε, ο άνθρωπος μπορεί να περάσει έως και 3 ημέρες την εβδομάδα κλεισμένος στο σπίτι, χωρίς να βγει καθόλου στο ηλιακό φως, ενώ το 21% των συμμετεχόντων κρατούσε τις κουρτίνες του σπιτιού κλειστές ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η έρευνα υπογραμμίζει, τέλος, ότι ένα 14% των συμμετεχόντων υποφέρει από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, ενώ ένα 28% πιστεύει ότι υποφέρει από την ψυχική πάθηση.

«Το έντονο φως, ειδικά το πρωί, μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη διάθεσή σας με τρεις φυσικά ισχυρούς τρόπους, βοηθώντας τον εγκέφαλο να ρυθμίζει τις ορμόνες της διάθεσης, υποστηρίζοντας την εγρήγορση και διευκολύνοντας τον ύπνο», λέει η δρ. Shelley James, διευθύντρια στο Age of Light Innovations. «Η επαφή με το φυσικό φως μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας, αλλά και να σας ενθαρρύνει να ασκηθείτε. Το έντονο φως τη σωστή στιγμή μπορεί να σας βοηθήσει ακόμη και να κοιμηθείτε καλύτερα», συμπληρώνει.

Μερικές ιδέες για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας αυτή τη μελαγχολική περίοδο του χρόνου είναι:

  • Περάστε χρόνο με φίλους και οικογένεια
  • Ακούστε μουσική
  • Χαλαρώστε και ξεκουραστείτε
  • Περάστε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους
  • Περιποιηθείτε τον εαυτό σας
  • Αξιοποιήστε τα διάφορα μέσα ψυχαγωγίας όπως ταινίες, podcast και βιντεοπαιχνίδια
  • Διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε ένα ηχητικό βιβλίο
  • Περάστε χρόνο στη φύση
  • Απολαύστε ένα ωραίο γεύμα
  • Ασκηθείτε

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 19:17

Σχετικά Άρθρα

  • Τον Ιανουάριο η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο μισθό
    Τον Ιανουάριο η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο μισθόΤον Ιανουάριο η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο μισθό

    Στην αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2025 και την «υπόσχεση» της κυβέρνησης για κατώτατο στα 950 ευρώ μέχρι το 2027 αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη της το πρωί της Τετάρτης 11/9.

    Η κα Κεραμέως χαρακτήρισε πολύ σημαντική και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος ξεκίνησε από τα 650 ευρώ, αυξήθηκε στα 830 ευρώ με στόχο έως το 2027 να ανέλθει στα 950.

    Προανήγγειλε δε ότι τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2025.

    «Έχουμε μία αύξηση τα τελευταία χρόνια που αγγίζει το 28%» δήλωσε προσθέτοντας ότι «όλα αυτά είναι μέτρα που στοχεύουν στο να στηρίξουν τον εργαζόμενο και να του δώσουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα».

    Κέρδος από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

    Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, υπενθύμισε ότι η αρχική εξαγγελία αφορούσε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% και διπλασιάστηκε φτάνοντας το 1%, γεγονός που σημαίνει ότι κατά την περίοδο 2019 – 2026 καταγράφεται συνολική μείωση 5,5 ποσοστιαίων μονάδων ενώ το 2027 αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 0,5%.

    Η κυρία Κεραμέως εξήγησε ότι μειώνοντας το κόστος εργασίας, δηλ. τα χρήματα που πληρώνονται στο κράτος για κάθε θέση απασχόλησης, τονώνουμε την απασχόληση και δίνουμε περισσότερα κίνητρα για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

    Τόνισε μάλιστα ότι τα προηγούμενα χρόνια η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνέβαλε στην αύξηση θέσεων εργασίας που έφτασαν τις 500.000.

    «Άρα είναι ένα μέτρο το οποίο έχει μία αντανάκλαση στον χάρτη της εργασίας της χώρας, στη μείωση της ανεργίας, στο να βρει ο κόσμος δουλειά» είπε.

    Κάτω από το 10% ο δείκτης της ανεργίας

    Αναφερόμενη πιο συγκεκριμένα στη μείωση της ανεργίας, σημείωσε ότι ο σχετικός δείκτης έπεσε για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια κάτω από το 10%, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτός δεν είναι λόγος εφησυχασμού, καθώς έχουμε εισέλθει πλέον στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας. «Πάμε να εστιάσουμε περισσότερο σε κατηγορίες που βλέπουμε ότι έχουν μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης: στη νέα γενιά, στις γυναίκες, στα άτομα με αναπηρία και στους συνταξιούχους» σημείωσε.

    Αυξήσεις και στις συντάξεις

    Αναφορικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις, η υπουργός εξήγησε ότι η αυτές θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τα τέλη Δεκεμβρίου και το τελικό τους ύψος θα διαμορφωθεί με τη χρήση αλγόριθμου και θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό εκείνης της περιόδου. «Εκτιμάται ότι αυτό θα κυμανθεί μεταξύ 2,2 και 2,5% και αφορά πάνω από 2.000.000 συνταξιούχους» τόνισε.

    Τέλος, για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 1.600 ευρώ σύνταξη και διατηρούν προσωπική διαφορά, ανακοίνωσε ότι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση έως 200 ευρώ, με το ακριβές ποσό να εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης.

    Πηγή: Cnn.gr
  • «Monday Blues» – Πώς νικάμε τη μελαγχολία της Δευτέρας;
    «Monday Blues» – Πώς νικάμε τη μελαγχολία της Δευτέρας;

    Η Δευτέρα δεν θα λέγαμε πως είναι και η αγαπημένη μας μέρα… Τι μας προτείνει η επιστήμη ώστε να τα βγάλουμε πέρα;

    Τα Monday Blues, η μελαγχολία που συνοδεύει δηλαδή τη Δευτέρα, δεν είναι στη φαντασία σας. Πολλοί ξεκινάμε κάπως κακόκεφα αυτήν την πρώτη μέρα της εβδομάδας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση, την παραγωγικότητα αλλά και την επικοινωνία μας με τους ανθρώπους γύρω μας.

    Πώς θα ξαναβρούμε το κέφι μας;

    Προετοιμαστείτε κατάλληλα

    Μην αφήνετε για τη Δευτέρα μεγάλο φόρτο εργασίας έτσι ώστε να είναι για εσάς μια λιγότερο αγχωτική μέρα. Προσπαθήστε να κάνετε πράγματα εκ των προτέρων και να μην γεμίζετε ασφυκτικά το πρόγραμμά σας με πολλαπλές υποχρεώσεις με το που ξεκινά η εβδομάδα.

    Κοιμηθείτε καλά

    Αποφύγετε το ξενύχτι το βράδυ της Κυριακής. Αν βέβαια το κάνατε ήδη, δεν υπάρχει λόγος να το σκέφτεστε, απλά κρατήστε το στο μυαλό σας για την επόμενη φορά.

    Είναι σημαντικό να πηγαίνετε για ύπνο λίγο νωρίτερα από το κανονικό το βράδυ της Κυριακής, ώστε να ξυπνάτε νιώθοντας ξεκούραστοι. Επίσης, φροντίστε κάθε Δευτέρα να σηκώνεστε 15 με 30 λεπτά νωρίτερα το πρωί. Έτσι, θα δώσετε στο σώμα και το μυαλό σας το χρόνο που χρειάζονται για να χαλαρώσουν και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις απαιτήσεις της ημέρας.

    Κάντε διαλογισμό

    Τι θα λέγατε να αφιερώσετε λίγα λεπτά με το που ξυπνήσετε στη σιωπή; Έτσι, η πολυάσχολη μέρα που ακολουθεί είναι λιγότερο πιθανό να σας φανεί βουνό…

    Καταναλώστε ένα ισορροπημένο πρωινό

    Αποφύγετε το πρωινό σας γεύμα να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντίθετα, θα πρέπει να επιλέξετε τροφές που θα σας προσφέρουν ενέργεια και θα σας κρατήσουν χορτάτους για ώρες.

    Δοκιμάστε για παράδειγμα να φτιάξετε:

    • Ομελέτα με σπανάκι, πατάτες, ντομάτα και τυρί μοτσαρέλα.
    • Τοστ ολικής αλέσεως με αβοκάντο και ένα αυγό.
    • Ένα κεσεδάκι γιαούρτι με φρέσκα φρούτα, 2 καρύδια και μια ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.
    • Smoothies φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
    • Bρώμη με γιαούρτι και μούρα.
    • Μήλο με μια μικρή κουταλιά φυστικοβούτυρο.

    Φορέστε τα αγαπημένα σας ρούχα

    Αυτή η κίνηση μπορεί να σας ανεβάσει τη διάθεση και να σας χαρίσει αυτοπεποίθηση αυτή, μα και κάθε μέρα.

    «Ξεκαθαρίσματα»

    Πολλά εισερχόμενα και ακαταστασία στο γραφείο; Αν δεν φροντίσατε για όλα αυτά την Παρασκευή, καλό θα ήταν σήμερα να το κάνετε!

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ακαταστασία μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλει άμεσα σε μια κατάσταση εσωτερικού χάους…

    Σκεφτείτε τα καλά

    Ξεκινήστε την εβδομάδα με θετική διάθεση. Σκεφτείτε τα πράγματα που σας αρέσουν στη δουλειά, στο σπίτι, στη ζωή σας. Δοκιμάστε να ακούσετε τα αγαπημένα σας τραγούδια, αντιμετωπίστε τους γύρω σας με σεβασμό και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!

    Πηγή: VITA - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • ΔΥΠΑ: Κατά 51.613 άτομα μειώθηκε η ανεργία τον Ιανουάριο
    ΔΥΠΑ: Κατά 51.613 άτομα μειώθηκε η ανεργία τον Ιανουάριο

    Το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. για τον φετινό Ιανουάριο ανήλθε σε 1.039.475 άτομα

    Κατά 51.613 άτομα μειώθηκε η ανεργία (-4.7%) τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με το ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α).
    Το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. για τον φετινό Ιανουάριο ανήλθε σε 1.039.475 άτομα. Από αυτά το 48,1% είναι μακροχρόνια άνεργοι.
    Αναλυτικά
    - Οι άνδρες ανέρχονται σε 375.288 άτομα (ποσοστό 36,1%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 664.187 άτομα (ποσοστό 63,9%).
    - Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών, ο οποίος ανέρχεται σε 336.379 άτομα (ποσοστό 32,4%).
    - Το εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των εκπαιδευτικών επιπέδων ο οποίος ανέρχεται σε 498.259 άτομα (ποσοστό 47,9%).
    anergia_dypa
    Μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων, ο οποίος ανέρχεται σε 313.020 άτομα (ποσοστό 30,1%) και 192.960 άτομα (ποσοστό 18,6%) αντίστοιχα.

    Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον μήνα Ιανουάριο 2024 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 211.988 άτομα, από τα οποία οι 101.113 (ποσοστό 47,7%) είναι κοινοί άνεργοι και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων ανέργων και οι 110.875 (ποσοστό 52,3%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 92.468 (ποσοστό 43,6%) και οι γυναίκες σε 119.520 (ποσοστό 56,4%).

    Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, οι 85.138 (ποσοστό 40,2%) είναι κοινοί, 1.773 (ποσοστό 0,8%) είναι οικοδόμοι, 110.875 (ποσοστό 52,3%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 13.212 (ποσοστό 6,2%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 918 (ποσοστό 0,4%) είναι εκπαιδευτικοί και 72 είναι λοιποί.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Υποχώρηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο - Μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα
    Υποχώρηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο - Μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα

    Στο 3,1% από 3,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο, παρουσιάζοντας μικρή υποχώρηση. Κύρια αιτία είναι η πτώση των τιμών στην ενέργεια, με χαρακτηριστικό τη μείωση της τιμής στο φυσικό αέριοκατά 60,2%. Στον αντίποδα, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής κατά 8,3%, όπου ξεχωρίζουν οι αυξήσεις τιμών σε ελαιόλαδο (67,4%), φρούτα (14,2%) και λαχανικά (14,4%).

    Τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (2%), Κρέατα- γενικά (6%), Ψάρια- γενικά (7,7%), Γαλακτοκομικά και αυγά (0,9%), Ελαιόλαδο (67,4%), Φρούτα- γενικά (14,2%), Λαχανικά- γενικά (14,4%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (6%), Λοιπά τρόφιμα (5,8%), Καφέ- κακάο- τσάι (5%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (11,7%) και Αλκοολούχα ποτά- -μη σερβιριζόμενα (6%).

    Επίσης, σε: Ένδυση και υπόδηση (3,5%), Ενοίκια κατοικιών (3,6%), Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (2,4%), Πετρέλαιο θέρμανσης (1,3%), Στερεά καύσιμα (8,6%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (3,4%), Φαρμακευτικά προϊόντα (12,7%), Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (5,3%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,9%), Αυτοκίνητα καινούργια (0,5%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (4,6%), Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (5%), Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (4%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (11,5%), Διαρκή αγαθά αναψυχής (3,1%), Μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα (5,1%), Κινηματογράφους- θέατρα (7,9%), Πακέτο διακοπών (9,3%), Προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση (4%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3,6%), Τριτοβάθμια εκπαίδευση (2,8%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (6,8%), Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (3,3%), Ασφάλιστρα υγείας (14%) και Ασφάλιστρα οχημάτων (2,1%).

    Αντίθετα, καταγράφηκε μείωση των τιμών σε: Φυσικό αέριο (60,2%), Καύσιμα και λιπαντικά (3,8%), Ηλεκτρισμό (0,4%), Τηλεφωνικές υπηρεσίες (2,5%), Οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές- επισκευές (1,7%) και Άλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,2%). Ενώ, σε μηνιαία σύγκριση σημειώθηκαν ανατιμήσεις σε: Αλλαντικά (5,7%), Ψάρια νωπά (1,2%), Γιαούρτι (2,8%), Ελαιόλαδο (6,8%), Λαχανικά νωπά (2,8%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (2%), Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (3,9%), Ηλεκτρισμό (0,7%), Φαρμακευτικά προϊόντα (0,8%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (3,4%), Υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (1,6%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (1,5%) και Ασφάλιστρα υγείας (14%).

    Οι τιμές μειώθηκαν σε: Ζυμαρικά (3,3%), Πουλερικά (1,8%), Γάλα νωπό πλήρες (4,4%), Γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά (4,8%), Τυριά (1,9%), Φρούτα νωπά (1,9%), Δημοτικά τέλη (1,5%), Φυσικό αέριο (13,5%), Πετρέλαιο θέρμανσης (1,1%), Υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (3,8%), Καύσιμα αυτοκινήτου- βενζίνη (0,5%) και Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (7,4%).

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο 2024 προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

    1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

    • 8,3% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ- κακάο- τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.
    • 2,6% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
    • 3,5% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
    • 1,9% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
    • 5,7% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
    • 0,2% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
    • 2,6% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής, μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους- θέατρα, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές- επισκευές.
    • 3,5% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    • 6,4% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία.
    • 1,7% στην ομάδα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

    2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

    • 2,7% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
    • 2,2% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

    Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 0,8% τον Ιανουάριο 2024 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2023, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός παρουσίασε αύξηση 3,2% τον Ιανουάριο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023, έναντι αύξησης 7,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2023 με το 2022. Ενώ, σε μηνιαία σύγκριση παρουσίασε μείωση 0,9% έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κλιματική κρίση: Ζήσαμε τον πιο ζεστό Ιανουάριο
    Κλιματική κρίση: Ζήσαμε τον πιο ζεστό Ιανουάριο

    Με νέα αρνητικά ρεκόρ ξεκίνησε το 2024, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus

    Μετά τους περυσινούς καύσωνες, το 2024 ξεκινά εξίσου άσχημα. Ουδέποτε στην ιστορία του πλανήτη κατεγράφησαν τόσο υψηλές μέσες θερμοκρασίες τον πρώτο μήνα του έτους όσο τον Ιανουάριο που πέρασε.

    Όμως κάθε μήνας του τελευταίου 12μήνου ήταν «καυτός». Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, για πρώτη φορά επί 12 συναπτούς μήνες η μέση θερμοκρασία κατεγράφη υψηλότερη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου συγκριτικά με την προ-βιομηχανική εποχή.

    Η έρευνα του Copernicus επιβεβαίωσε ουσιαστικά ανάλυση που είχε δημοσιοποιήσει λίγες ημέρες νωρίτερα η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Berkeley Earth, σύμφωνα με την οποία πέρυσι περισσότερο από το 40% της επιφάνειας της γης ήταν τουλάχιστον κατά 1,5 βαθμό Κελσίου θερμότερο από όσο ήταν το 18ο αιώνα.

    Το υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρατηρητήριο αποκάλυψε ότι το 12μηνο από το Φεβρουάριο του 2023 έως και τον Ιανουάριο του 2024 η θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια του πλανήτη ήταν κατά 1,52 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από όσο ήταν κατά μέσον όρο την περίοδο από το έτος 1850 έως το 1900.

    Ο πιο «καυτός» Γενάρης

    Τα ευρήματα της ευρωπαϊκής έρευνας είναι εντυπωσιακά. Κατ’ αρχάς, ο πρώτος μήνας του έτους που διανύουμε είχε μέση θερμοκρασία 13,14 βαθμούς Κελσίου και ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη των μετρήσεων. Πρόκειται για μια θερμοκρασία κατά 0,12 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ του Ιανουαρίου 2020 και κατά 0,70 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσον όρο της περιόδου 1991-2020.

    Σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική εποχή, ο Γενάρης που πέρασε ήταν κατά 1,66 βαθμούς πιο ζεστός. Και μιλάμε για τον όγδοο κατά σειρά μήνα κατά τον οποίο καταρρίπτεται μηνιαίο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας στη γη, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές του Copernicus.

    Συγκεκριμένα, ο Ιανουάριος του 2024 χαρακτηρίστηκε από ένα κύμα καύσωνα που σάρωσε τη Νότια Αμερική, όπου καταγράφτηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ, ενώ ξέσπασαν και καταστροφικές πυρκαγιές στην Κολομβία και τη Χιλή, με δεκάδες θανάτους στην περιοχή του Βαλπαραΐσο.

    Σε ό,τι αφορά το βόρειο ημισφαίριο, παρά ορισμένα επεισόδια κρύου και μερικές σημαντικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, εξαιρετικά ήπιος καιρός επικράτησε στην Ισπανία και τη νότια Γαλλία καθώς και σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

    Θερμότεροι και οι ωκεανοί

    Εκτός όμως από τον αέρα του πλανήτη, θερμαίνονται και τα νερά. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών έφθασε τον Ιανουάριο στο νέο ύψος-ρεκόρ των 20,97 βαθμών Κελσίου. Αυτή είναι η δεύτερη θερμότερη τιμή που καταγράφεται για όλους τους μήνες του χρόνου, οριακά χαμηλότερη από τους 20,98 βαθμούς Κελσίου του Αυγούστου 2023.
    Το παρατηρητήριο Copernicus σημειώνει στην έκθεσή του ότι τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου κατεγράφη άλλο, απόλυτο ημερήσιο ρεκόρ σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία των ωκεανών, έπειτα από τις υψηλότερες τιμές που καταγράφτηκαν την 23η και 24η Αυγούστου 2023. Κι αυτό συνέβη παρά το ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο υποχωρεί σε ένταση στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάτι που θεωρητικά θα έπρεπε να συμβάλει στην σχετική πτώση της θερμοκρασίας των νερών.

    Συναγερμός αλλά όχι απελπισία

    Τα στοιχεία της νέας έρευνας του ευρωπαϊκού παρατηρητήριου για την κλιματική κρίση είναι ανησυχητικά. Δεν είναι όμως απελπιστικά. «Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που ορίστηκε το 2015 στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι», σημειώνει ο Ρίτσαρντ Μπετς, διευθυντής μελετών για τις κλιματικές επιπτώσεις στη Βρετανία – σημειωτέον ότι η Βρετανία από το 2024 μετέχει κι αυτή στο Copernicus.

    «Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η αυξημένη κατά τουλάχιστον 1,5 βαθμό θερμοκρασία να ξεπεραστεί για αρκετές δεκαετίες», εξήγησε ο βρετανός επιστήμονας. «Παρόλα αυτά, τα νεότερα στοιχεία είναι ακόμη μια υπενθύμιση των μεγάλων αλλαγών που έχουν ήδη επισυμβεί στο παγκόσμιο κλίμα, αλλαγές στις οποίες πρέπει να προσαρμοστούμε, δηλαδή να προσαρμόσουμε τις δράσεις μας για να τις μετριάσουμε», εξήγησε ο Ρίτσαρντ Μπετς.

    Υπενθυμίζεται ότι στο Παρίσι στη Διάσκεψη για το Κλίμα η διεθνής κοινότητα (195 χώρες όχι όμως και οι ΗΠΑ, διότι ο τότε πρόεδρος Τραμπ είχε αποφασίσει να μη συμμετάσχει η χώρα του στη διεθνή Διάσκεψη) είχε θέσει ως στόχο να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη το πολύ στον 1,5 βαθμό Κελσίου συγκριτικά με την προ-βιομηχανική εποχή.

    «Η έκθεση είναι μια αυστηρή προειδοποίηση ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα που θα περιορίσουν την κλιματική αλλαγή», εξήγησε από την πλευρά του ο Μπράιαν Χόσκινς, διευθυντής του Ινστιτούτου Grantham του Imperial College του Λονδίνου. «Είναι ένα καμπανάκι που προειδοποιεί για μια καταστροφή. Διότι πλησιάζουμε το όριο του 1,5 βαθμού που θέσαμε στο Παρίσι πιο γρήγορα από το αναμενόμενο», πρόσθεσε ο Γιόχαν Ρόκστρεμ του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πότσνταμ για τις Κλιματικές Επιπτώσεις (PIK).

    Πηγή: In.gr
  • Copernicus: Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά
    Copernicus: Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

    Ο κόσμος μόλις έζησε τον πιο ζεστό Ιανουάριο που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς συνεχίζεται μια σειρά από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, που πυροδοτούνται από την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus (C3S) της ΕΕ.

    Ο περασμένος μήνας ξεπέρασε σε ζέστη τον προηγούμενο πιο θερμό Ιανουάριο που είχε καταγραφεί, αυτόν του 2020, σύμφωνα με τα αρχεία της C3S, τα οποία χρονολογούνται από το 1950.

    Το ρεκόρ ζέστης του φετινού Ιανουαρίου έρχεται μετά την κατάταξη του 2023 ως της πιο ζεστής χρονιάς που έχει ζήσει ο πλανήτης, βάσει των παγκόσμιων αρχείων που χρονολογούνται από το 1850, καθώς η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή και το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει την επιφάνεια των υδάτων στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, ώθησαν τις θερμοκρασίες προς τα πάνω.

    Κάθε μήνας της περσινής χρονιάς από τον Ιούνιο και μετά ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες τα προηγούμενα χρόνια.

    «Όχι μόνον ήταν ο πιο ζεστός Ιανουάριος στα χρονικά, αλλά μόλις ζήσαμε μια 12μηνη περίοδο με περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς», σημείωσε η υποδιευθύντρια του C3S Σαμάνθα Μπέρτζες.

    «Η ταχεία μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών», σημείωσε.

    Σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ, το 2024 έχει μια στις τρεις πιθανότητες να είναι ακόμη πιο ζεστή χρονιά από την περσινή, και 99% πιθανότητες να καταταχθεί στις πέντε πρώτες θερμότερες χρονιές.

    Το φαινόμενο Ελ Νίνιο άρχισε να εξασθενεί τον περασμένο μήνα και επιστήμονες επισήμαναν ότι μπορεί να αλλάξει στο ψυχρότερο αντίστοιχο φαινόμενο, το Λα Νίνια, αργότερα φέτος. Ωστόσο οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας τον περασμένο μήνα ήταν οι υψηλότερες οποιουδήποτε Ιανουαρίου μέχρι σήμερα για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία.

    Στην Συμφωνία του Παρισιού του 2015, οι χώρες συναίνεσαν να καταβάλουν προσπάθειες για να αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη να ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση πιο σοβαρών και μη αναστρέψιμων συνεπειών.

    Μολονότι το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου ξεπεράστηκε για περίοδο 12 μηνών, ο κόσμος δεν έχει ακόμη υπερβεί τον στόχο που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία αναφέρεται σε μέση παγκόσμια θερμοκρασία για δεκαετίες.

    Ορισμένοι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον δυνατό ρεαλιστικά να επιτευχθεί, αλλά έχουν καλέσει τις κυβερνήσεις να δράσουν ταχύτερα για τη μείωση των εκπομπών CO2 ώστε να περιοριστεί η υπέρβασή του –και η θανατηφόρα ζέστη, ξηρασία και άνοδος της στάθμης της θάλασσας που θα προκαλέσει αυτή για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα— όσο το δυνατόν περισσότερο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ισπανία: Βίωσαν τον θερμότερο Ιανουάριο που καταγράφηκε ποτέ
    Ισπανία: Βίωσαν τον θερμότερο Ιανουάριο που καταγράφηκε ποτέ

    Η Ισπανία κατέγραψε τον θερμότερο Ιανουάριο από τότε ξεκίνησε η επίσημη καταχώρηση δεδομένων το 1961, με τον μέσο όρο της θερμοκρασίας τον περασμένο μήνα να ανέρχεται σε 8,4 βαθμούς Κελσίου, 0,4 βαθμούς υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ το 2016, έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Η θερμοκρασία στην ηπειρωτική Ισπανία ξεπέρασε επίσης τον μέσο όρο για αυτόν τον μήνα για το διάστημα 1991-2020 κατά 2,4 βαθμούς.

    Ο ασυνήθιστος για την εποχή θερμός καιρός στα μέσα του χειμώνα οδήγησε τους κατοίκους στις παραλίες και στα υπαίθρια καφέ σε ολόκληρη την Ισπανία.

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως ο καιρός ήταν «εξαιρετικά θερμός» στο νότιο και κεντρικό τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπως επίσης και στις υποτροπικές Κανάριες Νήσους.

    Ήταν «πολύ θερμός» στο βόρειο τμήμα και στις Βαλεαρίδες Νήσους στη Μεσόγειο, ενώ παρέμεινε «σε φυσιολογικά επίπεδα» μονάχα σε ορισμένα τμήματα στην κοιλάδα του ποταμού Έβρου, στο βορειοανατολικό τμήμα.

    Τον Δεκέμβριο, οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ισπανία είχαν ήδη καταρρίψει ρεκόρ, με τον υδράργυρο να πλησιάζει τους 30 βαθμούς Κελσίου στο νότιο τμήμα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη της χιονοδρομικής σεζόν. Ο ξηρός και ηλιόλουστος καιρός επιδείνωσε επίσης την ήδη μακροχρόνια ξηρασία στις περιφέρειες της Καταλονίας και της Ανδαλουσίας.

    Πηγή: Cnn.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/ CHEMA MOYA

  • Meteo: Ιανουάριος 2024, ο δεύτερος πιο θερμός τα τελευταία 15 χρόνια σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία
    Meteo: Ιανουάριος 2024, ο δεύτερος πιο θερμός τα τελευταία 15 χρόνια σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

    Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +0,5°C, με 18 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

    Ο φετινός Ιανουάριος ήταν o δεύτερος πιο θερμός Ιανουάριος από το 2010 στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία και ο τρίτος πιο θερμός στη δυτική Ελλάδα.
    Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιανουάριο η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.
    2024_01
    Στη δυτική Μακεδονία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 3°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη δυτική και Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν μικρότερες αποκλίσεις, από +1,3°C έως +1,6°C.

    tmax_jan_2024_rank
    Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σημειώθηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 12 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, ενώ η πιο ψυχρή περίοδος με αρνητικές αποκλίσεις στην ανατολική Ελλάδα ήταν το τελευταίο πενθήμερο του μήνα, κατά την κακοκαιρία «Αυγή».

    Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +0,5°C, με 18 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 19 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,9°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στην Ξάνθη και στην Πτολεμαΐδα παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (23 ημέρες) και ακολουθούν η Νάουσα και η Πάτρα με 22 ημέρες.

    jan24_stations_tmax_dev

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ