Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 14:09

Κρυολόγημα – Ιώσεις: Το θαλασσινό υπερτρόφιμο που καταπολεμά τα συμπτώματα

Γράφτηκε από

Μια αποτελεσματική λύση για την ανακούφιση από το κοινό κρυολόγημα βρήκαν οι ερευνητές σε ένα δημοφιλές θαλασσινό φυτό πράσινο-γαλαζωπού χρώματος που ανήκει στα υπερτρόφιμα

Μέλι, πιπερόριζα και… κοτόσουπα συγκαταλέγονται στη λίστα με τα ήδη γνωστά σπιτικά γιατροσόφια που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το κοινό κρυολόγημα. Σκωτσέζοι επιστήμονες, όμως, βρίσκονται σε διερευνητικές εργασίες, έτσι ώστε να προστεθεί ακόμα ένα συστατικό σε αυτή την λίστα αναλγητικών.

Ήδη οι ιδιότητες της σπιρουλίνας την τοποθετούν στην κατηγορία των υπερτροφίμων αι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Πανεπιστήμιο Robert Gordon και το Κέντρο Καινοτομίας Βιομηχανικής Βιοτεχνολογίας σε συνεργασία με μια εταιρεία βιοτεχνολογίας εξετάζουν τη δυνατότητα μετατροπής των μορίων αποβλήτων από τη σπιρουλίνα σε θεραπεία για το κρυολόγημα, την COVID-19 και άλλους ιούς.

Επιστημονικές μελέτες έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι τα γαλαζοπράσινα αυτά φύκια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Το συστατικό όμως που καθιστά τη σπιρουλίνα αποτελεσματική ενάντια στο κοινό κρυολόγημα είναι μια ισχυρή φυτική πρωτεΐνη που ονομάζεται φυκοκυανίνη, η οποία φέρεται να έχει αντιοξειδωτικές, καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις και ενισχυτικές για τον εγκέφαλο ιδιότητες.

Τι έδειξε η μελέτη

Διαχωρίζοντας τα μόρια της σπιρουλίνας σε διαφορετικές χημικές ομάδες, οι ερευνητές εντόπισαν τα πιο αποτελεσματικά αντιιικά εκχυλίσματα κατά του κορωνοϊού, των ιών του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Σε επόμενο στάδιο, ελπίζουν ότι τα δεδομένα τους θα συμβάλουν στην καταπολέμηση των κοινών ιών και μελλοντικών πανδημιών.

«Μέσω της ερευνητικής διαδικασίας και σε ασφαλές περιβάλλον, εντοπίσαμε ενώσεις που θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα ιών και μάλιστα από ουσίες προηγουμένως θεωρούνταν απόβλητα. Μπορούμε τώρα να εργαστούμε για την ανάκτηση και τον καθαρισμό αυτών των μορίων ως συστατικά υψηλής αξίας» σημειώνει ο ο διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας ScotBio, Joe Palmer.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 13:51

Σχετικά Άρθρα

  • Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης
    Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης

    Αδενοϊοί και εντεροϊοί προκαλούν πολλές μολύνσεις στην κοινότητα, την ώρα που ο κορωνοϊός ... καλά κρατεί και σταδιακά αρχίζει η περίοδος της εποχικής γρίπης

    Ανεβαίνει η ένταση του… πάρτι ιώσεων ενόψει του χειμώνα. Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να έχει υψηλή κυκλοφορία προκαλώντας πλήθος κρουσμάτων, η γρίπη έκανε την εμφάνισή της και ταυτόχρονα ιώσεις από ρινοϊούς και εντεροϊούς είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτό το διάστημα.

    Όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την περασμένη εβδομάδα, οι καταγραφές από επτά μεγάλες ιδιωτικές κλινικές δείχνουν πως οι ιώσεις ειδικά από τις «οικογένειες» ρινοϊών και εντεροϊών θυμίζουν … βαθύ χειμώνα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 7 έως 13 Οκτωβρίου, από τα 102 δείγματα που εξετάστηκαν σε επτά ιδιωτικές κλινικές που συμμετέχουν στο σύστημα επιτήρησης, τα 25 (25%) ήταν θετικά σε ρινοϊό και εντεροϊό. Επίσης, ποσοστό 5% των δειγμάτων ήταν θετικό σε αδενοϊό.

    Μόλυνση από ρινοϊό αποτελεί τη συχνότερη αιτία κοινού κρυολογήματος, με τους ιούς αυτής της ομάδας να μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Αντίστοιχα, οι εντεροϊοί είναι κοινοί ιοί που μεταδίδονται μέσω της στενής επαφής προκαλώντας συμπτωματολογία κοινού κρυολογήματος.

    Η περίοδος περαιτέρω αύξησης της επίπτωσης των εποχικών λοιμώξεων είναι προ των πυλών. Ο κορωνοϊός εμφανίζει μικρή μείωση της θετικότητας αλλά συνεχίζει σταθερά να μολύνει πολίτες που δεν έχουν προστασία από προηγούμενη νόσηση (δηλαδή δε νόσησαν σχετικά πρόσφατα) και εμβολιασμό.

    Ενδεικτική είναι η ανοδική τάση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας. Την εβδομάδα 7-13 Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά 709 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 597. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, έως και την Κυριακή νοσηλεύονταν συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 540 ασθενείς.

    Παράλληλα, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα επιτήρησης. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές που εξετάζονται, όμως, τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά.

    Σε ό,τι αφορά στην εποχική γρίπη, η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση προς το παρόν μόνο σποραδικών θετικών δειγμάτων. Έχει ήδη καταγραφεί και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    Οι ειδικοί συστήνουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) τη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Σχολεία: Μαζί με το κουδούνι ήρθαν και οι ιώσεις – Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
    Σχολεία: Μαζί με το κουδούνι ήρθαν και οι ιώσεις – Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

    Την εμφάνισή τους σχεδόν ταυτόχρονα με το πρώτο κουδούνι έκαναν στα σχολεία οι ιώσεις, ο κορονοϊός αλλά και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το συγχρωτισμό. Μάλιστα, μέρα με τη μέρα και όσο η θερμοκρασία θα σημειώνει περαιτέρω πτώση και θα μπαίνουμε για τα καλά στην περίοδο των βροχοπτώσεων, η συχνότητα εμφάνισης των ιογενών ασθενειών θα ακολουθεί αυξητικές τάσεις, ενώ το επόμενο διάστημα οι παιδίατροι αναμένουν να ξεκινήσει και η περίοδος της γρίπης.

    Ειδικότερα και σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη, αυτήν την περίοδο μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας καταγράφονται πολλά κρούσματα κορονοϊού με ήπια συμπτώματα αλλά και κρούσματα με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, κάποια από τα οποία οφείλονται στον στρεπτόκοκκο. Επίσης, παρατηρούνται και αρκετά κρούσματαγαστρεντερίτιδας.

    Τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού είναι κυρίως πυρετός, ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα, φαρυγγαλγία και τραχηλική λεμφαδενίτιδα.

    «Τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στις πρώτα χρόνια της σχολικής ζωής, δηλαδή στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Αύξηση των κρουσμάτων αναμένουμε τις επόμενες ημέρες και στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, τα κρούσματα είναι πολλά, αλλά τα συμπτώματα είναι ήπια. Το πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι ότι τα παιδιά τον μεταφέρουν στο σπίτι και κολλάνε ολόκληρες οικογένειες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διατρέξουν κίνδυνο άτομα ευπαθών ομάδων, όπως γυναίκες σε εγκυμοσύνη, λεχώνες και ηλικιωμένοι που πάσχουν και από άλλα νοσήματα», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Τζέτζη.

    Τι πρέπει να κάνουν γονείς και δάσκαλοι

    Κατά την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, στα σχολεία αλλά και στο σπίτι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά των ιών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το καλό πλύσιμο των χεριών και ο καλός καθαρισμός, ιδίως στους παιδικούς σταθμούς, των επιφανειών που εναποτίθεται το φαγητό ή μοιράζονται τα παιχνίδια.

    «Η καλή αποστείρωση των επιφανειών είναι πολύ σημαντική, διότι οι ιοί μεταφέρονται με το φτάρνισμα, το βήχα και το σάλιο. Στα σχολεία απαραίτητος είναι και ο καλός αερισμός των χώρων. Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν, ώστε τα παιδιά τους να έχουν σωστή διατροφή, η οποία να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αλλά και να ακολουθούν ένα σωστό ωράριο ύπνου. Όταν τα παιδιά είναι εμπύρετα, δεν τα στέλνουμε στο σχολείο, παρά μόνο αν περάσει ένα 24ωρο από την τη στιγμή που ανέβασαν πυρετό. Αυτό το μέτρο είναι πολύ σημαντικό, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά στο σχολείο αλλά και για να προφυλάξουμε περαιτέρω τα παιδιά, αφού μετά από μία ίωση ο οργανισμός τους είναι περισσότερο ευάλωτος και μπορεί να κολλήσουν ευκολότερα κάποια άλλη ασθένεια. Όταν το παιδί μας είναι ασθενές, ενημερώνουμε το σχολείο και σίγουρα επικοινωνούμε άμεσα με τον παιδίατρο», αναφέρει η κ. Τζέτζη.

    Έρχεται η περίοδος της γρίπης

    Κατά την ίδια, οι παιδίατροι αναμένουν το επόμενο διάστημα να μπούμε και στην περίοδο της γρίπης, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τον βροχερό καιρό καθώς και από την πτώση της θερμοκρασίας.

    «Είναι πολύ σημαντικό ότι φέτος, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της γρίπης το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών προβλέπει ότι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και τα παιδιά από έξι μηνών έως έξι ετών», σημειώνει η κ. Τζέτζη.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κύμα κορωνοϊού και ιώσεων πλημμυρίζει τα ελληνικά νησιά
    Κύμα κορωνοϊού και ιώσεων πλημμυρίζει τα ελληνικά νησιά

    Σταθεροποίηση παρουσιάζει η καλοκαιρινή έξαρση του κορωνοϊού, με την αποκλιμάκωση να προβλέπεται αργή. Παράλληλα, γρίπη, αδενοϊοί και εντεροϊοί ταλαιπωρούν τους αδειούχους

    Σημάδια πτωτικής πορείας καταγράφει η θερινή έξαρση κορωνοϊού. Η κυκλοφορία του πανδημικού ιού, όμως, παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο και έχει … εισβάλει για τα καλά στα ελληνικά νησιά και άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς.

    Η Covid-19 είναι μια από τις λοιμώξεις που ταλαιπωρούν αρκετούς αδειούχους, αναγκάζοντάς τους να αναβάλουν ή να τροποποιήσουν τα καλοκαιρινά τους σχέδια. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη. Οι γριπώδεις συνδρομές είναι στα «φόρτε» τους αυτή την περίοδο. Αδενοϊοί, εντεροϊοί αλλά και οι ίδιοι οι ιοί της γρίπης (Α και Β) που προκαλούν υψηλό πυρετό ταλαιπωρούν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα νέους που συγχρωτίζονται σε πολυσύχναστα μέρη για να διασκεδάσουν.

    Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας επιτήρησης (29 Ιουλίου – 4 Αυγούστου) καταγράφηκε μειωμένη δραστηριότητα του κορωνοϊού, έπειτα από την αυξητική τάση των τελευταίων εβδομάδων. Η θετικότητα στα δείγματα που ελέγχθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Μείωση όμως παρουσιάζουν οι νέες εισαγωγές, οι οποίες αθροιστικά για μία εβδομάδα ανήλθαν σε 833. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 739, την ώρα που ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 διαμορφώθηκε στις 469.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ygeiamou.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει πλέον ότι το καλοκαιρινό ξέσπασμα έχει φτάσει σε «πλατώ», δηλαδή σταθεροποιείται ώστε να ακολουθήσει η πτωτική πορεία. Παρ’ όλα αυτά, η αποκλιμάκωση προβλέπεται αργή και δεν αναμένεται πριν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, είναι μπροστά ο Δεκαπενταύγουστος. Την επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται περαιτέρω μετάδοση του πανδημικού ιού, λόγω των πολλών συγκεντρώσεων, των παραδοσιακών εορτασμών και των πανηγυριών.

    Η γρίπη στους νέους

    Εκτός από τον «πονοκέφαλο» της Covid-19, οι εκδρομείς του Αυγούστου κολλούν και άλλες ιώσεις. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, η γρίπη δεν…απουσιάζει από μπαρ, κλαμπ και άλλα σημεία των Κυκλάδων όπου συγκεντρώνονται νέοι. Με βάση τα επίσημα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, δεν καταγράφεται κάποια έξαρση των ιών της γρίπης. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, ενώ δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα στα νοσοκομεία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 29 Ιουλίου – 4 Αυγούστου δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα που να χρειάζεται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Εμπειρικά οι γιατροί αναφέρουν ότι έχουν δει μεμονωμένα περιστατικά γρίπης στα ιατρεία τους. Για αυτό και όταν κάποιος έχει συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή), συνιστούν τη διενέργεια ενός διπλού τεστ (covid-19 και γρίπη Α, Β) προκειμένου να υπάρχει όσο το δυνατόν ακριβέστερη διάγνωση. «Περισσότερο συχνές από την γρίπη είναι οι γριπώδεις συνδρομές. Αυτή την εποχή έχουμε πολλούς αδενοϊούς και εντεροϊούς, κυρίως τους δεύτερους που μολύνουν αρκετά τα μικρά παιδιά, προκαλώντας πυρετό και κάποια γαστρεντερικά προβλήματα», σημειώνει ο κ. Τζανάκης.

    Ο φθινοπωρινός εμβολιασμός

    Όσο ο Αύγουστος πλησιάζει στο τέλος του και το καλοκαίρι σταδιακά δίνει τη σκυτάλη στο φθινόπωρο, τους πολίτες θα απασχολήσει έντονα το ενδεχόμενο εμβολιασμού για τον κορωνοϊό. Όπως όλα δείχνουν, θα κυκλοφορήσουν νέα εμβόλια που θα καλύπτουν νεότερες παραλλαγές του ιού. «Δυστυχώς με τον κορωνοϊό είμαστε συνεχώς ένα βήμα πίσω. Προκύπτουν διαρκώς νέες μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα να χάνουμε την αποστειρωτική προστασία του εμβολίου. Ανεξαρτήτως γενιάς εμβολίων, όμως, φαίνεται ότι προστατεύουν από βαριά νόσηση και αυτό είναι το σημαντικό», εξηγεί στο ygeiamou.gr ο κ. Τζανάκης.

    Στο μεταξύ, εν μέσω του καλοκαιρινού κύματος Covid-19, μια νέα μελέτη του ΠΟΥ Ευρώπης επιβεβαιώνει τον σωτήριο αντίκτυπο των εμβολίων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Respiratory Medicine από τη στιγμή έναρξης των εμβολιασμών, τον Δεκέμβριο του 2020, έως και τον Μάρτιο του 2023, τα εμβόλια Covid-19 μείωσαν τους θανάτους λόγω της πανδημίας κατά τουλάχιστον 59%, σώζοντας περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια ζωές στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Πιο αναλυτικά και όπως προκύπτει από τη μελέτη, ο σημερινός γνωστός απολογισμός των θανάτων από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη, που ανέρχεται σε 2,2 εκατομμύρια, θα μπορούσε να είχε ανέλθει σε περίπου 4 εκατομμύρια χωρίς τα εμβόλια. Οι περισσότεροι από αυτούς που σώθηκαν ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω, η πληθυσμιακή ομάδα που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από τον SARS-CoV-2.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Παγώνη: Φέτος είναι η χρονιά των πολλών ιώσεων
    Παγώνη: Φέτος είναι η χρονιά των πολλών ιώσεων

    Yπογράμμισε ό,τι οι ιώσεις που υπάρχουν φέτος αφορούν το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό

    Η φετινή χρονιά μαστίζεται από πολλές ιώσεις και στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά. Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα στο EΡΤΝews, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
    Η κ. Παγώνη τόνισε ό,τι φέτος είναι η χρονιά των πολλών ιώσεων και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και τα περιστατικά δεν είναι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα μικρά παιδιά. «Όλες αυτές οι ιώσεις μας βρήκαν σε ένα ανοσοποιητικό σύστημα, όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια γιατί ήμασταν δυόμιση χρόνια σε καταστολή με τις μάσκες μας. Δεν είμαστε μέσα σε ένα περιβάλλον που ο οργανισμός έχει συνηθίσει όπως τις προηγούμενες χρονιές που φυλαγόμαστε γιατί έτσι έπρεπε να γίνει και κάπως είχαμε ένα τελείως διαφορετικό ανοσοποιητικό σύστημα. Σιγά – σιγά όμως θα επανέλθουμε, γιατί τώρα όπως ξέρετε όλοι οι μάσκες έχουνε βγει και υπάρχουν μόνο σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα».
    Ακολούθως η κ. Παγώνη υπογράμμισε ό,τι οι ιώσεις που υπάρχουν φέτος αφορούν το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό ενώ η γρίπη δεν έχει φύγει ακόμα όπου και υπάρχουν πολλά περιστατικά γρίπης. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς της γρίπης τόνισε «Όταν κάνουμε το εμβόλιο δε σημαίνει ότι δεν θα νοσήσουμε, απλώς δε θα κάνουμε επιπλοκές και θα το περάσουμε με τελείως διαφορετικά κλινικά συμπτώματα απο ό,τι να μην το είχαμε κάνει. Επομένως λοιπόν, εμβολιασμό για να είμαστε σε καλύτερη κλινική κατάσταση με πολύ πιο ελαφρά συμπτώματα».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Παγώνη: «Είναι σε έξαρση όλα» - Ανησυχία για λοιμώξεις και ιώσεις, τι είπε για τη μηνιγγίτιδα
    Παγώνη: «Είναι σε έξαρση όλα» - Ανησυχία για λοιμώξεις και ιώσεις, τι είπε για τη μηνιγγίτιδα

    Σε έξαρση βρίσκονται ιώσεις και λοιμώξεις,ενώ ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που έχουν εντοπιστεί στην Πάτρα, σύμφωνα με την πρόεδρο ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

    Λοιμωξιολόγοι και ειδικοί της υγείας αναφέρθηκαν στους κινδύνους και τις επιλογές πρόληψης από το βήμα του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, το οποίο ξεκίνησε εχθές.

    Παγώνη: Είναι σε έξαρση όλα

    «Στο συνέδριο τα μηνύματα ήταν ότι πρέπει να προσέξουμε τους εμβολιασμούς, πρέπει να γίνουν οι εμβολιασμοί, αυτό ήταν το μήνυμα», λέει, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

    «Είναι σε έξαρση όλα και το θέμα με τη μηνιγγίτιδα προκαλεί ανησυχία γιατί έχουμε και το καρναβάλι στην Πάτρα. Τη μηνιγγίτιδα την γνωρίζουμε, τη διαχειριζόμαστε. Τα περιστατικά ήταν 12 το 2024, τα 3 ήταν στην Πάτρα. Ο τελευταίος φοιτητής πιστεύουμε θα πάει καλά. Πρέπει να ξέρουμε ότι με τα βασικά συμπτώματα δηλαδή την έντονη κεφαλαλγία, πυρετό, εξανθήματα, αμέσως να πάμε στον γιατρό. Η αντιμετώπιση είναι ιατρική, υπάρχουν τα πρωτόκολλα, αυτό που φοβόμαστε είναι οι επιπλοκές γιατί έχουμε και θανάτους».

    Σχετικά με την έλλειψη που παρατηρείται σε ορισμένα φάρμακα, λέει:

    «Υπάρχει ένα πρόβλημα τελευταία. Πρώτον, ότι δεν κάνουμε εξαγωγή στο εξωτερικό αν δεν έχουμε εξασφαλίσει για όλη την Ελλάδα τα φάρμακα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει επιτροπή και να ελέγχει τις φαρμακαποθήκες. Για να έχουμε ελλείψεις σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει οι έλεγχοι. Επιπλέον, ο ΙΦΕΤ θα πρέπει να φροντίσει να υπάρχουν οι πρώτες ύλες. Υπάρχουν φάρμακα, μπορεί να δανειστεί ένα νοσοκομείο αλλά θα σε καλύψουν. Απλώς το κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να έχει τις ποσότητες που πρέπει, το ίδιο και οι φαρμακαποθήκες».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Ανησυχία για το κοκτέιλ ιώσεων - Πού οφείλεται η αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου - Τι να προσέχουν οι γονείς
    Ανησυχία για το κοκτέιλ ιώσεων - Πού οφείλεται η αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου - Τι να προσέχουν οι γονείς

    Δέκα παιδιά και δώδεκα ενήλικες πέθαναν από στρεπτόκοκκο από την αρχή του 2023. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 8 νέοι θάνατοι από γρίπη και 73 από κορονοϊό

    Προβληματισμό προκαλεί σε ειδικούς και γονείς το εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων που κυκλοφορεί τον φετινό χειμώνα.

    Η γρίπη και ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) επικρατούν στην κοινότητα, με τα κρούσματα να βρίσκονται σε έξαρση και τα συστήματα υγείας να πιέζονται.

    Την ίδια ώρα, «παρών» δηλώνει και ο κορονοϊός αλλά σε μικρότερη κλίμακα, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για τον στρεπτόκοκκο, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους μικρά παιδιά τον τελευταίο χρόνο.

    Αποκαλυπτικά είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Την εβδομάδα 15-21 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 19 νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 8 νέοι θάνατοι. Επίσης, 73 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ενώ 69 είναι διασωληνωμένοι.

    Ειδικότερα, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφάνισε σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Μάλιστα, από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 03/2024 νοσηλεύτηκαν 85 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 25 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Όσον αφορά τον κορονοϊό, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με λοίμωξη Covid-19 είναι 69. Καταγράφηκαν 73 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87 έτη (εύρος 52-97 έτη).

    Δέκα παιδιά και δώδεκα ενήλικες πέθαναν από στρεπτόκοκκο

    Αν και στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από iGAS (διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α) δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων διεθνώς, ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη δήλωση τους από τις αρχές του 2023.

    Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών.

    Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

    Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους

    Όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου.

    Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

    Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του RSV,καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

    «Ο στρεπτόκοκκος κάνει υψηλό πυρετό»

    Η παιδίατρος και διευθύντρια του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επιβεβαίωσε ότι η διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, που δεν την βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια, έχει όντως θανατηφόρα έκβαση.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους και όπως τόνισε «είναι μικροβιακό αίτιο, δεν είναι ιογενής λοίμωξη, γι’ αυτό έχει οξεία έναρξη των συμπτωμάτων. Δεν προηγείται καταρροή και βήχας που έχουν οι ιογενείς λοιμώξεις. Αρχίζει απότομα, κάνει υψηλό πυρετό και υπάρχει έντονη δυσκαταποσία, τα παιδιά δεν μπορούν να καταπιούν ούτε το σάλιο τους».

    Η ίδια κάλεσε τους γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο όταν τα παιδιά τους εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και εφόσον τους υποδείξει να κάνουν ένα strep test.

    Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της πνευμονολογικής εταιρείας και καθηγητής ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης αναφέρθηκε στη διασπορά της γρίπης και του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι η Covid-19 «είχε μία έξαρση από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου».

    Πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο «στην κοινότητα επικρατεί η γρίπη τύπου Α και αυτό αποτυπώνεται και στις νοσηλείες».

    Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

    Οδηγίες προς μαθητές, καθηγητές αλλά και γονείς, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) έχει δημοσιεύσει ο ΕΟΔΥ.

    Αυτές περιλαμβάνουν:

    • Τακτικό πλύσιμο των χεριών
    • Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
    • Πριν και μετά: -Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος- Το γεύμα- Τη χρήση της τουαλέτας
    • Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
    • Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
    • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
    • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
    • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων– τήρηση φυσικών αποστάσεων.
    • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
    • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
    • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ήRSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
    • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

    Πηγή: in.gr

  • Γρίπη ή απλό κρυολόγημα: Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά, αλλά και τη βαρύτητα κάθε ίωσης
    Γρίπη ή απλό κρυολόγημα: Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά, αλλά και τη βαρύτητα κάθε ίωσης

    Αν και τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν σημαντικές διαφορές που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τη λοίμωξη που σας ταλαιπωρεί

    Μπορούμε πραγματικά να διακρίνουμε εάν το μπούκωμα ή ο βήχας που έχουμε οφείλεται σε γρίπη ή απλό κρυολόγημα; Αν και οι δύο λοιμώξεις μοιράζονται αρκετά κοινά συμπτώματα, υπάρχουν σαφείς τρόποι να τις διακρίνουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Ποια είναι τα συμπτώματα του κρυολογήματος

    Μια βασική διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος είναι η σοβαρότητά τους: «Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη είναι διαφορετικές καταστάσεις, αλλά συχνά μοιράζονται ορισμένα από τα ίδια συμπτώματα στα αρχικά στάδια, όπως πονοκέφαλος, ρινική καταρροή ή πονόλαιμος», επισημαίνει η Δρ Helen Stokes-Lampard, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών.

    Το πρώτο σημάδι του κρυολογήματος μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή πονόλαιμου, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS). Αυτό συνήθως συνοδεύεται από ρινική καταρροή και ελαφρά συμφόρηση των ιγμορείων. Στη συνέχεια, ενδεχομένως να εμφανίσετε και βήχα μετά από μερικές ημέρες, ενώ τα παιδιά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν και πυρετό. Ο υψηλός πυρετός και η κόπωση συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από επτά έως 10 ημέρες στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά, εξηγεί το NHS. Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, το κρυολόγημα μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έως 14 ημέρες.

    Ωστόσο, τα συμπτώματα συνήθως δε σας καταβάλλουν ολοκληρωτικά με αποτέλεσμα να μπορείτε σε αρκετές περιπτώσεις να ανταποκριθείτε στις καθημερινές σας υποχρεώσεις. Ενώ μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μια εβδομάδα μετά το κρυολόγημα, ενδεχομένως να έχετε ακόμα βήχα και συσσώρευση βλέννας για περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες.

    Ποια τα συμπτώματα της γρίπης

    Σε αντίθεση με τα πιο ελαφριά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, η γρίπη έχει πιο έντονη συμπτωματολογία: «Η διαφορά είναι ότι η γρίπη είναι δυνητικά πολύ πιο σοβαρή, ιδίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, και τείνει να προκαλεί αδιαθεσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμα και μια ή δύο εβδομάδες μέχρι την πλήρη ανάρρωση» εξηγεί η Δρ Helen Stokes-Lampard.

    Επιπλέον, συχνά είναι συμπτώματα, όπως πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, στομαχικές διαταραχές και ναυτία, ενώ το αίσθημα της κόπωσης στέκεται εμπόδιο στο να ακολουθήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα. Τα συμπτώματα θα ξεκινήσουν να υποχωρούν μετά από μια εβδομάδα, αν και το NHS αναφέρει ότι η κόπωση θα μπορούσε να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Ενώ μπορεί να αναρρώσετε πλήρως σε διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων, θα μπορούσαν να προκληθούν και άλλα προβλήματα υγείας, εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό, για να προστατευθείτε αποτελεσματικά, φροντίστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με μια υγιή ρουτίνα ύπνου και δίνοντας έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση. Σημαντικό είναι, τέλος, να ενισχυθείτε με το εμβόλιο της γρίπης -οι άνω των 65, οι έγκυοι και οι ασθενείς με σοβαρές ασθένειες- για να αποφύγετε τη σοβαρή νόσηση.

    Όσοι κατατάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση σοβαρών ασθενειών μετά από μια νόσηση με γρίπη, όπως πνευμονία ή βακτηριακές λοιμώξεις.

    Ποιες οι διαφορές στη θεραπεία;

    Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το κοινό κρυολόγημα είναι η ξεκούραση και η επαρκή ενυδάτωση. Συμπληρωματικά, για τη γρηγορότερη ανακούφιση των συμπτωμάτων, το NHS προτείνει τη λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ενώ για την αντιμετώπιση του βήχα ή του πονόλαιμου, συνιστά ζεστό χυμό λεμόνι με μέλι, ένας συνδυασμός εξίσου αποτελεσματικός με τα φάρμακα για το βήχα.

    Παρόμοια είναι και η αντιμετώπιση για τη γρίπη, καθώς τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με αρκετή ξεκούραση και λήψη φαρμάκων όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για τον πυρετό. Αντίθετα, δε συνιστάται η λήψη αντιβιοτικών, εφόσον χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια και όχι από ιούς, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

    Πηγή: ygeiamou

  • Παγώνη: Το πρόβλημα είναι ότι ο κορωνοϊός δεν είναι μόνος
    Παγώνη: Το πρόβλημα είναι ότι ο κορωνοϊός δεν είναι μόνος

    Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν για την covid, σημειώνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

    «Είναι δύσκολα τα πράγματα, μέχρι τέλος Φλεβάρη οι δυσκολίες είναι μεγάλες» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας η Ματίνα Παγώνη.
    «Υπάρχει αρκετά μεγάλη αύξηση, έχουμε δρόμο ακόμα και δεν είναι μόνος του ο κορωνοϊός, αυτό είναι το πρόβλημα», υπογράμμισε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
    «Είναι όλα πακέτο η γρίπη, οι ιώσεις, ο στρεπτόκοκκος, ο συγκυτιακός ιός και χρειάζεται προσοχή», σημείωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καμπάνια εμβολιασμού λέγοντας πώς άργησε να ξεκινήσει, κάτι που παραδέχτηκε και ο υπουργός.
    Τόνισε ότι «οι άνθρωποι που είναι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα αυτοί πρέπει αμέσως να εμβολιαστούν για covid». Πρόσθεσε ότι «και για τη γρίπη προλαβαίνουν να εμβολιαστούν γιατί θα πάει μέχρι τέλος Φλεβάρη».
    Είπε ότι πιθανότατα τα εμβόλια για κορωνοϊό θα γίνονται και στα φαρμακεία με κόστος 5 ευρώ περίπου.

    Ακολουθεί το βίντεο
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ