Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 14:58

Πένθος: Πώς να το διαχειριστούμε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Υπάρχουν αρκετές λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με την διαχείριση του πένθους και συχνά οι άνθρωποι συγχέουν τη θλίψη από μια απώλεια με την κατάθλιψη

Η απώλεια και το πένθος θεωρούνται αδιαμφισβήτητα οι πιο έντονα συναισθηματικές συνθήκες (life events) στη ζωή ενός ατόμου. Οι διαταραχές που μπορεί να προκληθούν στο σώμα και στην ψυχή ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει μία απώλεια έχουν απασχολήσει εδώ και πολλές δεκαετίες τους επιστήμονες προκειμένου να βρουν τρόπους διαχείρισης του πένθους. Είναι δεδομένο, ωστόσο, πως το ψυχικό όργανο του κάθε ανθρώπου χρειάζεται το δικό του χρόνο για να αφομοιώσει την νέα πραγματικότητα που επισύρει το πένθος.

Τι είδους συμπτώματα μπορεί να αναπτύξει το άτομο και ποιοι οι τρόποι διαχείρισης του ψυχικού πόνου

Από τους πρώτους ανθρώπους που μελέτησαν και κατέγραψαν τον ανθρώπινο πόνο μετά από την ανθρώπινη απώλεια ήταν η ψυχίατρος Elisabeth Kübler – Ross, η οποία κατηγοριοποίησε τα στάδια του πένθους και τα συνέδεσε και με άλλες φάσεις της ζωής μας, που χαρακτηρίζονται από σοκ και έντονα αρνητικά συναισθήματα όπως π.χ ένας χωρισμός. Τα στάδια αυτά είναι τα εξής: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή. Ακόμη και σήμερα – παρότι τα στάδια αυτά δέχθηκαν κάποιες μικρές τροποποιήσεις – πάνω σε αυτά και το μοντέλο της Kübler -Ross, στηρίζονται όλες οι νεότερες ψυχοθεραπευτικές πρακτικές αντιμετώπισης του ανθρώπινου πόνου έπειτα από μια απώλεια.

Τα στάδια του πένθους, λοιπόν, συνοδεύουν οτιδήποτε έχει να κάνει με απώλεια, όχι μόνο την ανθρώπινη απώλεια, αλλά και την απώλεια του αγαπημένου μας κατοικίδιου, μία ανίατη ασθένεια που σηματοδοτεί την απώλεια της υγείας μας, το διαζύγιο των γονέων μας, ο χωρισμός από μία σχέση ή η απώλεια εργασίας. Τα πιο συχνά συμπτώματα πένθους είναι κοινωνική απόσυρση, η διαταραχή της συγκέντρωσης, οι αυξομειώσεις του βάρους λόγω διαταραχής όρεξης, οι δυσκολίες στον ύπνο, το κλάμα και ο εκνευρισμός. Το διάστημα από έξι έως 12 μηνών θεωρείται το μέσο διάστημα που μπορεί να βιωθεί ένα μεγάλο πένθος, ωστόσο η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, το υποστηρικτικό του περιβάλλον και η σχέση με αυτόν που χάθηκε από την ζωή του υποδεικνύουν πως δεν υπάρχει ακριβές χρονικό διάστημα που να ισχύει καθολικά. Το κλάμα φαίνεται να βοηθά να αποφορτιστεί ο άνθρωπος από τα τόσο έντονα και στρεσογόνα συναισθήματα που δημιουργούνται, οπότε πρέπει να το αφήνουμε να συμβεί.

Σε αυτό, λοιπόν, το σημείο κρύβονται και αρκετές λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με την διαχείριση του πένθους. Από τη μια πλευρά, οι άνθρωποι μπορεί να συσχετίσουν την κλινική κατάθλιψη με την θλίψη που συνδέεται με την απώλεια, η οποία αποτελεί μια άκρως φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση και διαφέρει κατά πολύ σε κάποια σημεία.

Αφενός, στην περίπτωση της κλινικής κατάθλιψης, η εκκίνηση των συμπτωμάτων δεν συνδέεται άμεσα με ένα βαθιά λυπηρό γεγονός, καθώς μπορεί να υπάρχουν πολλά γεγονότα που να έχουν επιβαρύνει το ψυχικό όργανο του ανθρώπου σε ένα διάστημα κάποιων χρόνων και το άτομο, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, να αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα απόσυρσης και έλλειψης ελπίδας για την ζωή.

Αφετέρου, στην περίπτωση της κλινικής κατάθλιψης τα συμπτώματα συνοδεύονται επίσης από αίσθημα αναξιότητας, ενοχής, αυτομομφής και χαμηλής αυτοεκτίμησης, τα οποία δεν είναι κύρια χαρακτηριστικά του πένθους. Ωστόσο, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να ευνοήσει την εκδήλωση κατάθλιψης ή καταθλιπτικής συμπτωματολογίας στο μέλλον.

Μια άλλη πεποίθηση, σε όσους γνωρίζουν τα στάδια του πένθους, είναι πως αυτά διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς να υπάρχουν άλλου είδους ψυχικές άμυνες και «μπλοκαρίσματα». Στην πραγματικότητα, όμως, ένας άνθρωπος μπορεί να παγώσει τον χρόνο, να καθυστερήσει να μπει στο στάδιο του θυμού ή, ενώ έχει μπει στην φάση της διαπραγμάτευσης, να επιστρέφει στο στάδιο της κατάθλιψης.

Όλες αυτές οι επιπλοκές στη βίωση του πένθους καθιστούν μια άλλη συνθήκη, το «περιπλεγμένο πένθος», αλλιώς Complicated Grief. Ως τέτοιο ονομάζουμε το πένθος, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη ζωή του ατόμου σε διάφορες εκφάνσεις της, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών συμπτωμάτων. Οι περιπτώσεις που η απώλεια σχετίζεται με τραυματικά γεγονότα είναι πολύ δύσκολες στη διαχείριση και συνήθως δημιουργούν συνθήκες ανεπίλυτου και ανεπεξέργαστου πένθους, κατά το οποίο το άτομο δυσκολεύεται να επεξεργαστεί και να ενσωματώσει το τραύμα, ούτως ώστε να μπορέσει να συμφιλιωθεί με την απώλειά του. Ένας επίσης παράγοντας που συντελεί στη δημιουργία περιπλεγμένου πένθους σχετίζεται με το αν οι συνθήκες της απώλειας την καθιστούν κοινωνικά ακατάλληλη να ειπωθεί. Ενδεικτικά, τέτοια παραδείγματα μπορούν να αφορούν θάνατο από δολοφονία ή αυτοκτονία, ή την ενοχή του γονιού όταν ο θάνατος του παιδιού του οφείλεται σε δική του αμέλεια.

Πότε ένας άνθρωπος συνιστάται να συνεργαστεί με έναν έμπειρο ψυχοθεραπευτή για να διαχειριστεί την απώλεια

Όταν τα συμπτώματα του θρήνου είναι ιδιαίτερα επίμονα και παρατεταμένα. Πιο αναλυτικά, όταν υπάρχουν σκέψεις αυτοκτονίας που προχωρούν πέρα από το να σκέφτεται κανείς παθητικά «καλύτερα να πέθαινα», ακραία απελπισία, ανεξέλεγκτος θυμός που να αποξενώνει το άτομο από τους φίλους του ή το κάνει να σχεδιάζει τρόπους εκδίκησης για την απώλεια, έντονος βαθμός ενοχής για πράγματα πέραν των ενεργειών που έκανε το άτομο ή δεν έκανε κατά την χρονική περίοδο του θανάτου του αγαπημένου προσώπου, παρατεταμένη υπερδιέγερσή ή κατάθλιψη που να επιμένει για μήνες, επίμονη μη λειτουργικότητα (να μην μπορεί να εργαστεί ή να φέρει εις πέρας βασικές υποχρεώσεις διαβίωσης) και κατάχρηση ουσιών με φάρμακα ή αλκοόλ για να διωχθεί ο πόνος, είναι τα βασικά που πρέπει να αξιολογήσει κανείς προκειμένου να μην παρερμηνευθούν τα συμπτώματα ως λειτουργικά.

Υπάρχουν πλέον πολλές θεραπευτικές πρακτικές που στοχεύουν στην επούλωση των τραυμάτων της απώλειας, όποτε και οι άνθρωποι σήμερα μπορούν να δουλέψουν πιο στοχευμένα τέτοια ζητήματα μέσω της ψυχοθεραπείας. Όπως και να έχει, μην φοβάστε τα αρνητικά συναισθήματα και την απώλεια, διότι μέσω της απώλειας έχουμε την ευκαιρία να επαναπροσδιοριστούμε υπαρξιακά και ατομικά. Το υποστηρικτικό περιβάλλον (οικογένεια, φίλοι, σταθερή ερωτική σχέση) μπορούν να κάνουν θαύματα, όπως επίσης η έκφραση των συναισθημάτων είτε μέσω εθελοντικών δράσεων είτε μέσω της τέχνης (δραματοθεραπεία, ποίηση, θέατρο, χορός, λογοτεχνία) μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα λυτρωτικά και ανανεωτικά.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 11:53

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Βαρύ πένθος στο Σκουροχώρι για τον πρόωρο χαμό της Χριστίνας Σκούρα - Ήταν μόλις 27 ετών
    Πύργος: Βαρύ πένθος στο Σκουροχώρι για τον πρόωρο χαμό της Χριστίνας Σκούρα - Ήταν μόλις 27 ετών

    Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει την κοινωνία του Σκουροχωρίου στην είδηση του πρόωρου χαμού της Χριστίνας Σκούρα. Ένα κορίτσι μόλις 27 ετών, έγινε άγγελος στον ουρανό…

    Η Χριστίνα πάλεψε γενναία, με όλη τη δύναμη της ψυχής της τον καρκίνο τους τελευταίους μήνες, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Το χαμόγελό της έσβησε για πάντα βυθίζοντας την οικογένειά της και την τοπική κοινωνία στο πένθος.

    Ένα κορίτσι γεμάτο ζωή, όνειρα και σχέδια. Πάντα με το χαμόγελο και έναν καλό λόγο για όλους. Δυστυχώς η μοίρα είχε άλλα σχέδια…

    Η τοπική κοινωνία του Σκουροχωρίου πενθεί για το αγαπημένο κορίτσι του. Συγγενείς και φίλοι στο άκουσμα του θανάτου της Χριστίνα έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους γονείς της, οι οποίοι διατηρούν καφενείο στην κοινότητα.

    Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σκουροχωρίου.

    Η συντακτική ομάδα του ilialive.gr εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

    Φωτογραφία: Freepik

  • Νυχτερινή κατάθλιψη: Τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;
    Νυχτερινή κατάθλιψη: Τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

    Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο θλιμμένοι, ανήσυχοι ή συναισθηματικά εξαντλημένοι τη νύχτα, ένα φαινόμενο που συχνά αναφέρεται ως «νυχτερινή κατάθλιψη» ή «μελαγχολία κατά την κατάκλιση»

    Έχετε διαπιστώσει ποτέ ότι η διάθεσή σας τείνει να πέφτει όταν δύει ο ήλιος; Δεν είστε οι μόνοι. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ευρέως διαδεδομένο που συμβαίνει στους ανθρώπους αργά το βράδυ και περιέχει συναισθήματα άγχους, στεναχώριας και ανησυχίας. Αν και δεν πρόκειται για κλινικό όρο, αυτή η εμπειρία είναι πολύ πραγματική και η κατανόηση του γιατί συμβαίνει μπορεί να μας βοηθήσει να τη διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά.
    Γιατί η διάθεση μας πέφτει τη νύχτα;
    Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η διάθεσή μας μπορεί να μην είναι καλή το βράδυ. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες είναι βιολογικοί, ενώ άλλοι είναι περιβαλλοντικοί ή ψυχολογικοί.

    Το σώμα μας ακολουθεί ένα 24ωρο εσωτερικό ρολόι, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός, το οποίο ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης. Καθώς πλησιάζει η νύχτα, το σώμα μας προετοιμάζεται φυσικά για ξεκούραση, οδηγώντας συχνά σε πτώση της ενέργειας και της εγρήγορσης. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να προκαλέσει πτώση της διάθεσης, ειδικά για όσους είναι επιρρεπείς στο άγχος ή την κατάθλιψη. Το σώμα παράγει περισσότερη μελατονίνη καθώς σκοτεινιάζει, προάγοντας την υπνηλία, ωστόσο αυτή η ορμονική μετατόπιση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αισθήματα νωθρότητας ή θλίψης σε ορισμένους ανθρώπους.

    Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απασχολημένοι με τη δουλειά, το σχολείο, τις κοινωνικές δραστηριότητες ή τις δουλειές τους. Οι περισπασμοί της καθημερινής ζωής κρατούν τις αρνητικές σκέψεις μακριά. Ωστόσο, όταν έρχεται το βράδυ, υπάρχει συχνά περισσότερος ήσυχος χρόνος, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει να βγουν στην επιφάνεια αγχωτικές σκέψεις ή συναισθήματα μοναξιάς. Για τους ανθρώπους που ήδη παλεύουν με την κατάθλιψη ή το άγχος μάλιστα, η σιωπή και η μοναξιά της νύχτας μπορεί να κάνει αυτά τα συναισθήματα πιο έντονα. Για όσους ζουν μόνοι τους ή αισθάνονται μοναξιά, η έλλειψη σύνδεσης τη νύχτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρή, εντείνοντας το αίσθημα της απομόνωσης.

    Ακόμα ένα πράγμα που συμβαίνει καθώς η μέρα τελειώνει, είναι να αναλογιζόμαστε τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο για κάποιους, αυτός ο αναστοχασμός μετατρέπεται σε μια αρνητική εμπειρία καθώς αναπαράγονται συζητήσεις που κάναμε, μετανιώνουμε για πράξεις ή ανησυχούμε για το αύριο. Αυτή η συνήθεια της υπερβολικής σκέψης μπορεί να τροφοδοτήσει συναισθήματα ανεπάρκειας, λύπης ή άγχους, τα οποία μπορεί να βαθύνουν την αίσθηση της νυχτερινής κατάθλιψης.

    Τρόποι αντιμετώπισης της νυχτερινής κατάθλιψης

    Αν και η νυχτερινή θλίψη ή κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί πρόκληση για την ψυχική μας ηρεμία, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλύνουμε τη συναισθηματική αυτή πίεση και να βελτιώσουμε τη νυχτερινή μας διάθεση.

    Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη διαχείριση της μελαγχολίας κατά τη διάρκεια του ύπνου:

    Καθιέρωση μιας χαλαρωτικής νυχτερινής ρουτίνας: Μια συνεπής, ηρεμιστική ρουτίνα πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει το σώμα και το μυαλό σας να μεταβούν πιο ομαλά στην ώρα του ύπνου. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή ένα ζεστό μπάνιο. Αποφύγετε αγχωτικές ή διεγερτικές δραστηριότητες πριν από τον ύπνο, όπως ο έλεγχος των emails ή η συμμετοχή σε έντονες συζητήσεις. Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον που ενθαρρύνει τη χαλάρωση.

    Περιορίστε το χρόνο οθόνης: Το μπλε φως από τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης, διαταράσσοντας τον κύκλο του ύπνου σας. Επιπλέον, η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τις ειδήσεις μπορεί να αυξήσει το άγχος ή το αίσθημα ανεπάρκειας. Ο περιορισμός του χρόνου της οθόνης μια ώρα πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το μυαλό σας και να βελτιώσει τη διάθεσή σας καθώς προετοιμάζεστε για ύπνο.

    Εξασκηθείτε σε ασκήσεις Mindfulness ή διαλογισμού: Οι ασκήσεις Mindfulness, όπως η βαθιά αναπνοή ή ο διαλογισμός, μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε παρόντες και να σπάσετε τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων. Εφαρμογές όπως το Headspace ή το Calm προσφέρουν καθοδηγούμενους διαλογισμούς ειδικά σχεδιασμένους για να διευκολύνουν το άγχος και να βελτιώσουν τον ύπνο. Αυτή η πρακτική μπορεί να σας διευκολύνει να αφήσετε το άγχος της ημέρας και να αποφύγετε την αναπόληση του παρελθόντος ή του μέλλοντος.

    Εάν παλεύετε με αϋπνία ή άλλη διαταραχή του ύπνου, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν ειδικό ύπνου. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική σας διάθεση και να μειώσει τη νυχτερινή κατάθλιψη. Ένα υγιεινό πρόγραμμα ύπνου, όπως η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και η δημιουργία ενός σκοτεινού, δροσερού περιβάλλοντος, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

    Αμφισβητήστε τις αρνητικές σκέψεις: Όταν η νύχτα φέρνει μια πλημμύρα αρνητικών ή αγχωτικών σκέψεων, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξασκηθείτε σε τεχνικές γνωστικής συμπεριφοράς. Αμφισβητήστε τις σκέψεις σας ρωτώντας τον εαυτό σας: «Είναι αυτή η σκέψη χρήσιμη;» ή «Υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την ανησυχία;». Η αναδιαμόρφωση της σκέψης σας μπορεί να μειώσει τον συναισθηματικό αντίκτυπο αυτών των σκέψεων και να αποτρέψει τη σπειροειδή ανάπτυξή τους.

    Εξετάστε το ενδεχόμενο επαγγελματικής βοήθειας: Εάν διαπιστώσετε ότι η νυχτερινή σας κατάθλιψη είναι επίμονη ή επηρεάζει σημαντικά τη ζωή σας, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος που μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε υγιέστερα πρότυπα σκέψης. Η θεραπεία μπορεί επίσης να σας παρέχει εργαλεία για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να χτίσετε μια ισχυρότερη συναισθηματική βάση.

    Η νυχτερινή κατάθλιψη είναι μια πραγματική εμπειρία για πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να υπομένετε σιωπηλά. Κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, εξασκώντας την ενσυνειδητότητα και αναζητώντας βοήθεια όταν χρειάζεται, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ψυχική σας υγεία και την ποιότητα του ύπνου σας. Να θυμάστε ότι το να αισθάνεστε άσχημα τη νύχτα δεν καθορίζει ολόκληρη τη μέρα σας -ή την ψυχική σας υγεία στο σύνολό της. Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε αυτές τις νυχτερινές μελαγχολίες, ώστε να μπορείτε να κλείσετε τη μέρα σας με μια πιο ευχάριστη νότα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Άγχος και κατάθλιψη «καλπάζουν» στην Ευρώπη
    Άγχος και κατάθλιψη «καλπάζουν» στην Ευρώπη

    Η χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με 6,5-10% του προϋπολογισμού υγείας μπορεί να μειώσει τις δαπάνες για ψυχικές παθήσεις κατά το ένα τέταρτο

    Αύξηση του άγχους κατά 20% και της κατάθλιψης κατά 14% έχει καταγραφεί στην Ευρώπη την τελευταία διετία, τη στιγμή που για τις ψυχικές παθήσεις, τα ευρωπαϊκά συστήματα περίθαλψης δαπανούν 430 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Όμως σχεδόν το ένα τέταρτο των δαπανών αυτών θα μπορούσε να αποφευχθεί (περίπου 122,9 δις. ευρώ ετησίως), καθώς για κάθε ευρώ που επενδύεται στην ψυχική υγεία, δημιουργούνται πρόσθετα άμεσα και έμμεσα οφέλη 4,50 ευρώ, τα οποία μεταφράζονται σε μια εκθετική απόδοση των επενδύσεων στις κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την νέα έκθεση για την ψυχική υγεία της Headway, πρωτοβουλίας του Ιταλικού think tank «The European House – Ambrosetti» και της Angelini Pharma, με σκοπό τη δημιουργία μιας διεπιστημονικής πλατφόρμας για τις ψυχικές διαταραχές.

    Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του φορτίου των νόσων στην Ευρώπη

    Σύμφωνα με την έκθεση, τα εθνικά συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν άμεσα 79,4 δισ. ευρώ ετησίως, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αυτή η επένδυση θα μπορούσε να εξασφαλίσει έμμεση ετήσια εξοικονόμηση ύψους 43,5 δις ευρώ μειώνοντας το φορτίο των κοινωνικών υπηρεσιών. Συνολικά, το άμεσο και έμμεσο κόστος της ψυχικής περίθαλψης που μπορεί να αποφευχθεί και στις 28 χώρες ανέρχεται σε 122,9 δις. ευρώ κάθε χρόνο.

    Χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 6,5% του συνολικού προϋπολογισμού τους για την υγεία σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ χώρες με υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού υγείας. Εντούτοις, μόνο οι 7 από τις 28 χώρες έχουν πετύχει το στόχο αυτό. Η πρόσθετη ετήσια δαπάνη που απαιτείται αντιστοιχεί σε 27,4 δις. ευρώ.

    Σε σύγκριση με το συνολικό κόστος που μπορεί να αποφευχθεί ανά έτος, αυτό σημαίνει ότι κάθε επιπλέον ευρώ που δαπανάται για την πρόληψη ή τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα οδηγούσε στην εκθετική απόδοση επένδυσης 4,50 ευρώ.

    Τα οφέλη των αυξημένων επενδύσεων στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν περιορίζονται στην οικονομική κλίμακα. Θα οδηγήσουν και σε σημαντική βελτίωση των εκβάσεων ψυχικής υγείας για τον πληθυσμό, όπως μικρότερα ποσοστά αυτοκτονιών, μειωμένη ανάγκη για επείγουσα και μακροχρόνια περίθαλψη και καλύτερη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού.

    Πρόληψη

    «Η ψυχική υγεία δεν είναι απλώς ζήτημα υγειονομικής περίθαλψης – αποτελεί θεμελιώδη προβληματισμό που αγγίζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, από την εκπαίδευση και την απασχόληση έως τον σχεδιασμό των κοινοτήτων και την κοινωνική πολιτική. Δεδομένου ότι οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του φορτίου των νόσων στην Ευρώπη, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κινηθούμε πέρα από την εκ των υστέρων παροχή φροντίδας και να επενδύσουμε σε εκ των προτέρων, συντονισμένες στρατηγικές δημόσιας ψυχικής υγείας σε όλα τα επίπεδα πολιτικών. Μόνο μέσω τέτοιων ολοκληρωμένων και διατομεακών προσπαθειών μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη όπου κάθε πολίτης θα έχει την ευκαιρία να ευημερεί, σωματικά και ψυχικά», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Ruggero Razza.

    Η έκθεση

    Η έκθεση παρέχει και μια συγκριτική ανάλυση της ψυχικής υγείας στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Χρησιμοποιώντας 54 Βασικούς Δείκτες Επιδόσεων, η έκθεση περιέχει πλήθος δεδομένων σχετικά με προσδιοριστές της ψυχικής υγείας, την κατάσταση ψυχικής υγείας του πληθυσμού και τον βαθμό απόκρισης των εθνικών συστημάτων υγείας στις ανάγκες των ανθρώπων όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, τον χώρο εργασίας, τα σχολείο και την κοινωνία γενικότερα.

    Σύμφωνα με αυτήν, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν βελτιώσει την ανταπόκριση των συστημάτων υγείας τους στις ανάγκες ψυχικής υγείας κατά 7% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 2022 (η μέση βαθμολογία αυξήθηκε από 4,9 σε 5,2), παρά τη χαρακτηριστική αύξηση του επιπολασμού ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη κατά 14% και το άγχος κατά 20% σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή.

    Χώρες με θετική τάση περιλαμβάνουν τη Δανία, τη Γαλλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Όμως, η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ παρουσιάζουν αρνητική τάση στη δαπάνη για την ψυχική υγεία, με τις περισσότερες να εμφανίζουν μειωμένη ετοιμότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες ψυχικής υγείας σε σχολεία, στον χώρο εργασίας και σε κοινωνικό επίπεδο γενικά.

    Καλύτερη έκβαση

    «Με τη νέα έκθεση της Headway, μπορούμε πλέον να βασιστούμε σε δεδομένα αρκετών ετών τα οποία μας καθοδηγούν στην παρακολούθηση και στον σχεδιασμό στρατηγικών για την ψυχική υγεία στην Ευρώπη. Τα τελευταία νούμερα είναι ενθαρρυντικά, διότι υποδεικνύουν τον δρόμο για βελτιωμένες εκβάσεις ψυχικής υγείας για τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Η ανάλυσή μας δείχνει τους πολυπαραγοντικούς προσδιοριστές της ψυχικής υγείας που μπορεί να ευθύνονται για την εκδήλωση νόσων όπως η κατάθλιψη και το άγχος· μόνο μια ολοκληρωμένη, διεπιστημονική προσέγγιση μπορεί να εξασφαλίσει τις βέλτιστες εκβάσεις. Για παράδειγμα, τα δεδομένα καταδεικνύουν με σαφήνεια τη θετική επιστροφή επενδύσεων που μπορούν να εξασφαλίσουν οι κυβερνήσεις, και φυσικά οι άνθρωποι, όταν αυξάνεται η κρατική δαπάνη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες. Δεδομένου ότι μόνο επτά από τις 28 χώρες που αναλύθηκαν έχουν επιτύχει τη δεδομένη στιγμή το υποδεικνυόμενο επίπεδο επενδύσεων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, είναι απολύτως αναγκαία η δράση», δήλωσε η Elisa Milani, Συντονίστρια έργου και Σύμβουλος του Τομέα υγειονομικής περίθαλψης στο The European House – Ambrosetti.

    Από την πλευρά της Angelini Pharma, ο διευθύνων σύμβουλος Jacopo Andreose σημείωσε ότι «Η Έκθεση Headway υπογραμμίζει το εύρος και τη σοβαρότητα των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας δυνητικές αναγκαίες λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Στην Angelini Pharma, καλωσορίζουμε την απόφαση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξακολουθήσει να θέτει σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία ως τομέα πολιτικής, προετοιμάζοντας μια μελλοντική ευρωπαϊκή συνεργασία για την Υγεία του Εγκεφάλου. Ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, να συνεχίσουν να συμβάλλουν με την τεχνογνωσία και τους πόρους τους στον προσδιορισμό των πλέον αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων για την ψυχική υγεία. Όπως τονίζεται και στην έκθεση, μια επιπλέον ετήσια επένδυση σε αυτά τα πεδία στόχους θα μπορούσε να εξασφαλίσει σοβαρή εξοικονόμηση δαπανών για τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών – αμβλύνοντας την πίεση στις κοινωνικές υπηρεσίες, τονώνοντας την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού και εξασφαλίζοντας επιστροφή 4,50 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται. Πρόκειται για κρίσιμης σημασίας ζήτημα όχι μόνο για την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης αλλά και για τη μείωση του φορτίου σε επίπεδο κοινωνίας σε όλη την Ευρώπη, προετοιμάζοντας τον δρόμο για ένα υγιέστερο μέλλον για όλους».

    Πηγή: In.gr
  • "Έφυγε" η Κατερίνα Καπερώνη-Μυλωνά

    Μεγάλη θλίψη έχει προκαλέσει στην κοινωνία του Πύργου η είδηση του θανάτου της Κατερίνας Καπερώνη-Μυλωνά, της γνωστής οικογενείας «Ποτοποιία Μυλωνά» και συνταξιούχος εφοριακός.

    Την είδηση έκανε γνωστή ο γιος της, Παντελής με ένα λιτό και συγκινητικό μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό: «Καλό ταξίδι ρε μάνα! Πάντα ήσουν δυνατή στη ζωή σου! Αξία σύζυγος, μητέρα και γιαγιά! Δυστυχώς το θηρίο σε νίκησε... Ήρθε η ώρα να ηρεμήσεις, να αναπαυθεί η ψυχούλα σου! Δίπλα στον Πέτρο μας».

    Ένα ακόμη δυνατό χτύπημα της μοίρας στην οικογένεια Μυλωνά, καθώς μόλις τον περασμένο Αύγουστο η κόρη της Διονυσία έχασε τον σύζυγό της Πέτρο σε τροχαίο ατύχημα.
    Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί αύριο Σάββατο στους Άγιους Πάντες, στο πρώτο νεκροταφείο Πύργου, στις 4 το απόγευμα

    Η συντακτική ομάδα του Ilialive.gr εκφράζει τα ειλικρινή της

  • Πύργος: Θλίψη για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολόπουλου - “Έφυγε” σε ηλικία 51 ετών
    Πύργος: Θλίψη για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολόπουλου - “Έφυγε” σε ηλικία 51 ετών

    Στο πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινωνία του Πύργου και του Βουνάργου, από το θάνατό του Αλέξανδρου Νικολόπουλου.

    Το τελευταίο διάστημα έδωσε μια σκληρή μάχη απέναντι στον καρκίνο, που δυστυχώς δεν κατάφερε να κερδίσει.

    Σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 51 ετών στο νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” στην
    Αθήνα.

    Επαγγελματικά ήταν ένας εξαίρετος τεχνίτης μαρμάρου, αλλά είχε δραστηριοποιηθεί και στο χόμπι του, ως DJ, (Nik Alex) “ντύνοντας” με τις μουσικές του, βραδιές σε μαγαζιά της πόλης και το ραδιόφωνο.

    Ήταν άλλωστε από τα αγαπητά παιδιά του Πύργου

    Με τη σύζυγό του Νίκη, απέκτησαν δύο κόρες. Ο Αλέξανδρος ήταν γέννημα θρέμμα της γειτονιάς του Αγ. Σπυρίδωνα, αλλά διέμενε στο Βούναργο.

    Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στις 4,30 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα.

    Η συντακτική ομάδα του ilialive.gr εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια.

  • Αρχ. Ολυμπία: Θλίψη για τον Πάνο Μιχαλόπουλο - “Έφυγε” σε ηλικία 55 ετών
    Αρχ. Ολυμπία: Θλίψη για τον Πάνο Μιχαλόπουλο - “Έφυγε” σε ηλικία 55 ετών

    Στο πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινωνία της Αρχαίας Ολυμπίας και του Λάλα, αλλά και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, στο άγγελμα του θανάτου του δημοτικού υπάλληλου Πάνου Μιχαλόπουλου. Επί μακρόν στην Οικονομική Υπηρεσία του δήμου, ο 55χρονος Πάνος Μιχαλόπουλος διέμενε στο Λάλα. Τις προηγούμενες ημέρες αντιμετώπισε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν, όμως φαίνεται πως δεν ξεπεράστηκαν και τα ξημερώματα της Πέμπτης, άφησε την τελευταία του πνοή.

    Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος με μήνυμά του αποχαιρετά τον συνεργάτη και φίλο του, που "έφυγε" τόσο νωρίς. "Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια ενός πολύτιμου συνεργάτη και αγαπητού φίλου, του Παναγιώτη Μιχαλόπουλου. Ο Παναγιώτης υπήρξε αφοσιωμένος υπάλληλος του Δήμου μας, πάντα πρόθυμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του με αυταπάρνηση και ακεραιότητα.Η παρουσία του ήταν ανεκτίμητη για τον Δήμο μας και η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό. Στη δύσκολη αυτή στιγμή, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Ο Παναγιώτης θα παραμείνει για πάντα στις καρδιές μας ως παράδειγμα προσφοράς και ήθους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει".

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 4 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κοιμητήριο Λάλα.

    Η συντακτική ομάδα του ilialive.gr εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, μετά το άγγελμα του ξαφνικού θανάτου του εν ενεργεία δημοτικού υπαλλήλου, Μιχαλόπουλου Παναγιώτη συνήλθε, σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2024, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση, προκειμένου να εκφράσει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για την τραγική απώλεια και να αποτίσει ελάχιστο φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

    Ο εκλιπών υπήρξε πρότυπο υπαλλήλου που άσκησε τα υπηρεσιακά του καθήκοντα με ήθος, αίσθημα ευθύνης, ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα και έχαιρε της αμέριστης εκτίμησης, αγάπης και συμπάθειας τόσο της κοινωνίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας όσο και των αιρετών και όλων των συναδέλφων του.

    Διακρίθηκε σε όλη την διάρκεια της υπηρεσιακής του διαδρομής για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, τον επαγγελματισμό, την εργατικότητα, την εντιμότητα, την ευγένεια, την προθυμία και ευσυνειδησία στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

    ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

    - Να εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήριά στην οικογένεια του εκλιπόντος.
    - Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιου στην νεκρώσιμη ακολουθία.
    - Αντί στεφάνου ο Δήμος θα αναλάβει σχετική δαπάνη στην μνήμη του εκλιπόντος, ανάλογα με την επιθυμία της οικογένειας.
    - Να κυματίζει μεσίστια η σημαία στο κτηρίου του Δημαρχείου, κατά την ημέρα της εξόδιας ακολουθίας.
    - Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στους οικείους του και να δημοσιευθεί στον τύπο.
    - Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του εκλιπόντος στην επόμενη τακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου.

    03 Οκτωβρίου 2024

    Ο Δήμαρχος Αριστείδης Παναγιωτόπουλος

    Ο Πρόεδρος Γεώργιος Αηδόνης

    Τα Μέλη ΔΣ

    Ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας - Ζαχάρως

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας-Ζαχάρως, στο θλιβερό άκουσμα του ξαφνικού θανάτου του υπαλλήλου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και μέλους του συλλόγου μας, Μιχαλόπουλου Παναγιώτη συγκλήθηκε εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα:

    - Να εκφράσει τα ειλικρινά συλλυπητήρια του στους οικείους του
    - Να παραστεί αντιπροσωπεία του ΔΣ στην Εξόδιο Ακολουθία
    - Να διαθέσει ένα χρηματικό ποσό στην Εκκλησία στη μνήμη του
    - Να δημοσιευθεί το παρόν κείμενο στον Τοπικό Τύπο

    Η Εξόδιος Ακολουθία θα γίνει αύριο Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 16:00μ.μ στην ΤΚ Λάλα Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κοιμητήριο Λάλα.

    Για το ΔΣ

    Ο Πρόεδρος Γαρύφαλλος Χρήστος

    Ο Γραμματέας Αντωνόπουλος Γεώργιος

  • Ο Χάμιλτον αποκάλυψε τη «μάχη» με την κατάθλιψη - «Παλεύω από 13 ετών, στα 20 πέρασα μερικές πολύ δύσκολες φάσεις»
    Ο Χάμιλτον αποκάλυψε τη «μάχη» με την κατάθλιψη - «Παλεύω από 13 ετών, στα 20 πέρασα μερικές πολύ δύσκολες φάσεις»

    Ο Βρετανός Παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 αποκάλυψε ότι έχει αντιμετωπίσει ζητήματα ψυχικής υγείας, εξαιτίας του εκφοβισμού που υπέστη στο σχολείο και της πίεσης από τους αγώνες

    Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Λιούϊς Χάμιλτον, αποκάλυψε ότι από πολύ μικρή ηλικία «έδωσε μάχη» με την κατάθλιψη, καθώς αντιμετώπιζε την πίεση της καριέρας του στους αγώνες αυτοκινήτου, αλλά και εκφοβισμό στο σχολείο.

    Ο 39χρονος Βρετανός «πιλότος», προχώρησε στη συγκεκριμένη αποκάλυψη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Times», όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι συμμετέχει σε ανταγωνιστικό επίπεδο από την ηλικία των έξι ετών.

    «Νομίζω ότι ήταν η πίεση των αγώνων και στο σχολείο ο εκφοβισμός. Δεν είχα κανέναν να μιλήσω», τόνισε ο Χάμιλτον και συνέχισε:

    «Έχω παλέψει με την ψυχική υγεία στην ζωή μου και την κατάθλιψη από πολύ νωρίς όταν ήμουν, για παράδειγμα, 13 ετών. Όταν ήμουν στα 20, πέρασα μερικές πολύ δύσκολες φάσεις».

    Ο Χάμιλτον έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1 το 2007, όταν ήταν 21 ετών, και έγινε ο πρώτος μαύρος οδηγός στα χρονικά, ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά και το 2020 έφθασε στα επτά παγκόσμια πρωταθλήματα.

    Ο Βρετανός οδηγός, επεσήμανε πως νοιώθει πιο ώριμος σήμερα από ό,τι ήταν νωρίτερα στην καριέρα του:

    «Μαθαίνεις για πράγματα που σου έχουν περάσει από τους γονείς σου, παρατηρώντας αυτά τα μοτίβα, πώς αντιδράς στα πράγματα και πώς μπορείς να τα αλλάξεις. Οπότε ό,τι μπορεί να με εξόργιζε στο παρελθόν, δεν με θυμώνει σήμερα».

    Ο Χάμιλτον είπε ότι έχει εφαρμόσει σιωπηλές υποχωρήσεις για να βελτιώσει την ψυχική του υγεία κι επειδή η συζήτηση με έναν θεραπευτή πριν από χρόνια δεν βοήθησε, θα ήθελε να βρει έναν στο μέλλον.

    Ο οδηγός της Mercedes, ο οποίος πρόκειται να ενταχθεί στην Ferrari το επόμενο έτος, είναι έκτος στο πρωτάθλημα, με τον επόμενο αγώνα να έχει προγραμματισθεί στο Οστιν τον επόμενο μήνα.

    Θυμίζουμε πως πέρυσι, ο Χάμιλτον είχε εξομολογηθεί ότι έπεσε θύμα ρατσισμού ακόμα και όταν ήταν μαθητής σχολείου.

    Όπως είχε αναφέρει στο podcast με τίτλο On Purpose τα χρόνια του σχολείου ήταν «τα πιο τραυματικά και δύσκολα» χρόνια της ζωής του λέγοντας ότι του πετούσαν μπανάνες και τον αποκαλούσαν «Νέγρο».

    «Ήμουν θύμα bullying από την ηλικία των έξι ετών. Στο σχολείο αυτό ήμουν το ένα από τα τρία παιδιά με διαφορετικό χρώμα δέρματος και τα μεγαλύτερα, δυνατότερα παιδιά μου πετούσαν μπανάνες και με αποκαλούσαν "νέγρο". Ήταν δύσκολο να έχω ανθρώπους να με αποκαλούν μπάσταρδο και να μην ξέρω πού ανήκω» είπε ο Βρετανός οδηγός.

    Συνεχίζοντας για όσα βίωσε ως μαθητής ο 38χρονος Χάμιλτον είπε ακόμα ότι «στο γυμνάσιο ήταν έξι ή επτά μαύρα παιδιά σε σύνολο 1.200 παιδιών και τρεις από εμάς μας έστελναν συνεχώς στο γραφείο του διευθυντή. Ένιωθα ότι το σύστημα ήταν εναντίον μου και κολυμπούσα κόντρα στο κύμα».

    «Ήταν πολλά πράγματα που καταπίεσα. Δεν ένιωθα ότι μπορούσα να πάω στο σπίτι μου και να πω στους γονείς μου οτι τα παιδιά αυτά με αποκαλούσαν "νέγρο" ή ότι μου έκαναν bullying ή ότι με χτυπούσαν καθημερινά, δεν ήθελα ο πατέρας μου να πιστεύει ότι δεν ήμουν δυνατός» πρόσθεσε ο Χάμιλτον.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Λιούις Χάμιλτον ο μοναδικός μαύρος οδηγός στην F1 τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει την οργάνωση Mission 44 με στόχο τη στήριξη ατόμων από ευάλωτες ομάδες.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CAROLINE BREHMAN

  • Πέθανε ο Ναυπάκτιος δημοσιογράφος Πάνος Τσούμας - Στην Αμαλιάδα η κηδεία του
    Πέθανε ο Ναυπάκτιος δημοσιογράφος Πάνος Τσούμας - Στην Αμαλιάδα η κηδεία του

    Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 78 ετών άφησε χθες τα ξημερώματα στην Αμαλιάδα, ο επί σειρά ετών εκδότης της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της Ναυπάκτου, Πάνος Τσούμας.

    Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στις 5 μμ, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμαλιάδας.

    Ο Πάνος Τσούμας άφησε ένα ανεξίτηλα θετικό αποτύπωμα στον τοπικό τύπο, αλλά και στον Αθηναϊκό, αφού ήταν για πολλά χρόνια ανταποκριτής της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ για θέματα της Δυτικής Ελλάδας.

    Με τις παρεμβάσεις του για τα τεκταινόμενα στην περιοχή επιδίωξη του ήταν η ανάδειξη της τοπικής αυτοδιοίκησης ως κύριου βραχίονα για την ανάπτυξη της επαρχίας.

    Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε επαγγελματικά, αφότου αφυπηρέτησε από την Πολεμική Αεροπορία, ως Αξιωματικός της.

    Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Αμαλιάδα και μέσω Facebook σχολίαζε την επικαιρότητα, παλεύοντας, ταυτόχρονα, με το “θηρίο”…

    Tsoumas2

    Πηγή: nafpaktianews.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο