Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 14:58

Γιατί πονάμε περισσότερο το βράδυ; Τέσσερα tips για καλύτερο ύπνο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Διακυμάνσεις παρουσιάζει συνήθως ο χρόνιος πόνος κατά τη διάρκεια της ημέρας, με κάποια άτομα να τον βιώνουν εντονότερο τη νύχτα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τις νυχτερινές ώρες επιλέγει ο χρόνιος πόνος για να κάνει εντονότερη την παρουσία του. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος τη νύχτα γίνεται φτάνει στα όριά του και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ύπνο» αναφέρει η Ellen Slawsby, διευθύντρια του Ιατρείου Πόνου στο Ινστιτούτο Benson-Henry του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, εξηγώντας πως το τέλος της ημέρας δεν συνεπάγεται απαραιτήτως και το τέλος των εξάρσεων του πόνου.

Πόνος που ακτινοβολεί, διάχυτος πόνος εξαιτίας αρθρίτιδας ή ινομυαλγίας, οξύς πόνος, πόνος που δίνει την αίσθηση καψίματος, μαχαιριάς, ηλεκτρικού σοκ ή μυρμηγκιάσματος και μουδιάσματος είναι κάποιες από τις εκφάνσεις του του χρόνιου πόνου, του πόνου δηλαδή κατάστασης που έπεται ενός τραυματισμού ή μιας ασθένειας, διαρκεί τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες με πιθανότητα να γίνει μόνιμος και ο οποίος μπορεί να πλήττει μεμονωμένες αρθρώσεις ή μύες είτε να επηρεάζει ορισμένες μόνο περιοχές του σώματος όπως η πλάτη και ο αυχένας. Ο επίμονος πόνος μπορεί πάλι να είναι διάχυτος από καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα ή η ινομυαλγία.

Γιατί όμως «χτυπά» το βράδυ; Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, η μεγαλύτερη ένταση τη νύχτα οφείλεται ενδεχομένως:

  • στις ορμόνες, καθώς είναι οι ώρες που η παραγωγή της αντιφλεγμονώδους ορμόνης κορτιζόλης βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τη Δρ Slawsby
  • στον κύκλο του πόνου μέσα στο 24ωρο αφού, σύμφωνα με σχετική μελέτη, ο πόνος ίσως ακολουθεί έναν κιρκάδιο ρυθμό όπως το 24ωρο βιολογικό ρολόι του σώματος που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνιση και έτσι εξηγείται γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα πόνου ορισμένες ώρες σε μόνιμη βάση, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • στον ανεπαρκή ύπνο, ο οποίος επηρεάζει την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τον πόνο. Χαρακτηριστικό της συχνότητας των προβλημάτων ύπνου στα άτομα με χρόνιο πόνο είναι ότι τουλάχιστον το 50% των ατόμων με αϋπνία -συχνότερη διαγνωσμένη διαταραχή του ύπνου- πάσχει από χρόνιο πόνο. Σύμφωνα με τη Δρ Slawsby, ο λιγοστός ύπνος μπορεί να οδηγεί σε μεγαλύτερη απελευθέρωση κυτοκινών, πρωτεϊνών που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και μεγιστοποιούν την ευαισθησία στον πόνο.

4 tips για καλύτερο ύπνο

Αν ο πόνος στέκεται εμπόδιο στην πολύτιμη βραδινή ξεκούραση, δοκιμάστε τα παρακάτω tips:

  • τηρήστε μια ρουτίνα προετοιμασίας του σώματος και του μυαλού για ύπνο, η οποία θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση από την ταραχώδη ημέρα στην ηρεμία. Η Δρ Slawsby προτείνει να αφιερώσετε 20 τουλάχιστον λεπτά πριν από τον ύπνο στη χαλάρωση με στόχο την επιβράδυνση του καρδιοαναπνευστικού ρυθμού, τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και τη μείωση της πιθανότητας εξάρσεων του πόνου μέσα από ένα ζεστό ή δροσερό ντους, μια σειρά από ήπιες διατάσεις ή στάσεις γιόγκα είτε αρκετά λεπτά ασκήσεων με βαθιές αναπνοές.
  • διαμορφώστε το ιδανικό περιβάλλον ύπνου φροντίζοντας το δωμάτιο να είναι αρκετά σκοτεινό και δροσερό, βάζοντας να ακούγεται στο παρασκήνιο λευκός θόρυβος ή ήχοι της φύσης καθώς και άλλες μελωδίες που βρίσκετε χαλαρωτικές, επιλέγοντας άνετα μαξιλάρια για τον αυχένα είτε υποστηρικτικά σε περιοχές πόνου όπως κάτω από τα γόνατα ή στην πλάτη
  • δοκιμάστε τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία
  • επαναπροσδιορίστε τις σκέψεις σας. Τα άτομα με χρόνιο πόνο ανησυχούν συχνά για το πότε θα υποτροπιάσει ο πόνος, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερο στρες και άγχος. «Αν φοβάστε ότι δεν θα σας πάρει ο ύπνος λόγω του πόνου, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι στο παρελθόν έχετε κοιμηθεί καλά και μπορείτε να τα καταφέρετε πάλι. Αν ο χρόνιος πόνος χτυπήσει τη νύχτα, θυμηθείτε ότι θα φύγει σύντομα, όπως και τις άλλες φορές» συμβουλεύει η Δρ και υπογραμμίζει τη σημασία να προσπαθείτε να επικεντρώνεστε σε θετικές σκέψεις.
Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 12:20

Σχετικά Άρθρα

  • Γιατί ιδρώνουμε τόσο πολύ το βράδυ;
    Γιατί ιδρώνουμε τόσο πολύ το βράδυ;

    Οι νυχτερινές εφιδρώσεις αποτελούν κοινό σύμπτωμα για πολλούς ανθρώπους. Ποιες είναι οι αιτίες με τις οποίες συνδέονται και ποια προβλήματα υγείας μπορεί να κρύβουν.

    Μπορεί οι νυχτερινές εφιδρώσεις να είναι ένα κοινό και καλοήθες σύμπτωμα για πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορεί να κρύβει και σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Οι νυχτερινές εφιδρώσεις, γνωστές και ως υπερβολική εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου, αποτελούν μια δυσάρεστη πραγματικότητα για πολλά άτομα.

    Συχνά συνδέονται με κατάθλιψη και δυσκολία στον ύπνο, παρουσιάζονται συνήθως κατά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από διάφορες ιατρικές καταστάσεις και φάρμακα.

    Από τι προκαλούνται οι νυχτερινές εφιδρώσεις

    Ενώ είναι φυσιολογικό να ιδρώνετε τη νύχτα αν η θερμοκρασία του δωματίου είναι υψηλή, ορισμένα άτομα εμφανίζουν επίμονες νυχτερινές εφιδρώσεις.

    Ορισμένες κοινές αιτίες

    • Μετεμμηνόπαυση: Πολλές γυναίκες εμφανίζουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη μετάβασή τους στην εμμηνόπαυση.
    • Μολύνσεις: Καταστάσεις όπως η φυματίωση ή ο ιός HIV μπορεί να τις προκαλέσουν.
    • Καρκίνος: Ορισμένοι καρκίνοι, όπως η λευχαιμία ή το λέμφωμα, είναι γνωστό ότι τις προκαλούν.
    • Αγχώδεις διαταραχές: Καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, μπορούν επίσης να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις.
    • Υπερθυρεοειδισμός: Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να οδηγήσει σε αυτή τη συνθήκη.
    • Υπογλυκαιμία: Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να τις προκαλέσουν.
    • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντικαταθλιπτικών, ορμονικών θεραπειών και οπιοειδών, απαριθμούν τις νυχτερινές εφιδρώσεις ως παρενέργεια.

    Πηγή: In.gr

  • Έρευνα: Πόνος στη μέση – Η απλή συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσετε
    Έρευνα: Πόνος στη μέση – Η απλή συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσετε

    Η άσκηση που μειώνει στο μισό την επανεμφάνιση του πόνου στη μέση

    Περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν πόνο στη μέση και επτά στους 10 που αναρρώνουν παρουσιάζουν υποτροπή μέσα σε ένα χρόνο.

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Lancet, δείχνουν ότι το περπάτημα θα μπορούσε να έχει «βαθύ αντίκτυπο» στην κύρια αιτία του πόνου.

    «Δεν χρειάζεται να περπατάτε 5 ή 10 χιλιόμετρα κάθε μέρα για να έχετε αυτά τα οφέλη», δήλωσε ο Mark Hancock, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής φυσιοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας, σύμφωνα με στοιχεία από τον Guardian.

    «Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι να ξεκινάτε με σύντομους περιπάτους και στη συνέχεια να αυξάνετε σταδιακά την απόσταση και την ένταση καθώς αυξάνεται η φυσική σας κατάσταση. Το περπάτημα είναι μια χαμηλού κόστους, ευρέως προσβάσιμη και απλή άσκηση που μπορεί να κάνει σχεδόν ο καθένας, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση, την ηλικία ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση» είπε.

    Τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα

    Ο Hancock δήλωσε ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, κατά μέσο όρο 130 λεπτά την εβδομάδα, παρέμειναν χωρίς πόνο για σχεδόν διπλάσιο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν καμία θεραπεία.

    Η λήψη τακτικών βημάτων βελτίωσε επίσης την ποιότητα ζωής τους και ο χρόνος που χρειάστηκε να πάρουν άδεια από την εργασία τους μειώθηκε σχεδόν στο μισό, πρόσθεσε.

    Στην πρώτη παγκοσμίως τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του περπατήματος για την πρόληψη της επανεμφάνισης του πόνου στη μέση, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 701 ενήλικες επί τρία χρόνια που είχαν πρόσφατα ένα επεισόδιο πόνου στη μέση.

    Οι μισοί από αυτούς συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα περπατήματος και σε εκπαιδευτικές συνεδρίες από φυσιοθεραπευτή, ενώ οι υπόλοιποι συμμετείχαν σε μια ομάδα ελέγχου και δεν τους παρασχέθηκε καμία συγκεκριμένη παρέμβαση.

    «Η ομάδα παρέμβασης είχε λιγότερα περιστατικά πόνου που περιόριζε τη δραστηριότητα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου και μεγαλύτερο μέσο χρονικό διάστημα πριν υποτροπιάσουν, με διάμεσο όρο 208 ημέρες σε σύγκριση με 112 ημέρες», δήλωσε ο Hancock. “Ο κίνδυνος υποτροπής που απαιτούσε αναζήτηση περίθαλψης μειώθηκε σχεδόν στο μισό σε όσους συμμετείχαν στην ομάδα παρέμβασης.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας

    «Τους δώσαμε έναν πρόχειρο οδηγό για την αύξηση των 30 λεπτών, πέντε φορές την εβδομάδα, σε διάστημα έξι μηνών. Μετά από τρεις μήνες, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συμμετείχαν περπατούσαν τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα για συνολικά 130 λεπτά κατά μέσο όρο».

    Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί το περπάτημα είναι τόσο καλό για την πρόληψη του πόνου στη μέση, αλλά πιθανότατα περιλαμβάνει τον συνδυασμό των ήπιων ταλαντωτικών κινήσεων, της φόρτισης και της ενδυνάμωσης των δομών και των μυών της σπονδυλικής στήλης, της χαλάρωσης και της ανακούφισης από το στρες και της απελευθέρωσης των ενδορφινών που προκαλούν “ευεξία”.

    Και φυσικά γνωρίζουμε επίσης ότι το περπάτημα συνοδεύεται από πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η καρδιαγγειακή υγεία, η οστική πυκνότητα, το υγιές βάρος και η βελτίωση της ψυχικής υγείας».

    Η καθηγήτρια Kamila Hawthorne, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαιρέτισε την έρευνα και δήλωσε ότι είναι «σημαντικό τα αποτελέσματα να ληφθούν υπόψη κατά την ανάπτυξη και επικαιροποίηση των κλινικών οδηγιών».

    Η Δρ Athalie Redwood-Brown, ανώτερη λέκτορας σωματικής δραστηριότητας και υγείας στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent, δήλωσε ότι τα ευρήματα έχουν «τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν την προληπτική φροντίδα, προσφέροντας μια επεκτάσιμη λύση που θα μπορούσε να ωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους».

    Πηγή: In.gr
  • Πόνος στο στομάχι: 9 φυσικές λύσεις που ανακουφίζουν – Τι να αποφύγετε
    Πόνος στο στομάχι: 9 φυσικές λύσεις που ανακουφίζουν – Τι να αποφύγετε

    Τα κακά νέα είναι ότι η ενόχληση στο στομάχι είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο - Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν - Ανακαλύψτε τις

    Η ενόχληση στο στομάχι δεν αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο. Όλοι θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους στομαχικές διαταραχές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς καν να βγείτε από το σπίτι, με φυσικά συστατικά, που έχετε στην κουζίνα σας.

    Οι συνηθέστερες αιτίες για τις στομαχικές ενοχλήσεις είναι, σύμφωνα με την Cleveland Clinic, τα αέρια, το φούσκωμα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή δυσπεψία, τροφικές δυσανεξίες, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια.

    Πριν, όμως, ανατρέξετε στο φαρμακείο για να αναζητήσετε κάποιο σκεύασμα – και εφόσον τα συμπτώματα είναι ήπια -, δοκιμάστε απλές, φυσικές λύσεις, που μπορούν να κάνουν θαύματα στις ενοχλήσεις του στομάχου:

    1. Πείτε ναι στο τσάι με τζίντζερ

    «Μια από τις πιο αποτελεσματικές, φυσικές θεραπείες για τον στομαχόπονο είναι το τζίντζερ», λέει η δρ. Carrie Lam, MD, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συμπληρώνοντας ότι «ηρεμεί το νευρικό σύστημα και τους μύες του στομάχου, μειώνει τη ναυτία και προάγει την έκκριση σάλιου, το οποίο περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη».

    Μια μελέτη του Ιανουαρίου 2019 στο Food Science & Nutritionδιαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1 γραμμαρίου τζίντζερ καθημερινά ανακούφιζε τα συμπτώματα ναυτίας σε εγκύους, ενώ μια άλλη μελέτη, του Ιουλίου 2012 στο Supportive Care in Cancer, διαπίστωσε ότι 0,5 – 1 γραμμάριο τζίντζερ μείωσε τη ναυτία σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

    Μπορείτε να καταναλώσετε τζίντζερ σε μορφή κάψουλας ή καραμέλας, αλλά η δρ. Lam προτείνει να προτιμήσετε το τσάι.

    2. Δώστε έμφαση στις τροφές με προβιοτικά

    Τα πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρκετών γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα και η πρόληψη της διάρροιας, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας. Μερικές από τις πιο κοινές προβιοτικές τροφές είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το κίμτσι, η κομπούτσα, το tempeh και το miso. Τα προβιοτικά «βοηθούν στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου, επιφέροντας με φυσικό τρόπο ένα ισχυρότερο και υγιέστερο πεπτικό σύστημα συνολικά», εξηγεί η δρ. Lam. «Ανακουφίζουν επίσης από τη διάρροια, τα αέρια, το φούσκωμα και τη δυσπεψία».

    3. Κάντε λίγη γιόγκα

    Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις της γιόγκα προάγουν την πέψη. Ειδικότερα, μια μελέτη του Δεκεμβρίου 2016 στο Clinical Gastroenterology and Hepatology διαπίστωσε ότι η γιόγκα μείωσε τα εντερικά συμπτώματα και το άγχος σε 273 άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μια άλλη μελέτη του Δεκεμβρίου 2016 στο International Journal of Environmental Research and Public Health διαπίστωσε ότι η γιόγκα μείωσε τις κοιλιακές κράμπες και το φούσκωμα σε άτομα με προεμμηνορροϊκά συμπτώματα. Τέλος, μια δημοσίευση του 2013 στο International Journal of Yoga υποδηλώνει ότι η γιόγκα μπορεί επίσης να επηρεάσει τις στομαχικές ενοχλήσεις, βοηθώντας στην αποσυμπίεση από το άγχος, κάτι που, με τη σειρά του, μπορεί να βελτιώσει την πέψη.

    4. Πιείτε άφθονο νερό

    Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού είναι μια πραγματικά απλή, αλλά θαυματουργή λύση για πολλές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και η δυσπεψία, που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

    5. Αποφύγετε το αλκοόλ

    «Το αλκοόλ μειώνει την πίεση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και καθυστερεί τη γαστρική κένωση, κάτι που ενθαρρύνει την παλινδρόμηση οξέος», τονίζει ο γαστρεντερολόγος Mark Epstein. Εξαιτίας αυτού και του ότι μπορεί να αυξήσει την αφυδάτωση, ο ειδικός συνιστά να το αποφεύγετε πλήρως, μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

    6. Περιορίστε τα ανθρακούχα ροφήματα

    Όπως το αλκοόλ, έτσι και τα ανθρακούχα ροφήματα μπορούν να μειώσουν την πίεση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, η οποία επιτρέπει στο οξύ να ρέει προς τα πίσω, από το στομάχι στο λαιμό, ενώ παράλληλα ενισχύουν το φούσκωμα και τα αέρια, εξηγεί ο δρ. Epstein. Μια μελέτη του Ιουνίου 2012 στο BMC Gastroenterology διαπίστωσε ότι τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που έπιναν ανθρακούχα ποτά σε τακτική βάση ανέφεραν πιο σοβαρά συμπτώματα στομαχικής δυσφορίας.

    7. Διακόψτε το κάπνισμα

    «Το κάπνισμα χαλαρώνει την πίεση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα σε οξύ στον οισοφάγο», επισημαίνει ο δρ. Epstein, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στο λαιμό και να αυξήσει την αίσθηση οξύτητας στο στομάχι. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να αποφύγετε το κάπνισμα μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

    8. Μειώστε ή κόψτε τα γαλακτοκομικά

    Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, το 65% των ενηλίκων έχουν κάποια μορφή δυσανεξίας στη λακτόζη και πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην το γνωρίζουν. Βασικός στόχος στις στομαχικές διαταραχές είναι η διευκόλυνση της πέψης, επομένως η κατανάλωση γαλακτοκομικών ενέχει ένα ρίσκο. Ο δρ. Epstein συνιστά να απέχετε από προϊόντα που περιέχουν λακτόζη (αγελαδινό γάλα, γιαούρτι, παγωτό) για τουλάχιστον 7-14 ημέρες.

    9. Αποφύγετε να ξαπλώνετε

    Οι άνθρωποι που τείνουν να έχουν στομαχικές διαταραχές τη νύχτα θα πρέπει να «αποφεύγουν να ξαπλώνουν ή να κοιμούνται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 3 ωρών από το βραδινό τους γεύμα», λέει ο δρ. Epstein. Η οριζόντια θέση αυξάνει την πιθανότητα το οξύ του στομάχου να κινηθεί προς τα πάνω και να προκαλέσει καούρα, οδηγώντας σε στομαχικές διαταραχές. Ο ειδικός συνιστά να ξαπλώσετε τοποθετώντας μαξιλάρια, έτσι ώστε το κεφάλι, ο λαιμός και το πάνω μέρος του στήθους να είναι ανασηκωμένα.

    Τι να αποφύγετε

    «Το μηλόξυδο είναι μία από τις παλαιότερες και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες σπιτικές θεραπείες για το “αναστατωμένο στομάχι”», λέει ο δρ. Epstein. Παρ’ όλο που ανεπίσημες αναφορές δείχνουν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα αέρια και το φούσκωμα, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της παλινδρόμησης οξέος, καθώς είναι όξινο και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για το λευκό ξύδι.

    Επιπροσθέτως, πολλοί ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση χυμού αλόης βέρα είναι φάρμακο για τον στομαχόπονο, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. «Μπορεί να ωφελήσει ορισμένα άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια και κράμπες», διευκρινίζει ο δρ. Epstein.

    Τέλος, ο κουρκουμάς είναι ένα ακόμη συστατικό που χρησιμοποιείται στη θεραπεία στομαχικών προβλημάτων εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις του πιστεύεται ότι βοηθούν στη διευκόλυνση της πέψης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή την πεποίθηση. Η δρ. Lam συνιστά τον κουρκουμά ως πεπτικό βοήθημα, αλλά προειδοποιεί ότι τα οφέλη μπορεί «συχνά να εξαρτώνται από τη δόση, επειδή οι ενώσεις του δεν είναι ανεκτές από όλους τους οργανισμούς». Επομένως, δοκιμάστε μικρές ποσότητες.

    Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό

    Μερικές φορές, οι σπιτικές θεραπείες απλά δεν αρκούν. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή χειροτερεύουν, αλλά και σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή τραυματισμού, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Επιπλέον, εάν ο στομαχόπονος συνοδεύεται από πρήξιμο, πυρετό, ναυτία ή εμετό ή δύσπνοια η συμβουλή ενός γιατρού κρίνεται απαραίτητη.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Τι ώρα να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε και να μην αυξηθεί το σάκχαρο
    Τι ώρα να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε και να μην αυξηθεί το σάκχαρο

    Πόσο επηρεάζει το βάρος και τον μεταβολισμό η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ και τι συνέπειες έχει αυτή η συνήθεια για την υγεία; Οι επιστήμονες απαντούν

    Η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους και του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με μία μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

    Πάνω από 2,1 δισεκατομμύρια εκτιμάται ότι είναι ο αριθμός των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ενηλίκων παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά πιθανότερα τα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση θερμίδων αργά μέσα στην ημέρα σχετίζεται με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

    «Η μελέτη αυτή δίνει νέα διάσταση στο πώς η κατανάλωση βραδινών γευμάτων επιδεινώνει την αντοχή στη γλυκόζη και μειώνει την ποσότητα του λίπους που καίγεται. Οι επιπτώσεις των βραδινών γευμάτων ποικίλουν σημαντικά ανάμεσα στους ανθρώπους και εξαρτώνται από τη συνήθη ώρα ύπνου, πράγμα που δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από άλλους. Αν οι μεταβολικές επιδράσεις που παρατηρήσαμε με το ένα γεύμα γίνουν χρόνιες, τα βραδινά γεύματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνέπειες όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Jonathan C. Jun από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

    Οι ερευνητές μελέτησαν 20 υγιείς εθελοντές (10 άνδρες και 10 γυναίκες) για να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο μεταβόλιζαν το δείπνο που καταναλώνεται μετά τις 10 το βράδυ σε σύγκριση με αυτό των 6 το απόγευμα. Όλοι οι εθελοντές πήγαιναν για ύπνο στις 11 το βράδυ. Οι ερευνητές, λοιπόν, βρήκαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν υψηλότερα και η ποσότητα του λίπους που κάηκε ήταν μικρότερη στην περίπτωση του βραδινού γεύματος, ακόμα και όταν και στις δύο περιπτώσεις καταναλώθηκαν τα ίδια τρόφιμα.

    «Κατά μέσο όρο, το ανώτερο επίπεδο γλυκόζης μετά το βραδινό γεύμα ήταν σχεδόν 18% υψηλότερο και η ποσότητα λίπους που κάηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μειωμένη κατά 10% συγκριτικά με την κατανάλωση ενός απογευματινού, τελευταίου γεύματος για την ημέρα. Οι επιπτώσεις που παρατηρήσαμε στους υγιείς εθελοντές μπορεί να είναι πιο σημαντικές σε ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη, οι οποίοι έχουν ήδη υποβαθμισμένο μεταβολισμό», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Chenjuan Gu.

    Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης φαγητού αργά το βράδυ, είναι, όμως, από τις πιο λεπτομερείς. Οι συμμετέχοντες φορούσαν μετρητές δραστηριότητας, υποβάλλονταν σε δειγματοληψία αίματος κάθε ώρα που έμεναν στο εργαστήριο, συμμετείχαν σε μελέτες ύπνου και εξετάσεις σωματικού λίπους καθώς και του ρυθμού καύσης του λίπους (οξείδωση).

    «Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα πειράματα για να διαπιστώσουμε αν αυτές οι επιδράσεις συνεχίζονται με την πάροδο του χρόνου και αν προκαλούνται περισσότερο από τη συμπεριφορά (όπως ο ύπνος αμέσως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος) ή από τον κιρκαδιανό ρυθμό του σώματος», καταλήγει ο Δρ. Jun.

    Το βέβαιο πάντως είναι σύμφωνα με τους ερευνητές ότι όσο πιο νωρίς φάμε το δείπνο μας και σε όσο μεγαλύτερη απόσταση από την ώρα του ύπνου, κινδυνεύουμε λιγότερο από αύξηση του λίπους στο σώμα, καθώς και του σακχάρου στο αίμα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Πόνος στη μέση: Αντιμετωπίστε τον με 5 ασκήσεις γιόγκα
    Πόνος στη μέση: Αντιμετωπίστε τον με 5 ασκήσεις γιόγκα

    H καθιστική ζωή αλλά και η λάθος στάση σώματος που υιοθετούμε ακούσια καθημερινά ευθύνονται για τον πόνο που εμφανίζεται στην περιοχή της μέσης. Ευτυχώς, με τις κατάλληλες θέσεις (ασάνας) της γιόγκα μπορείτε να βρείτε την ανακούφιση που αναζητάτε

    Ακόμη και αν η δυσκαμψία στην περιοχή της μέσης δεν είναι μόνιμη, αποτελεί απόρροια του τρόπου ζωής, με τη μέση να επιβαρύνεται αρκετά. Μια πρακτική της γιόγκα μπορεί να εστιάσει και σε αυτό, βελτιώνοντας αυτή τη δυσκαμψία, μέσω της χαλάρωσης των μυών γύρω από το κάτω μέρος της πλάτης, των γλουτών και του πίσω μέρος των μηρών.

    Αντίστοιχα, όμως, μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά, προάγοντας τη σταθερότητα, την ενδυνάμωση και την καλύτερη κινητικότητα. Τέλος, η συνδυασμένη κίνηση και αναπνοή μειώνει το στρες του σώματος, το οποίο συχνά συνδέεται με μυϊκή δυσκαμψία και τον πόνο.

    Ακολουθούν πέντε θέσεις (ασάνας) της γιόγκα, που μπορούν να επαναλάβουν ακόμα και αρχάριοι και προφέρουν ανακούφιση από τον πόνο.

    H κίνηση της γάτας

    • Καθίστε στις παλάμες και στα γόνατα, φέρνοντας τις παλάμες κάτω από τους ώμους και τα γόνατα κάτω από τους γοφούς.
    • Εισπνεύστε, σηκώστε το πηγούνι και το στήθος σας και κοιτάξτε προς τα πάνω καθώς φέρνετε την κοιλιά προς το στρώμα και τεντώνοντας τους γοφούς προς τα πάνω.
    • Εκπνεύστε, στρογγυλοποιήστε την πλάτη κινώντας την προς τα μέσα, τραβώντας σε συνδυασμό την κοιλιά προς τη σπονδυλική σας στήλη και την κορυφή του κεφαλιού προς το πάτωμα.
    • Επαναλάβετε ολόκληρη την κίνηση τέσσερις έως έξι φορές, ακολουθώντας το ρυθμό της αναπνοής.

    Γόνατα στο στήθος

    • Ξαπλώστε μπρούμυτα και φέρτε τα γόνατά σας μαλακά προς το στήθος εναλλάξ.
    • Μείνετε σε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα σε κάθε πόδι.

    Ύπτια στροφή της κοιλιάς

    • Ξαπλώστε ανάσκελα στο πάτωμα με τα χέρια σας τεντωμένα στα πλάγια στο ύψος των ώμων, με τις παλάμες προς τα πάνω.
    • Φέρτε τα γόνατά σας στο στήθος σας και αφήστε τα αργά να πέσουν προς τα δεξιά.
    • Διατηρώντας τον αριστερό σας ώμο στο πάτωμα, γυρίστε το κεφάλι σας προς τα αριστερά και κρατήστε το για 10 έως 30 δευτερόλεπτα.
    • Απελευθερώστε τα γόνατά σας στο κέντρο και επαναλάβετε στην άλλη πλευρά.

    Κάμψη μπροστά σε καθιστή θέση

    • Καθίστε με τα πόδια τεντωμένα και ενωμένα. Εναλλακτικά, λυγίστε το ένα πόδι στη μισή πεταλούδα.
    • Τεντώστε μπροστά το σώμα σας μέχρι να φτάσετε τα δάχτυλα των ποδιών. Μην πιεστείτε να φτάσετε, εάν δε φτάνετε.
    • Μείνετε σε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα.

    H θέση του παιδιού

    • Καθίστε στα γόνατα, μετακινήστε τους γοφούς σας προς τα πίσω, πάνω από τις φτέρνες σας και προς τα κάτω και χαμηλώστε το μέτωπό σας στο πάτωμα. Αν έχετε ενόχληση στα γόνατα, μπορείτε να διπλώσετε το στρωματάκι ή να πατήσετε σε μια κουβέρτα ή μια πετσέτα.
    • Κρατήστε τα γόνατά σας ελαφρώς ανοιχτά για να βυθιστεί καλύτερα το σώμα ανάμεσα στα πόδια.
    • Τοποθετήστε τα χέρια σας κάτω στο πλάι του σώματός σας με τις παλάμες στραμμένες προς τα πάνω.
    • Παραμείνετε σε αυτή τη θέση για περίπου μισό με ένα λεπτό. Αναπνεύστε βαθιά από την κοιλιά και προς το κάτω μέρος της πλάτης για να μαλακώσετε και να χαλαρώσετε τους μυς.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Μόνιμη τύφλωση μπορεί να φέρει το νυχτερινό φως - Αυξάνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας μέχρι 117%
    Μόνιμη τύφλωση μπορεί να φέρει το νυχτερινό φως - Αυξάνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας μέχρι 117%

    Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στις αστικές περιοχές έναντι των αγροτικών

    Μπορεί οι λάμπες που φωτίζουν τις νύχτες τους δρόμους να προκαλούν φωτορύπανση και να επηρεάζουν την όρασή μας;

    Όλοι μας γνωρίζουμε τις επιπτώσεις από τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την ηχορύπανση. Τώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι και ο τεχνητός εξωτερικός φωτισμός τη νύχτα, προκαλεί φωτορύπανση και μάλιστα με επιπτώσεις μη αναστρέψιμες.

    Ερευνητές από την Νότια Κορέα, διερεύνησαν το ενδεχόμενο το τεχνητό φως τη νύχτα να προάγει τον κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας χρόνιας νόσου, που προσβάλλει την περιοχή της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς, προκαλώντας προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης.

    Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, διαπίστωσε μέχρι και 117% αύξηση του κινδύνου για την υγρή μορφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας εξαιτίας της ακτινοβολίας του τεχνητού φωτός σε εξωτερικούς χώρους, τη νύχτα.

    Ο κίνδυνος αφορά σχετικά ηλικιωμένα άτομα, άνδρες, άτομα με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25, καπνιστές, άτομα που πίνουν αλκοόλ, κατοίκους πόλης και άτομα με υπέρταση ή δυσλιπιδαιμία

    Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

    Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης σε όλο τον κόσμο και η συχνότητά της θα συνεχίσει να αυξάνεται, εξαιτίας της εκθετικής αύξησης της γήρανσης του πληθυσμού.

    Έρευνες έχουν δείξει σειρά παραγόντων κινδύνου για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καθώς η συγκεκριμένη διαταραχή της όρασης έχει με ισχυρά γενετικά συστατικά, όμως υπάρχουν και μη γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν εκτός από την ηλικία, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή χωρίς αντιοξειδωτικές ουσίες.

    Πέρα από τους παραπάνω παράγοντες, τελευταία το ερευνητικό ενδιαφέρον αποσπούν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η φωτορύπανση.

    Φωτορύπανση και επιπτώσεις

    Η διαταραχή του νυκτερινού περιβάλλοντος λόγω του φωτός που εκπέμπεται από ανθρωπογενείς πηγές και οι αρνητικές επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς.

    Οι πιθανές επιζήμιες επιπτώσεις της φωτορύπανσης στην υγεία επεκτείνονται πέρα από τις διαταραχές ύπνου και περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνους και ψυχικές διαταραχές.

    Ο κύριος μηχανισμός μέσω του οποίου συμβαίνουν αυτές οι επιπτώσεις, πιστεύεται ότι είναι η διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών και η επακόλουθη διαταραχή της έκκρισης ορμονών, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με διαταραχές ύπνου.

    Έχει αναγνωριστεί ευρέως ότι το τεχνητό φως τη νύχτα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο, δυνητικά καταλήγοντας σε έμμεσες και άμεση βλάβη στον οφθαλμικό ιστό.

    Οι μετρήσεις

    Οι ερευνητές από τη Νότια Κορέα διερεύνησαν τον κίνδυνο υγρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας από το οικιακό τεχνητό νυχτερινό φως εξωτερικού χώρου, με δεδομένα του γενικού πληθυσμού.

    Αρχικά, υπολόγισαν ένα αντικειμενικό μέτρο του μέσου όρου οικιακού τεχνητού νυχτερινού φωτός εξωτερικού χώρου, εκφρασμένο σε μονάδες ακτινοβολίας ως νανοβάτ ανά τετραγωνικό εκατοστό ανά στεραδίνιο (μονάδα μέτρησης τρισδιάστατων γωνιών), για τα έτη 2008 – 2009 σύμφωνα με τα δεδομένα βαθμονομημένης ακτινοβολίας φωτός τη νύχτα από το Εθνικό Κέντρο Γεωφυσικών Δεδομένων της Κορέας.

    Τέτοια δεδομένα αποτελούν αξιόπιστο μέσο μέτρησης για τα σχετικά επίπεδα νυχτερινού φωτισμού στο επίπεδο του εδάφους και έχουν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της φωτορύπανσης σε ασθενείς με συννοσηρότητες.

    Ο κίνδυνος εκφύλισης

    Περισσότερο τεχνητό φως στην περιοχή κατοικίας, συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο υγρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

    Σε πλήρως προσαρμοσμένα μοντέλα, οι πιθανότητες κινδύνου στο υψηλότερο τεταρτημόριο ακτινοβολίας από το τεχνητό νυχτερινό φως ήταν 117% παραπάνω για προσβολή από περιστατικό εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ακόμη και στο δεύτερο χαμηλότερο τεταρτημόριο ακτινοβολίας, είχε σημαντικό κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς 12% σε σχέση με το χαμηλότερο τεταρτημόριο και ο κίνδυνος αυξανόταν προοδευτικά σε κάθε υψηλότερο τεταρτημόριο.

    Μια αύξηση μόλις 55,8 νάνοβατ nW/cm2/sr) στο τεχνητό νυχτερινό φως συσχετίστηκε με κίνδυνο 67% πάνω για περιστατικό υγρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

    Σε γράφημα του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας εξαιτίας του τεχνητού φωτός, στα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας, η καμπύλη αυξάνεται κατακόρυφα μετά τα περίπου 110 nW/cm2/sr.

    Διαφορές στις πόλεις και στην περιφέρεια

    Στη μελέτη μετείχαν συνολικά 122.523 άτομα από αστικές και αγροτικές περιοχές.

    Από αυτούς, οι 73.551 συμμετέχοντες (60%) διέμεναν σε αστικές περιοχές και 2755 από αυτούς (το 3,7%) υπέστησαν περιστατικό υγρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας το 2010 – 2011.

    Οι 48.972 συμμετέχοντες προέρχονταν από αγροτικές περιοχές. Από αυτούς, οι 1210 (το 2,5%) εμφάνισαν υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας την ίδια περίοδο.

    Ο μέσος όρος του τεχνητού φωτός στις αστικές περιοχές ήταν 61,2 (με απόκλιση 34,8) nW/cm2/sr, ενώ αυτός στις αγροτικές περιοχές ήταν 20,6 (με απόκλιση 18,8) nW/cm2/sr.

    Στην ανάλυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ κατοικημένων περιοχών και τεχνητού φωτός, παρατηρήθηκε σημαντικά υψηλότερος κίνδυνος περιστατικού υγρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε αστικές περιοχές.

    Σε πλήρως προσαρμοσμένα μοντέλα, οι πιθανότητες κινδύνου στο υψηλότερο τεταρτημόριο ήταν 242% πάνω για περιστατικό εκφύλισης.

    Μια αύξηση μόλις 55,8 nW/cm2/sr στο τεχνητό φως συσχετίστηκε με κίνδυνο περίπου 46% παραπάνω για περιστατικό εκφύλισης ωχράς. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν κατά την ανάλυση μόνο των 3 μεγαλύτερων πόλεων (δηλαδή, Σεούλ, Μπουσάν και Νταεγκού όπου το ποσοστό κινδύνου ήταν 62% πάνω, ανά αύξηση 55 νάνοβατ ανά τετραγωνικό εκατοστό στο τεχνητό φως.

    Στις αγροτικές περιοχές, δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ του τεχνητού φωτός και του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καθώς ένα αυξημένο IQR (55,8 nW/cm2/sr) στο τεχνητό φώς έδειξε ποσοστό κινδύνου μόλις 1% για περιστατικό εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

    Ο κίνδυνος εκφύλισης της ωχράς κηλίδας από το τεχνητό φως τη νύχτα αφορούσε σχετικά ηλικιωμένα άτομα, άνδρες, άτομα με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25, καπνιστές, άτομα που έπιναν αλκοόλ, κατοίκους πόλης και άτομα με υπέρταση ή δυσλιπιδαιμία.

    Πηγή: In.gr - Φωτογραφία από Bruno από το Pixabay
  • Κρυολόγημα: Γιατί μας ταλαιπωρεί περισσότερο το βράδυ – 3 tips για καλύτερο ύπνο
    Κρυολόγημα: Γιατί μας ταλαιπωρεί περισσότερο το βράδυ – 3 tips για καλύτερο ύπνο

    Ειδικοί εξηγούν τους λόγους πίσω από την επιδείνωση των συμπτωμάτων τη νύχτα και μοιράζονται tips που θα μας χαρίσουν τον ύπνο

    Με τη θερμοκρασία που πέφτει να ευνοεί την κυκλοφορία εποχικών ιών όπως του κοινού κρυολογήματος, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την ημέρα που θα μας ρίξουν στο κρεβάτι. Είναι πικρή αλήθεια ότι οι περισσότεροι, ακόμα και αν φροντίσουν για τις τέσσερις κινήσεις – ματ που κρατούν τις ιώσεις μακριά, δύσκολα θα γλυτώσουν από μια λοίμωξη και ένα-δυο βράδια με ανυπόφορα συμπτώματα.

    Η αναφορά στα βράδια δεν είναι τυχαία. Όλοι λίγο πολύ νιώσαμε ότι η καταρροή, οι μυϊκοί πόνοι και ο πονόλαιμος έγιναν βασανιστικά ανυπόφοροι μετά τη δύση του ηλίου. Μια απάντηση για τα συμπτώματα που εντείνονται τη νύχτα μπορεί να ανευρεθεί στο πώς λειτουργεί το ίδιο μας το σώμα και, συγκεκριμένα, το βιολογικό του ρολόι ή κιρκάδιος ρυθμός.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλες οι σωματικές λειτουργίες είναι προγραμματισμένες να εκτελούνται στο μέγιστο ή να «χαλαρώνουν» συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, όταν ο ήλιος δύει και το σώμα αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου, ο εγκέφαλος μειώνει την έκκριση ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, και δίνει εντολή στο έντερο να επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης.

    Ορισμένα ανοσοκύτταρα ωστόσο γίνονται πιο ενεργά. Η μάχη με τους ιούς πυροδοτεί τη φλεγμονή που με τη σειρά της επιδεινώνει τα συμπτώματα, σύμφωνα με όσα εξήγησε στους New York Times ο Δρ Diego Hijano, ειδικός στις παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους στο Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude.

    Τρεις βασικοί λόγοι

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη που μειώνει τη φλεγμονή και την ανοσολογική απόκριση, είναι ο ένας λόγος.

    Ένας ακόμα (εύλογος) είναι ότι συμπτώματα όπως ο βήχας και η καταρροή είναι χειροτερεύουν όταν ξαπλώνουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή η βλέννα αρχίζει να συσσωρεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού, μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο βήχα των ανώτερων αεραγωγών ή σύνδρομο οπισθορρινικής έκκρισης και χαρακτηρίζεται από την προσπάθειά μας να καθαρίσουμε τον λαιμό. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οπότε είστε όρθιοι και κινείστε, η συσσώρευση βλέννας αποτελεί μικρότερο πρόβλημα, επειδή η βαρύτητα βοηθά στην αποστράγγισή της», εξηγεί ο Δρ Juan Chiriboga-Hurtado, οικογενειακός γιατρός στο Κέντρο Keck Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα.

    Τέλος, τη νύχτα δεν υπάρχουν πράγματα να αποσπάσουν την προσοχή μας, με αποτέλεσμα να επικεντρωνόμαστε στα ενοχλητικά συμπτώματα.

    Tips για καλύτερο ύπνο

    Οι ειδικοί συνιστούν απλά πράγματα, όπως:

    • κατανάλωση άφθονων υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας για αραίωση της βλέννας
    • χρήση ρινικού σπρέι με αλατούχο διάλυμα
    • καραμέλες ή παστίλιες για τον λαιμό εμπλουτισμένες με μενθόλη.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Διαβήτης: Η ώρα που πρέπει να τρώμε βραδινό για χαμηλό ζάχαρο και αδυνάτισμα
    Διαβήτης: Η ώρα που πρέπει να τρώμε βραδινό για χαμηλό ζάχαρο και αδυνάτισμα

    Τι ώρα πρέπει να τρώμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας, με σκοπό τη διαχείριση του διαβήτη και τον έλεγχο του βάρους μας.

    Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη ζωή των ανθρώπων, με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αναφέρουν ότι η νόσος ήταν υπεύθυνη τον θάνατο περίπου 2 εκατ. ατόμων παγκοσμίως, μόνο μέσα στο 2019.

    Σύμφωνα με το Healthstat.gr, πρόκειται για μια νόσο που προκαλεί δυσλειτουργίες στα β-κύτταρα του παγκρέατος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να αξιοποιήσει την ινσουλίνη και έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να απορρυθμίζονται. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο συχνότερος τύπος διαβήτη, καθώς απαντάται στο 95% των ασθενών με διαβήτη.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι περιστατικά του διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται με ανησυχητικό βαθμό, με το αμερικανικό CDC να προβλέπει αύξηση της τάξεως του 70% μέχρι το 2060. Κατά κύριο λόγο, η άνοδος αυτή οφείλεται στον δυτικό τρόπο ζωής, με μεγαλύτερους υπαίτιους την έλλειψη σωματικής άσκησης και -κυρίως- την διατροφή.

    Ειδικότερα, η κακή διατροφή ενοχοποιείται για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στο 70% των ασθενών, σύμφωνα με μεγάλη ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature». Οι 4 παράγοντες που φαίνεται να παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο είναι:

    • Ανεπαρκής πρόσληψη τροφίμων ολικής άλεσης
    • Υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων
    • Υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος – 20,3%
    • Υπερβολική κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος – 20,1%

    Ωστόσο, εκτός από το είδος της διατροφής, μεγάλη σημασία έχει και η ώρα κατανάλωσης των γευμάτων, για όσους θέλουν να διατηρήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους σχετικά σταθερά.

    Τι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό για να μην ανεβαίνει το ζάχαρο
    Σύμφωνα με μία μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism», η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ μπορεί να συμβάλλει τόσο στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα, όσο και στην αύξηση του βάρους.

    Οι επιστήμονες μελέτησαν 20 υγιείς συμμετέχοντες (10 άνδρες και 10 γυναίκες), από τους οποίους ζητήθηκε να πέφτουν για ύπνο κάθε βράδυ στις 23:00. Στη συνέχεια, παρατήρησαν πώς οι εθελοντές μεταβόλιζαν το βραδινό τους εάν το λάμβαναν στις 18:00, συγκριτικά με τις 22:00. Γρήγορα διαπίστωσαν ότι ακόμα και αν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν το ίδιο γεύμα, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίματος ήταν υψηλότερα και η καύση του λίπους που πραγματοποιούσε το σώμα τους μικρότερη.

    Πιο συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο το ανώτερο επίπεδο γλυκόζης μετά το βραδινό γεύμα ήταν σχεδόν 18% υψηλότερο, ενώ η ποσότητα λίπους που κάηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μειωμένη κατά 10% για όσους έπαιρναν το βραδινό τους στις 22:00 σε σχέση με εκείνους που το έπαιρναν στις 18:00.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες εικάζουν πως σε άτομα με παχυσαρκία, διαβήτη ή μεταβολικές διαταραχές, οι παραπάνω διαφορές θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο δραστικές.

    Όπως εξήγησε σχετικά ο δρ. Jonathan C. Jun, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Johns Hopkins και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης:

    «Αυτή η μελέτη μας δείχνει μια νέα οπτική και υποστηρίζει πως τρώγοντας το δείπνο μας αργά μειώνει την αντοχή του οργανισμού στη γλυκόζη, καθώς και τις ποσότητες λίπους που καίμε. Οι επιδράσεις ενός καθυστερημένου βραδινού διαφέρουν σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ώρα που συνήθως πέφτουν για ύπνο. Αυτό μας φανερώνει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από άλλους σε αυτή τη συνήθεια. Εάν οι επιδράσεις στο μεταβολισμό που παρατηρήσαμε συνεχίσουν να είναι παρούσες σε βάθος χρόνου, τότε τα γεύματα αργά το βράδυ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπτώσεις, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία».

    Αν και δεν πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης φαγητού αργά το βράδυ, είναι γεγονός πως δεν έχουν γίνει αρκετές εξίσου λεπτομερείς έρευνες πάνω στο θέμα. Στα συμπεράσματα της μελέτης, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη περισσότερων πειραμάτων για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να μας επηρεάσουν σε βάθος χρόνου.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch