Επιτυχία στις δοκιμές ρινικού εμβολίου που σταματά τη λοίμωξη από κορονοϊό.
Ένα ρινικό εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει τη λοίμωξη από τον κορονοϊό στη μύτη και το λαιμό, όπου ο ιός εδραιώνει το πρώτο του έδαφος στο σώμα, υποστηρίζουν ότι κατόρθωσαν να αναπτύξουν επιστήμονες στη Γερμανία.
Σε πειράματα που έγιναν σε χάμστερ, δύο δόσεις του εμβολίου - το οποίο παρασκευάζεται με μια ζωντανή αλλά εξασθενημένη μορφή του κορονοϊού - εμπόδισαν τον ιό να αντιγραφεί στους ανώτερους αεραγωγούς των ζώων, επιτυγχάνοντας «στειρωτική ανοσία» και αποτρέποντας την ασθένεια.
Αν και αυτό το εμβόλιο έχει πολλά περισσότερα εμπόδια να ξεπεράσει πριν φτάσει στο ιατρείο ή στο φαρμακείο, άλλα ρινικά εμβόλια χρησιμοποιούνται ή πλησιάζουν στη γραμμή του τερματισμού στις κλινικές δοκιμές, αναφέρει το CNN.
Η Κίνα και η Ινδία κυκλοφόρησαν αμφότερες δύο εμβόλια που χορηγήθηκαν μέσω των ρινικών ιστών το περασμένο φθινόπωρο, ωστόσο δεν είναι σαφές πόσο καλά μπορεί να λειτουργούν.
Οι μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, αφήνοντας μεγάλο μέρος του κόσμου να αναρωτιέται εάν αυτή η προσέγγιση προστασίας λειτουργεί πραγματικά στους ανθρώπους.
Ένας τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες προσπαθούν να το πετύχουν αυτό, είναι με την ενίσχυση της ανοσίας του βλεννογόνου, την ενίσχυση της ανοσολογικής άμυνας στους ιστούς που καλύπτουν τους ανώτερους αεραγωγούς, ακριβώς εκεί όπου ο ιός θα «καθίσει» και θα αρχίσει να μολύνει τα κύτταρά μας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το εμβόλιο πιθανώς λειτούργησε καλύτερα επειδή μιμείται στενά τη διαδικασία της φυσικής λοίμωξης.