Δευτέρα, 08 Μαϊος 2023 21:59

Το ρόφημα για την μέγιστη ενυδάτωση - Και δεν είναι το νερό

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αυτό είναι το καλύτερο ρόφημα για να πετύχετε ενυδάτωση για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας διαπίστωσε ποιο είναι το ρόφημα που μας κρατά ενυδατωμένους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με το Healthstat.gr μολονότι το νερό συμβάλλει τα μέγιστα στη γρήγορη ενυδάτωση του σώματος, τα ροφήματα με λίγη ζάχαρη, λιπαρά ή πρωτεΐνη προσφέρουν ενυδάτωση με μεγαλύτερη διάρκεια.

Η εξήγηση έγκειται στον τρόπο με τον οποίο σώμα μας ανταποκρίνεται στα ροφήματα, σύμφωνα με τον Ronald Maughan, συγγραφέα της μελέτης. Ένας παράγοντας είναι η ποσότητα του ροφήματος που πίνετε. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα πίνετε, τόσο πιο γρήγορα το ρόφημα αδειάζει από το στομάχι σας και απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορεί να αραιώσει τα υγρά του σώματος και να σας ενυδατώσει.

Το γάλα είναι πιο ενυδατικό από το νερό

Ο άλλος παράγοντας που επηρεάζει το πόσο καλά ενυδατώνει τον οργανισμό μας ένα ρόφημα έχει να κάνει με τη θρεπτική σύνθεσή του. Για παράδειγμα, το γάλα βρέθηκε να είναι ακόμα πιο ενυδατικό από το σκέτο νερό, επειδή περιέχει λακτόζη, πρωτεΐνη και λίγο λίπος, τα οποία βοηθούν στην επιβράδυνση της εκκένωσης του υγρού από το στομάχι και στη διατήρηση της ενυδάτωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το γάλα έχει επίσης νάτριο, το οποίο δρα σαν σφουγγάρι και συγκρατεί το νερό στο σώμα και έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή λιγότερων ούρων.

Κατανάλωση ζάχαρης με μέτρο

«Αυτή η μελέτη μας υπογραμίζει πολλά από αυτά που ήδη γνωρίζαμε: Οι ηλεκτρολύτες - όπως το νάτριο και το κάλιο - συμβάλλουν στην καλύτερη ενυδάτωση, ενώ οι θερμίδες στα ροφήματα έχουν ως αποτέλεσμα πιο αργή γαστρική κένωση και επομένως πιο αργή απελευθέρωση ούρησης», δήλωσε η διαιτολόγος Melissa Majumdar.

Ωστόσο, τα ροφήματα με πιο συμπυκνωμένα σάκχαρα, όπως οι χυμοί φρούτων ή εκείνα τύπου «κόλα», δεν είναι απαραίτητα τόσο ενυδατικά. Μπορεί να περνούν λίγο περισσότερο χρόνο στο στομάχι και να αδειάζουν πιο αργά σε σύγκριση με το σκέτο νερό, αλλά μόλις αυτά τα ροφήματα εισέλθουν στο λεπτό έντερο, η υψηλή τους συγκέντρωση σακχάρων αραιώνεται κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής διαδικασίας που ονομάζεται όσμωση. Αυτή η διαδικασία στην πραγματικότητα «τραβάει» νερό από το σώμα στο λεπτό έντερο για να αραιώσει τα σάκχαρα που περιέχουν αυτά τα ροφήματα.

Ροφήματα με σόδα

Οι χυμοί και η σόδα όχι μόνο είναι λιγότερο ενυδατικά, αλλά προσφέρουν επιπλέον σάκχαρα και θερμίδες. Εάν η επιλογή είναι μεταξύ σόδας και νερού για ενυδάτωση, επιλέξτε ξεκάθαρα το νερό. Εξάλλου, τα νεφρά και το συκώτι μας εξαρτώνται από το νερό για να απαλλαγούν από τις τοξίνες στο σώμα μας και το νερό παίζει επίσης βασικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Είναι η φθηνότερη ενυδατική κρέμα που μπορείτε να βρείτε.

Μπορεί η μπίρα να ενυδατώσει τον οργανισμό;

Το αλκοόλ δρα ως διουρητικό, επομένως, όταν πρόκειται για αλκοολούχα ποτά, η ενυδάτωση θα εξαρτηθεί από την συνολική ποσότητα του ποτού. «Η μπίρα θα είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη απώλεια νερού από το ουίσκι. Τα δυνατά αλκοολούχα ποτά αφυδατώνουν, τα αραιωμένα αλκοολούχα ποτά όχι» τονίζουν οι ειδικοί.

Καφές

Όσον αφορά τον καφέ, το πόσο καλά ενυδατώνει εξαρτάται από την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνει κάποιος. Ένας κανονικός καφές με περίπου 80 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης μπορεί να είναι τόσο ενυδατικός όσο και το νερό, σύμφωνα με την έρευνα του Maughan.

Με πληροφορίες από: www.Healthstat.gr

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Μαϊος 2023 19:54

Σχετικά Άρθρα

  • Ευλογιά των προβάτων: Φόβοι για ελλείψεις σε γάλα και κρέας - Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους
    Ευλογιά των προβάτων: Φόβοι για ελλείψεις σε γάλα και κρέας - Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους

    Μετά τον εντοπισμό ενός ακόμη κρούσματος στη Φωκίδα, τα μέτρα πήραν παράταση για ακόμη 10 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση του ιού

    Αναστάτωση επικρατεί σε κτηνοτρόφους και καταναλωτές για τα κρούσματα της ευλογιάς των προβάτων την ώρα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λαμβάνει μέτρα.

    Μετά τον εντοπισμό ενός ακόμη κρούσματος στη Φωκίδα, τα μέτρα πήραν παράταση για ακόμη 10 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση του ιού. Την ίδια στιγμή, θέμα χρόνου θεωρείται το να προκύψουν ελλείψεις στην αγορά κρέατος.

    Για ανεπαρκή μέτρα κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι

    Στέλεχος του υπουργείου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «η καραντίνα ισχύει για τις κτηνοτροφικές μονάδες όλης της χώρας, ακόμη και σε περιοχές όπου δεν έχει εντοπισθεί κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων». Από την πλευρά τους, όμως, οι κτηνοτρόφοι υπογραμμίζουν ότι, τα μέτρα της πολιτείας δεν είναι επαρκή, για τη ζημιά που έχουν υποστεί, περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Όπως εξήγησαν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι της Φλώρινας, δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας καθώς, στις αποθήκες, δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή για τα αιγοπρόβατα. Την ίδια στιγμή, στην Αχαΐα, πάνω από 15.000 ζώα έχουν ελεγχθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Έως τώρα, δεν έχει βρεθεί κανένα κρούσμα.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Τραγωδία σε νοσοκομείο στα Κατεχόμενα: Έδωσαν γάλα με αλκοόλ σε επτά βρέφη - Νεκρό ένα νεογέννητο
    Τραγωδία σε νοσοκομείο στα Κατεχόμενα: Έδωσαν γάλα με αλκοόλ σε επτά βρέφη - Νεκρό ένα νεογέννητο

    Ένα νεογέννητο έχασε τη ζωή του και έξι ακόμη νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των Κατεχόμενων της Κύπρου, όταν νοσηλεύτρια φέρεται να μπέρδεψε το μπουκάλι με το οινόπνευμα και το έβαλε σε γάλα που ετοίμαζε για τα μωρά.

    Το βρέφος 20 ημερών άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ άλλα έξι νοσηλεύονται διασωληνωμένα στη ΜΕΘ.

    Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, πέντε άτομα έχουν συλληφθεί και θα παραμείνουν υπό κράτηση για τρεις μέρες.

    Εξετάζεται αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Οι τέσσερις συλληφθέντες ήταν εργαζόμενοι στη βάρδια όπου τα μωρά ήπιαν γάλα με οινόπνευμα και ο πέμπτος συλληφθέντας εργαζόταν στην προηγούμενη βάρδια.

    Σύμφωνα με την τουρκικοκυπριακή ιστοσελίδα bugunkibris, έχει ήδη πραγματοποιηθεί νεκροψία- νεκροτομή στο μωρό που έχασε τη ζωή του. Ειδικότερα, έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για τα προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, με την έρευνα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

    Πληροφορίες από τα Κατεχόμενα αναφέρουν ότι οι γονείς των μωρών έμαθαν την Κυριακή από τα ΜΜΕ τι είχε συμβεί και έσπευσαν στο νοσοκομείο για να ενημερωθούν αναλυτικά.

    Έπειτα από αρκετές ώρες ο Υπουργός Υγείας, Χακάν Ντιντσγιουρέκ, επιβεβαίωσε όσα είχαν συμβεί, σημειώνοντας ότι δεν έγινε άμεσα γνωστό το τραγικό περιστατικό, καθώς οι Αρχές ήθελαν να συλλέξουν όλες τα στοιχεία και να μην προσπαθήσουν κάποιοι να τα αποκρύψουν.

    Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι όποιος ευθύνεται για την τραγωδία θα τιμωρηθεί και εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό.

    Οι οικογένειες του νεκρού βρέφους και των υπολοίπων έξι που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή θα υποβάλουν μηνύσεις τόσο κατά του υπουργείου Υγείας, όσο και κατά των διοικητικών υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των νοσοκομείων.

    Μάλιστα, εμφανίζονται αποφασισμένες να προσφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να βρουν δικαίωση.

    Πηγή: cnn.gr

  • Γαύδος: Γιατρός λέει πως μίλησε για μόλυνση στο πόσιμο νερό και η δήμαρχος τον έδιωξε
    Γαύδος: Γιατρός λέει πως μίλησε για μόλυνση στο πόσιμο νερό και η δήμαρχος τον έδιωξε

    Μια απίστευτη καταγγελία έρχεται από έναν γιατρό που βρισκόταν στη Γαύδο, ο οποίος μίλησε για μόλυνση στο πόσιμοι νερό του νησιού και η δήμαρχος τον έδιωξε.

    Η μόλυνση του πόσιμο νερού και η κόντρα της δημάρχου με τον γιατρό

    Σημειώνεται ότι στα τέλη Αυγούστου εμφανίστηκαν εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Γαύδο, με τον Βασίλη Αμβροσιάδη να αναλαμβάνει την περίθαλψη των ασθενών. Ο ίδιος μίλησε δημόσια για το θέμα και έκανε λόγο για μόλυνση του νερού, προκαλώντας την αντίδραση της δημάρχου, Λίλιαν Στεφανάκη, η οποία με επιστολή της στο Υπουργείο Υγείας ζήτησε την απομάκρυνσή του.

    Ο γιατρός μίλησε στο Mega και κατήγγειλε το γεγονός. «Δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία και δημόσια ασφάλεια. Το πόρισμα μιλά για τη γεώτρηση που από εκεί παίρνουν νερό το Σαρακήνικο, ο Άγιος Ιωάννης και το λιμάνι, ενώ η δήμαρχος ισχυρίζεται ότι αυτό το νερό δεν είναι πόσιμο. Όμως, δεν ξέρουμε εάν με αυτό το νερό μαγειρεύουν, πλένουν πιάτα, ποτήρια, φρούτα και λαχανικά, αν κάνουν και ντους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Οι παράγοντες από τη Περιφέρεια που με κάλεσαν μου είπαν ότι υπάρχει όχληση σε επίπεδο υπουργείου», συμπλήρωσε ο γιατρός σχετικά με τη μετακίνησή του.

    Όπως υποστήριξε ο γιατρός, οι σχέσεις του με τη δήμαρχο του νησιού ήταν κακές ήδη από την αρχή. «Εάν δεν της άρεσε κάποιος, μπορεί να του κόψει το ρεύμα ή το νερό», είπε.

    Τι λέει η δήμαρχος

    Από την πλευρά της η δήμαρχος Γαύδου ανέφερε πως «οι αναλύσεις που όλοι επικαλούνται έχουν να κάνουν με δείγματα από σημεία που δεν χρησιμοποιούνται για πόσιμο νερό».

    «Τον Αύγουστο, όταν και ήταν σε έξαρση τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νησί μας, στάλθηκαν δείγματα στα μικροβιολογικά εργαστήρια του Νοσοκομείου Χανίων και του ΕΟΔΥ. Κοινό αποτέλεσμα… νοροϊός ήτοι ιογενής γαστρεντερίτιδα! Συνθήκες υγιεινής δηλαδή που διαμορφώθηκαν σε κάποια σημεία της Γαύδου, οδήγησαν σε εξάπλωση και… ο νοών νοείτω».

    Μεταξύ άλλων η δήμαρχος τονίζει ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Γαύδου πίνει εμφιαλωμένο νερό, καθώς το νερό του νησιού έχει υψηλή αγωγιμότητα.

    «Όσο για το θέμα του γιατρού ποιος λογικός άνθρωπος θα επιζητούσε να φύγει από ένα απομονωμένο νησί όπως η Γαύδος ένας γιατρός, όταν η μεγαλύτερη ανασφάλεια που βιώνουν οι ακρίτες έχει να κάνει με την υγεία τους;», σημείωσε η κα Στεφανάκη.

    Πηγή :ethnos.gr

  • «Παντοτινά χημικά» βρέθηκαν στο 99% του πόσιμου νερού σε 15 χώρες
    «Παντοτινά χημικά» βρέθηκαν στο 99% του πόσιμου νερού σε 15 χώρες

    Τοξίνες μεγάλης αντοχής και διάρκειας ζωής, γνωστές ως «παντοτινά χημικά», έχουν βρεθεί σε δείγματα πόσιμου νερού από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), χημικά που δεν διασπώνται στη φύση, σε περισσότερο από το 99% των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού που προήλθαν από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο νερό της βρύσης.

    Τα PFAS, που ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή μπορεί να χρειαστούν αιώνες για να διασπαστούν στο περιβάλλον, μπορούν να συσσωρευτούν στα σώματα των ζωντανών οργανισμών και έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα, όπως φυτοφάρμακα, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, συσκευασίες τροφίμων και καλλυντικά, και μπορούν να εισέλθουν στα λύματα μέσω πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Ορισμένα έχουν απαγορευθεί δια νόμου, ενώ η χρήση άλλων εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη, με τις τοξικές τους επιδράσεις να μην έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως.

    Και στο εμφιαλωμένο και στο νερό της βρύσης

    Όπως αναφέρει ο Independent, στη μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση ACS ES&T Water ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και τα κινεζικά της Σενζέν και της Χάικου, το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το σουλφονικό υπερφθοροοκτάνιο οξύ (PFOS) ήταν τα PFAS που βρέθηκαν σχεδόν σε όλα τα δείγματα εμφιαλωμένου νερού 15 χωρών.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν διαφορετικά επίπεδα PFAS σε εμφιαλωμένα νερά από διάφορες χώρες, με το εξαγνισμένο νερό να περιέχει χαμηλότερες συγκεντρώσεις από το φυσικό μεταλλικό νερό – ωστόσο, οι συγκεντρώσεις ήταν ως επί το πλείστον κάτω από τα όρια που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές.

    Σημείωσαν επίσης ότι το κινεζικό νερό βρύσης είχε υψηλότερες συγκεντρώσεις PFAS σε σύγκριση με το βρετανικό νερό βρύσης, αφού εξέτασαν δείγματα από το Μπέρμιγχαμ και τη Σενζέν, με τις συγκεντρώσεις PFOS σε δείγματα νερού βρύσης από την κινεζική πόλη να υπερβαίνουν το όριο που έχει θέση η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (USEPA), που είναι 4 ng/L.

    Μέτρα προφύλαξης

    Διαπίστωσαν επίσης ότι τα μέτρα που περιλαμβάνουν το βράσιμο και τη διήθηση ενεργού άνθρακα, συνήθως μέσω μιας κανάτας με φίλτρο νερού, μπορούν να μειώσουν τις συγκεντρώσεις PFAS μεταξύ 50 και 90 τοις εκατό.

    Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Stuart Harrad, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την ευρεία παρουσία των PFAS στο πόσιμο νερό και την αποτελεσματικότητα απλών μεθόδων επεξεργασίας για τη μείωση των επιπέδων τους. Είτε με τη χρήση μιας απλής κανάτας φιλτραρίσματος νερού είτε με το βράσιμο του νερού απομακρύνεται σημαντικό ποσοστό αυτών των ουσιών».

    «Παρόλο που τα σημερινά επίπεδα PFAS στα περισσότερα δείγματα νερού δεν αποτελούν μείζονα ανησυχία για την υγεία, η συνεχής παρακολούθηση και η ρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρέχουμε πολύτιμα δεδομένα σχετικά με την παρουσία των PFAS στο πόσιμο νερό μαζί με πρακτικές λύσεις για τον μετριασμό της έκθεσης των καταναλωτών μέσω του πόσιμου νερού. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση ασφαλέστερου πόσιμου νερού για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

    Τα δείγματα

    Οι ερευνητές αγόρασαν 112 πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού – 23 ανθρακούχου και 89 μη ανθρακούχου νερού – από τοπικά καταστήματα και διαδικτυακά σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων 87 μπουκαλιών με νερό από πηγές που βρίσκονται σε 15 χώρες της Ασίας, της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ωκεανίας.

    Πήραν επίσης 41 δείγματα νερού βρύσης από σπίτια στο Μπέρμιγχαμ, το Γουόρτσεστερ, το Κόβεντρι και το Ντέρμπι, και 14 από σπίτια στη Σενζέν.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η κρίση νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων
    Η κρίση νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων

    Ζητείται παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα αποθέματα νερού, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων μέχρι το 2050

    Η κλιματική αλλαγή, η καταστροφική χρήση της γης και η κακή διαχείριση των αποθεμάτων έχουν θέσει τον παγκόσμιο κύκλο του νερού υπό «πρωτοφανή πίεση», προειδοποίησε η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού (GCEW), σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (17/10).

    «Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι και περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βρίσκονται σήμερα σε περιοχές όπου η συνολική αποθήκευση νερού αναμένεται να μειωθεί», ανακοίνωσε η GCEW, μια διετής ερευνητική πρωτοβουλία που συστάθηκε από την Ολλανδία το 2022.

    Οι πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην έλλειψη γλυκού νερού, τόνισε, συμπεριλαμβανομένης της βορειοδυτικής Ινδίας, της βορειοανατολικής Κίνας, αλλά και της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.

    Η γεωργία επηρεάζεται, με την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών να μειώνεται έως και κατά 23%, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.

    Φαύλος κύκλος

    Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, οδηγώντας στην απώλεια του «πράσινου νερού», δηλαδή της υγρασίας που περιέχεται στα εδάφη και τη φυτική ζωή, η εξάτμιση της οποίας παρέχει περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων βροχοπτώσεων.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε ξηρότερα εδάφη, γεγονός που επιδεινώνει τις ξηρασίες και τις πυρκαγιές, προκαλώντας μεγαλύτερη υποβάθμιση και απώλεια βιοποικιλότητας, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την ποσότητα του διαθέσιμου «πράσινου νερού» στο έδαφος.

    Οι διαταραχές του κύκλου του νερού «έχουν σημαντικές παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις», αναφέρει η έκθεση.

    Η κρίση του νερού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, κατά 8% για τις χώρες υψηλού εισοδήματος έως το 2050 και έως και 15% για τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος.

    Οι οικονομικές μειώσεις θα είναι συνέπεια «των συνδυασμένων επιπτώσεων των μεταβαλλόμενων προτύπων βροχοπτώσεων και της αύξησης της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, μαζί με τη μείωση της συνολικής αποθήκευσης νερού και την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευση».

    Παγκόσμια συνεργασία για το νερό

    Η έκθεση ζητά να θεωρηθεί ο κύκλος του νερού ως «παγκόσμιο κοινό αγαθό», για την προστασία του οποίου οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν.

    «Θα πρέπει να θέσουμε κοινούς στόχους για τη βιωσιμότητα των υδάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης Tharman Shanmugaratnam, συμπρόεδρος της GCEW, σε ενημέρωση πριν από την παρουσίαση της έκθεσης.

    «Τελικά, θα απαιτηθεί ένα παγκόσμιο σύμφωνο για το νερό. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να φτάσουμε εκεί, αλλά θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία».

    Η έκθεση ζητά την κατάργηση «των επιβλαβών επιδοτήσεων σε τομείς έντασης νερού ή την ανακατεύθυνσή τους προς λύσεις εξοικονόμησης νερού», σημειώνοντας ότι οι φτωχές και ευάλωτες κοινότητες πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.

    Η Ngozi Okonjo-Iweala, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και επίσης συμπρόεδρος της GCEW, δήλωσε ότι πρέπει να ανακατευθυνθούν περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες γεωργικές επιδοτήσεις που ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση νερού και ότι πρέπει να υπάρξει στροφή από τη φύτευση υδροβόρων καλλιεργειών σε ακατάλληλες περιοχές.

    Το νερό στην Ευρώπη κινδυνεύει

    Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η Ευρώπη οφείλει να διαχειρισθεί καλύτερα τους υδάτινους πόρους της, για να εγγυηθεί στους πολίτες της νερό καλής ποιότητας, ενώ επισημαίνει ότι μόνο το 37% των επιφανειακών υδάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο βρίσκεται σε καλή ή πολύ καλή οικολογική υγεία.

    «Η υγεία των ευρωπαϊκών υδάτων δεν είναι καλή. Τα ύδατά μας αντιμετωπίζουν σειρά πρωτοφανών προβλημάτων που απειλούν την σχετική με το νερό ασφάλεια της Ευρώπης», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Οργανισμού, Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

    Σε ό,τι αφορά την χημική υγεία των επιφανειακών υδάτων, δεν είναι καλή παρά μόνο στο 29% των περιπτώσεων, έναντι 77% για τον υδροφόρο ορίζοντα, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι.

    Καλή χημική υγεία σημαίνει απουσία υπερβάλλουσας ρύπανσης από οργανικά στοιχεία και από επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) και τα μικροπλαστικά.

    Οι μεγαλύτερες απειλές για το νερό

    Τα επιφανειακά ύδατα απειλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση (καύση του άνθρακα, εκπομπές των αυτοκινήτων, κλπ) και την γεωργία που παράγει μεγάλες ποσότητες αποβλήτων που μολύνουν τα εδάφη.

    «Η ευρωπαϊκή γεωργία θα πρέπει να αυξήσει τη χρήση περισσότερο αειφόρων φυσικών και αγροοικολογικών πρακτικών, που θα συνοδεύονται από κίνητρα και αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών», σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

    Ο ευρωπαϊκός οργανισμός έχει αναλύσει 120.000 εξωτερικές επιφάνειες υδάτων και 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα υπόγειων υδάτων σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη Νορβηγία, και ζητά τη μείωση κατά 50% της χρήσης των ζιζανιοκτόνων μέχρι το 2030.

    «Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποκαταστήσουμε την υγεία των πολύτιμων υδάτινων ρευμάτων μας, των λιμνών, των παράκτιων υδάτων και άλλων υδάτινων μαζών, ώστε αυτός ο ζωτικής σημασίας πόρος να διατηρηθεί και να είναι ασφαλής για τις επόμενες γενιές», επισημαίνει η Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

    Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (ξηρασία και πλημμύρες) και η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων ασκούν επίσης πίεση στους υδάτινους πόρους.

    Ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων πρέπει να είναι προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις, τη στιγμή μάλιστα που οι υδάτινοι πόροι βρίσκονται υπό πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις σφοδρές βροχοπτώσεις, την τήξη των παγετώνων και την ξηρασία, σύμφωνα με την έκθεση.

    Πηγή: In.gr
  • Ο Δήμος Πύργου συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας υπό την Αντιπεριφερειάρχη Δημ. Υγείας Άννα Μαστοράκου
    Ο Δήμος Πύργου συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας υπό την Αντιπεριφερειάρχη Δημ. Υγείας Άννα Μαστοράκου

    Πως θα προστατευθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού

    Ενημερωτική σύσκεψη για θέματα Δημόσιας Υγείας που έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιότητα του πόσιμου νερού, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (22/10/24) στο συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχου Δημόσιας Υγείας Άννας Μαστοράκου.

    Από την πλευρά του Δήμου Πύργου συμμετείχαν η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Λάκης Αθανασόπουλος μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες.

    dimos nero mastor 2

    Ιδιαίτερη έμφαση από την κ. Μαστοράκου δόθηκε στην ανάγκη σύμπραξης όλων των εμπλεκομένων φορέων για το συντονισμό των δράσεων με στόχο τη διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που επηρεάζουν την ποιότητα του πόσιμου νερού καθώς επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη νέα νομοθεσία σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

    Στα μέτρα που προτάθηκαν είναι η χλωρίωση, ο καθαρισμός των δεξαμενών και οι τακτικές υδροληψίες για την εξέταση του νερού σε πιστοποιημένα εργαστήρια, κάτι που όπως η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Αλικάκη στο Δήμο Πύργου γίνεται ήδη.

    Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας επεσήμανε δε πως η λειψυδρία μαζί με τα πλημμυρικά φαινόμενα, που είναι παρελκόμενα της κλιματικής κρίσης, ίσως δώσουν πρόσβαση του δικτυού νερού σε σημεία που δεν πρέπει και για αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις ΔΕΥΑ πάνω στο θέμα αυτό, αφού έχουν την ευθύνη του δικτύου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού
    Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού

    Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου αυτή να διασφαλιστεί πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 22 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Άννας Μαστοράκου και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηλείας.

    Παρουσία δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων ΔΕΥΑ και άλλων φορέων, τονίστηκε πως την δεδομένη χρονική στιγμή η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ηλεία βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, ωστόσο χρειάζεται επαγρύπνηση και σωστή προετοιμασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που επηρεάζουν το νερό.

    pe susk nero koro 2

    Η κα Μαστοράκου κατά την τοποθέτησή της, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, αναφερόμενη στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, όπως η χλωρίωση, ο καθαρισμός των δεξαμενών και οι τακτικές υδροληψίες.

    Από την πλευρά τους, τόσο η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηλείας, Ασημίνα Χαλικιά όσο και η Προϊσταμένη του Τμήματος
    Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Ηλείας, Ακριβή Ζάρρα αναφέρθηκαν στο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται σε σχέση με την ασφάλεια του νερού αλλά και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα όταν παρατηρούνται προβλήματα ενώ πρόσθεσαν πως κάθε καταγγελία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν, να εξετάζεται και να εκδίδεται το ανάλογο πόρισμα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νερό: Απορρυθμίστηκε ο παγκόσμιος κύκλος του για πρώτη φορά στα χρονικά – Τι πραγματικά φταίει;
    Νερό: Απορρυθμίστηκε ο παγκόσμιος κύκλος του για πρώτη φορά στα χρονικά – Τι πραγματικά φταίει;

    Τι έδειξε έρευνα για το νερό - Πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες διαταράσσουν τον κύκλο του νερού και οδηγούν στο φαινόμενο της λειψυδρίας – Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

    Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο παγκόσμιος κύκλος του νερού απορρυθμίστηκε εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό έδειξε μία νέα έκθεση για το νερό που διενεργήθηκε από την Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία του Νερού και, όπως διαπιστώθηκε, η διατάραξη του συστήματος αναμένεται να έχει βαρυσήμαντες συνέπειες στις καλλιέργεις, την οικονομία και κατ’ επέκταση στη ζωή των ανθρώπων.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως έδειξε η έρευνα, οι επί δεκαετίες καταστροφική χρήση του εδάφους και η αλόγιστη χρήση του νερού, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τον ανθρωπογενή παράγοντα, δημιουργούν πρωτοφανή πίεση στον κύκλο του νερού.

    Πώς «δουλεύει» ο κύκλος του νερού

    Όταν αναφερόμαστε στον κύκλο του νερού, εννοούμε τη συστημική διαδικασία μέσω της οποίας το νερό κινείται στη Γη: Το νερό εξατμίζεται από επιφάνειες όπως λίμνες και ποτάμια, ανυψώνεται σε μορφή υδρατμών στην ατμόσφαιρα και επιστρέφει ως βροχή ή χιόνι, για να ρευστοποιηθεί και να μετατραπεί ξανά σε υδρατμούς ακολουθώντας την ίδια διαδικασία από την αρχή.

    Νερό: Οι συνέπειες της διαταραχής του συστήματος – Τι έδειξε η έρευνα

    Αυτές οι διαταραχές στον κύκλο του νερού, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και το ανθρώπινο αποτύπωμα, έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρές συνέπειες σε ζωές, παραγωγή και οικονομία. Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν έλλειψη στην παροχή νερού, οι καλλιέργειες ξηραίνονται, ενώ οι πόλεις καταρρέουν καθώς οι υπόγειες πηγές νερού εξαντλούνται λόγω υπερβολικής άντλησης ή της κλιματικής αλλαγής, όπως γράφει το CNN.

    Μάλιστα, αυτή η τελευταία συνέπεια μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα απειλητική για τους ανθρώπους, καθώς έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωση του εδάφους, οδηγώντας σε καθιζήσεις με σοβαρές επιπτώσεις για τις υποδομές και την ασφάλεια των πόλεων.

    «Η βροχόπτωση, πηγή γλυκού νερού, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη»

    Χωρίς άμεσες ενέργειες για προσπάθειες επαναφοράς της φυσιολογικής ροής του κύκλου του νερού στον πλανήτη, οι συνέπειες αναμένεται να είναι καταστροφικές γαι την ανθρωπότητα.

    Η κρίση του νερού απειλεί πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ των χωρών κατά μέσο όρο 8% έως το 2050, με πιθανές απώλειες έως και 15% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Ο Γιοχάν Ροκστρόμ, συμπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οικονομία του Νερού και συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι: «Η βροχόπτωση, πηγή γλυκού νερού, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη».

    Η έκθεση διακρίνει μεταξύ του “μπλε νερού” που βρίσκεται σε λίμνες και ποταμούς και του “πράσινου νερού” της υγρασίας, δηλαδλη, που αποθηκεύεται σε εδάφη και φυτά. Το πράσινο νερό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη φυσική ροή του κύκλου του νερού, αναφέρει η έκθεση, καθώς επιστρέφει στην ατμόσφαιρα όταν τα φυτά απελευθερώνουν υδρατμούς, παράγοντας περίπου το μισό από τη συνολική βροχόπτωση πάνω στη Γη.

    Οι διαταραχές στον κύκλο του νερού είναι «βαθιά συνδεδεμένες» με την κλιματική αλλαγή, διαπίστωσε η έκθεση, καθώς η καταστροφή υγροτόπων και δασών μειώνει την αποθήκευση άνθρακα, επιταχύνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή, με τη σειρά της, στεγνώνει το έδαφος και την ατμόσφαιρα αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών.

    Η κρίση του νερού καθίσταται εξαιρετικά επείγουσα λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για αυτό. Η έκθεση υπολογίζει ότι οι άνθρωποι χρειάζονται τουλάχιστον 4.000 λίτρα ημερησίως για μια “ανθρώπινη ζωή”, πολύ πάνω από τα 50 έως 100 λίτρα που απαιτούνται για βασικές ανάγκες. Ο Ρίτσαρντ Άλαν, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία, δήλωσε ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες αλλοιώνουν το περιβάλλον, εντείνοντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες και διαταράσσοντας τον κύκλο του νερού και κατ’ επέκτασιν το σύστημα της βροχής.

    Τι προτείνουν οι ειδικοί

    Οι συγγραφείς της έκθεσης υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να αναγνωρίσουν τον κύκλο του νερού ως “κοινό αγαθό” και να συνεργαστούν για να τον αντιμετωπίσουν συλλογικά. Οι χώρες εξαρτώνται η μία από την άλλη, όχι μόνο μέσω λιμνών και ποταμών που διασχίζουν τα σύνορα, αλλά και λόγω του νερού που υπάρχει στην ατμόσφαιρα σε μορφή υδρατμών, που μπορεί να «ταξιδεύει» σε μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε μια χώρα, διαταράσσουν και τις βροχοπτώσεις σε μία άλλη.

    Προτείνεται επίσης μια “θεμελιώδης αναδιάρθρωση της οικονομίας του νερού”, συμπεριλαμβανομένης της καταλληλότερης τιμολόγησης και της αποθάρρυνσης της σπατάλης και της τάσης να φυτεύονται καλλιέργειες που απαιτούν πολύ νερό και εγκαταστάσεις, όπως τα κέντρα δεδομένων, σε περιοχές με έλλειψη νερού.

    Η κρίση του νερού είναι μια τραγωδία, αλλά ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για μετασχηματισμό της οικονομίας του νερού, όπως δήλωσε η Νγκόζι Οκοντζό-Ιουεάλα, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η σωστή αποτίμηση του νερού είναι κρίσιμη για την αναγνώριση της σπανιότητάς του και των πολλών οφελών που προσφέρει.

    “Η παγκόσμια κρίση νερού είναι μια τραγωδία, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την οικονομία του νερού”, δήλωσε η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και συμπρόεδρος της επιτροπής που δημοσίευσε την έκθεση. Η σωστή αποτίμηση του νερού είναι ζωτικής σημασίας “για να αναγνωρίσουμε την σπανιότητά του και τα πολλά οφέλη που προσφέρει” κατέληξε.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς