Υγεία

Τι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό – Το όριο που βάζουν οι ειδικοί

Τι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό – Το όριο που βάζουν οι ειδικοί

Μέχρι τι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό για αδυνάτισμα και υγιή καρδιά, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Εξίσου σημαντικό με την ποσότητα και την ποιότητα της διατροφής μας είναι και το timing, οι ώρες δηλαδή μέσα στη μέρα κατά τις οποίες τρεφόμαστε, όπως αναφέρει νέο δημοσίευμα του Healthstat.gr.

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι οι ώρες κατά τις οποίες τρώνε μπορούν να επηρεάσουν το βάρος μας, τον μεταβολισμό μας, την υγεία της καρδιάς αλλά και τον κύκλο του ύπνου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν ένα φυσιολογικό ωράριο ύπνου, η ιδανική ώρα για να καταναλώσουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας είναι στις 7 το απόγευμα.

Δείτε τους 3 λόγους που ισχύει αυτό:

1. Απώλεια βάρους

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός της πρόσληψης γευμάτων μεταξύ 6 το πρωί και 7 το απόγευμα μπορεί να μειώσει δραστικά τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Επίσης, όσο περισσότερο χρόνο μένετε νηστικοί το βράδυ τόσο περισσότερο αυξάνεται η απώλεια λίπους καθώς το σώμα έχει το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει σε μια κατάσταση κέτωσης - μια φυσική κατάσταση, που συμβαίνει όταν τροφοδοτείται σχεδόν πλήρως από λίπος. Με άλλα λόγια, το σώμα χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια. Ο κλινικός διατροφολόγος Dr. Rupali Dutta λέει ότι «ένα πρώιμο δείπνο είναι καλό για την πέψη και οτιδήποτε είναι καλό για την πέψη βοηθά στην απώλεια βάρους. Λέγεται ότι το σώμα συνδέεται με την κίνηση του ήλιου. Όσο πιο αργά τρώμε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες το φαγητό να βρίσκεται στα έντερα, επηρεάζοντας την πέψη. Χρησιμοποιούμε καλύτερα τα τρόφιμα. Το σώμα χρησιμοποιεί ό,τι τρώμε. Εάν οι θερμίδες που παράγονται δεν αξιοποιηθούν, αποθηκεύονται ως λίπος».

2. Καλός ύπνος

Το φαγητό πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καούρας και δυσπεψίας, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο. Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης για τα βραδινά φαγοπότια. Το φαγητό αργά το βράδυ αφήνει το σώμα σε κατάσταση «υψηλής εγρήγορσης», η οποία παρεμβαίνει στον κιρκάδιο ρυθμό. Αποτρέπει επίσης το σώμα μας από το μπει σε κατάσταση ηρεμίας. Αν από την άλλη, το φαγητό λαμβάνεται νωρίτερα, όχι μόνο αφομοιώνεται καλύτερα, αλλά σας βοηθάει να κοιμηθείτε καλύτερα και να ξυπνήσετε γεμάτοι ενέργεια.

3. Καλύτερη υγεία της καρδιάς

Ο διατροφολόγος Meher Rajput λέει επίσης ότι «στα άτομα που πάσχουν από διαταραχές όπως ο διαβήτης, ο θυρεοειδής, το ΣΠΩ και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συνιστάται όχι μόνο να έχουν ένα ελαφρύ δείπνο αλλά και να το τρώνε νωρίς.

Ο περιορισμός του φαγητού νωρίς το βράδυ διασφαλίζει επίσης την καλύτερη υγεία της καρδιάς και κρατά μακριά τους καρδιαγγειακούς κινδύνους. Ο Meher προσθέτει ότι «καθώς συνεχίζουμε να παίρνουμε περισσότερους υδατάνθρακες και νάτριο στα δείπνα μας, θέτουμε την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σε μεγαλύτερο κίνδυνο αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση, συνιστάται να τρώνε πιο σύνθετους υδατάνθρακες, βρώμη, καστανό ρύζι και chapatis με πίτουρο που μπορούν να λειτουργήσουν ως πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις».

Δεν είναι τυχαίο που οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο εστιάζουν στο γεγονός ότι θα πρέπει να περάσουν δύο ώρες από το δείπνο μέχρι την ώρα του ύπνου. Όσοι τρώνε το βραδινό τους αργά, είναι πιο πιθανό να πάσχουν από μία κατάσταση υπέρτασης, κατά την οποία η πίεση αποτυγχάνει να πέσει σωστά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην ιδανική περίπτωση, η αρτηριακή πίεση υποτίθεται ότι πέφτει κατά τουλάχιστον 10% τη νύχτα, επιτρέποντας στο σώμα να ξεκουραστεί καλά. Εάν η πίεση παραμένει αυξημένη, υπάρχει ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και εγκεφαλικού.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις