Γιατί είναι σημαντικό να εντάξουμε τα καρύδια στη διατροφή μας.
Τα καρύδια περιέχουν πολλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία. Πρόκειται για έναν ξηρό καρπό που χρησιμοποιείτε με πολλούς τρόπους στη διατροφή μας.
Είναι μια κατά βάση πρωτεϊνική τροφή. Περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, καθώς και μέτρια ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Healthstat.gr, αποτελούνται από 65% λιπαρά και περίπου 15% πρωτεΐνη. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οι περισσότεροι από τους οποίους αποτελούνται από φυτικές ίνες.
Γιατί είναι σημαντικό για την υγεία το άλφα λιποϊκό οξύ που έχουν τα καρύδια
Τα καρύδια είναι επίσης πλουσιότερα από άλλους ξηρούς καρπούς σε πολυακόρεστα λίπη. Το πιο άφθονο είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που ονομάζεται λινολεϊκό οξύ.
Περιέχουν επίσης ένα σχετικά υψηλό ποσοστό του υγιούς άλφα λιποϊκού οξέος (ALA). Αυτό αποτελεί περίπου το 8–14% της συνολικής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Στην πραγματικότητα, τα καρύδια είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που περιέχουν σημαντικές ποσότητες ALA.
Το ALA θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς. Βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της σύνθεσης των λιπών στο αίμα.
Ποια θρεπτικά στοιχεία περιέχουν τα καρύδια
- Χαλκός. Αυτό το μέταλλο προάγει την υγεία της καρδιάς. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της λειτουργίας των οστών, των νεύρων και του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Φολικό οξύ. Γνωστό και ως φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9, το φολικό οξύ έχει πολλές σημαντικές βιολογικές λειτουργίες. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.
- Φώσφορος. Περίπου το 1% του σώματός μας αποτελείται από φώσφορο, ένα μέταλλο που υπάρχει κυρίως στα οστά.
- Βιταμίνη Β6. Αυτή η βιταμίνη μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να υποστηρίξει την υγεία των νεύρων. Η έλλειψη βιταμίνης Β6 μπορεί να προκαλέσει αναιμία.
- Μαγγάνιο. Αυτό το ιχνοστοιχείο βρίσκεται στις υψηλότερες ποσότητες σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.
- Βιταμίνη Ε. Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα καρύδια περιέχουν υψηλά επίπεδα μιας ειδικής μορφής βιταμίνης Ε που ονομάζεται γάμμα-τοκοφερόλη.
Πηγή: Healthstat.gr - iEidiseis.gr