Σάββατο, 17 Ιουνίου 2023 19:56

Τεχνητή Νοημοσύνη: Βλάπτει την ψυχική υγεία – Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αϋπνία, μοναξιά και ροπή προς την κατανάλωση αλκοόλ είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε κλάδους που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη

Πιο επιρρεπείς στην αϋπνία, την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και το συναίσθημα της μοναξιάς είναι οι άνθρωποι που εργάζονται σε κλάδους που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Applied Psychology.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια υποστηρίζει τώρα ότι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως το μάρκετινγκ και τα χρηματοοικονομικά, που αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες της τεχνητής νοημοσύνης, φαίνεται να έχουν σοβαρό αποτύπωμα στην προσωπική ζωή των εργαζομένων.

Οι μελετητές πραγματοποίησαν τέσσερις δοκιμές, ξεκινώντας από την Ταϊβάν. Υπέβαλαν 166 μηχανικούς από μια εταιρεία βιοϊατρικής σε ερωτήσεις αναφορικά με το κατά πόσο ένιωθαν μοναξιά ή πόσο ισχυρή ήταν η αίσθηση του ανήκειν. Ταυτόχρονα, οι συνάδελφοι των συμμετεχόντων έδωσαν πληροφορίες με στόχο να αξιολογηθεί η προθυμία τους να προσφέρουν βοήθεια, ενώ τα μέλη της οικογένειας έδωσαν στοιχεία σχετικά με το αν αυτοί οι συμμετέχοντες βίωναν αϋπνία, αλλά και τις συνήθειες που παρουσίαζαν ως προς την κατανάλωση αλκοόλ μετά τη δουλειά.

Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: Οι εργαζόμενοι που αλληλεπιδρούσαν πιο συχνά με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ήταν πιο πιθανό να βιώσουν μοναξιά, αϋπνία, αλλά και να καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες αλκοόλ μετά τη δουλειά. Ταυτόχρονα, όμως, αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν πιο πιθανό να προσφέρουν βοήθεια στους συναδέλφους τους, ένα εύρημα που, σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανώς να αντανακλά μια υποβόσκουσα ανάγκη για κοινωνική επαφή.

Άλλα πειράματα σε ΗΠΑ, Ινδονησία και Μαλαισία, στα οποία συμμετείχαν εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και μια εταιρεία τεχνολογίας, απέδωσαν παρόμοια αποτελέσματα.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Pok Man Tang σχολίασε σχετικά: «Η ταχεία πρόοδος στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πυροδοτεί μια νέα βιομηχανική επανάσταση, που αναδιαμορφώνει τον εργασιακό χώρο, με πολλά οφέλη, αλλά και ορισμένους αχαρτογράφητους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δυνητικά επιζήμιων ψυχικών και σωματικών επιπτώσεων για τους εργαζόμενους».

Ο ίδιος προσθέτει ότι, μελλοντικά, οι προγραμματιστές της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τα συστήματά τους με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η φωνή, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο ένα αποτέλεσμα που θα προσομοιάζει περισσότερο στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Παράλληλα, οι εργοδότες θα πρέπει να φροντίσουν να περιορίσουν τον χρόνο που αφιερώνουν οι εργαζόμενοι σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και να τους προσφέρουν ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, προτείνει ο ειδικός.

«Τα προγράμματα ενσυνειδητότητας και άλλες θετικές παρεμβάσεις μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση της μοναξιάς. Η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να επεκτείνεται, επομένως πρέπει να δράσουμε τώρα, για να μειώσουμε τις δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά τα συστήματα», κατέληξε.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Ιουνίου 2023 11:30

Σχετικά Άρθρα

  • Πόσες μέρες τον μήνα χάνουμε κολλημένοι σε μια οθόνη – 3 tips «απεξάρτησης»
    Πόσες μέρες τον μήνα χάνουμε κολλημένοι σε μια οθόνη – 3 tips «απεξάρτησης»

    Tα social media και η κατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχική υγεία των ατόμων που κάνουν βαριά χρήση, συμπεραίνει μια νεότερη δημοσκόπηση

    Η εξάρτηση από την οθόνη, είτε πρόκειται για την κατάχρηση των social media είτε για ατελείωτες αναζητήσεις στο διαδίκτυο θα έχει το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα: όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στο ψηφιακό περιεχόμενο, τόσο χειροτερεύει η ψυχική μας υγεία. Όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα από την Talker Research, που διεξήχθη εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, πρόκειται για πολλές ημέρες τον χρόνο.

    Η έρευνα σε 2.000 Αμερικανούς αποκάλυψε ότι ο μέσος χρήστης νιώθει ότι χάνει τρεις ημέρες τον μήνα καταναλώνοντας διαδικτυακό περιεχόμενο, ήτοι 36 ολόκληρες μέρες μέσα σε ένα χρόνο κυλούν με ανεξάντλητο scrolling, streaming και υπερκατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική στους νεότερους. Οι Αμερικανοί της γενιάς Ζ (14 έως 29 ετών) εκτιμούν ότι χάνουν περίπου πέντε ημέρες τον μήνα.

    Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης για της τάσεις στην κατανάλωση ψηφιακών μέσων ήταν τα αισθήματα ενοχής που κατατρύχουν τα άτομα με αλόγιστη χρήση, με τον μέσο συμμετέχοντα να αναφέρει τουλάχιστον τρία κύματα ενοχής τον μήνα. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες ανάφεραν έξι περίπου ώρες κατανάλωσης περιεχομένου την ημέρα και επτά η πλειοψηφία εκείνων από τη γενιά Ζ.

    Αισθήματα ενοχής

    Για όσους ανέφεραν «πολύ κακή» ψυχική υγεία, ο χρόνος τους μπροστά στις οθόνες έφτανε τις περίπου έξι ημέρες τον μήνα, με έναν στους πέντε (19%) να φτάνει τις 15 ή περισσότερες ημέρες τον μήνα. Συγκριτικά, όσοι ανέφεραν άριστη ή καλή ψυχική υγεία σπαταλούν τις λιγότερες ημέρες, μόλις 2,7.

    Σε σχέση με τις ενοχές από την υπερκατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου, είναι συχνότερες στους συμμετέχοντες της «πολύ κακής» ψυχικής υγείας, τους οποίους θα επισκεφθούν περίπου επτά φορές τον μήνα. Σχεδόν οι μισοί από το δείγμα της έρευνας (42%) παραδέχθηκαν ότι αισθάνονται πως χάνουν το μέτρο και το παρακάνουν, ενώ το 36% ανέφερε ότι η διάθεσή τους χαλά «συχνά» από κάτι που είδαν ή διάβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Οι συμμετέχοντες της γενιάς Z ήταν πιθανότερο να δηλώσουν υπερ-καταναλωτές ψηφιακού περιεχομένου, όπως διαπιστώθηκε από το 66% που αισθάνονται έτσι. Τα άτομα με «πολύ κακή» ψυχική υγεία είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν τακτικά το TikTok (38%) και να χαζεύουν στο τηλέφωνό τους ενώ παρακολουθούν κάτι στην τηλεόραση (46%).

    Συμβουλές για λιγότερη χρήση social media

    Ο Δρ Sham Singh, ψυχίατρος με εκπαίδευση στο Harbor UCLA, προσφέρει τρεις χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση του χρόνου που δαπανάται στην οθόνη και την άμβλυνση των αισθημάτων ενοχής.

    1. Δημιουργήστε «ζώνες χωρίς τεχνολογία». «Η δημιουργία καθορισμένων περιοχών στο σπίτι όπου η τεχνολογία είναι απαγορευμένη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές σας συνήθειες. Για παράδειγμα, κάνοντας το υπνοδωμάτιό σας ζώνη χωρίς τεχνολογία, προωθείτε την καλύτερη υγιεινή ύπνου και τη χαλάρωση, χωρίς περισπασμούς από ειδοποιήσεις και οθόνες. Ομοίως, η δημιουργία μιας τραπεζαρίας χωρίς τεχνολογία ενισχύει τις ουσιαστικές συνομιλίες και την οικογενειακή επικοινωνία κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτοί οι σκόπιμοι χώροι μειώνουν τον χρόνο στις οθόνες, ενθαρρύνουν πιο υγιείς αλληλεπιδράσεις ή βοηθούν στο να απολαύσετε ήσυχες στιγμές».
    2. Ξεκαθαρίστε τις προθέσεις σας πριν χρησιμοποιήσετε το κινητό: «Πριν πιάσετε το κινητό σας, σας συμβουλεύω να κάνετε μια παύση και να θέσετε έναν σαφή στόχο για τη χρήση του. Αναρωτηθείτε τι θέλετε να πετύχετε, είτε πρόκειται για έλεγχο μηνυμάτων, διερεύνηση ενός θέματος ή απάντηση σε ένα email. Αυτή η πρακτική ενθαρρύνει μια πιο συνειδητή προσέγγιση της τεχνολογίας, βοηθώντας σας να αποφύγετε την παγίδα της άσκοπης περιήγησης. Έχοντας έναν σαφή στόχο, παραμένετε συγκεντρωμένοι στην εργασία σας και μειώνετε την πιθανότητα να αποσπαστείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες περισπάσεις».
    3. Σκεφτείτε τι περιεχόμενο καταναλώνετε: «Η τήρηση ενός ημερολογίου των εμπειριών σας με διάφορους τύπους περιεχομένου μπορεί να είναι μια αποκαλυπτική πρακτική. Αφού καταναλώσετε κάποιο περιεχόμενο, είτε πρόκειται για μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδησεογραφικά άρθρα ή βίντεο, αφιερώστε μια στιγμή για να καταγράψετε τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας. Νιώσατε έμπνευση, ενημέρωση ή εξάντληση; Αυτή η ανασκόπηση σας βοηθά να διακρίνετε ποιο περιεχόμενο εμπλουτίζει τη ζωή σας και ποιο μπορεί να μοιάζει με χάσιμο χρόνου. Με την πάροδο του χρόνου, θα αναπτύξετε μια πιο σαφή εικόνα των προτύπων κατανάλωσης περιεχομένου, επιτρέποντάς σας να κάνετε πιο ενημερωμένες επιλογές για το τι θα παρακολουθήσετε στο μέλλον».
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πώς να ενημερωνόμαστε από τα social media και την ίδια ώρα να προστατεύουμε την ψυχική μας υγεία
    Πώς να ενημερωνόμαστε από τα social media και την ίδια ώρα να προστατεύουμε την ψυχική μας υγεία

    Τα social media είναι γεμάτα με βία, ακραίο πόνο και θάνατο. Υπάρχει τρόπος να είμαστε ενεργοί πολίτες αλλά παράλληλα να προσέχουμε τον ευατό μας;

    Ο πόλεμος, η βία και ο θάνατος δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αυτό που είναι καινούργιο είναι η 24ωρη πρόσβαση σε ζωντανές, κοντινές λήψεις από τη φρίκη. Τα social media μας τροφοδοτούν με βίντεο απύθμενου πόνου και στη συνέχεια, τρία δευτερόλεπτα αργότερα, με φωτογραφίες από τα brunch και τα καινούρια ρούχα των ινφλουένσερ (και μη).

    Οι αντιφάσεις της καθημερινής μας ζωής, καθώς βλέπουμε συνεχώς βίντεο με τραυματισμένα σώματα και νεκρά παιδιά, και το επόμενο λεπτό παρακολουθούμε ανθρώπους που λένε στην κάμερα τι αγόρασαν από το σούπερμάρκετ για να φάνε, είναι μια αλλόκοτη εμπειρία και είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να την αντιμετωπίσουμε.

    Πώς μπορούμε να παραμείνουμε ενεργοί, να ενημερωνόμαστε, να μιλάμε και να παίρνουμε θέση, προστατεύοντας παράλληλα την ευημερία μας; Μπορεί να νιώθουμε εγωιστές αν θέλουμε να προστατεύουμε τη δική μας ψυχική υγεία στο πλαίσιο όσων συμβαίνουν σε άλλους, αλλά είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

    Το περιοδικό Dazed, σε ένα άρθρο που υπογράφει η Chloe Laws, απευθύνθηκε σε ειδικούς ώστε να μας δώσουν μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούμε να είμαστε ενημερωμένοι, ευαισθητοποιημένοι, ενεργοί αλλά παράλληλα να προφυλάσσουμε τον ευατό μας.

    Ακολουθούν μερικές από τις συμβουλές που έδωσαν.

    Πράξεις

    Η διοχέτευση του θυμού και της θλίψης σε δράση είναι χρήσιμη και θα σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο απελπισμένοι. «Ένα τρομακτικό κομμάτι της [υπερ] έκθεσης είναι η αίσθηση ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτό», λέει ο Arash Javanbakht, MD, ψυχίατρος και συγγραφέας, ο οποίος είναι διευθυντής της Κλινικής Έρευνας για το Στρες, το Τραύμα και το Άγχος στο Wayne State University. «Το άγχος και το στρες αναδεύουν πολλή ενέργεια. Η θλίψη, το άγχος, ο θυμός και η απογοήτευση μπορούν να διοχετευτούν σε δράσεις όπως η συμβολή σε δραστηριότητες συγκέντρωσης χρημάτων, ο εθελοντισμός για τη βοήθεια των θυμάτων και ο ακτιβισμός για να πειστούν οι πολιτικοί να κάνουν το σωστό».

    Όρια

    Η Dr. Lara Wolfers, ειδικός της οποίας η έρευνα επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να αντιμετωπίσουν το άγχος, λέει ότι είναι σημαντικό να περιορίσετε την έκθεση όπου είναι δυνατόν. «Το να αναζητάτε συνεχώς ενημερώσεις για παγκόσμια ζητήματα μάλλον δεν είναι καλό για την ψυχική σας υγεία. Έτσι, μπορεί κανείς να περιορίσει την έκθεση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας – ίσως το βράδυ πριν από το δείπνο ή το πρωί πριν από την εργασία μπορεί να είναι καλές στιγμές για να εστιάσει κανείς στο τι συμβαίνει στον κόσμο. Θα πρέπει, ωστόσο, να υπάρχουν και ώρες της ημέρας χωρίς ειδήσεις κατά τις οποίες μπορεί κανείς να εστιάσει σε άλλα πράγματα και να είναι σε θέση να αποστασιοποιηθεί».

    Δραστηριότητες

    «Αφιερώστε χρόνο για να μελετήσετε τα συναισθήματά σας και μην τα αγνοείτε», συμβουλεύει ο Javanbakht. «Να θυμάστε ότι τα αρνητικά συναισθήματα της θλίψης, του φόβου και της απογοήτευσης είναι φυσιολογικές ανθρώπινες αντιδράσεις σε τέτοιες τρομερές αντιξοότητες. Στη συνέχεια, πάρτε μια ανάσα κάνοντας δραστηριότητες που μπορούν να τραβήξουν πλήρως την προσοχή σας και να σας απομακρύνουν από τις φρικιαστικές καταστάσεις. Μην αισθάνεστε ένοχοι [αν θέλετε] να διασκεδάσετε, είναι εντάξει ακόμη και αν οι άλλοι υποφέρουν. Η θλίψη σας δεν θα τους βοηθήσει. Μην σταματάτε τις συνήθεις δραστηριότητες της ζωής σας που σας κρατούν υγιείς», λέει.

    *Με πληροφορίες από: Dazed

    Πηγή: In.gr
  • Το ΑΙ δίνει ώθηση στην επόμενη γενιά των φορητών υπολογιστών
    Το ΑΙ δίνει ώθηση στην επόμενη γενιά των φορητών υπολογιστών

    Στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών και ειδικά των φορητών συστημάτων κάνει δυναμική πλέον είσοδο η τεχνητή νοημοσύνη με το ΑΙ να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες πάνω στον οποίο αναμένεται να στηριχθεί ο κλάδος προκειμένου να προωθήσει το επόμενο βήμα ανάπτυξης των laptops.

    Τα αποκαλούμενα και AI PCs αποτελούν τη νέα τάση στο χώρο των φορητών υπολογιστών με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μέχρι το 2027 θα αποτελούν το 60% των συνολικών πωλήσεων προσωπικών υπολογιστικών συστημάτων παγκοσμίως από 18% που αναμένεται να είναι το 2024.

    Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν ένα AI PC από ένα παραδοσιακό σύστημα. Σε αυτό το σημείο είναι αρκετοί οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως υπάρχει μία σύγχιση. Πολύ απλά, γιατί ακόμη και τα «παραδοσιακά» laptops μπορούν να «τρέξουν» μία εφαρμογή που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, η Microsoft, όπως ανέφεραν στελέχη του αμερικανικού κολοσσού κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους ελληνικών μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζει ότι όλα τα PC με Windows μπορούν να «τρέξουν» το Copilot, το οποίο αποτελεί τον ΑΙ ψηφιακό βοηθό που έχει αναπτύξει η εταιρεία και ο οποίος αξιοποιεί τις δυνατότητες του ChatGPT.

    Η σημασία της NPU

    Όμως, για να πάρει ένα laptop τον χαρακτηρισμό Copilot+ PC που έχει λανσάρει εδώ και μερικούς μήνες η Microsoft θα πρέπει να έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που επιτρέπει να είναι εφικτό να «τρέχουν» πιο προηγμένες εφαρμογές ΑΙ. Το επιπλέον αυτό χαρακτηριστικό είναι η αποκαλούμενη NPU (Neural Processing Unit), ήτοι ένα εξειδικευμένο chip που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να «τρέχει» εφαρμογές AI και μηχανικής μάθησης (machine learning). Μάλιστα, στην περίπτωση των Copilot+ PCs, η NPU θα πρέπει να είναι ενσωματωμένη με τον βασικό επεξεργαστή (CPU) του μηχανήματος και να μπορεί να μπορεί να πραγματοποιεί το λιγότερο 40 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο (trillion operations per second ή TOPS).

    Ο λόγος που είναι απαραίτητη μία NPU είναι προκειμένου να είναι εφικτό να «τρέξουν» ΑΙ εφαρμογές απευθείας από τον υπολογιστή χωρίς να απαιτείται η σύνδεση στο Διαδίκτυο και δη σε cloud υποδομές. Πρόκειται για το αποκαλούμενο On Device AI, το οποίο έχουμε ήδη δει και σε smartphones όπως τα κορυφαία Samsung Galaxy και τη σειρά 14T της Xiaomi αλλά και το Apple Intelligence που θα υποστηρίζουν τα νέα iPhone 16.

    Στην περίπτωση των Copilot+ PCs, η ύπαρξη μίας ισχυρής NPU είναι ο λόγος που είναι εφικτές αρκετές νέες εφαρμογές από την πλευρά της Microsoft όπως είναι η αυτόματη εισαγωγή υποτίτλων με ταυτόχρονη μετάφραση σε πολυάριθμες γλώσσες (Live Captions Translation) που παρέχεται ήδη. Όπως είναι το Windows Studio Effects, το οποίο βελτιώνει αυτόματα την εικόνα και τον ήχο κατά τη διάρκεια video κλήσεων ή τη λήψη video ή το Cocreator που σε βοηθά να φτιάξεις τις δικές σου εντυπωσιακές εικόνες, απλά γράφοντας τι ακριβώς θες να δημιουργήσεις!

    Προφανώς, οι εφαρμογές που θα αξιοποιούν το on device AI θα πολλαπλασιαστούν καθώς η Microsoft θέλει να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα γύρω από αυτό. Και επιπλέον, μεγάλοι κατασκευαστές όπως η Lenovo και η HP, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε σε διάφορες παρουσιάσεις αυτή την εβδομάδα, έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους ψηφιακούς βοηθούς (Lenovo AI και HP AI αντίστοιχα) προκειμένου να προσφέρουν επιπλέον λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στους χρήστες των νέων μηχανημάτων τους.

    Η νέα γενιά laptops

    Τα laptops με NPU δεν είναι ιδιαίτερα πολλά αλλά ο αριθμός τους θα αυξάνεται διαρκώς τα επόμενα χρόνια. Intel και AMD έχουν σπεύσει να παρουσιάσουν τις δικές τους πλατφόρμες που ενσωματώνουν CPU, GPU (Graphics Processing Unit που ήταν και το chip που μέχρι τώρα «επιβαρυνόταν» με τις ΑΙ εργασίες) αλλά και NPU. Το ζήτημα για τις δύο κορυφαίες εταιρείες επεξεργαστών είναι ότι στον «αγώνα» έχει εισέλθει πλέον και η Qualcomm, η οποία είναι ο ηγέτης στο χώρο των chips για smartphones και tablets.

    Η Qualcomm έχει τη δική της πλατφόρμα για laptops, ονόματι Snapdragon X που προσφέρει εντυπωσιακές επιδόσεις σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην αγορά. Συν ότι προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη αντοχή στην μπαταρία, καθώς πρακτικά ένα laptop που βασίζεται σε Snapdragon X μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να συνδεθεί σε πρίζα ακόμη και για περισσότερες από 24 ώρες. Ο λόγος είναι ότι βασίζεται στην αρχιτεκτονική ARM, γεγονός που φέρνει ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά κάποιες εφαρμογές. Περιορισμοί που μειώνονται διαρκώς καθώς δημιουργού εφαρμογών όπως η Adobe ετοιμάζονται να βγάλουν εκδόσεις των λύσεων τους και για ARM συστήματα.

    Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Copilot+ PCs είναι ακόμη σχετικά ακριβά, καθώς οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των 1200 ευρώ. Όμως, μέσα στη χρονιά θα δούμε και μηχανήματα με Snapdragon X με τιμή κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1000 ευρώ. Και η πτώση θα συνεχιστεί, γι’ αυτό και η εκτίμηση ότι πολύ σύντομα η πλειοψηφία των PCs που θα πωλούνται παγκοσμίως θα είναι σε θέση να «τρέξει» ΑΙ εφαρμογές ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τεχνητή νοημοσύνη: «Κόκκινο πανί» για τις startups η αγορά συμπερασμάτων – Γιατί εισέρχονται με ταχείς ρυθμούς
    Τεχνητή νοημοσύνη: «Κόκκινο πανί» για τις startups η αγορά συμπερασμάτων – Γιατί εισέρχονται με ταχείς ρυθμούς

    Ο ανταγωνισμός στην τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα στην αγορά συμπερασμάτων μπορεί να μειώσει την τιμή, ωφελώντας τους κατασκευαστές αλλά προκαλώντας τις επιχειρήσεις cloud

    Ο Τζάρεντ Κουίνσι Ντέιβις και η startup εταιρεία υπολογιστών ειδικά για την τεχνητή νοημοσύνη Foundry πωλούν συμπεράσματα. Δεν φτιάχνουν μικροτσίπ ούτε φτιάχνουν μεγάλα μοντέλα γλώσσας. Το Foundry έχει μια μοναδική μέθοδο για να κάνει το cloud computing πιο αποτελεσματικό. Αντί να πουλήσει την τεχνολογία της σε παρόχους cloud, η ομάδα του Foundry αποφάσισε να γίνει η ίδια τέτοια εταιρεία και να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για να λειτουργήσει ένα πιο αποτελεσματικό cloud.

    Μόλις οι εταιρείες που θέλουν να αξιοποιήσουν και να πουλήσουν ένα προϊόν για τεχνητή νοημοσύνη που έχουν εκπαιδεύσει τα μοντέλα τους και γνωρίζουν ότι έχουν απόδοση, αναζητούν ευκολία, ταχύτητα και αξία κάθε φορά που παράγουν αποτελέσματα. Οι πάροχοι υπηρεσιών Inference-as-a-service, όπως η Foundry, στοχεύουν στην απλοποίηση της διαδικασίας δημιουργίας αυτών των αποτελεσμάτων.

    Η Foundry προσφέρει επίσης εκπαίδευση και λεπτομέρεια, όπως κάνουν πολλοί πάροχοι cloud, αλλά αυτές τις μέρες, φαίνεται ότι οποιοσδήποτε με τεχνολογία ενίσχυσης υπολογιστών AI προσπαθεί να δημιουργήσει έσοδα πουλώντας συμπεράσματα — ή πιο συγκεκριμένα, token, τη βασική μονάδα δεδομένων στην τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνει ο Business Insider.

    H Cerebras πουλάει επίσης συμπεράσματα. Η βασική τεχνογνωσία της εταιρείας είναι ο σχεδιασμός τσιπ για εκπαίδευση και εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά πρόσφατα άρχισε να πουλά τα τελευταία ως υπηρεσία. Το ίδιο και η Groq, μια εταιρεία τσιπ που ιδρύθηκε από δύο πρώην υπαλλήλους της Google, οι οποίοι αναγνώρισαν νωρίς ότι το συμπέρασμα επρόκειτο να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς πληροφορικής. Η SambaNova Systems, μια άλλη πλατφόρμα υλικού, πουλά επίσης την εξαγωγή συμπερασμάτων ως υπηρεσία.

    Εταιρείες όπως η Lambda, η CoreWeave, η Together AI και η Crusoe, όλες στενοί συνεργάτες της Nvidia, διαχειρίζονται κέντρα δεδομένων κατάλληλα για φόρτους εργασίας AI και προσφέρουν υπηρεσίες συμπερασμάτων. Και μετά υπάρχουν οι υπερκλιμακωτές όπως το AWS και το Microsoft Azure.

    Με τόσες πολλές εταιρείες που ειδικεύονται στην εξαγωγή συμπερασμάτων στην τεχνητή νοημοσύνη, αυξάνονται οι υποψίες ότι το κόστος της εξαγωγής συμπερασμάτων πρόκειται να πέσει κατακόρυφα.

    «Μία αιτία που το συμπέρασμα είναι λίγο εμπορευματοποιήσιμο είναι ότι οι πελάτες πληρώνουν κάπως για tokens στο τέλος της ημέρας, ανέφερε στο Business Insider ο Ντέιβις. Η τρέχουσα αγορά συμπερασμάτων μοιάζει με την την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκαθάρισε ο Ντέιβις. Υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες πηγές στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση αν κάνετε πραγματικά αγορές, αλλά δεν το κάνουν όλοι. Οι περισσότεροι θέλουν απλώς να γυρίσουν τον διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Υπάρχουν όμως πολλές αποχρώσεις για όσους θέλουν. Για ορισμένους πελάτες, η ταχύτητα είναι υψίστης σημασίας. Η ταχύτητα έχει επίσης διακρίσεις, όπως ο χρόνος για το πρώτο token και τα tokens ανά δευτερόλεπτο. Υπάρχει συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης της εργασίας και υπάρχουν διάφορα είδη φόρτου εργασίας συμπερασμάτων που προσφέρονται για διαφορετικές ρυθμίσεις υπολογιστών.

    Η ενεργειακή απόδοση του υποκείμενου υλικού και της δικτύωσης είναι ένας μεγάλος καθοριστικός παράγοντας του κόστους. Και το κόστος στον υπολογισμό συμπερασμάτων είναι ακόμη πιο σημαντικό από ό,τι στην εκπαίδευση, δήλωσε πρόσφατα στο Business Insider ο συνιδρυτής της Groq, Τζόναθαν Ρος. Η εκπαίδευση είναι ένα γενικό κόστος, ενώ το συμπέρασμα είναι ένα λειτουργικό κόστος.

    Κάντε σμίκρυνση από όλες τις περιπλοκές και το συμπέρασμα γίνεται το εμπόρευμα της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης. «Ορισμένες εταιρείες θέλουν απλώς παραγωγή και δεν τους νοιάζει η υποδομή», είπε στο Business Insider ο Μιτές Αγκραβάλ, επικεφαλής του cloud για τη Lambda.

    Τεχνητή νοημοσύνη και εμπορευματοποίηση

    Η Lambda βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας προσφοράς συμπερασμάτων ως υπηρεσίας στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ο Αγκραβάλ είπε ότι η εταιρεία το κάνει προσεκτικά, εστιάζοντας στην παροχή ολιστικών υπολογιστικών υπηρεσιών, και όχι μόνο διακριτικών.

    Τα περιθώρια κέρδους συμπερασμάτων μπορεί να ποικίλλουν ευρέως, είπε ο Αγκραβάλ. Με τη γενική υπολογιστική — όπου ο πελάτης νοικιάζει σταθερή χωρητικότητα — τα περιθώρια είναι ευκολότερο να διαχειριστούν. Όταν χρεώνετε τη χρήση ή την είσοδο και την έξοδο ενός μοντέλου, η απόδοση είναι λιγότερο προβλέψιμη.

    Η οργάνωση πολλών χρηστών σε έναν πεπερασμένο αριθμό διακομιστών απαιτεί… φινέτσα. Το αν το κόστος λειτουργίας του υλικού καλύπτεται πράγματι με περιθώρια κέρδους εξαρτάται από το πόσο καλά γίνεται αυτή η οργάνωση, εξήγησε ο Αγκραβάλ.

    Γιατί λοιπόν τα neocloud να προσφέρουν την πιο επικίνδυνη υπηρεσία;

    Ο Agrawal είπε ότι πρόκειται για την είσοδο πιθανών πελατών. Οι πελάτες του συμπερασμάτων ως υπηρεσίας μπορούν να μετατραπούν σε πιο παραδοσιακούς πελάτες υπολογιστών και καθώς μεγαλώνει η λίστα των ανταγωνιστών, οι σχέσεις και η ιστορία αποκτούν σημασία.

    Τα οικονομικά μοντέλα της Lambda υποθέτουν ότι οι περικοπές τιμών θα έρθουν σύντομα καθώς περισσότεροι παίκτες εισέρχονται στο χώρο των συμπερασμάτων και τα τσιπ γίνονται πιο αποτελεσματικά.

    Κούρσα προς τα κάτω;

    Το πόσο γρήγορα αυξάνεται η ζήτηση για συμπεράσματα είναι αντικείμενο συζήτησης, αλλά σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, έχει πει πολλές φορές ότι τα νέα μοντέλα, όπως το o1 της OpenAI, απαιτούν περισσότερους υπολογισμούς για να δημιουργήσουν τον ίδιο αριθμό απαντήσεων, επειδή εκτελούν πολλαπλά μοντέλα για να ελέγξουν τη δική τους δουλειά ή «λόγο». Η ακρίβεια, αποδεικνύεται, απαιτεί περισσότερους υπολογισμούς.

    Τα φορτία συμπερασμάτων πρόκειται να αυξηθούν, αλλά οι πάροχοι υπηρεσιών εξακολουθούν να αναμένουν πτώση της τιμής από την εισροή νέων παικτών. Ωστόσο, ο Ντέιβις δεν ανησυχεί.

    Υπενθύμισε το παράδοξο του Jevon – μια οικονομική αρχή στην οποία η πτώση της τιμής ή η αύξηση της απόδοσης οδηγεί σε μεγαλύτερη συνολική κατανάλωση – όπως όταν διαπλατύνετε έναν αυτοκινητόδρομο και η κυκλοφορία γίνεται χειρότερη.

    «Αν κάνω κάτι 10 φορές φθηνότερο, οι άνθρωποι δεν θα ξοδέψουν 10 φορές λιγότερα, ούτε καν θα κρατήσουν τον προϋπολογισμό τους το ίδιο. Θα ξοδέψουν περισσότερα», είπε ο Ντέιβις. «Αυτό είναι λογικό γιατί αυτό που κάνετε όταν κάνετε κάτι 10 φορές φθηνότερο, βελτιώνετε την απόδοση της επένδυσης».

    Με άλλα λόγια, «αποδεικνύεται ότι όταν κάνετε τα συμπεράσματα φθηνότερα, οι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν πολύ περισσότερα συμπεράσματα», είπε ο Ντέιβις.

    Η πορεία που θα ακολουθήσει θα μπορούσε να είναι «ανώμαλη» ωστόσο και δεν είναι πιθανό όλοι οι παίκτες να επιβιώσουν από τις στιγμές αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

    «Όπως έλεγε το παλιό μου αφεντικό στην Intel, Άντι Γκρόουβ, “αφήστε το χάος να βασιλέψει και μετά να βασιλέψτε στο χάος», δήλωσε ο Σιράμ Βισβαναθάν, ιδρυτικός συνεργάτης της Celesta Capital και επενδυτής στη SambaNova Systems.

    Συμφωνεί ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά για τους παρόχους συμπερασμάτων, αλλά πιστεύει ότι οι νικητές θα κριθούν βάσει αξίας. «Η βασική καινοτομία δεν μπορεί να βρίσκεται στην αγορά, αλλά στην απόδοση και τη δύναμη της υποκείμενης αρχιτεκτονικής», είπε ο Βισβαναθάν.

    Πολλές από τις εταιρείες που πωλούν tokens για να μπουν στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης φιλοδοξούν να αποκτήσουν περισσότερα. Οι σχεδιαστές τσιπ τελικά θέλουν να πουλήσουν τσιπ σε υπερκλιμακωτές αντί να συνάγουν συμπεράσματα σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης. Η απόλυτη έκδοση της τεχνολογίας του Foundry είναι επίσης μεγαλύτερη.

    «Αν κάνουμε τη δουλειά μας, σωστά, ξέρετε, θα είμαστε βασικό μέρος του τρόπου λειτουργίας κάθε GPU», είπε ο Ντέιβις. Όλοι οι δρόμοι, φαίνεται, περνούν από τα συμπεράσματα.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Οι νέες GenAI εφαρμογές που θέλουν να αλλάξουν την καθημερινότητα μας
    Οι νέες GenAI εφαρμογές που θέλουν να αλλάξουν την καθημερινότητα μας

    Σε εργαλείο βελτίωσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων θέλουν να εξελίξουν το Generative AI οι μεγάλοι «κολοσσοί» της τεχνολογίας, λανσάροντας μία σειρά από νέες εφαρμογές και χαρακτηριστικά που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Και επιπλέον, οι καινούριες λύσεις επηρεάζουν μία σειρά από διαφορετικούς κλάδους.

    Το GenAI, το οποίο αποτελεί την πιο προηγμένη μορφή της τεχνητής νοημοσύνης, είναι ο τομέας όπου γίνονται οι μεγαλύτερες επενδύσεις αυτή την περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η OpenAI, η δημιουργός του ChatGPT, της εφαρμογής που έκανε διάσημο το GenAI, έκλεισε πρόσφατα έναν τεράστιο γύρο χρηματοδότησης ύψους 6,6 δισ. δολαρίων. Με βάση το συγκεκριμένο γύρο χρηματοδότησης η αποτίμηση της OpenAI ανέρχεται στα 157 δισ. δολάρια!

    Όμως, οι επενδύσεις στο GenAI θα πρέπει να αρχίσουν να δείχνουν και αποτελέσματα και εκεί ρίχνουν όλο και περισσότερες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας το βάρος τους. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα παραδείγματα είναι η Microsoft που έχει λανσάρει το Copilot, έναν «έξυπνο» ψηφιακό βοηθό, ο οποίος είναι διαθέσιμος έναντι μηνιαίας συνδρομής για τους εταιρικούς χρήστες του Microsoft 365.

    Ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε πρόσφατα ένα ακόμα κύμα νέων εργαλείων – το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 700 ενημερώσεις και πάνω από 150 νέες δυνατότητες – με στόχο τη βελτίωση της εργασιακής καθημερινότητας. Η νέα σειρά εργαλείων προσφέρει, ανάμεσα σε άλλα, τη δυνατότητα συνεργασίας με το Copilot σαν να είναι «συνάδελφος», τη δημιουργία διαδραστικών σελίδων από συνομιλίες, την ενεργοποίηση δυναμικής αφήγησης στο Power Point, καθώς ακόμα και τη δυνατότητα βαθύτερων αναλύσεων δεδομένων χωρίς να απαιτείται εξειδίκευση στο Excel. Επιπλέον, η Microsoft λάνσαρε το Copilot Voice προκειμένου να μπορούν οι χρήστες του να έχουν μία φωνητική επικοινωνία με τον ψηφιακό βοηθό και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα τους.

    Σύμφωνα με τη Microsoft, το Copilot βοηθάει ήδη από τις πιο μικρές μέχρι τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και οι απαντήσεις είναι δύο φορές ταχύτερες κατά μέσο όρο, ενώ η ποιότητα των απαντήσεων έχει βελτιωθεί κατά 75%. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των πελατών Copilot κινείται σε επίπεδα άνω του 60% ανά τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν Copilot καθημερινά στη δουλειά διπλασιάστηκε.

    «Έξυπνοι» agents

    Η Microsoft δεν είναι η μόνη που επενδύει στον τομέα της παραγωγικότητας. Η Salesforce, εκ των κορυφαίων «παικτών» παγκοσμίως στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού με έμφαση στην εξυπηρέτηση των πελατών, παρουσίασε πρόσφατα το Agentforce, μία πρωτοποριακή λύση ΑΙ επιτρέπει την ανάπτυξη αυτόνομων εκπροσώπων (agents) τεχνητής νοημοσύνης. Το Agentforce αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με την Salesforce, το τρίτο κύμα του ΑΙ, ήτοι ευφυείς, αυτόνομους εκπρόσωπους που μπορούν να ολοκληρώνουν σύνθετες εργασίες, να σκέφτονται και να λειτουργούν χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή αυτοματοποίησης και μετασχηματίζοντας τον τρόπο λειτουργίας οργανισμών και εταιρειών.

    Σε αντίθεση με τα chatbots και copilots που απαιτούν ανθρώπινη καθοδήγηση, οι agents του Agentforce μαθαίνουν από τα δεδομένα, προσαρμόζονται σε κάθε εμπειρία και αναλαμβάνουν δράση. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προβλέπουν ανάγκες και να εφαρμόζουν προληπτικές ενέργειες όπου κρίνεται αναγκαίο, ενισχύοντας τις πελατειακές σχέσεις και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

    Τουρισμός και ΑΙ

    Πέραν αυτών, όμως, σταδιακά θα αρχίσουμε να βλέπουμε εφαρμογές GenAI να χρησιμοποιούνται για καθημερινές εργασίες που επηρεάζουν κλάδους όπως ο τουρισμός. Για παράδειγμα, η εφαρμογή διερμηνείας που έχουν smartphones όπως οι «ναυαρχίδες» της Samsung και της Xiaomi μπορούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στον τουρισμό επιτρέποντας σε επισκέπτες να επικοινωνούν πιο εύκολα και κατανοητά με τους εργαζόμενους σε χώρους εστίασης και διαμονής.

    Γενικότερα, ο τουρισμός εκτιμάται ότι θα είναι από τους κλάδους που θα δούμε να επωφελείται σημαντικά τα επόμενα χρόνια καθώς το GenAI θα αλλάξει πολλά όσον αφορά στην επικοινωνία τουριστών και ντόπιων αλλά και αναφορικά με τις συμβουλές για τους τόπους διακοπών.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πέντε αλλαγές που φέρνει η πτώση της θερμοκρασίας σε σώμα και διάθεση
    Πέντε αλλαγές που φέρνει η πτώση της θερμοκρασίας σε σώμα και διάθεση

    Ειδικοί παρουσιάζουν τις πέντε πιο συχνές επιπτώσεις του κρύου στην υγεία και την ψυχική διάθεση και συστήνουν τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους

    Οι μικρές πτώσεις που σημειώνει η θερμοκρασία σηματοδοτούν το -αργοπορημένο τα τελευταία χρόνια- τέλος του καλοκαιριού και μας προετοιμάζουν για τις αλλαγές που προκαλεί ο ψυχρότερος καιρός στον οργανισμό μας, επιδεινώνοντας προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας είτε προκαλώντας διαταραχές στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

    Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων μίλησαν στην Independent για τις πέντε αλλαγές που πρέπει να αναμένουμε με την πτώση του υδραργύρου.

    1. Τριχόπτωση

    Η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας λειτουργεί σαν ένα μικρό σοκ για το τριχωτό της κεφαλής και τα θυλάκια, επιταχύνοντας την τριχόπτωση, σύμφωνα με τον Δρ. Anil Sharma, ο οποίος εξηγεί ότι «το καλοκαίρι, οπότε οι ημέρες είναι μεγαλύτερες, αυξάνονται οι τρίχες που εισέρχονται στο τελογενές στάδιο (φάση ανάπαυσης) του κύκλου τους και στη συνέχεια θα πέσουν περίπου τρεις μήνες αργότερα». Κατά τη μετάβαση στους ψυχρότερους μήνες, η τριχόπτωση γίνεται εντονότερη καθώς το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει θερμότητα.

    Πώς αντιμετωπίζεται: Ο Δρ Sharma συστήνει αυξημένη φροντίδα για το τριχωτό της κεφαλής, που περιλαμβάνει μασάζ για την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος με χρήση ειδικών ορών που περιέχουν συστατικά όπως το εκχύλισμα Centella Asiatica, που βοηθά στον έλεγχο της παραγωγής σμήγματος, ή το γαλακτικό οξύ, που επιτρέπει την ήπια απολέπιση του τριχωτού.

    Προσοχή και στη διατροφή, από την οποία δεν πρέπει να λείπουν τα πολλά φυλλώδη σκούρα λαχανικά, αυγά και λιπαρά ψάρια, για να διασφαλιστεί η επάρκεια του οργανισμού σε αναγκαία θρεπτικά μικροστοιχεία, όπως οι βιταμίνες D και Β12 και ο σίδηρος για τη φερριτίνη.

    2. Πεσμένη διάθεση και ενέργεια

    Για πολλούς ανθρώπους, η απότομη αλλαγή του καιρού μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (Seasonal Affective Disorder – SAD) που, σύμφωνα με τον Δρ Jon Van Niekerk, μπορεί να μοιάζουν με τα καταθλιπτικά, όπως χαμηλή διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος, ευερεθιστότητα, πεσμένη λίμπιντο και μειωμένη ενέργεια.

    Πώς αντιμετωπίζεται: Εάν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση και ο περισσότερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους, δεν αποδειχθούν αναποτελεσματικές για τη βελτίωση της διάθεσης, η ψυχοθεραπεία μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στη διαχείριση τυχόν σχετιζόμενων επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης.

    3. Πόνος στις αρθρώσεις

    Πόνος και δυσκαμψία είναι οι βασικές επιπτώσεις του ψυχρότερου καιρού στις αρθρώσεις. Σύμφωνα με τη ρευματολόγο Δρ. Veena Patel, οι πιθανότερες εξηγήσεις περιλαμβάνουν τις αλλαγές στον αρθρικό χόνδρο, έναν λεπτό, μαλακό και ελαστικό υμένα που ομαλοποιεί την τριβή μεταξύ των αρθρώσεων και ο οποίος γίνεται παχύτερος τον χειμώνα, είτε η πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης που οδηγεί σε διαστολή και διόγκωση των μυών και των τενόντων.

    Πώς αντιμετωπίζεται: Η ειδικός συνιστά την τακτική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, απαραίτητο στοιχείο για την υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών, η έλλειψη της οποίας «έχει συνδεθεί με παθήσεις όπως η οστεοπόρωση, τα κατάγματα του ισχίου, τα αυτοάνοσα νοσήματα (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) και τη διαχείριση του χρόνιου πόνου» εξηγεί η Δρ Patel, επισημαίνοντας ότι λιπαρά ψάρια, κόκκινο κρέας, κρόκοι αυγών και εμπλουτισμένα τρόφιμα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή.

    4. Ξηροδερμία

    Η ξηροδερμία είναι εξαιρετικά συχνή κατά τους ψυχρούς μήνες, καθώς μειώνεται η υγρασία του αέρα και μαζί και αυτή του δέρματος, εξηγεί η γιατρός και αισθητικός Δρ Leah Totton. «Δεν είναι μόνο ο κρύος αέρας που μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία, αλλά και όταν είναι ανοιχτή η θέρμανση, η οποία ξηραίνει την ατμόσφαιρα, καθώς και τα ζεστά ντους» προσθέτει. Το πρόσωπο και τα χέρια είναι οι πλέον ευαίσθητες περιοχές, ενώ η ξηρότητα του δέρματος μπορεί να εκδηλωθεί με «μπαλώματα», αίσθηση σφιξίματος, φαγούρα, σκασίματα, ερυθρότητα και ευαισθησία, εξηγεί.

    Πώς αντιμετωπίζεται: Η ειδικός συστήνει χρήση καθαριστικών με αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες, και αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας κατά τη διάρκεια του ψύχους. «Τα απαλά προϊόντα είναι κλειδί για τον χειμώνα, φορέστε γάντια όταν βγαίνετε έξω για να προστατεύσετε τα χέρια από την ξήρανση, προφυλάξτε τα χείλη με ένα lip balm ή βαζελίνη και κρατήστε τα ενυδατωμένα» καταλήγει.

    5. Άσθμα

    Ο κρύος αέρας μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα και τα αναπνευστικά προβλήματα, μέσω της συστολής των αεραγωγών και την πυροδότηση της φλεγμονής. «Η ξηρότητα του κρύου αέρα κάνει τη βλέννα πιο πηκτή, καθιστώντας δυσκολότερη την αποβολή της και αυξάνοντας τα συμπτώματα όπως ο βήχας και η δύσπνοια» αναφέρει.

    Πώς αντιμετωπίζεται: Η ίδια συστήνει την κατανάλωση ροφημάτων με το βότανο Βερμπάσκο (φλόμος) και συμπληρώματα από κυστεΐνη NAC (N-acetylcysteine) για την υποστήριξη της λειτουργίας των πνευμόνων. Για πάσχοντες από άσθμα, υπενθυμίζει ότι πρέπει να έχουν πάντα τα εισπνεόμενα τους μαζί, να αποφεύγουν κλειστούς χώρους και συνωστισμούς και, αν εμφανίζουν επίμονα συμπτώματα, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ουσίες, οθόνες και social media κλονίζουν την ψυχική υγεία των εφήβων
    Ουσίες, οθόνες και social media κλονίζουν την ψυχική υγεία των εφήβων

    Οι έφηβοι που κάνουν προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και υψηλότερα επίπεδα χρήσης ουσιών

    Δεν ξεφεύγουν από την όλο και μεγαλύτερη επίπτωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας τα παιδιά και οι έφηβοι. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικογένειες είναι πολλαπλές, αφού οι διαταραχές ψυχικής υγείας μπορεί να αφορούν οποιονδήποτε μέσα σε αυτές, αρκετά συχνά τα μικρότερα μέλη τους.

    Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνει ότι οι μισές από το σύνολο των ψυχικών διαταραχών που θα εκδηλωθούν στην ενήλικη ζωή ξεκινούν από την ηλικία των 14 ετών, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εντοπίζονται και δεν αντιμετωπίζονται.

    Επίσης, η πρώιμη έναρξη της χρήσης ουσιών συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρτησης και άλλων προβλημάτων κατά την ενήλικη ζωή, ενώ οι νεότεροι άνθρωποι επηρεάζονται δυσανάλογα από τη χρήση ουσιών σε σύγκριση με άτομα μεγαλύτερων ηλικιών.

    Η προβληματική ενασχόληση με το διαδίκτυο είναι, επίσης, αιτία προβλημάτων ψυχικής υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ που περιλαμβάνει νεότερα ευρήματα για τις συνήθειες των εφήβων στην Ευρώπη, αναδεικνύεται η ανάγκη για καθοδήγηση των εφήβων προς μια πιο υγιή χρήση των οθονών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία – η χώρα μας συμμετείχε μέσω του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) – πάνω από το ένα τρίτο (36%) των εφήβων διεθνώς (33% στην Ελλάδα) αναφέρουν συνεχή καθημερινή επαφή με φίλους ή άλλους στο διαδίκτυο, με το ποσοστό αυτό να είναι ακόμα υψηλότερο μεταξύ των 15χρονων κοριτσιών (44%, 44% και στην Ελλάδα). Επίσης, ένας στους 9 (11%) εμφανίζει σημάδια προβληματικής ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (13% στην Ελλάδα), αφιερώνει δηλαδή πολλές ώρες σε αυτά, δυσκολεύεται να ελέγξει τη χρήση τους και βιώνει αρνητικές συνέπειες από αυτήν. Τα κορίτσια αναφέρουν προβληματική ενασχόληση σε υψηλότερα ποσοστά από τα αγόρια (13% έναντι 9% διεθνώς, 16% και 10%, αντίστοιχα στην Ελλάδα).

    Παράλληλα, το ένα τρίτο (34%) των εφήβων παίζει καθημερινά ηλεκτρονικά παιχνίδια, με περισσότερους από έναν στους 5 (22%) να παίζουν (όταν παίζουν) για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα (20% στην Ελλάδα, αν και τα δύο αυτά ποσοστά δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα). Σχεδόν ένας στους 8 (12%) εφήβους διεθνώς είναι σε κίνδυνο προβληματικής ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, σε υπερδιπλάσιο ποσοστό τα αγόρια έναντι των κοριτσιών (16% έναντι 7%, δεν υπάρχουν αντίστοιχα δεδομένα για την Ελλάδα).

    Η ίδια έκθεση ορίζει την προβληματική ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα πρότυπο συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που μοιάζουν με εθισμό. Αυτά περιλαμβάνουν την αδυναμία ελέγχου της χρήσης τους, το έντονο αίσθημα «στέρησης» όταν οι έφηβοι δεν μπορούν να συνδεθούν σε αυτά, την παραμέληση άλλων δραστηριοτήτων υπέρ της χρήσης τους και την το να έρχονται αντιμέτωποι με αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή τους ζωή εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης.

    Η αύξηση της προβληματικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις. Προηγούμενη μελέτη στα δεδομένα της ίδιας έρευνας διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που έκαναν προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και υψηλότερα επίπεδα χρήσης ουσιών, σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους με μη προβληματική ή καθόλου ενασχόληση με αυτά.

    Επιπλέον, η προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει συσχετιστεί με ξενύχτι και συνεπώς μικρότερη διάρκεια ύπνου, δυνητικά επηρεάζοντας τη συνολική υγεία και την ακαδημαϊκή επίδοση των εφήβων. Διαχρονικά, η προβληματική χρήση αυξάνεται και εάν η τάση αυτή συνεχιστεί θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Αντίστοιχα, δεν είναι δύσκολο η ενασχόληση του εφήβου με το ηλεκτρονικό παιχνίδι να εξελιχθεί σε προβληματική, με αρνητικές συνέπειες για την ψυχοκοινωνική υγεία. Μια προηγούμενη μελέτη με τα δεδομένα της ίδιας έρευνας που εξέτασε την προβληματική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε πέντε χώρες βρήκε ότι συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή, συχνότερες αναφορές σε ψυχολογικά συμπτώματα και χαμηλότερα επίπεδα υποστήριξης από συνομηλίκους.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Μεγάλη επιστημονική έρευνα για δομές & παροχές ψυχικής υγείας στην Π.Δ.Ε.
    Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Μεγάλη επιστημονική έρευνα για δομές & παροχές ψυχικής υγείας στην Π.Δ.Ε.

    Άννα Μαστοράκου : Οι μεγάλες ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα εκτοξεύουν τα ποσοστά στις ακούσιες νοσηλείες - Χρ. Γιαννικούλης: Η φροντίδα για την ψυχική υγεία στην Ηλεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στην καταγραφή των δομών ψυχικής υγείας, των λειτουργιών, των κενών και των ελλείψεων με σκοπό την πλήρη αποτύπωση της υπάρχουσας εικόνας και με στόχο την διεκδίκηση δημιουργίας νέων δομών, προχωρά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Επιστημονική Επιτροπή Υγείας που συστάθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Αντιπεριφεριάρχη Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ Άννα Μαστοράκου. Η έρευνα της Επιτροπής διεξάγεται και στους τρεις νομούς,. με το πόρισμα για την Αχαΐα να έχει ήδη ολοκληρωθεί, και να ακολουθούν σύντομα η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία. Η εικόνα του γειτονικού νομού, είναι αποκαρδιωτική, και όπως τονίζει παρακάτω η κ. Μαστοράκου, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων που έχει, ανάλογη, ίσως και χειρότερη είναι η κατάσταση σε δομές και περίθαλψη στην Ηλεία.
    Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας υπενθυμίζει την ανάγκη υποστήριξης των ασθενών με ζητήματα ψυχικής υγείας. Δυστυχώς όμως τα ευρήματα στην περιοχή μας έχουν ένα συνταρακτικό αρνητικό πρόσημο: η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας οδηγεί στην επιδείνωση της υγείας του ασθενούς με αποτέλεσμα οι ακούσιες νοσηλείες –με ό,τι συνεπάγονται, να έχουν εκτοξευτεί, ανησυχητικά στα ύψη. Αυτό φανερώνουν οι αριθμοί στην Αχαΐα, και ακολουθεί με μαθηματική ακρίβεια και η Ηλεία.
    «Συστάθηκε η Επιστημονική Επιτροπή Υγείας με σκοπό να αποδώσει ακριβώς τί κενά υπάρχουν σε δομές στην Δυτική Ελλάδα με τη συμμετοχή ψυχιάτρων από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα. Ζητήσαμε και υπομνήματα από συλλόγους ψυχικής υγείας γιατί θέλαμε και την άποψη των ασθενών» σημειώνει στο ilialive.gr η κ. Μαστοράκου. «Το πόρισμα για την Αχαΐα ήταν συνταρακτικό. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δευτεροβάθμιας. Οι ακούσιες νοσηλείες φθάνουν στο 87,4% όταν πανελλαδικά ανέρχονται σε 43,5% και ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 20%. Για την Ηλεία αναμένουμε τα πλήρη στοιχεία από την διοίκηση του ΓΝ Ηλείας και του Ιατρικού Συλλόγου, αλλά από την πρώτη εικόνα που έχουμε είναι πως η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη».

    Το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας»

    mastorakou

    Τι σημαίνουν τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών; Στέρηση πρωτοβάθμιας φροντίδας που δημιουργεί, ως συνέπεια, μεγάλη ζήτηση δευτεροβάθμιων υπηρεσιών αλλά με καταναγκαστικό τρόπο. «Ουσιαστικά, όταν υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακούσιων νοσηλειών θεωρείται ότι υπάρχει παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο ασθενής που αναγκάζεται με εισαγγελική εντολή να προσέλθει στο νοσοκομείο, θα μπορούσε να έχει τις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας που να τον κρατούν σε μια σχετική λειτουργικότητα και να μην εξαναγκάζεται να νοσηλευτεί σε ψυχιατρικές κλινικές. Δημιουργείται το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας, όπως το ονομάζουν οι ψυχίατροι. Επιπλέον, βάσει επιστημονικών δεδομένων οι ψυχικά ασθενείς πρέπει να νοσηλεύονται , τουλάχιστον 26-28 ημέρες. Επειδή όμως η ζήτηση υπηρεσιών είναι τόσο μεγάλη, η νοσηλεία είναι πιο μικρής διάρκειας και δεν επιτυγχάνεται ο θεραπευτικός στόχος» καταλήγει η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ.

    Διεκδίκηση νέων δομών ψυχικής υγείας

    Ο σκοπός της ερευνητικής δράσης από την ΠΔΕ είναι να χαρτογραφηθούν όλες ελλείψεις, να εισαχθεί σχετική εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να αποτυπωθεί ένα κοινό αίτημα διεκδίκησης δομών και λειτουργιών για την φροντίδα ασθενών με ψυχικά νοσήματα, που να αντιστοιχούν στον πληθυσμό. «Η ΠΔΕ έχει αδικηθεί πάρα πολύ από τις προκηρύξεις του Υπουργείου, σχετικά με τις δομές ψυχικής υγείας» σημειώνει η κ. Μαστοράκου. « Βγαίνουν προκηρύξεις, με προγράμματα και δομές που όμως δεν υπάρχουν στην περιοχή μας. Και αναλογικά με τον πληθυσμό μας, οι δομές είναι υπερβολικά λίγες».

    Χρήστος Γιαννικούλης - Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας: «Η ψυχική υγεία ο πιο κρίσιμος τομέας της υγείας»

    Giannikoulis 1

    Την άμεση αναγκαιότητα ενίσχυσης της ψυχιατρικής κλινικής του ΓΝ Ηλείας, τονίζει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης υπογραμμίζοντας τις σημαντικές ελλείψεις δομών στο νομό. «Η φροντίδα για την ψυχική υγεία στην Ηλεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αφενός λόγω της υποστελέχωσης των ψυχιατρικών υπηρεσιών του Γ.Ν.Ηλείας. Υπηρετούν μόλις τρεις ψυχίατροι όταν για την λειτουργία της Ψυχιατρική Κλινικής μόνο θα απαιτούνταν κατ΄ ελάχιστον πέντε, οι οποίες επιπλέον επιβαρύνονται με τη νοσηλεία περιστατικών από άλλες περιφερειακές ενότητες οι οποίες στερούνται αντιστοίχων ψυχιατρικών κλινικών. Αφετέρου, λόγω της ανεπαρκούς ανάπτυξης συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδα για την ψυχική υγεία, αφού στην Ηλεία δεν υπάρχει Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην. Συνεπώς απαιτούνται παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση με ενίσχυση της ψυχιατρικής κλινικής Γ.Ν.Ηλείας όπως και της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας αλλά και ίδρυση επιπλέον ψυχιατρικών κλινικών στις γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες, καθώς η ψυχική υγεία αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της συνολικής υγείας του πληθυσμού» καταλήγει ο κ. Γιαννικούλης.

    Φωτογραφία: rysak

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο