Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 13:47

Τι συμβαίνει όταν μας τσιμπάει μέλισσα - «Οι μύες μοιάζουν με ζόμπι από το δηλητήριο» (video)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Για ποιους είναι επικίνδυνο το τσίμπημα της μέλισσας. Βίντεο δείχνει μέσω γραφικών τη διαδικασία.

«Αν τύχει να είσαι εξαιρετικά αλλεργικός, ένα μόνο τσίμπημα μπορεί να σε σκοτώσει». Αυτό αναφέρεται σε ένα συγκλονιστικό βίντεο που εξηγεί τι συμβαίνει με το τσίμπημα των μελισσών.

Οι μέλισσες μπορεί να είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, ωστόσο το τσίμπημα τους είναι ισχυρό και κάποιες φορές επικίνδυνο. Αυτό γιατί απελευθερώνει ένα ισχυρό δηλητήριο που καταστρέφει τα ανθρώπινα κύτταρα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί πόνο και πρήξιμο, όμως αν κάποιος είναι αλλεργικός, μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

Ο λογαριασμός «Stated Clearly» δημοσίευσε ένα βίντεο 9 λεπτών στο YouTube και όπως αναφέρει η New York Post, περιγράφει καρέ-καρέ το τσίμπημα της μέλισσας και τι συμβαίνει από τη στιγμή που το κεντρί προσκολλάται στη σάρκα.

Το βίντεο που έχει ξεπεράσει τις 600.000 προβολές παρουσιάζει μέσω γραφικών τη διαδικασία, ενώ επισημαίνει ότι μόνο οι θηλυκές μέλισσες μπορούν να τσιμπήσουν τον άνθρωπο.

«Οι λεπίδες τραβούν προς τα κάτω τη σάρκα»

Αρχικά, οι μέλισσες προσγειώνονται στην επιφάνεια του δέρματος προτού βγάλουν το κεντρί τους, εξηγεί ο αφηγητής του βίντεο.

Στη συνέχεια τσιμπούν, με το κεντρί να αποσπάται και το έντομο να πεθαίνει γρήγορα. Ωστόσο, τότε απελευθερώνεται το δηλητήριο του εντόμου και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα λεπτό. «Ακόμη και όταν το κεντρί αποσπάται, οι μύες που μοιάζουν με ζόμπι συνεχίζουν να σκάβουν και να εγχέουν το δηλητήριο», συνεχίζει.

Τα πλάνα δείχνουν σε γράφημα το κεντρί, το οποίο έχει μια πολύπλοκη δομή, ενώ μοιάζει σαν σπαθί με οδοντωτές λεπίδες. «Οι λεπίδες τραβούν προς τα κάτω τη σάρκα», γιατί οι οδοντωτές άκρες στο κεντρί έχουν σχεδιαστεί για να σκάβουν όσο το δυνατόν πιο βαθιά στο δέρμα του θύματος. Έτσι, όσο περισσότερο παραμένει το κεντρί στο δέρμα, τόσο περισσότερο δηλητήριο απελευθερώνεται.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που τσιμπήθηκαν από μέλισσα θα βιώσουν πόνο και πρήξιμο στην περιοχή, το οποίο συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός είναι θανάσιμα αλλεργικός στο δηλητήριο που είναι γνωστό ως μελιτίνη.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 13:38

Σχετικά Άρθρα

  • Σοκ για νεαρό στο Αγρίνιο: Τον τσίμπησε σκορπιός στο κρεβάτι του
    Σοκ για νεαρό στο Αγρίνιο: Τον τσίμπησε σκορπιός στο κρεβάτι του

    Στο νοσοκομείο κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης ένας νεαρός που δέχθηκε τσίμπημα από σκορπιό στην περιοχή του Αγρινίου.

    Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο άνδρας τσιμπήθηκε από τον σκορπιό την ώρα που κοιμόταν στο σπίτι του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της περιοχής με οξύ πόνο.

    Συχνές οι εμφανίσεις των σκορπιών λόγω ζέστης

    Μάλιστα, το sinidisi.gr αναφέρει πως τα τσιμπήματα σκορπιών είναι πολύ συχνά στο Αγρίνιο, ειδικά το τελευταίο διάστημα με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

    Οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν τους χώρους ,τα υποδήματα, τα ρούχα κλπ., καθώς σκορπιοί ,έντομα και άλλα αραχνοειδή εκτός από την ύπαιθρο είναι πιθανό να βρεθούν και εντός οικιών.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δυτική Ελλάδα: Στο Νοσοκομείο λουόμενη από τσίμπημα σαλαχιού
    Δυτική Ελλάδα: Στο Νοσοκομείο λουόμενη από τσίμπημα σαλαχιού

    Η άτυχη λουόμενη τραυματίστηκε στον αστράγαλο από σαλάχι κρυμμένο στην άμμο

    Στο Νοσοκομείο Αγρινίου νοσηλεύεται λουόμενη που δέχθηκε τσίμπημα σαλαχιού στην παραλία Αράπης, η οποία βρίσκεται κοντά στο Λουτρό Αμφιλοχίας.

    Το περιστατικό συνέβη χθες κατά τις μεσημβρινές ώρες στα ρηχά νερά της συγκεκριμένης πολυσύχναστης παραλίας. Η άτυχη λουόμενη τραυματίστηκε στον αστράγαλο από σαλάχι κρυμμένο στην άμμο, δέχτηκε επί τόπου βοήθεια από άλλο λουόμενο και στη συνέχεια διεκομίσθη άμεσα από τον πατέρα της στο Νοσοκομείο Αγρινίου όπου και νοσηλεύεται.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες παρισταμένων παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί τόσο στην παραλία Αράπης όσο και σε γειτονικές παραλίες (Μπούκα κ.λ.π.) Στη συγκεκριμένη παραλία, που επιλέγουν κατά κανόνα οι οικογένειες με μικρά παιδιά από την γύρω περιοχή, δεν υπάρχει ναυαγοσώστης ούτε πινακίδες που να προειδοποιούν τους λουόμενους για τον κίνδυνο ύπαρξης επικίνδυνων μορφών θαλάσσιας ζωής.

    Εφιστάται η προσοχή των λουομένων γιατί οι ακίδες της ουράς των σαλαχιών, που επικαλύπτονται με τοξικό δηλητήριο, αν χτυπήσουν καίρια όργανα δεν προκαλούν μόνο αφόρητο πόνο αλλά ακόμη και καρδιακή προσβολή.

    Πηγή: e-maistros.gr - TheBest.gr

  • Αυτό είναι το χειρότερο σημείο που μπορεί να σε τσιμπήσει μέλισσα: Δεν είναι αυτό που νομίζεις
    σε Plus +
    Αυτό είναι το χειρότερο σημείο που μπορεί να σε τσιμπήσει μέλισσα: Δεν είναι αυτό που νομίζεις

    Πάντα ένα τσίμπημα μέλισσας δεν είναι ποτέ… ευχάριστο. Ωστόσο τι γίνεται όταν σε τσιμπήσει στο χειρότερο σημείο;

    Στο ερώτημα ποιο είναι αυτό, την απάντηση μπορεί να την δώσει ένας άνδρας από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος δέχτηκε τσίμπημα μέλισσας κατευθείαν στο βολβό του ματιού και έπρεπε να υποστεί τις σοβαρές συνέπειες.

    Ο Γολγοθάς του 55χρονου

    Ο άτυχος 55χρονος άνδρας προσήλθε στα επείγοντα περιστατικά με σοβαρή επιδείνωση της όρασης και πόνο στο δεξί του μάτι αμέσως μετά το τσίμπημα. Εκεί οι γιατροί του αφαίρεσαν το κεντρί της μέλισσας και στη συνέχεια του έδωσαν εξιτήριο. Μόνο που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν κάνει τόσο καλή δουλειά και ένα κομμάτι του κεντριού παρέμεινε ενσωματωμένο στον βολβό του ματιού του άνδρα.

    Κατά τον έλεγχο του δεξιού ματιού του άνδρα δύο ημέρες μετά το τσίμπημα της μέλισσας, οι ειδικοί οφθαλμίατροι Talia Shoshany και Zeba Syed διαπίστωσαν ότι ήταν πρησμένο και κατακόκκινο, με το αίμα να λιμνάζει εμφανώς στο κάτω μέρος της ίριδας. Ο άνδρας πονούσε επίσης πολύ και μια γρήγορη εξέταση αποκάλυψε ότι η όρασή του είχε επιδεινωθεί σε σημείο που μόλις και μετά βίας μπορούσε να μετρήσει τα δάχτυλα.

    Πέντε μήνες κράτησε το μαρτύριο

    Επιθεωρώντας τον βολβό του ματιού του άνδρα με μια σχισμοειδή λυχνία, ένα μικροσκόπιο με έντονο φως, οι γιατροί μπόρεσαν να εντοπίσουν το πρόβλημα. Συγκεκριμένα βρήκαν ένα θραύσμα κεντριού ακριβώς στο όριο μεταξύ του κερατοειδούς του άνδρα και του λευκού του ματιού του. Αμέσως το έβγαλαν με ειδικό μικροτσίμπιδο και συνταγογράφησαν τοπικές αντιβακτηριακές οφθαλμικές σταγόνες και πρεδνιζολόνη.

    Η κατάσταση του άνδρα δεν βελτιώθηκε αμέσως, αλλά ο Shoshany και ο Syed ανέφεραν ότι σε πέντε μήνες παρακολούθησης η όρασή του είχε βελτιωθεί σε 20/25. Όσο για το πώς ο άνδρας κατάφερε να τσιμπηθεί στον βολβό του ματιού, οι λεπτομέρειες είναι άγνωστες, αλλά εικάζεται ότι ήταν απίστευτα άτυχος, καθώς τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια, με ελάχιστες καταγεγραμμένες περιπτώσεις στην επιστημονική βιβλιογραφία.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ουκρανία: Το κερί μέλισσας μπορεί να δημιουργήσει περιτυλίγματα για να διατηρηθούν περισσότερο τα τρόφιμα στην εμπόλεμη ζώνη
    Ουκρανία: Το κερί μέλισσας μπορεί να δημιουργήσει περιτυλίγματα για να διατηρηθούν περισσότερο τα τρόφιμα στην εμπόλεμη ζώνη

    Το κερί μέλισσας μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους για μερικές μέρες παραπάνω, που είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη χωρίς ρεύμα και ψυγεία, λένε Βρετανοί επιστήμονες

    Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, που η τροφή είναι περιορισμένη, η συντήρησή της είναι το παν για τους ανθρώπους. Μια έρευνα Βρετανών επιστημόνων παρουσιάζει έναν τρόπο με τον οποίο οι Ουκρανοί μπορούν να διατηρήσουν τα τρόφιμά τους: το κερί της μέλισσας.
    Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το BBC, βοηθούν τους μελισσοκόμους στην πολιορκημένη χώρα να αναπτύξουν νέα περιτυλίγματα από κερί για ευπαθή τρόφιμα, συμβάλλοντας στο να διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα στην εμπόλεμη ζώνη.
    Η Ρωσία έχει επιτεθεί και στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας διακοπές ρεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρχει ψύξη σε ορισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα φαγητά να χαλάνε ακόμα πιο γρήγορα.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cardiff στη Μεγάλη Βρετανία αποφάσισαν να αναλύσουν μεμονωμένα μελίσσια στην Ουκρανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στην Ευρώπη.

    Έτσι, χρησιμοποίησαν το κερί μέλισσας ως ένα φυσικό «περιτύλιγμα» για να διατηρήσουν τα τρόφιμα, μιας και αυτή η πρώτη ύλη είναι γνωστό ότι σκοτώνει τα ζωύφια.

    Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε διάφορους συνδυασμούς τροφίμων, που συνιστούν είδη που είναι σύνηθες να διαθέτουν οι άνθρωποι στις εμπόλεμες ζώνες, για να δημιουργήσουν περιτυλίγματα που μπορούν να διατηρήσουν τα τρόφιμα.

    Μπόρεσαν να δοκιμάσουν διαφορετικούς συνδυασμούς για να καταλήξουν σε μερικούς από τους πιο ισχυρούς για τη διατήρηση των τροφίμων.

    «Η μαγεία βρίσκεται στο μείγμα», δήλωσε ένας από τους καθηγητές που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια. Είπε ότι «ένα κομμάτι ύφασμα ή ακόμη και χαρτί» ,μπορεί συνδυαστικά με κερί μέλισσας και άλλα φυσικά αντιμικροβιακά φυτά, όπως το φασκόμηλο, να δημιουργήσουν περιτυλίγματα.

    Βέβαια, τα περιτυλίγματα από κερί μέλισσας δεν είναι μια καινούρια ανακάλυψη. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των σάντουιτς και των ψωμιών, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλα προϊόντα, λένε οι επιστήμονες.

    Φυσικά, το κερί μέλισσας δεν πρόκειται να κρατήσει αναλλοίωτα αυτά τα τρόφιμα για πάντα. Ωστόσο, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους για μερικές μέρες παραπάνω, που είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη, με περιορισμένη πρόσβαση στην τροφή και χωρίς ρεύμα και ψυγεία.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μυτιλήνη: Επιβάτες αυτοκινήτου δέχτηκαν επίθεση από μέλισσες - Αναφορές για ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του
    Μυτιλήνη: Επιβάτες αυτοκινήτου δέχτηκαν επίθεση από μέλισσες - Αναφορές για ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του

    Συναγερμός έχει σημάνει στο ΕΚΑΒ της Μυτιλήνης μετά από πληροφορία ότι επιβάτες αυτοκινήτου δέχτηκαν επίθεση από σμήνος μελισσών στην περιοχή της Πεδής.

    Ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του

    Ο μελισσοκομικός σύλλογος ενημερώθηκε για να μαζέψει το μελίσσι ενώ η Αστυνομία ήδη βρίσκεται στο σημείο.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχουν αναφορές ότι ένα άτομο δεν έχει τις αισθήσεις του.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Μήνυμα ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας - Η τεράστια συνεισφορά της στην παραγωγή
    Μήνυμα ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας - Η τεράστια συνεισφορά της στην παραγωγή

    Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην σημασία που έχει η μέλισσα στη ζωή μας. Και δεν είναι μόνο το μέλι, το εκλεκτό αυτό προϊόν που μας προσφέρουν. Όντας ο σημαντικότερος επικονιαστής παγκοσμίως, ο ρόλος της τόσο στην ισορροπία των οικοσυστημάτων όσο και στην επισιτιστική ασφάλεια είναι τεράστιος. Χωρίς αυτή, η παγκόσμια παραγωγή φρούτων και λαχανικών θα ήταν μειωμένη έως και 90%. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, αυτή η προσφορά έχει ιδιαίτερη αξία.

    Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζουμε τον κλάδο της μελισσοκομίας, με την ΚΑΠ 2023-27 να έχει ένα ξεχωριστό τομεακό πρόγραμμα αφιερωμένο σε αυτή, ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Με δράσεις έρευνας και κατάρτισης, ποιοτικής αναβάθμισης της παραγωγής και του παραγόμενου προϊόντος αλλά και προώθησής του, ενώ ακόμα στηρίζεται η εποχιακή μελισσοκομία. Ενώ ακόμα, μεριμνήσαμε για την αποζημίωση των πληγέντων μελισσοκόμων από τις πυρκαγιές και πλημμύρες του περασμένου έτους. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την χρήση τεχνολογιών αιχμής για την οργάνωση του κλάδου και την προστασία του μελιού, βάζουν τις βάσεις ώστε να πετύχουμε το στόχο μας, ένα κλάδο ανταγωνιστικό και βιώσιμο.

    Οι μέλισσες όσο μικρές είναι, τόσο μεγάλη είναι η συνεισφορά τους σε κάθε πτυχή της ζωής μας αλλά και στην επιβίωση όλου του πλανήτη μας!».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συναγερμός για τις ασιατικές σφήκες που εξολοθρεύουν τις μέλισσες στην Ευρώπη
    Συναγερμός για τις ασιατικές σφήκες που εξολοθρεύουν τις μέλισσες στην Ευρώπη

    Ιταλοί ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει τις ασιατικές σφήκες, οι οποίες εξαπλώνονται σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και σκοτώνουν τις μέλισσες.

    Οι συγκεκριμένες σφήκες, που κατάγονται από τη νοτιοανατολική Ασία, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη πριν από δύο δεκαετίες, φτάνοντας στη Γαλλία πριν εξαπλωθούν στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, όπου μετά την πρώτη εμφάνισή τους το 2012 προκαλούν καταστροφές στις βόρειες περιοχές της χώρας.

    Η ασιατική σφήκα είναι ένας «αδηφάγος θηρευτής» με ικανότητα να σκοτώνει έως και 30 μέλισσες την ημέρα, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Salvatore De Meo στην Il Messaggero.

    «Από το 2004, αυτό έχει προκαλέσει σημαντική μείωση του πληθυσμού των μελισσών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ», είπε. Οι μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μελιού και τη διατήρηση ενός υγιούς οικοσυστήματος.

    «Λαθρεπιβάτης» από την Κίνα

    Η Vespa velutina, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του είδους, πιστεύεται ότι εισήλθε στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Μπορντό το 2004 σε ένα εμπορευματοκιβώτιο που περιείχε κεραμικά εισαγόμενα από την Κίνα. Όπως αναφέρει ο Guardian, οι εισβολείς κοστίζουν στη γαλλική οικονομία περίπου 30,8 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα έντομα έχουν προκαλέσει πτώση της παραγωγής μελιού στην Πορτογαλία κατά 35% τα τελευταία χρόνια.

    Στην Ιταλία, τα έντομα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Λιγουρία πριν εξαπλωθούν στο Πιεμόντε, την Τοσκάνη και, πιο πρόσφατα, στην Εμίλια-Ρομάνια και το Βένετο. Δεν είναι σαφές πόσο έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής η ασιατική σφήκα την παραγωγή μελιού σε εθνικό επίπεδο, αλλά οι απώλειες στη Λιγουρία υπολογίζονται στο 50%, ενώ οι μελισσοκόμοι στην Τοσκάνη και το Βένετο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

    Ο Michele Meridio, πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων στο Βένετο, δήλωσε ότι η ασιατική σφήκα είναι διαφορετική από την ανατολίτικη σφήκα ή Vespa orientalis, η οποία πλήττει περιοχές της νότιας Ιταλίας.

    «Μια ανατολίτικη σφήκα μπορεί να επιτεθεί σε ένα μόνο μελίσσι, ενώ μία ασιατική επιτίθεται σε πολλά μελίσσια ταυτόχρονα», είπε. «Σκοτώνουν τις μέλισσες με τέτοια απίστευτη ταχύτητα – τις διαμελίζουν και φέρνουν τα υπολείμματα πίσω στις δικές τους φωλιές για να ταΐσουν τα μικρά τους – που οι μέλισσες δεν εγκαταλείπουν πλέον τις κυψέλες τους».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μέλισσες: Πώς θα παρεμποδιστεί η είσοδος του Μικρού Σκαθαριού της Κυψέλης
    Μέλισσες: Πώς θα παρεμποδιστεί η είσοδος του Μικρού Σκαθαριού της Κυψέλης

    Οι υποχρεώσεις των μελισσοκόμων για να μην εξαπλωθεί το παράσιτο του σκαθαριού

    Η έγκαιρη ανίχνευση του Μικρού Σκαθαριού της Κυψέλης, αλλά και η πρόληψη αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο αντιμετώπισης προκειμένου να παρεμποδιστεί η είσοδος και η διασπορά του παθογόνου σκαθαριού στη χώρα μας, το οποίο θα επιφέρει σημαντική ζημιά στη μελισσοκομία.

    Το μικρό σκαθάρι της κυψέλης των μελισσών (Aethina tumida) προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική, όπου δεν αποτελεί απειλή για τις τοπικές φυλές μελισσών. Παρασιτεί στις κυψέλες τρεφόμενο με γύρη, μέλι, κερί και γόνο, αλλά και με διάφορα φρούτα. Έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές στον κόσμο όπως στη Βόρεια Αφρική (Αίγυπτο), στην Αυστραλία και την Αμερική.

    Στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί η παρουσία του μέχρι και σήμερα

    Το Μικρό Σκαθάρι της Κυψέλης είναι παρασιτικό νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει νομική απαίτηση για οποιαδήποτε επιβεβαίωση του Μικρού Σκαθαριού της Κυψέλης. Συνεπώς, οι μελισσοκόμοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να κοινοποιούν κάθε ύποπτο εύρημα.

    Τι είναι το Μικρό Σκαθάρι της Κυψέλης

    Το Aethina tumida μπορεί να έχει πολλές γενεές ανά έτος (1-6) ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Το γονιμοποιημένο θηλυκό γεννά αυγά (1.5 x 0.25 mm) σε συστάδες π.χ. σε ρωγμές στο ξύλο στην κυψέλη ή απευθείας στα κελιά γόνου των μελισσών. Τα θηλυκά μπορούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους να γεννήσουν χίλια έως δυο χιλιάδες αυγά στην κυψέλη. Το στάδιο της προνύμφης διαρκεί 10-16 ημέρες.

    Οι προνύμφες είναι παμφάγες και τρώνε γόνο, γύρη και μέλι. Η ώριμη προνύμφη γίνεται νύμφη μετά από 15-60 ημέρες. Η νυμφοποίηση πραγματοποιείται στο έδαφος εκτός κυψέλης, συνήθως σε βάθος 1cm – 30cm και εντός ακτίνας 20 m από αυτήν. Σπάνια οι προνύμφες μπορούν να συρθούν 200m για να βρουν κατάλληλο έδαφος. Μαλακά και υγρά εδάφη καθώς και θερμοκρασίες άνω των 10°C είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση του βιολογικού τους κύκλου αν και το σκαθάρι μπορεί να επιβιώσει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες εδάφους για βραχύ χρονικό διάστημα (<3 εβδομάδες).

    Ενήλικα σκαθάρια συνήθως αναδύονται μετά από 3-4 εβδομάδες, αλλά μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή ανάμεσα στην 8η και 84η ημέρα ανάλογα με την θερμοκρασία. Τα ενήλικα σκαθάρια μπορούν να πετάξουν τουλάχιστον 10km για να προσβάλλουν νέες αποικίες.

    Μπορούν επίσης να επιβιώσουν έως και 9 ημέρες χωρίς φαγητό ή νερό, 50 μέρες σε χρησιμοποιημένη κηρήθρα και αρκετούς μήνες σε ώριμα ή σάπια φρούτα.

    Πώς εξαπλώνεται

    Η εξάπλωση του Μικρού Σκαθαριού της Κυψέλης προκύπτει φυσιολογικά ως επακόλουθο της ικανότητας πτήσης του. Η εξάπλωση ενισχύεται από τη διακίνηση μελισσοδεμάτων, αποικιών μελισσών, πλαισίων κηρήθρας με μέλι, κεριού ή μελισσοκομικού εξοπλισμού μεταξύ των μελισσοκόμων. Μεταφορές χώματος, φρούτων και εναλλακτικών ξενιστών (π.χ. βομβίνοι) μπορούν επίσης να αποτελέσουν δρόμους εισαγωγής του σκαθαριού.

    Τον Σεπτέμβριο του 2014, ανιχνεύτηκε στη Νότια Ιταλία. Η εμφάνισή του περιορίζεται στην Καλαβρία και στη Σικελία στις οποίες ισχύουν περιοριστικά μέτρα (Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019/1399). Η αποστολή μελισσών, βομβίνων, μη επεξεργασμένων μελισσοκομικών υποπροϊόντων, μελισσοκομικού εξοπλισμού και κηρηθρών με μέλι, που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, απαγορεύεται από τις μολυσμένες περιοχές.

    Οι κανονισμοί

    Οι κανονισμοί που αφορούν τις εισαγωγές και τα μέτρα προστασίας είναι η κύρια άμυνα ενάντια στην εκ νέου εισαγωγή και εξάπλωση του Μικρού Σκαθαριού της Κυψέλης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι συνεπώς ζωτικό ο κάθε μελισσοκόμος να σέβεται τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιθεωρεί τακτικά τις αποικίες του για την παρουσία του Μικρού Σκαθαριού της Κυψέλης.

    Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει πλέον (με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία) τις εισαγωγές μελισσοδεμάτων ή αποικιών από Τρίτες Χώρες. Επιτρέπεται η εισαγωγή βασιλισσών μελισσών από έναν πολύ περιορισμένο αριθμό χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 206/2010).

    Οι υποχρεώσεις των μελισσοκόμων

    Οι μελισσοκόμοι της χώρας είτε επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες οφείλουν:

    1. Να καταχωρηθούν στο εθνικό μελισσοκομικό μητρώο. Όταν είναι άγνωστες οι θέσεις των μελισσοκομείων και των αποικιών που κινδυνεύουν να προσβληθούν από το Μικρό Σκαθάρι της Κυψέλης, διακυβεύεται η πιθανή έγκαιρη ανίχνευση και εξάλειψή του ή ακόμα και η μακροπρόθεσμη διαχείρισή του.

    2. Να επιβλέπουν για ζημιές στις αποικίες: Το σκαθάρι μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε μεγάλους αριθμούς στις προσβεβλημένες αποικίες όπου τρώει γόνο, μέλι και γύρη.

    Κάτω από ορισμένες συνθήκες, καταστρέφει κηρήθρες και προκαλεί ζημιά στην κηρήθρα και αλλοίωση του μελιού τρεφόμενο από αυτό και αφοδεύοντας σε αυτό. Όταν η προσβολή από το σκαθάρι είναι πολύ υψηλή και ανεξέλεγκτη, τότε καταστρέφεται η αποικία ή το μελισσοσμήνος εγκαταλείπει την κυψέλη. Επειδή είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτεί μικρός αριθμός σκαθαριών, προνυμφών ή αυγών τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν διάφορες παγίδες που επιτρέπουν την ανίχνευσή τους. Μια εύχρηστη παγίδα είναι κατασκευασμένη από 4 mm αυλακωτό πλαστικό και τοποθετείται δια μέσου της εισόδου στον πυθμένα της κυψέλης. Τα ενήλικα Aethina tumida θα κρυφτούν από τις μέλισσες μέσα στις σήραγγες του αυλακωτού πλαστικού.

    Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες παγίδες τότε μπορείτε να αναζητήσετε δυο ευρήματα:

    • Μερικές φορές είναι πιθανό να δείτε ενήλικα σκαθάρια να περιπλανώνται ταχύτατα.
    • Στις χειρότερες περιπτώσεις (δηλαδή όταν η προσβολή είναι πολύ βαριά) θα δείτε ζυμωμένο μέλι, δύσοσμο, να ρέει έξω από την είσοδο της κυψέλης ή σκούρα ίχνη, σαν κρούστα, στην εξωτερική επιφάνεια της κυψέλης από τις περιπλανώμενες προνύμφες.

    3. Να ειδοποιούν σε περίπτωση υποψίας, άμεσα την αρμόδια κτηνιατρική αρχή, η οποία και θα εφαρμόσει προστατευτικά μέτρα και περιορισμούς στις μετακινήσεις όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Όλα τα ύποπτα Aethina tumida (ενήλικα, προνύμφες ή αυγά) θα πρέπει άμεσα να σταλούν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Υγεία των Μελισσών για ταυτοποίηση.

    4. Να χρησιμοποιούν σφραγισμένο περιέκτη σε αιθανόλη 70% για να συλλέξουν σκαθάρια, αυγά ή προνύμφες ή να αφήνουν τους περιέκτες με τα σκαθάρια για μια νύχτα στην κατάψυξη μέχρι να αποσταλούν στην κτηνιατρική υπηρεσία.

    Πηγή: Ιn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο