Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 13:18

Αυτή είναι η ΠΝΠ για ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό από Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις: Όσα περιλαμβάνει

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα μπορούν να υπάρχουν μικτά πληρώματα στο ΕΚΑΒ με στελέχη από την πυροσβεστική και τις ένοπλες δυνάμεις ώστε να κινηθούν τα ασθενοφόρα. Σημειώνεται πως αυτό είχε εξαγγελθεί κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αυτή είναι η ΠΝΠ για ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό από Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις

1.Στις δομές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δήμων της Περιφέρειας Κρήτης, και των ορεινών δήμων του άρθρου 2β του ν. 3852/2010 (Α’ 87), αντίστοιχα, στις οποίες δεν υπάρ χει ή δεν επαρκεί το προσωπικό κλάδων ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ή ΔΕ Οδηγών για τη λειτουργία των ασθενοφόρων οχημάτων τους, δύναται να διατίθεται, μέχρι την 31η.12.2023, προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα των ως άνω δομών.

Το ανωτέρω προσωπικό διατίθεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κατόπιν αιτήματος των δομών και απόφασης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν.

2. Ελλείψει προσωπικού της παρ. 1 ή σε περίπτωση που το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί, είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Η απόσπαση διενεργείται κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των δομών και απόφασης των αρμόδιων για τον διορισμό οργάνων των Ο.Τ.Α., κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 4440/2016 (Α’ 224), περί Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, και για διάστημα που δεν υπερβαίνει την 31η.12.2023. Οι αποδοχές του αποσπασμένου προσωπικού συνεχίζουν να καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης.

3. Το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό των παρ. 1 και 2 απαιτείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.

Η διακομιδή των ασθενών διενεργείται:

α) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του Ε.Κ.Α.Β., με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη - πληρώματος ασθενοφόρου,

β) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.

4. Η περ. ΚΑ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017 (Α’ 74), περί της εκτέλεσης πρόσθετης υπηρεσίας του πυροσβεστικού προσωπικού, εφαρμόζεται και για την εκτέλεση υπηρεσίας του παρόντος από το προσωπικό του Π.Σ. καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η παρ. 3 του άρθρου 7 του π.δ. 200/1993 (Α’ 75), περί των οδοιπορικών εξόδων εκτέλεσης υπηρεσίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί περιπολίες σε δασικές περιοχές, εφαρμόζεται και για την εκτέλεση υπηρεσίας του παρόντος από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, στο διατιθέμενο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καταβάλλεται, κατ’ εξαίρεση, και η ειδική αποζημίωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες σύμφωνα με την υποπερ. β της περ. Δ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017.

Η ως άνω δαπάνη βαρύνει τους προϋπολογισμούς των φορέων προέλευσης του προσωπικού, οι οποίοι ενισχύονται για τον σκοπό αυτό από τον κρατικό προϋπολογισμό και καταβάλλεται κατόπιν βεβαίωσης που εκδίδεται από το Ε.Κ.Α.Β. ή το Κέντρο Υγείας ή το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, στο οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες.

5. Το Υπουργείο Υγείας, μέσω του Ε.Κ.Α.Β. και των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και οι οικείοι Ο.Τ.Α. μεριμνούν για την εξασφάλιση καταλύματος για το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό και βαρύνονται, αντιστοίχως, με κάθε σχετική δαπάνη. Η σχετική δαπάνη δύναται να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις και έως εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά διανυκτέρευση με απόδοση λογαριασμού.

Πηγή: Εthnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 13:06

Σχετικά Άρθρα

  • Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με καθυστέρηση ετών – Οι δεσμεύσεις του Γεωργιάδη
    Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με καθυστέρηση ετών – Οι δεσμεύσεις του Γεωργιάδη

    Με αρκετά χρόνια καθυστέρηση αναμένεται να δημιουργηθεί ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας τον οποίο έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν αρκετές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση ήδη από την πρώτη της θητεία είχε δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει τον ηλεκτρονικό φάκελο για τους ασθενείς ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά τους δεδομένα ώστε να διευκολύνονται στις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν από το σύστημα υγείας.

    Δέσμευση Γεωργιάδη για το καλοκαίρι του 2025

    Αρκετά χρόνια μετά όμως από τις δεσμεύσεις που έχουν διατυπωθεί, ο φάκελος ακόμη δεν είναι έτοιμος παρότι επιχειρείται αυτή την περίοδο να ξεκινήσει και η ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Ο υπουργός υγείας πάντως Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύεται ότι το καλοκαίρι του 2025 ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα είναι πραγματικότητα.

    «Το επόμενο καλοκαίρι θα είναι έτοιμος ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς. Όσοι κάνουν αυτές τις προληπτικές εξετάσεις, τα στοιχεία τους θα μπαίνουν στον ηλεκτρονικό φάκελο και από εκεί και πέρα, ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους, ο γιατρός θα μπορεί να το γνωρίζει» σημειώνει ο υπουργός Υγείας.

    Στην τελευταία προσπάθεια να δημιουργηθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού ήταν υποχρεωτική η δημιουργία και του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών από τους γιατρούς που θα αναλάμβαναν ρόλο στο νέο σύστημα.

    Όμως επειδή ο θεσμός του προσωπικού γιατρού «κόλλησε», μαζί του «κόλλησε» και η δημιουργία του φακέλου. Έτσι σήμερα σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ενώ και όσοι έχουν αποκτήσει, αυτός δεν ενημερώνεται αφού ουσιαστικά έχει «παγώσει».

    «Πάγωσε» η ψηφιοποίηση των φακέλων στα νοσοκομεία

    Στο μεταξύ μπλόκαρε και το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των ιατρικών φακέλων των ασθενών στα νοσοκομεία, που επρόκειτο να ξεκινήσει πριν λίγο καιρό.

    Ο περιβόητος ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας των ασθενών, θα ξεκινούσε σταδιακά μέσα στα νοσοκομεία αφού θα ψηφιοποιούνταν όλα τα αρχεία με Ευρωπαϊκά κονδύλια.

    Το έργο έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες και θα έπρεπε να ξεκινήσουν να σκανάρουν εκατομμύρια στοιχεία με φακέλους ασθενών ώστε να ψηφιοποιηθούν όλα τα δεδομένα.

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ενώ για πρώτη φορά τα νοσοκομεία είναι έτοιμα και έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει παγώσει τη διαδικασία και οι ομάδες που θα ξεκινούσαν το έργο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

    Να τονιστεί ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν ειδοποιηθεί από το υπουργείο υγείας από τον περασμένο Αύγουστο και έχουν ετοιμάσει ειδικούς χώρους συγκέντρωσης των φακέλων, όπου και θα εργαστούν τα στελέχη για την ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών.

    Όμως τα ειδικά κλιμάκια που έχουν συσταθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση τους, δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί.

    Αλλά το ζήτημα είναι πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. η οποία έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ κατά τη συνήθη τακτική η χώρα μας έχει καθυστερήσει. Με βάση το χρονοδιάγραμμα πάντως το έργο πρέπει να είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο του 2026.

    Να σημειωθεί εδώ ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών όταν θα είναι έτοιμος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά αρχεία των ασθενών από τα φάρμακα που έλαβαν μέχρι τις νοσηλείες και τις επεμβάσεις που μπορεί να έχουν πραγματοποιήσει. Πρόσβαση θα έχουν οι ίδιοι με κωδικό αλλά και οι γιατροί τους οποίους θα πρέπει να δίνουν έγκριση προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν στο ψηφιακό τους αρχείο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Επίσκεψη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη στην Πάτρα
    Επίσκεψη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη στην Πάτρα

    Είμαστε εδώ ταγμένοι στον στόχο μας να μειώσουμε την καθημερινή εγκληματικότητα

    «Eίμαστε εδώ, ταγμένοι στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Η Αστυνομία περνάει σε νέα εποχή», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας για τη σύσταση της νέας Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, που ξεκίνησε χθες τη λειτουργία της. Ενώ, συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε εδώ ταγμένοι στον στόχο μας να μειώσουμε την καθημερινή εγκληματικότητα και να είμαστε πολύ κοντά στους πολίτες και ταυτόχρονα να δώσουμε ισχυρά πλήγματα εναντίον του σκληρού και σοβαρού εγκλήματος».

    Από την Πάτρα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγο Γεώργιο Μιχαλόπουλο, σε σύσκεψη με όλους τους Ανώτερους Αξιωματικούς της Δυτικής Ελλάδας, Διοικητές Τμημάτων, Διευθυντές και επικεφαλής Υπηρεσιών σημείωσε πως με τη δημιουργία της νέας Διεύθυνσης «η Ελλάδα περνάει σε νέα εποχή στην καταπολέμηση του εγκλήματος και θα μπορέσουμε έτσι αποτελεσματικά, αποφασιστικά να δώσουμε ένα ισχυρό χτύπημα περαιτέρω στους μπράβους, στους δολοφόνους, στους λαθρέμπορους, στους εκβιαστές και σε όλους εκείνους, οι οποίοι συστηματικά με εγκληματικές ομάδες παραβιάζουν το κοινωνικό συμβόλαιο…. τώρα ακόμη πιο αποφασιστικά, θα δώσουμε καίρια πλήγματα προς το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο αφενός μεν πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία, πλήττει ανθρώπινες ζωές, αλλά πλήττει και την οικονομία διότι προσπαθεί να εισχωρήσει στην επίσημη οικονομία μέσα από γκρίζες ή μαύρες μεθόδους», κατέληξε σχετικά.

    Στη συνέχεια τόνισε πως τα θέματα της κοινωνικής αστυνόμευσης αποτελούν προτεραιότητα στην ατζέντα του υπουργείου, που έχει την πολιτική ευθύνη, και θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το πεδίο. Εξέφρασε, δε, όπως είπε, την προσωπική του αγωνία για το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας επισημαίνοντας πως «το θέμα της βίας των ανηλίκων δεν είναι ένα αστυνομικό ζήτημα, αλλά ένα βαθιά σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που αφορά την οικογένεια πρωτίστως, το σχολείο, την κοινωνία μας συνολικά. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί να μεταφέρουμε στα παιδιά μας το πνεύμα της κοινωνικής συμβίωσης και ειρήνης, το πνεύμα της δημοκρατίας και του κοινωνικού συμβολαίου, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε αυτά τα περιστατικά», είπε. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δράσεις που αναπτύσσει η αστυνομία με τις περιπολίες αστυνομικών σε πλατείες και σημεία όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι, τη λειτουργία της πενταψήφιας τηλεφωνικής γραμμής 10201, αλλά και στην ενεργοποίηση, σε λίγες ημέρες, της εφαρμογής safe youth, η οποία, όπως είπε, είναι το panic button για τους ανήλικους, και θα παρεμβαίνει άμεσα η αστυνομία, όταν ειδοποιείται.

    Επιπλέον, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή νέας αυστηροποιημένης νομοθεσίας για τους κατόχους μαχαιριών, τα οποία θα περιληφθούν στα επικίνδυνα όπλα, αναφερόμενος γενικότερα στην αυστηροποίηση του σχετικού νομικού πλαισίου. «Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε εισάγει νέα νομοθεσία, την οποία παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο για να αυστηροποιήσουμε τις ποινές για τους κατόχους μαχαιριών, σουγιάδων, φονικών μαχαιριών γενικότερα κατατάσσοντας τα επικίνδυνα μαχαίρια στα επικίνδυνα όπλα και απαγορεύοντας τα να υπάρχουν στην κυκλοφορία. Επίσης, αυξάνονται πάρα πολύ οι ποινές για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία και την οπλοχρησία, έτσι ώστε να λειτουργήσει και αυτό αποτρεπτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Προανήγγειλε, επίσης, την ενίσχυση της Αχαΐας με αστυνομικούς, καθώς το προσωπικό της, τόνισε, ανέλαβε σημαντικό φορτίο στην αστυνόμευση των νησιών το περασμένο καλοκαίρι, με πολύ καλά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «θα ενισχύσουμε την Αχαΐα στις προσεχείς μεταθέσεις γιατί το χρειάζεται, γιατί είναι μία μεγάλη περιοχή με οικονομική ανάπτυξη και την Ηλεία που επίσης έχει ανάγκη από προσωπικό και θα είμαστε καθημερινά παρόντες, ούτως ώστε για κάθε ανάγκη να υπάρχει απάντηση».

    Σχετικά με το νέο Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες, με τη σύμφωνη γνώμη και του Δήμου Πατρέων. Η δημοτική αρχή, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, έχει ζητήσει την εκτέλεση έργων διευθέτησης της τοπικής κυκλοφορίας, για τα οποία διερευνώνται διάφορες πιθανές πηγές χρηματοδότησης, «ώστε η λειτουργία του αστυνομικού μεγάρου και η λειτουργία της πόλης γενικότερα να συντονιστούν μεταξύ τους», σημείωσε.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μήνυμα Γεωργιάδη κατά της υπεσυνταγράφησης: Σταματήστε, θα σας πιάσουμε - Οι 10 κραυγαλέες περιπτώσεις και οι επιστροφές χιλιάδων ευρώ
    Μήνυμα Γεωργιάδη κατά της υπεσυνταγράφησης: Σταματήστε, θα σας πιάσουμε - Οι 10 κραυγαλέες περιπτώσεις και οι επιστροφές χιλιάδων ευρώ

    «Θερίζει» η παραβατικότητα στο σύστημα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ αφού έπειτα από ελέγχους που έκανε ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ βρέθηκαν εκατοντάδες γιατροί να συνταγογραφούν παρανόμως και κραυγαλέα φάρμακα εκτός κάθε λογικής.

    Οι 10 κραυγαλέες περιπτώσεις και οι επιστροφές χιλιάδων ευρώ

    Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε 10 ενδεικτικές κραυγαλέες περιπτώσεις παραβατικότητας στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Ενδεικτικά μία γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε στην 15χρονη κόρη της 3 διαφορετικές στατίνες (φάρμακο για τη χοληστερίνη) χωρίς φυσικά να μπορεί να το δικαιολογήσει.

    Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο ίδιος κάλεσε τη γιατρό για να τη ρωτήσει σχετικά και η οποία του δήλωσε ότι η κόρη της είχε μία σπάνια ασθένεια και «δεν θα ξανασυμβεί».

    Οι γιατροί που εντοπίσθηκαν να υπερσυνταγογραφούν αποκλείσθηκαν ήδη από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ στο σύστημα υγείας. Παράλληλα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα ελεγχθούν και φορολογικά.

    «Σταματήστε να υπερσυνταγογραφείτε θα σας πιάσουμε» διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε 100 νέες περιπτώσεις ιατρών που έκαναν υπερβολική συνταγογράφηση και όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους που έγιναν μέσα στους πρώτους 8 μήνες φέτος έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή.

    Πράγμα που σημαίνει κατά τον υπουργό Υγείας ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πάρει τέτοια ποσότητα και να μην χαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα γίνει αναδρομικός έλεγχος ενώ εκτίμησε ότι είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που συνταγογραφούνται ετησίως στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται.

    Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας δήλωσε εμφατικά ότι δεν έχει διάθεση να τιμωρήσει κανέναν αλλά επιθυμεί να μπει μια τάξη στο χώρο αυτό ώστε οι γιατροί να μην χρησιμοποιούν με αθέμιτο και ανεύθυνο τρόπο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

    Οι 10 πιο κραυγαλέες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν:

    • Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα με 1621 τεμάχια στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
    • Παθολόγος στη Μυτιλήνη που συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, έγραψε 705 διαφορετικά σκευάσματα και 1818 τεμάχια στον άνδρα τις δύο κόρες και τον εαυτό της. «Την πήρα ο ίδιος καθώς είχε γράψει στην κόρη της 15 ετών 3 διαφορετικές στατίνες. Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
    • Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα έγραψε σε δύο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα και 925 τεμάχια
    • Γιατρός έγραψε 258 διαφορετικά σκευάσματα συνολικά 704 τεμάχια που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή ασθενούς
    • Παθολόγος στην Αθήνα έγραφε 362 σκευάσματα σε έναν ασθενή που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του και συνολικά εκτελέστηκαν 686 τεμάχια
    • Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη έγραψε 300 σκευάσματα και 1350 τεμάχια σε 4 παιδιά που είναι μέλη αθλητικού συλλόγου εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο
    • Ψυχίατρος στην Αθήνα έγραψε 980 τεμάχια φαρμάκων
    • Ορθοπεδικός στην Πάτρα έγραψε 1060 τεμάχια από αντιφλεγμονώδη
    • Δερματολόγος στο Ηράκλειο έγραψε 275 φάρμακα και 1500 τεμάχια
    • Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 φάρμακα και 1.100 τεμάχια προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Σύμη: Έχουν ασθενοφόρο αλλά όχι οδηγό εδώ και 22 χρόνια!
    Σύμη: Έχουν ασθενοφόρο αλλά όχι οδηγό εδώ και 22 χρόνια!

    Εδώ και 22 χρόνια, η Σύμη έχει ασθενοφόρο αλλά δεν έχει οδηγό, με τα περιστατικά να αναλαμβάνει όποιος είναι διαθέσιμος. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Παπακαλοδούκας μιλώντας στην ΕΡΤ3.

    Όπως είπε, το νησί διαθέτει δύο ασθενοφόρα για το Κέντρο Υγείας της Σύμης, με τους 3.000 μόνιμους κατοίκους από τους οποίους 500 παιδιά και τους 500.000 επισκέπτες κάθε καλοκαίρι αλλά δεν διαθέτει οδηγό.

    Όποιος μπορεί, οδηγεί

    Το ασθενοφόρο οδηγεί όποιος είναι διαθέσιμος, είτε δημοτικός υπάλληλος ή ακόμα και πολίτες!«Το πρόβλημα υπάρχει τουλάχιστον εδώ και 22 χρόνια που είμαι εγώ δήμαρχος», τονίζει ο κ. Παπακαλοδούκας.

    Δεν έχει προκηρυχτεί καν η θέση οδηγού

    Μάλιστα, όπως τονίζει, «η θέση του οδηγού δεν έχει καν προκηρυχθεί όπως και θέσεις ιατρικού προσωπικού».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σοβαρός τραυματισμός πυροσβέστη στο μέτωπο της πυρκαγιάς (photos & video) (upd)
    Σοβαρός τραυματισμός πυροσβέστη στο μέτωπο της πυρκαγιάς (photos & video) (upd)

    Ένας πυροσβέστης της 6ης ΕΜΟΔΕ τραυματίστηκε σοβαρά σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή ανάμεσα σε Μπουμπούνα και Χάβαρι.

    Στο σημείο σπεύδουν συνάδελφοί του καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

    Νεότερη ενημέρωση

    Ο τραυματισμένος πυροσβέστης μεταφέρεται απευθείας με ελικόπτερο από το σημείο του ατυχήματος στο Νοσοκομείο του Πύργου για την αντιμετώπιση των τραυμάτων του.

    Νεότερη ενημέρωση

    Ο πυροσβέστης έχει υποστεί συντριπτικο κάταγμα τρίτου βαθμού στο πόδι κατά την διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

    Δείτε το video και φωτογραφία από την μεταφορά του στο Γ.Ν. Πύργου

    pyrosvestis atyxima. 1

    Περισσότερα σε λίγο...

  • Επίσκεψη Γεωργιάδη στο νοσοκομείο του Ρίου: «Είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας»
    Επίσκεψη Γεωργιάδη στο νοσοκομείο του Ρίου: «Είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας»

    Νοσοκομεία αιχμής για όλη τη Δυτική Ελλάδα, χαρακτήρισε σήμερα το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου Πατρών και το παιδιατρικό Καραμανδάνειο, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε επίσκεψή του στην Πάτρα. Μάλιστα χαρακτήρισε το νοσοκομείο του Ρίου, ένα από τα καλύτερα της χώρας μας.

    Αρχικά παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας 95 νοσηλευτών/νοσηλευτριών, οι οποίοι θα καλύπτουν θέσεις μονίμου προσωπικού.

    Στη συνέχεια εγκαινίασε τον σύγχρονο αγγειογράφο, δωρεά του Ιδρύματος Λαιμού, ένα μηχάνημα που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, με προτεραιότητα στους ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, και με στόχο να καλύψει ένα μεγάλο κενό παροχής τέτοιων υπηρεσιών υγείας, στη Δυτική Ελλάδα.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τη νέα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στην Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ, ενώ ενημερώθηκε από τον διοικητή του Νοσοκομείου δρ. Δημήτριο Μπάκο για το έργο της κτιριακής αναβάθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων:

    «Ήρθα πριν από μερικούς μήνες εδώ και μου θέσατε το αίτημα να καλύψουμε το κενό σε νοσηλευτές. Έρχομαι σήμερα, έξι μήνες μετά, για να ορκίσουμε τους νοσηλευτές. Ετέθη στον Υπουργό Υγείας ένα πραγματικό πρόβλημα και δόθηκε μία πραγματική λύση.

    Το Ρίο είναι μέσα στα πρώτα καλυτέρα νοσοκομεία αυτής της χώρας και πρέπει να είστε περήφανοι. Είναι προφανώς το μεγαλύτερο και καλύτερο νοσοκομείο της Δυτική Ελλάδας. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα μεγάλο νοσοκομείο της χώρας. Είναι ένα νοσοκομείο για το οποίο αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει πραγματικό ενδιαφέρον.

    Ξέρετε πόσος ήταν ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου το 2019 όταν παραλάβαμε; 84 εκατομμύρια. Ξέρετε πόσος είναι σήμερα; 128 εκατομμύρια, δηλαδή 51% αύξηση στον ετήσιο προϋπολογισμό.

    Θέλω να γνωρίζετε εν γένει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ότι εκτελούνται ταυτόχρονα τα εξής προγράμματα: Από το Ταμείο Ανάκαμψης, το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης του ΕΣΥ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Ανακαινίζονται 93 από τα 128 νοσοκομεία, 158 από τα 360 κέντρα υγείας. Μόνο στο νοσοκομείο του Ρίου, το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που αξιοποιούμε αυτή τη στιγμή από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα νέα ΤΕΠ, τις ανακαινίσεις, την ενεργειακή αναβάθμιση κλπ είναι 50,5 εκατομμύρια.

    Και επειδή ακούω κάθε μέρα να κατηγορούν το ΕΣΥ, εσείς που είστε λειτουργοί του και έχετε αφιερώσει τη ζωή σας σε αυτό – γιατί εγώ περαστικός είμαι, δεν θα είμαι για πάντα Υπουργός Υγείας- έχετε πολύ μεγαλύτερο συμφέρον από εμένα να υπερασπίζεστε το ΕΣΥ.

    Αναμφίβολα, έχει προβλήματα. Υπάρχει κάποιος οργανισμός τόσο πολύπλοκος όσο το ΕΣΥ με 128 νοσοκομεία, 360 κέντρα υγείας, 1400 περιφερειακά ιατρεία, 120 χιλιάδες εργαζόμενους, 85 χιλιάδες περιστατικά την ημέρα και 25 εκατομμύρια περιστατικά το χρόνο να μην έχει κάπου μία αστοχία, να μην πάει κάπου καλά, να μην πάει κάτι λάθος;

    Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι κάνουμε βήματα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω. Εγώ ισχυρίζομαι ότι κάνουμε πολλά βήματα προς τα εμπρος και δεν τα κάνουμε μόνοι μας, τα κάνουμε όλοι μαζί.

    Θέλω με την ευκαιρία λοιπόν να καλωσορίσω στο ΕΣΥ τους νέους νοσηλευτές και τις νέες νοσηλεύτριες, που αφιερώνουν τη ζωή τους σε ένα από τα πιο όμορφα λειτουργήματα κατά τη γνώμη μου που μπορεί να κάνει κάποιος στη ζωή του. Ο νοσηλευτής είναι η φροντίδα που θα έχει κάποιος όταν ανοίγει τα μάτια του, η βοήθεια που θα έχει στη δύσκολη στιγμή, το χέρι που θα τον πιάσει με ανθρωπιά όταν έχει σπάσει το ηθικό του από την ταλαιπωρία. Είναι μεγάλο πράγμα να είσαι νοσηλευτής και θέλω πραγματικά να σας καλωσορίσω και να σας ευχηθώ την καλύτερη επιτυχία.

    Αυτή η σημερινή μέρα, είναι μια μεγάλη μέρα για το Ρίο, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, με έμπρακτη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, σε έναν νευραλγικό τομέα, με νέους ανθρώπους που μπαίνουν στο σύστημα για να προσφέρουν, τα επόμενα τριάντα χρόνια. Και θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω και που επιλέξατε αυτό το λειτούργημα και που επιλέξατε να έρθετε μαζί μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να είστε βέβαιοι ότι το ΕΣΥ θα σας κάνει περήφανους με όσα θα πετυχαίνουμε μαζί τα επόμενα χρόνια.

    Εσείς είστε η υγεία στην Ελλάδα. Εσείς, ο καθένας και η καθεμία από εσάς. Και η δική μας δουλειά είναι να σας κάνουμε τη ζωή όσο γίνεται ευκολότερη. Δεν τα κάνουμε όλα τέλεια. Αλλά θέλω να ξέρετε ότι πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε αυτό το σύστημα το οποίο και πιστεύουμε και αγαπάμε και είμαστε περήφανοι για αυτό».

    Επίσκεψη και στο Καραμανδάνειο

    Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Καραμανδάνειο για να εγκαινιάσει τον υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο. Μεταξύ άλλων τόνισε:

    «Αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλη υπερηφάνεια που είμαι εδώ. Έχω συμπληρώσει 9 μήνες στη δεύτερή μου θητεία στο Υπουργείο Υγείας και είναι η 3η φορά που έρχομαι στο Καραμανδάνειο.

    Την πρώτη φορά, είχα έρθει για να δω πως εξελίσσονται τα έργα ανακαίνισης όπου θα έμπαινε ο μαγνητικός τομογράφος. Ήταν ακόμα γιαπί. Ό,τι βλέπετε γύρω σας είναι όλα φτιαγμένα από το μηδέν, σε μία έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της κυβερνήσεως για το Καραμανδάνειο νοσοκομείο, το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στη Δυτική Ελλάδα.

    Τη δεύτερη φορά, ήρθα μετά την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κρίσης. Το νοσοκομείο κινδύνευσε να καεί και χάρη στις πολύ έντονες προσπάθειες του τότε Υπεάρχη Γιάννη Καρβέλη και της διοικήσεως προλάβαμε και το σώσαμε.

    Και τώρα, είμαι εδώ για να εγκαινιάσουμε ένα έργο που είχα υπογράψει να ξεκινήσει στην αρχή της νέας μου θητείας, σε χρόνο πραγματικά ρεκόρ.

    Η παρουσία ενός τέτοιου μηχανήματος, ενός μαγνητικού τομογράφου τελευταίας τεχνολογίας μέσα σε αυτό το νοσοκομείο, αναβαθμίζει σε απόλυτο βαθμό τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, καθόσον οι ασθενείς, εδώ μιλάμε για μικρά παιδιά, που θα χρειάζονται αυτού του τύπου την εξέταση, θα μπορούν να την κάνουν μέσα στο νοσοκομείο γρήγορα και δεν θα χρειάζεται να τους στέλνουμε γύρω – γύρω για να βρουν ένα μηχάνημα για να κάνουν αυτήν την εξέταση.

    Για όσους στοιχειωδώς αντιλαμβάνονται τι θα πει ιατρική, αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ μπορεί να σώσει πραγματικά ζωές. Και έτσι, όσοι κάποτε έλεγαν ότι η Κυβέρνηση αυτή θέλει να κλείσει το Καραμανδάνειο νοσοκομείο, έχουν λάβει σήμερα την καλύτερη απάντηση. Το νοσοκομείο πέρα από τον μαγνητικό τομογράφο, έχει πραγματικά αναβαθμιστεί και η αίθουσα νοσηλείας είναι πλέον σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και αντάξια ενός παιδιατρικού νοσοκομείου.

    Είναι ένα ωραίο νοσοκομείο και οι γονείς πρέπει να το εμπιστεύονται. Έχει και καλούς γιατρούς και καλούς νοσηλευτές και πλέον έχει καλό ιατρικό εξοπλισμό. Και εδώ είμαστε να κάνουμε ότι άλλο χρειαστεί, γιατί μας ενδιαφέρει το νοσοκομείο αυτό να πάει μπροστά».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αυγερινοπούλου: Επικοινωνία με τον υπ. Υγείας εν όψει της απόφαση υπαγωγής των Κ.Υ Ζαχάρως και Αρχ. Ολυμπίας στα «Άγονα»
    Αυγερινοπούλου: Επικοινωνία με τον υπ. Υγείας εν όψει της απόφαση υπαγωγής των Κ.Υ Ζαχάρως και Αρχ. Ολυμπίας στα «Άγονα»

    Επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, είχε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, εν όψει της απόφασης του υπουργείου Υγείας για την ένταξη των Κέντρων Υγείας Ζαχάρως και Αρχαίας Ολυμπίας στην κατηγορία των άγονων. Οι δύο δομές δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική απόφαση του Υπουργείου Υγείας με την οποία υπήχθησαν στην κατηγορία «Άγονο α’» το Νοσοκομείο Πύργου και το Κ.Υ Ανδρίτσαινας και «Άγονο β’» οι Ν.Μ Αμαλιάδας και Κρεστένων και τα Κ.Υ Σιμόπουλου, Γαστούνης και Βάρδας.

    Η υπογραφή της απόφασης αναμένεται να δώσει λύση στα προβλήματα υποστελέχωσης των δύο δομών, που καλύπτουν τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε μια μεγάλη πληθυσμιακά περιοχή με υψηλό φόρτο εργασίας και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

    Η κα. Αυγερινοπούλου χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία πρόσφατα καθορίστηκαν αυξήσεις στα επιδόματα άγονων περιοχών ενώ η ενίσχυση των δύο Κ.Υ, μέσω των κινήτρων που δίνει ο καθορισμός των προβληματικών και άγονων περιοχών και η χορήγηση οικονομικών κινήτρων, θα συμβάλλουν στην προσέλκυση και παραμονή σε αυτά του απαιτούμενου, για την εύρυθμη και πλήρη λειτουργία τους, ιατρικού προσωπικού.

    Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε θέσει η Βουλευτής, αμέσως μετά την πρώτη απόφαση χαρακτηρισμού, στην αν. Υπουργό, κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ώστε να εξεταστεί αυτή η δυνατότητα καθώς στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, εκτός από τον μόνιμο πληθυσμό, το Κ.Υ καλείται να καλύψει και τις ανάγκες των χιλιάδων επισκεπτών που υποδέχεται η περιοχή καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Στο δε Κ.Υ Ζαχάρως, οι κενές θέσεις είναι πολλές, με αποτέλεσμα και λόγω των πρόσθετων εφημερίων των γιατρών του τόσο στο νοσοκομείο Πύργου όσο και στο Περιφερειακό Ιατρείο Κακοβάτου, η δομή να εφημερεύει μόλις 11 ημέρες τον μήνα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Προς ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στην Αρχ. Ολυμπία
    Προς ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στην Αρχ. Ολυμπία

    Συνάντηση Δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας με πρόεδρο ΕΚΑΒ στην Αθηνά

    Προς επίλυση βρίσκεται ένα από τα φλέγοντα ζητήματα, το οποίο αποτέλεσε και προεκλογική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και αφορά στην ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στην Αρχαία Ολυμπία.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Δήμαρχος, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου, όπου για πρώτη φορά τέθηκε το ζήτημα ίδρυσης Τομέα ΕΚΑΒ στην Αρχαία Ολυμπία και μάλιστα η συζήτηση έληξε με την άμεση και θετική ανταπόκριση του κ. Παπαευσταθίου και με ενέργειες που ήδη δρομολογήθηκαν και από τις δύο πλευρές.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαευσταθίου, αναγνωρίζοντας τον τεράστιο όγκο επισκεπτών στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και την ανθρωπογεωγραφία του Δήμου, ζήτησε να σταλεί άμεσα ένα έγγραφο από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο θα περάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ, με ζήτημα την προκήρυξη δύο θέσεων ιατρών στο Κέντρο Υγείας.

    Όπως επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίλυση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας εδώ και χρόνια στον τομέα της υγείας. Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά και η ανάγκη να συνοδεύει ο κάθε γιατρός το ασθενοφόρο ως τον Πύργο σε περίπτωση συμβάντος, άφηνε κυριολεκτικά ακέφαλο και ευάλωτο το Κέντρο Υγείας της Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι χρέος όλων μας η Αρχαία Ολυμπία να γίνει μια πόλη ασφαλής και έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε δυσάρεστο περιστατικό. Ευχαριστούμε πολύ τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ για την άμεση και θετική ανταπόκριση».

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο