Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 14:59

Τροφική δηλητηρίαση: Η ζέστη δεν είναι ο μόνος λόγος που χαλάει το φαγητό – Τι άλλο φταίει

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο κίνδυνος δηλητηρίασης από αλλοιωμένα τρόφιμα δεν κρύβεται μόνο στην κατσαρόλα που ξεχάστηκε έξω από το ψυγείο αλλά και σε έναν παράγοντα που ενίσχυσε η κλιματική αλλαγή

Ο υδράργυρος ανεβαίνει επικίνδυνα και μαζί του μια σειρά από απειλές για την υγεία. Μαζί με την κλιματική αλλαγή, βασικό ένοχο για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλάζουν και τα καλοκαίρια· η εποχή που ήταν ταυτόσημη με την ξεγνοιασιά, σήμερα επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερη προσοχή για καταστάσεις που σχετίζονται με τη ζέστη και τον ήλιο, μεταξύ των οποίων και οι τροφικές δηλητηριάσεις.

«Η σχέση μεταξύ των τροφιμογενών νοσημάτων και της κλιματικής αλλαγής είναι παραπάνω από απλή: Τα παθογόνα που προκαλούν πολλές τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία. Αυτό συμβαίνει επειδή καιρικές συνθήκες όπως η ζέστη και η υγρασία προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων» αναφέρει σε άρθρο της στο Conversation η Elena N. Naumova, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Επιστήμης Δεδομένων στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης.

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), μια τροφιμογενής νόσος θα προσβάλει σχεδόν 1 στους 6 Αμερικανούς και θα στερήσει τη ζωή σε περίπου 3.000 ανθρώπους. Στις ΗΠΑ, σημειώνει η Δρ Naumova, κάθε μήνα σημειώνονται 70 περίπου κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης τον μήνα και δύο εξ αυτών θα οδηγήσουν σε ανάκληση προϊόντος. Οι αντίστοιχοι αριθμοί τους θερινούς μήνες είναι 100 και 6, μια αύξηση δηλαδή από το 3% στο 6% εθνικό επίπεδο.

Τα νούμερα εντούτοις μπορεί να είναι μεγαλύτερα. Τα ξεσπάσματα τροφιμογενών λοιμώξεων υποεκτιμώνται -κατά ένα 80% των λοιμώξεων και 56% των νοσηλειών- καθώς δεν αποδίδονται σε γνωστά παθογόνα λόγω ανεπαρκών τεστ, ενώ πολλές τροφιμογενείς νόσοι δεν επιτηρούνται από τις υγειονομικές αρχές.

Διπλή απειλή

Τα πικνίκ και τα πάρτι σε υπαίθριους χώρους όπου τα τρόφιμα παραμένουν για ώρες εκτός ψυγείου είναι βασικές αιτίες που οι τροφικές δηλητηριάσεις «θερίζουν» το καλοκαίρι. Σε αυτές όμως θα πρέπει να προστεθεί μια σιωπηρή, αυξανόμενη απειλή: οι καύσωνες και οι διακοπές ρεύματος.

«Τα κύματα καύσωνα, οι πυρκαγιές και οι έντονες καταιγίδες προκαλούν όλο και περισσότερες διακοπές ρεύματος, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν προβλήματα στην αποθήκευση και διαχείριση των τροφίμων στα καταστήματα, στους χώρους παραγωγής και διανομή και σε σπίτια» εξηγεί η καθηγήτρια και επικαλείται ανασκόπηση που δείχνει ότι οι μεγάλες διακοπές ρεύματος στις ΗΠΑ που σχετίζονται με έντονα καιρικά φαινόμενα διπλασιάστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.

Τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου

Αν και η ζέστη του καλοκαιριού είναι μια γενική απειλή για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, κάθε μήνες έχει τους δικούς του ιδιαίτερους κινδύνους σύμφωνα με τη Δρ Naumova. Στις αρχές Ιουνίου, κορυφώνεται η απειλή από λαχανικά και φρούτα που μπορεί να είναι μολυσμένα με τα παράσιτα Cyclospora που προκαλούν κυκλοσπορίαση, μια λοίμωξη με συμπτώματα όπως διάρροια και έμετος.

Στα μέσα Ιουλίου, παίρνουν τη σκυτάλη τα βακτήρια Campylobacter, μια κοινή αιτία διάρροιας που συχνά συνδέεται με πλημμελώς μαγειρεμένο κρέας, τα βακτήρια Vibrio που σχετίζονται με την κατανάλωση ωμών ή πλημμελώς μαγειρεμένων οστρακοειδών καθώς και των πασίγνωστων βακτηρίων της σαλμονέλας και το Escherichia coli. Τον Αύγουστο, βασιλεύουν το παράσιτο Cyptosporidium, το μικρόβιο Listeria και το βακτήριο Shigella, κάποιοι από τους συχνότερα ενοχοποιούμενους λοιμώδεις παράγοντες.

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια, αν και βασικότερη συνέπεια μιας λοίμωξης από τα παραπάνω θα εκδηλωθεί με στομαχικές διαταραχές, μπορεί σπανιότερα να οδηγήσει σε σοβαρή διάρροια, αφυδάτωση ακόμη και σε μακροχρόνιες ασθένειες, όπως μηνιγγίτιδα και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων.

Τα μέτρα ασφαλείας, όπως οι προειδοποιητικές ετικέτες και οι ανακλήσεις προϊόντων, μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης των επιβλαβών βακτηρίων και παρασίτων, χρειάζεται ωστόσο και η ατομική προσοχή στην αποθήκευση, το μαγείρεμα και την κατανάλωσή τους.

Προσοχή σε ευπαθή τρόφιμα όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, καθώς και οτιδήποτε αναγράφεται ότι απαιτεί ψύξη. Ο απλούστερος κανόνας για να διατηρούνται τα τρόφιμα ασφαλή είναι να η τήρηση των οδηγιών στις ετικέτες των τροφίμων.

Σύμφωνα με οδηγίες των αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) που εστιάζουν στις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος:

  • ένας γεμάτος καταψύκτης θα διατηρήσει τα τρόφιμα ασφαλή για 48 ώρες (24 ώρες αν είναι μισογεμάτος) χωρίς ρεύμα, χωρίς άνοιγμα της πόρτας
  • στη συντήρηση τα τρόφιμα θα παραμείνουν ασφαλή για έως και τέσσερις ώρες χωρίς ρεύμα, χωρίς άνοιγμα της πόρτας.
  • μετά τις τέσσερις ώρες χωρίς ρεύμα ή πηγή ψύξης, συστήνεται η απόρριψη των περισσότερων κρεάτων, γαλακτοκομικών, υπολειμμάτων τροφών και κομμένων φρούτων και λαχανικών που βρίσκονταν στο ψυγείο
  • απόρριψη αν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του τροφίμου.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί αν εκδηλωθούν σε διάστημα λίγων ωρών έως κάποιων ημερών, χωρίς να είναι πάντα κοινά για όλους τους ανθρώπους, σημειώνει η Δρ Naumova. Σε περίπτωση υποψίας, είναι αναγκαία η επικοινωνία με γιατρό.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 12:54

Σχετικά Άρθρα

  • Τραγωδία στα Χανιά: Δίχρονο κοριτσάκι πνίγηκε από φαγητό
    Τραγωδία στα Χανιά: Δίχρονο κοριτσάκι πνίγηκε από φαγητό

    Από πνιγμό κατά τη διάρκεια του φαγητού έχασε την ζωή του δίχρονο κοριτσάκι στα Χανιά

    η ζωή του έχασε από πνιγμό κατάποσης νήπιο κοριτσάκι 2 ετών στα Χανιά.

    Η τραγική μητέρα προσπάθησε να βοηθήσει το μικρό αγγελούδι να επανέλθει χωρίς όμως να τα καταφέρει.

    'Αμεσα έφτασε το ΕΚΑΒ οι διασώστες του οποίου μετέφεραν τη μικρή στο ΤΕΠ παιδιατρικό του νοσοκομείου.

    Ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για τεράστια προσπάθεια τόσο των διασωστών του ΕΚΑΒ όσο και των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων να κρατήσουν τη μικρή στη ζωή, αλλά δυστυχώς, όπως είπε, κατέληξε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου
    σε Plus +
    Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου

    Η διαφορά της φετινής 28ης Οκτωβρίου σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και η αλλαγή στο τραπέζι μας.

    Το φαγητό στο τραπέζι της 28ης Οκτωβρίου είναι ένα θέμα για το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ομοφωνία. Σε αντίθεση με την 25η Μαρτίου, που η υποχρέωση να καταναλώσουμε παστό μπακαλιάρο είναι «καθολική», για την ημέρα του ΟΧΙ οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα όπου ο μπακαλιάρος είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της ημέρας κι άλλες που η βεντάλια των επιλογών ανοιγοκλείνει ανάλογα με το ημερολόγιο.

    Σύμφωνα με την Ορθόδοξη πίστη, τον Οκτώβριο οι πιστοί νηστεύουν μόνο Τετάρτη και Παρασκευή. Οι δύο αυτές ημέρες της εβδομάδας είναι αφιερωμένες στην πνευματική προετοιμασία των πιστών, οι οποίοι απέχουν από την κατανάλωση λαδιού, κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών και αυγών.

    Η νηστεία «σπάει» μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι εθνικές γιορτές όταν επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η κατανάλωση ψαριών, λαδιού και κρασιού. Αυτός είναι ο σκοπός που εξυπηρετούσε ο παστός μπακαλιάρος, το «ψάρι του βουνού» όπως το ονόμαζαν οι παλιότεροι, ένα υλικό που βρίσκονταν σε αφθονία παντού, ανεξαρτήτως χιλιομετρικών αποστάσεων και καιρικών συνθηκών.

    Η διαφορά της φετινής 28ης Οκτωβρίου

    Φέτος η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα Δευτέρα, γεγονός που σημαίνει ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να ακολουθήσει τις επιθυμίες του. Κρέας, πουλερικά και ψάρια θα πρωταγωνιστήσουν στα τραπέζια μας, ανάλογα με την όρεξη και το βαλάντιό μας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Γιατί θυμώνουμε όταν πεινάμε; - 5 τροφές που χορταίνουν για περισσότερη ώρα
    Γιατί θυμώνουμε όταν πεινάμε; - 5 τροφές που χορταίνουν για περισσότερη ώρα

    Έχεις νιώσει κι εσύ θυμωμένος όταν πεινάς και δεν μπορείς, δεν έχεις χρόνο ή δεν έχεις τίποτα να φας; Έχει συμβεί σε όλους και υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

    Μάλιστα, υπάρχει λέξη γι' αυτό το συναίσθημα, το λεγόμενο «hanger», ένας συνδυασμός πείνας (hunger) και θυμού (anger).

    Σύμφωνα με γιατρό δρ Zac Turner, αυτή η αίσθηση δεν είναι μόνο στο κεφάλι αλλά και στο έντερό μας.

    Όλα καταλήγουν στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, μια πολυάσχολη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου (που συχνά αποκαλείται και «δεύτερος εγκέφαλος») και του πραγματικού εγκεφάλου.

    Νέα μελέτη λέει ότι «το να είσαι "hangry" είναι αληθινό» και μπορεί πράγματι να προκαλέσει ευερεθιστότητα.

    Αυτή η επικοινωνία γίνεται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, μιας απευθείας γραμμής από το έντερο στον εγκέφαλο. Όταν το στομάχι αρχίζει να αδειάζει, στέλνει ένα σήμα σε αυτό το νεύρο λέγοντας: «Πεινάω».

    Αλλά όταν δεν ανταποκρίνεστε αρκετά γρήγορα, αυτά τα σήματα γίνονται όλο και επίμονα. Τότε είναι που ο εγκέφαλος αποφασίζει να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου και τα συναισθήματα αρχίζουν να εμπλέκονται.

    Ένας από τους βασικούς παίκτες σε όλο αυτό είναι η σεροτονίνη. Μπορεί να γνωρίζετε τη σεροτονίνη ως τη χημική ουσία που σας κάνει να «αισθάνεστε καλά» στον εγκέφαλό σας, αλλά περίπου το 90% παράγεται στην πραγματικότητα στο έντερο.

    Το έντερό σας λειτουργεί πρακτικά το εργοστάσιο σεροτονίνης. Και όταν τελειώνει το καύσιμο (δηλαδή το φαγητό), τα πράγματα μπορεί να γίνουν άσχημα.

    Όταν τρέφεστε καλά, το έντερό σας παράγει μια σταθερή παροχή σεροτονίνης, διατηρώντας σας σε καλή διάθεση. Αλλά αν παραλείψετε ένα γεύμα, η παραγωγή σεροτονίνης αρχίζει να παραπαίει.

    Χωρίς αρκετή σεροτονίνη, ο εγκέφαλός σας μπορεί να γίνει σαν ένα μικρό παιδί που χάνει τον ύπνο του, ευερέθιστο, κακοδιάθετο και παράλογο.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν το στομάχι είναι άδειο, είναι πιο εύκολο να γίνεται ευερέθιστοι και οξύθυμοι.

    Ακόμη, ο εγκέφαλος λειτουργεί με γλυκόζη, η οποία είναι ουσιαστικά ζάχαρη που προέρχεται από το φαγητό που καταναλώνετε.

    Όταν πεινάτε, το σάκχαρο στο αίμα πέφτει και το ίδιο μειώνεται και η παροχή ενέργειας του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος αρχίζει να παλεύει με τη λήψη αποφάσεων, τον έλεγχο των παρορμήσεων και τα συναισθήματα.

    Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Υπάρχει ακόμη περισσότερη επιστήμη πίσω από αυτό το φαινόμενο της αλλαγής της διάθεσης.

    Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Neuroscience έδειξε ότι όταν το έντερο στέλνει σήματα δυσφορίας (όπως «πεθάνω της πείνας») στον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη ρύθμιση της διάθεσης και τις αντιδράσεις στο στρες.

    Μια άλλη μελέτη στο Cell τόνισε πώς οι διαταραχές στην υγεία του εντέρου μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, δείχνοντας πόσο στενά είναι αλληλένδετοι οι εγκέφαλοι και το στομάχι.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα εκνευριστείτε αδικαιολόγητα επειδή παραλείψατε το γεύμα σας, μπορείτε να κατηγορήσετε τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

    Οι 5 τροφές τροφές για να νιώθετε χορτάτοι, ήρεμοι και ισορροπημένοι

    Για να χαλαρώσετε, χρειάζεστε τροφές που διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σταθερό και τα επίπεδα σεροτονίνης σταθερά.

    1. Τραγανά λαχανικά: Καρότα, σέλερι, αγγούρι, πιπεριά, κουνουπίδι

    Αυτά τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβραδύνοντας την πέψη. Επιπλέον, είναι εύκολο να τα έχετε μαζί σας.

    Μια μελέτη στο The Journal of Nutrition δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσης προάγοντας ένα υγιές περιβάλλον στο έντερο.

    2. Ρεβύθια

    Υψηλά τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε φυτικές ίνες, τα ρεβίθια είναι ένα διπλό χτύπημα κατά της πείνας-θυμού. Η πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ οι φυτικές ίνες κρατούν το πεπτικό σας σύστημα να ικανοποιημένο.

    Η έρευνα στο Frontiers in Nutrition δείχνει ότι τα ρεβίθια υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή σεροτονίνης.

    3. Γιαούρτι

    Το γιαούρτι είναι μια πηγή παραγωγής πρωτεϊνών που μπορεί να κρατήσει μακριά την πείνα. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, ενώ τα προβιοτικά υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, ενισχύοντας αυτή την πολύ σημαντική επικοινωνία εντέρου-εγκεφάλου.

    Μια μελέτη στη Βιολογική Ψυχιατρική υποδηλώνει μάλιστα ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης, καθιστώντας το γιαούρτι ένα εξαιρετικό σνακ τόσο για το έντερο όσο και για το μυαλό.

    4. Μούρα

    Τα μούρα όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και να σας κρατήσουν χορτάτους.

    Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας εκείνες τις αιχμές και τα χτυπήματα που σας κάνουν να αισθάνεστε ευερέθιστοι.

    Η έρευνα στο Nutrients υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολυφαινόλες στα μούρα υποστηρίζουν ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη διάθεσή σας σταθερή.

    5. Αμύγδαλα

    Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη και μαγνήσιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής σεροτονίνης. Αποτελούν το τέλειο σνακ για να έχετε πάντα στην τσάντα σας σε περίπτωση λιγούρας.

    Μια μελέτη στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για να σας κρατήσει ήρεμους και συγκεντρωμένους.

    Ενώ η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει, μην ξεχνάτε και άλλους παράγοντες, όπως τη διαχείριση του άγχους και τον αρκετό ύπνο.

    Το χρόνιο στρες μπορεί να βγάλει εκτός ισορροπίας τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, κάνοντας αυτά τα σήματα πείνας ακόμα πιο έντονα. Ακόμη, ο κακός ύπνος μπορεί να διαταράξει την υγεία του εντέρου, οδηγώντας σε περισσότερες εναλλαγές της διάθεσης και λιγούρας.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε το τέρας της πείνας-θυμού να παραμονεύει, πάρτε μια βαθιά ανάσα, πιάστε ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνη ή ένα τραγανό λαχανικό και θυμηθείτε: δεν είστε μόνο εσείς, αλλά το έντερό σας προσπαθεί να σας στείλει ένα μήνυμα.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Food noise: Τι ακριβώς είναι και πως μας επηρεάζει
    σε Plus +
    Food noise: Τι ακριβώς είναι και πως μας επηρεάζει

    Το food noise, γνωστός και ως «διατροφικός θόρυβος», είναι οι σκέψεις που κάνουμε γύρω από το φαγητό - από το τι θα φάμε την επόμενη μέρα μέχρι μέχρι τη λιγούρα του μπισκότου τώρα.

    Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Όλοι σκεφτόμαστε το φαγητό μέσα στην μέρα, άλλοι συχνά και άλλοι πιο σπάνια. Είτε ονειρεύεστε τα λαζάνια που θα παραγγείλετε στο δείπνο απόψε, είτε σχεδιάζετε το επόμενό σας γεύμα ή σκέφτεστε εάν θα φάτε το δεύτερο μπισκότο σοκολάτας, όλοι έχουν παρόμοιες σκέψεις με τις δικές σας. Ορισμένες φορές, αναφερόμαστε σε αυτές με τον όρο «διατροφικός θόρυβος» (food noise).

    Αυτές οι σκέψεις σηματοδοτούν τον εσωτερικό μας μονόλογο σχετικά με τις επιλογές φαγητού και το φαγητό γενικά και είναι σημαντικός, καθώς πυροδοτεί μια αντίδραση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου, ειδοποιώντας μας για παράδειγμα πότε πεινάμε ή πότε έχουμε χορτάσει.

    Για ορισμένους ανθρώπους όμως, αυτός ο θόρυβος μπορεί να είναι πολύ δυνατός και να συνοδεύεται από αρνητικές σκέψεις όπως ενοχή ή ντροπή.

    Τι είναι ακριβώς το food noise;

    Ενώ οι σκέψεις για το φαγητό είναι φυσιολογικές και απαραίτητες για την επιβίωσή μας, στην περίπτωση ορισμένων ανθρώπων μπορεί να γίνουν ενοχλητικές και να έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα της ζωής τους.

    Η φράση «διατροφικός θόρυβος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υπερβολική ενασχόληση με το φαγητό. Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν να σκέφτεστε συνεχώς τι ή πότε θα φάτε μέσα στην μέρα, τι ή πόσο φαγητό φάγατε στο τελευταίο σας γεύμα ή να έχετε έντονη επιθυμία για γλυκό ή αλμυρό.

    Η έννοια προήλθε από το πεδίο της διατροφικής ψυχολογίας και κατόπιν μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η οποία πρότεινε το φαινόμενο της αυξημένης αντιδραστικότητας στις ενδείξεις των τροφίμων να ονομαστεί «food noise».

    Αυτή η έννοια μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται με την υπερκατανάλωση τροφής ή γιατί δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή, παρά τις προσπάθειές τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι σκέψεις για το φαγητό δεν είναι εγγενώς προβληματικές. Εξάλλου, αν δεν δώσετε ποτέ προσοχή στα σημάδια της πείνας ή δεν προγραμματίζετε ισορροπημένα γεύματα, τότε είναι πιθανό να μην κάνετε θρεπτικές διατροφικές επιλογές και να χάνετε πολύτιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού συστατικά.

    Ούτε είναι κακό να απολαμβάνετε απλώς το φαγητό, καθώς μέσα από αυτό ερχόμαστε κοντά, γνωρίζουμε νέους ανθρώπους και ανακαλύπτουμε νέες κουλτούρες.

    Όταν ο θόρυβος… δυναμώνει

    Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε εάν ο θόρυβος έχει γίνει πολύ δυνατός; Μία από τις πιο σημαντικές ενδείξεις είναι η εξαιρετικά περιοριστική διατροφή, σκεπτόμενοι όλα όσα μπορείτε και δεν μπορείτε να φάτε. Μία ακόμα ένδειξη θα μπορούσε να είναι εάν ο «διατροφικός θόρυβος» παρεμβαίνει συνεχώς στην καθημερινότητά σας.

    Εάν δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας εργασίες επειδή σας αποσπούν οι σκέψεις για το επόμενο ή το τελευταίο σας γεύμα ή οι λιγούρες ή δεν μπορείτε να είστε απλά παρόντες στα γεύματα που απολαμβάνετε με τους αγαπημένους σας, επειδή κάνετε σκέψεις για το φαγητό μπροστά σας, τότε είναι πιθανό ο «διατροφικός θόρυβος» να είναι αυξημένος.

    Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια, περιλαμβάνουν:

    – Αναρωτιέστε συχνά αν έχετε φάει «πάρα πολύ».
    – Σκέφτεστε συχνά πότε θα φάτε, αν φάγατε αρκετά ή εάν φάγατε υπερβολικά.
    – Σκέφτεστε το φαγητό έντονα σε σημείο εξάντλησης ή πίεσης.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Τι τρώμε πριν και μετά το τρέξιμο
    Τι τρώμε πριν και μετά το τρέξιμο

    Οι τροφές που καταναλώνουμε, αλλά και αυτές που αποφεύγουμε, πριν και μετά το τρέξιμο.

    Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τα επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης μπορεί να κάνει την διαφορά στο τρέξιμο. Όταν ξεκινάτε την προπόνησή σας δεν θα πρέπει να νιώθετε ούτε πεινασμένοι αλλά ούτε και υπερβολικά χορτάτοι. Εξίσου σημαντικό είναι να μην φάτε απευθείας πριν, καθώς μπορεί να προκληθούν ενοχλητικές κράμπες.

    Ωστόσο, το τρέξιμο με άδειο στομάχι μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα ενέργειας, με αποτέλεσμα να εξαντληθείτε σύντομα πριν ακόμα να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας.

    Ποιο είναι λοιπόν το σωστό timing των γευμάτων πριν και μετά το τρέξιμο; Τι θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τι είναι καλό να αποφεύγουμε;

    Το κατάλληλο timing στα γεύματα

    Ενώ το timing των γευμάτων πριν το τρέξιμο έχει διερευνηθεί από τους επιστήμονες και υπάρχουν ορισμένες γενικές οδηγίες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.

    Γενικά συνιστάται ένα ελαφρύ γεύμα περίπου μιάμιση με δύο ώρες πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο ή ένα μικρό σνακ 30 λεπτά έως μία ώρα πριν το τρέξιμο. Ωστόσο και ειδικά εάν είστε αρχάριοι, είναι καλύτερο να πειραματιστείτε, δοκιμάζοντας να φάτε διαφορετικές ώρες πριν τις προπονήσεις σας για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

    Εάν φάτε ένα πολύ μεγάλο γεύμα, καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν να τρέξετε. Εάν φάτε κάτι μικρότερο, πιθανότατα θα μπορείτε να τρέξετε άνετα περίπου μία ώρα μετά, ανάλογα με την επιλογή του γεύματός σας.

    Αλλά το πεπτικό σύστημα κάθε δρομέα είναι διαφορετικό, επομένως καλό είναι να πειραματιστείτε για να καταλήξετε σε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

    Τι τρώμε πριν το τρέξιμο

    Για το γεύμα σας πριν το τρέξιμο μπορείτε να επιλέξετε κάτι πλούσιο σε υδατάνθρακες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Καλές επιλογές περιλαμβάνουν:

    – Μια μπανάνα
    – Μια μπάρα
    – Πλιγούρι βρώμης με μούρα
    – Σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα σε ψωμί ολικής αλέσεως

    Εάν αποφασίσετε να ξεκινήσετε με άδειο στομάχι, θυμηθείτε ότι πρέπει να έχετε αρκετά αποθέματα ενέργειας για να ολοκληρώσετε το τρέξιμό σας. Αν όμως έχετε χρόνο για ένα ελαφρύ σνακ, μια φέτα ψωμί με μαρμελάδα ή μισή μπάρα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Εστιάστε στους υδατάνθρακες και στις εύπεπτες τροφές.

    Αν πάτε για τρέξιμο το απόγευμα και έχουν περάσει λίγες ώρες από το μεσημεριανό γεύμα (αλλά δεν έχετε φάει βραδινό), μπορείτε να δοκιμάσετε να φάτε ένα υγιεινό σνακ λίγων θερμίδων περίπου 60 με 90 λεπτά πριν από το τρέξιμο, εκτός εάν συνηθίζετε να τρώτε κάτι άλλο. Στην μία ώρα πριν το τρέξιμο, μπορείτε να επιλέξτε ένα μικρό και εύπεπτο σνακ, όπως μια μπανάνα.

    Τι να αποφεύγουμε

    Εάν αντιμετωπίζετε γαστρεντερική δυσφορία κατά τη διάρκεια ή μετά το τρέξιμό σας, οι τροφές που τρώτε μια ημέρα πριν μπορεί να σας επηρεάζουν. Προσπαθήστε να περιορίσετε ή να αποφύγετε εντελώς αυτές τις τροφές για να δείτε εάν υπάρχει διαφορά. Οι τροφές που είναι καλό να αποφεύγουμε πριν το τρέξιμο, είναι:

    – Τρόφιμα με πολλά λιπαρά: Τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά, όπως τα τηγανητά ή το τυρί, αφομοιώνονται αργά και κάθονται πιο βαριά στο στομάχι.
    – Γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όλους, καθώς μπορεί να προκαλέσουν τις χαρακτηριστικές γαστρεντερικές ενοχλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δρομείς, όπως κοιλιακές κράμπες, διάρροια ή ναυτία.

    Τι τρώμε μετά το τρέξιμο

    Οι διατροφικές επιλογές μετά το τρέξιμο συνήθως εξαρτώνται από τους στόχους σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε τροφές με λιγότερες θερμίδες εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να εστιάσετε σε επιλογές με υψηλότερη πρωτεΐνη εάν προσπαθείτε να χτίσετε μυς.

    Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά, να αποκαταστήσετε τα επίπεδα γλυκογόνου και να επιδιορθώσετε τους μυϊκούς ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη. Καλές επιλογές για μετά το τρέξιμο, περιλαμβάνουν:

    – Σνακ ή ελαφριά γεύματα που περιέχουν υγρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, όπως ένα κουλούρι με βούτυρο ξηρών καρπών ή γιαούρτι με ένα φρούτο.
    – Εάν δεν έχετε χρόνο για ένα γεύμα, οι ενεργειακές μπάρες μπορούν να παρέχουν μια καλή αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη.
    – Μην ξεχάσετε να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά με άφθονο νερό και ηλεκτρολύτες.

    Τι να αποφεύγουμε

    Για να αποκομίσετε κάθε όφελος από την προπόνησή σας, θα ήταν καλό να αποφύγετε τις λιγότερο θρεπτικές επιλογές, όπως:

    – Πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα.
    – Τηγανητά ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλή θρεπτική αξία.
    – Μπορεί να αισθάνεστε πεινασμένοι, αλλά η κατανάλωση γρήγορου φαγητού με πολλές θερμίδες δεν θα σας ωφελήσει.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Ηλεία: Άνοδος της θερμοκρασίας και σκόνη
    Ηλεία: Άνοδος της θερμοκρασίας και σκόνη

    Ανεβαίνει ο υδράργυρος στην Ηλεία και ψηλά θα παραμείνει έως την επόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του meteo.gr η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, στους 26-28oC.

    Αυξημένη μεταφορά σκόνης θα έχουμε σήμερα, όμως η ατμόσφαιρα καθαρίζει από το Σάββατο.

    Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως προς το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους ίδιας έντασης.

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα

    Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 αναμένονται αραιές νεφώσεις, τοπικά και κατά διαστήματα πυκνότερες. Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Άνεμοι έως 5 μποφόρ στο Αιγαίο.

    Πιο αναλυτικά, αναμένονται αραιές νεφώσεις που τοπικά κατά διαστήματα, στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο θα είναι πυκνότερες. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.

    Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 13 έως 30, στη Θεσσαλία από 15 έως 33, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο από 15 έως 29, στην υπόλοιπη Στερεά και Πελοπόννησο από 13 έως 34, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 26, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 19 έως 30, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 27 και στην Κρήτη από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

    Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

    Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που προς το βράδυ θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη έως το πρωί. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 21 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: meteo.gr - Φωτογραφία: Freepik/wirestock

  • Η ζέστη θα μείνει για όλη την εβδομάδα: Πότε πέφτει η θερμοκρασία - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
    Η ζέστη θα μείνει για όλη την εβδομάδα: Πότε πέφτει η θερμοκρασία - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

    Όλη την εβδομάδα επιμένει η ζέστη στη χώρα, με τις θερμοκρασίες να είναι αυξημένες κατά 2-5 βαθμούς Κελσίου από την φυσιολογική θερμοκρασία της εποχής.

    Το σκηνικό θα αλλάξει ωστόσο από την Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη, με την θερμοκρασία να πέφτει στη χώρα.

    Κορυφώνεται την Παρασκευή η ζέστη

    Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόγνωση και του meteo.gr, σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία έως το Σάββατο 12/10. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τις επόμενες ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς της χώρα μας. Έτσι, ιδιαίτερα την Παρασκευή 11/10, οπότε αναμένεται η κορύφωση του κύματος ζέστηςη μέγιστη αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 32-34 °C.

    Meteo 1
    Meteo 1
    Meteo 2
    Meteo 2
    Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις ερχόμενες μέρες

    Πέμπτη 10-10-2024

    Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.

    Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και δεν αποκλείεται να σχηματιστούν ομίχλες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί κατά 3 με 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας τους 28 με 29 βαθμούς και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    Παρασκευή 11-10-2024

    Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.

    Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, αλλά στα κεντρικά και τα νότια θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα φτάνοντας τους 29 και κατά τόπους τους 31 βαθμούς Κελσίου.

    Σάββατο 12-10-2024

    Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τη βόρεια Εύβοια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν στα βορειοανατολικά μέχρι το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες.

    Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

    Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και μέχρι το μεσημέρι στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, ωστόσο στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    Κυριακή 13-10-2024

    Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μαρουσάκης: Επιμένει η ζέστη και τις επόμενες ημέρες - Πότε θα αρχίσουν τα κρύα
    Μαρουσάκης: Επιμένει η ζέστη και τις επόμενες ημέρες - Πότε θα αρχίσουν τα κρύα

    Υψηλές θερμοκρασίες, ηλιοφάνεια και λίγες βροχοπτώσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες στη χώρα, με τον καιρό να θυμίζει ακόμα καλοκαιρινό.

    Αναλυτικά, σήμερα, Τρίτη, ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα, με λίγες συννεφιές, στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια τμήματα. Επίσης, η υγρασία είναι αυξημένη ενώ θα κάνει έντονα την εμφάνισή της και η ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες.

    Οι άνεμοι στρέφονται σε νότιους και ο υδράργυρος αν και ξεκινά από χαμηλές τιμές, αργά το μεσημέρι θα φτάσει τους 27-30 βαθμούς Κελσίου.

    Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

    Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα είναι αισθητή και η υγρασία. Στη Θεσσαλονίκη θα κυριαρχήσει επίσης η ηλιοφάνεια με λίγες αραιές συννεφιές, ενώ το πρωί θα υπάρχει και ομίχλη.

    Φθινόπωρο από τα τέλη Οκτωβρίου

    Σε ερώτηση για το πότε θα κατεβάσουμε τα χειμερινά, ο κ. Μαρουσάκης απάντησε στα τέλη Οκτωβρίου καθώς θα έρθει περισσότερο κρύο και ψυχρές εναέριες μάζες.

    Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

    Την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένονται βροχές στη δυτική βορειοδυτική Ελλάδα, προς το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Ωστόσο, τα φαινόμενα δεν θα είναι έντονα, με την υπόλοιπη χώρα να είναι ηλιόλουστη.

    Δείτε τον χάρτη των θερμοκρασιών:

    Χάρτης θερμοκρασία
    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο