Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 20:57

Το ελληνικό αρωματικό που είναι φυσικό αντιβιοτικό και ρίχνει τη χοληστερόλη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σήμα κατατεθέν της μεσογειακής κουζίνας, με γεύση και άρωμα που δεν μοιάζει με κανένα. Η χρήση του δε για θεραπευτικούς σκοπούς «κρατά» από τα χρόνια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Ποιο είναι αυτό το βότανο-σύμμαχος της υγείας;

Το ιδιαίτερο αυτό βότανο δεν είναι άλλο από τη ρίγανη, η οποία σφύζει από αντιοξειδωτικές ουσίες και είναι πλούσια σε ισχυρά συστατικά που την κάνουν ταυτόχρονα ένα αποτελεσματικό φυσικό αντιβιοτικό, αντιμυκητιακό παράγοντα και όχι μόνο.

Αυτό το μικρό θαμνώδες φυτό, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες, τερπένια και τερπενοειδή, οργανικές ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που του χαρίζουν επίσης το μοναδικό άρωμά του

Φρέσκια, αποξηραμένη, με τη μορφή αφεψήματος ή ως λάδι (το ριγανέλαιο ως συμπλήρωμα είναι διαθέσιμο και σε μορφή κάψουλας), η ρίγανη έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία.

Υπογραμμίζεται ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης, το οποίο λαμβάνεται με απόσταξη, έχει πολύ πιο συμπυκνωμένη μορφή και σε καμία περίπτωση δεν προορίζεται για κατανάλωση εκ του στόματος.

Ας εξερευνήσουμε με ποιους τρόπους μπορεί να μας κάνει καλό η ρίγανη.

Με «όπλο» την υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη, φαινόλη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση βακτηρίων.
Έρευνα σε πειραματόζωα έχει καταδείξει πως το αιθέριο έλαιο ρίγανης ήταν σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό με τη χορήγηση αντιβίωσης απέναντι σε λοίμωξη με χρυσίζων σταφυλόκκοκο. Σαφώς, όμως, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές προς επαλήθευση του ευρήματος.

Μελέτες, τόσο σε πειραματόζωα, όσο και σε ανθρώπους, έχουν δείξει ακόμη πως η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης μέσης της καρβακρόλης και θυμόλης που περιέχει.

Η φρέσκια ρίγανη, αλλά και το λάδι, αποτελούν επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό παράγοντα. Στην πραγματικότητα η περιεκτικότητα της ρίγανης σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πολύ υψηλότερη από τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ανά γραμμάριο.

Πειραματικές μελέτες, που και σε αυτή την περίπτωση χρίζουν επαλήθευσης, έχουν προσδώσει επίσης στη ρίγανη ιδιότητες καταπολέμησης μυκήτων, όπως ο ζυμομύκητας candida, ο οποίος φυσιολογικά εντοπίζεται στον ανθρώπινο οργανισμό, όμως η υπερανάπτυξή του συνδέεται με γαστρεντερικά προβλήματα και λοιμώξεις.

Το λάδι ρίγανης ενδέχεται να λειτουργεί συνολικά ευεργετικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος σκοτώνοντας παράσιτα που ευθύνονται για διάρροια, πόνο και φούσκωμα στην κοιλιά, και προστατεύοντας έναντι του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου.

Το βότανο ενδέχεται να διαθέτει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και πάλι εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε καρβακρόλη, σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες σε πειραματόζωα, όπως επίσης δύναται να λειτουργήσει και ως παυσίπονο.

Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες, την ίδια στιγμή, έχουν δείξει πως η καρβρακρόλη μπορεί να διαθέτει και αντικαρκινικές ιδιότητες συγκεκριμένα στις περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα του μαστού και του ήπατος.

Τέλος, και εδώ επίσης με «οδηγό» την καρβακρόλη, η ρίγανη μπορεί να αποδειχθεί και ευεργετική εάν ενσωματωθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας σωματικού βάρους, αν και σε αυτή όπως και τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες επαλήθευσης.

Πηγή: ygeiamou.gr

Φωτογραφία: Milada Vigerova

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 20:23

Σχετικά Άρθρα

  • Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
    Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

    Το γλυκό φρούτο συνώνυμο της δύσης του καλοκαιριού αποτελεί κι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ - αρκεί να μην το παρακάνουμε

    Παρότι θεωρείται από τα τελευταία φρούτα του καλοκαιριού, μπορούμε ακόμα να τα απολαύσουμε, ιδίως αν έχουμε την ευκαιρία να τα κόψουμε από το δέντρο. Ο λόγος για τα σύκα που μπορούμε εκτός από φρέσκα, να τα τρώμε και αποξηραμένα όλο το χρόνο ή σε μορφή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού.

    «Τα σύκα είναι υγιεινά, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Θα πρέπει, όμως, να καταναλώνονται με μέτρο» επισημαίνει η διαιτολόγος από την Cleveland Clinic, Δρ Maxine Smith, RD, LD. Ακολουθούν παρακάτω τα σημαντικότερα οφέλη που αποκομίζουμε από τα σύκα.

    Πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά

    Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σύκων είναι το διατροφικό τους προφίλ. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την υγιή πέψη, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Δύο ωμά σύκα μεσαίου μεγέθους – περίπου 17 γραμμάρια – παρέχουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Εκτός αυτού, τα σύκα περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

    Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

    Εργαστηριακές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το εκχύλισμα σύκου μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τις τιμές της χοληστερόλης, οδηγώντας σε αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ωστόσο, οι μελέτες δεν ήταν κλινικές: «Λάβετε υπόψη ότι δεν πρόκειται για μελέτες σε ανθρώπους και ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα και όχι ολόκληρο τον καρπό του σύκου», διευκρινίζει η Δρ Smith. «Αλλά τα θετικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα» συμπληρώνει.

    Βελτιώνουν την πέψη

    Τα σύκα παρέχουν σημαντικά πρεβιοτικά που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη φλεγμονή και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντίστοιχα, τα σύκα θεωρούνται μια φυσική θεραπεία για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Σε μια μελέτη 150 τέτοιων ατόμων, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 45 γραμμάρια αποξηραμένων σύκων δύο φορές την ημέρα κατάφεραν να βελτιώσουν το φούσκωμα, τον πόνο στο έντερο και δυσκοιλιότητα.

    Ρυθμίζουν το σάκχαρο

    Σε μια μικρή μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 1 που έπιναν καθημερινά τσάι από φύλλα σύκου παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια του μήνα που έπιναν το τσάι, χρειάστηκαν περίπου 12% λιγότερη ινσουλίνη. Παρόλα αυτά, ολόκληρος ο καρπός του σύκου θα μπορούσε να ωφελήσει και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, λόγω και των ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες.

    Μπορούμε να τα καταναλώνουμε καθημερινά;

    Η διαιτολόγος επισημαίνει ότι παρότι είναι ιδιαιτέρως υγιεινά, η κατανάλωσή τους δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα πλαίσια μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, καθώς εάν το παρακάνετε, είναι πιθανό να παρουσιάσετε πόνο στο έντερο ίσως και διάρροια. Υπάρχει όμως συγκεκριμένος αριθμός που επιτρέπεται; Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των κενώσεων: «Αν έχετε συχνά δυσκοιλιότητα, μπορείτε πιθανώς να φάτε μέχρι και τέσσερα σύκα την ημέρα. Αν οι κενώσεις είναι αρκετά τακτικές, είναι καλύτερο να περιορίζεστε σε δύο ή τρία φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα ημερησίως», συνιστά η ίδια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη
    Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη

    Πολλά μπαχαρικά είναι αντιοξειδωτικά, αντιδιαβητικά και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις- Μία διαιτολόγος αποκαλύπτει τα τρία πιο δραστικά αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

    Το φαγητό χωρίς πικάντικες, γλυκιές, ή γλυκόπικρες μαγειρικές πινελιές, θα ήταν μόνο ανάγκη και όχι απόλαυση. Αυτές οι εύγευστες προσθήκες που διαχωρίζουν το «γεύομαι» από το «τρώω», είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που προσδίδουν νοστιμιά, έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό.

    Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά:

    Κανέλα

    Το αρωματικό και αντιδιαβητικό αυτό μπαχαρικό λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που κατευνάζει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να ρυθμίσει σε φυσιολογικά επίπεδα του σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία.

    Κουρκουμάς

    Το ινδικό αυτό μπαχαρικό που περιέχει την, υψηλή σε διατροφική αξία, κουρκουμίνη, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα, σήμερα έχει ανακαλυφθεί ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει αντικαρκινικη δράση και ανακουφίζει την αρθρίτιδα.

    Σκόρδο

    Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, είναι στενός συγγενής με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και αξιοποιούνταν από τους Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Κινέζους και Ινδούς για φαρμακευτικούς λόγους. Πολύ σημαντικό είναι ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το γλυκό αντιοξειδωτικό φρούτο που ρυθμίζει την πίεση και την χοληστερόλη
    Το γλυκό αντιοξειδωτικό φρούτο που ρυθμίζει την πίεση και την χοληστερόλη

    Το πεπόνι, κατά την άποψη πολλών ερευνητών σε θέματα διατροφής, είναι πλούσιο σε έναν αριθμό συστατικών που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου

    Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το πεπόνι cantaloupe καθιστούν το φρούτο ακόμα πιο σημαντικό από ότι υποστηρίζουν οι παραδοσιακές θεωρίες για την θεραπευτική του χρήση. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα αποδείχτηκε ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη γλυκιά, νερουλή σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Από ότι φαίνεται, λοιπόν, το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α (19%/100gr), η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά (41%/100gr) βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

    Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος. Αντίθετα, άτομα με ελάχιστες ποσότητες καλίου στο αίμα, διέτρεξαν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος. Παράλληλα, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει την δράση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό.

    Επομένως το πεπόνι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπου που γίνονται με φλούδες πεπονιού. Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.

    Το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αλλά και του πλήθους βιταμινών που διαθέτει, προσφέροντας συνάμα λίγες θερμίδες.

    Το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

    Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του. Επομένως, διαλέγετε πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά (γλυκιά οσμή). Διαφορετικά τοποθετήστε το για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσει το άρωμά του και μετά κόψτε το.

    *Γράφει ο Παναγιώτης Βαραγιάννης κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει
    Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει

    Επιστήμονες παρασκεύασαν ένα μείγμα με βάση το καλαμποκάλευρο, το οποίο μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και να συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης

    Πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέδειξε το καλαμποκάλευρο σε νέο σύμμαχο κατά της υπερχοληστερολαιμίας. Ωστόσο, κατά τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο The Journal of Nutrition, ένας συγκεκριμένο μείγμα με το άλευρο κάνει τη διαφoρά για τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

    Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τύπους καλαμποκάλευρου, ολικής άλεσης, εξευγενισμένο και ένα μοναδικό μείγμα εξευγενισμένου με προσθήκη πίτουρου καλαμποκιού, το οποίο οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες μέσα από νόστιμα μάφιν και πίτες.

    Μείωση έως 13%

    Ενώ το καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης και το εξευγενισμένο καλαμποκάλευρο έδειξαν μικρή επίδραση, το μείγμα εξευγενισμένου καλαμποκάλευρου και πίτουρου πέτυχαν σημαντική μείωση των επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης, κατά μέσο όρο 10 mg/dL ή περίπου 5%. Για ορισμένους συμμετέχοντες, η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας έως και 13%.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει ένας απλός, πρακτικός τρόπος για καλύτερη υγεία της καρδιάς μέσω της διατροφής χωρίς αυστηρές αλλαγές στο πιάτο ή φαρμακευτική αγωγή. Αρκεί να αντικατασταθεί το συνηθισμένο αλεύρι με το μείγμα καλαμποκάλευρου με τον συγκεκριμένο τύπο.

    «Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οι διατροφικές αλλαγές πρέπει να είναι ισχυρές και σημαντικές για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία και τη ρύθμιση του μεταβολισμού» ανέφερε σε δελτίο τύπου η Corrie Whisner, PhD, επικεφαλής ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο College of Health Solutions του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Το συμπέρασμα είναι το εξής: το καλαμπόκι είναι μοναδικό και υποτιμημένο. Η τέχνη και η επιστήμη της διύλισης των δημητριακών και της πλήρους αξιοποίησης του πίτουρου του καλαμποκιού μπορεί να οδηγήσει σε νόστιμα τρόφιμα που, στην προκειμένη περίπτωση, τυχαίνει επίσης να εξασφαλίζουν ουσιαστικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς».

    Άφθονες φυτικές ίνες

    Το κλειδί για την αποτελεσματικότητα του μείγματος βρίσκεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Το πίτουρο καλαμποκιού είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στη διαχείριση της χοληστερόλης. Ο συνδυασμός εξευγενισμένου άλευρου και πίτουρου από καλαμπόκι δημιούργησε ένα προϊόν φιλικό για την καρδιά και συνάμα ευχάριστο στη γεύση.

    Επίδραση στο μικροβίωμα

    Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε και η διερεύνηση πιθανών επιδράσεων στο μικροβίωμα του εντέρου. Αν και οι αλλαγές ήταν ελάχιστες, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση στον πληθυσμό του ωφέλιμου βακτηρίου Agathobaculum σε όσους κατανάλωναν καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης. Αυτό το βακτήριο είναι γνωστό για την παραγωγή βουτυρικού οξέος, μιας ένωσης που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου.

    «Η αύξηση του Agathobaculum θα μπορούσε να οφείλεται στη μεγαλύτερη ποικιλία πολυφαινολών που βρίσκονται στο καλαμπόκι ολικής άλεσης, το οποίο επιδεικνύει τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ικανότητες (σε σύγκριση με το σιτάρι, τη βρώμη και το ρύζι), αλλά η μελέτη δεν εξέτασε αυτή την υπόθεση» πρόσθεσε η Δρ Whisner και εξήγησε ότι, μολονότι η επίδραση των δημητριακών ολικής άλεσης στη μικροχλωρίδα ποικίλλει ανά άτομο, ισχύει καθολικά ότι κατά τη ζύμωση των φυτικών ινών από τα μικρόβια του εντέρου σχηματίζεται βουτυρικό οξύ, ενώ τόσο οι φυτικές ίνες όσο και το βουτυρικό οξύ συχνά συνδέονται με ένα υγιές έντερο.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτή η αλλαγή στη διατροφή δεν είναι πανάκεια, αλλά πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης για την υγεία της καρδιάς, που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Χοληστερόλη: Το μεγάλο λάθος που κάνουν όσοι ξεκινούν να παίρνουν φάρμακα
    Χοληστερόλη: Το μεγάλο λάθος που κάνουν όσοι ξεκινούν να παίρνουν φάρμακα

    Τη σημασία της συνέχισης του υγιεινού τρόπου ζωής μετά την έναρξη λήψης φαρμακευτικής αγωγής για τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, αναδεικνύουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη

    Μπορεί οι στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης και τα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης να βελτιώνουν την καρδιακή υγεία, ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις υγιεινές συνήθειες που ωφελούν την καρδιά τους.

    Όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association, πολλοί άνθρωποι διακόπτουν τις υγιεινές συνήθειες που είχαν ενσωματώσει στην καθημερινότητά τους με στόχο την καλή υγεία της καρδιάς τους, όταν ξεκινούν τη λήψη κάποιας σχετικής φαρμακευτικής αγωγής.

    Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές στη Φινλανδία εντόπισαν 41.224 ανθρώπους που δεν έπασχαν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο και συνέλεξαν δεδομένα υγείας, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η σωματική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, αλλά και το αν οι συμμετέχοντες λάμβαναν στατίνες ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Τα στοιχεία ενημερώνονταν μέσω έρευνας κάθε τέσσερα χρόνια για μια περίοδο συνολικής διάρκειας 14 ετών.

    Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που ξεκίνησαν να λαμβάνουν κάποιο ή και τα δύο είδη φαρμάκων ήταν 82% πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκοι σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Οι λόγοι που συνηγορούν σε αυτόν τον συσχετισμό μπορεί να είναι πολλοί, ωστόσο οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι άνθρωποι στην πρώτη ομάδα περιόρισαν, επίσης, την τακτική σωματική άσκηση σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν φάρμακα.

    Συμβουλή των ερευνητών, πάντως, είναι οι άνθρωποι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη βελτίωση της καρδιακής τους υγείας, θα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στις θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η απώλεια βάρους, η σωστή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η επαρκής σωματική άσκηση.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Το απολαυστικό κόκκινο φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερόλη
    Το απολαυστικό κόκκινο φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερόλη

    Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καλοκαιρινά φρούτα αποτελεί συνάμα κι έναν πολύτιμο σύμμαχο καλής υγείας

    Εκτός από το καρπούζι, οι φράουλες συμπρωταγωνιστούν ως το φρούτο που απολαμβάνουμε μετά το φαγητό το καλοκαίρι ή απλά ως σνακ ανάμεσα στα γεύματα, κυρίως για την ανεπανάληπτη γεύση της. Αποδεικνύεται, όμως, και σε έναν από τους καλύτερους και γλυκούς τρόπους για να παραμείνουμε υγιείς. Η διαιτολόγος της Cleveland Clinic, Bailey Flora, MS, RDN, LD, εξηγεί τα οφέλη που έχουν οι φράουλες καθώς και ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν που τις κάνουν απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

    Αρχικά, οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C: μόλις οκτώ μέτριες φράουλες περιέχουν το 160% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας, δηλαδή περισσότερη από αυτή που προσφέρει ένα πορτοκάλι. Περιέχουν, επίσης, σημαντικά αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, αλλά και άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ. Επιπλέον:

    Ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

    Σύμφωνα με έρευνες, η συχνή κατανάλωση φράουλας προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση: μια μελέτη που μέτρησε την εγκεφαλική λειτουργία σε περισσότερους από 16.000 συμμετέχοντες επί έξι χρόνια, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα βατόμουρα και φράουλες εμφάνιζαν λιγότερη γνωστική εξασθένιση και τη διαύγεια ενός ατόμου έως και δυόμισι χρόνια νεότερου. Μια διαφορετική μελέτη συμπέρανε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα οφείλονται στα αντιοξειδωτικά, μειώνοντας παράλληλα τη χρόνια φλεγμονή, μια βασική αιτία της ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

    Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, οι φράουλες έχουν την ικανότητα να μας προστατέψουν από αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις και να επουλώσουν τις πληγές. Εάν μάλιστα σας ταλαιπωρεί ένα κρυολόγημα ή γρίπη, είναι προτιμότερο να επιλέξετε κάποια πλούσια πηγή βιταμίνης C, όπως οι φράουλες, παρά ένα συμπλήρωμα. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση της μειώνει την αντίδραση στο στρες που προκαλείται από την ασθένεια ή απλώς από την καθημερινή ζωή.

    Προστατεύουν την καρδιά

    Έρευνες δείχνουν ότι οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη διαφόρων καταστάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και του διαβήτη, ο οποίος αυξάνει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. Ειδικότερα, καταναλώνοντας το ισοδύναμο 3,5 φλιτζανιών φρέσκων φραουλών την ημέρα, οι συμμετέχοντες μιας μικρής μελέτης κατάφεραν να μειώσουν τη χοληστερόλη κατά 5% σε ένα διάστημα ενός μήνα. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μιας επόμενης μελέτης, η οποία συμπέρανε ότι η χοληστερόλη μειώθηκε κατά 10% σε δύο μήνες.

    Αντίστοιχα παρατηρήθηκε ότι μισό κιλό φράουλες την ημέρα μείωσε τα τριγλυκερίδια κατά 20%, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη.

    Ρυθμίζουν τις τιμές του σακχάρου στο αίμα

    Σε μια φινλανδική μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες με ένα κομμάτι λευκό ψωμί απελευθέρωσαν 26% λιγότερη ινσουλίνη σε σύγκριση με την κατανάλωση ψωμιού με αγγούρι. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν επίσης το ψωμί με άλλα μούρα, όπως βατόμουρα και κράνμπερι, όμως μόνο οι φράουλες εξασθενούσαν την αιχμή του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη
    Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη

    Ένα αρωματικό φυτό που είναι πανταχού παρόν σε μαγειρική και αναπόσπαστο συστατικό της ελληνικής κουζίνας παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για την υγεία

    «Ντύνει» με το χαρακτηριστικό της άρωμα σχεδόν όλα τα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας. Ως αφέψημα, βοηθά στη διαχείριση του βήχα ή της διάρροιας. Ο λόγος για τη ρίγανη, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική αλλά και στη θεραπεία διαφορετικών προβλημάτων υγείας.

    Ακόμα και το έλαιό της συμβάλλει συνολικά στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, χάρη στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει, όπως η θυμόλη. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον οργανισμό να εξαλείψει τις ελεύθερες ρίζες, τις τοξικές ουσίες που προκύπτουν από φυσικές διεργασίες και περιβαλλοντικές πιέσεις. Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη και διάφορες ασθένειες.

    Ανακαλύψτε παρακάτω τρεις από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της ρίγανης:

    Συγκεντρώνει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

    Σύμφωνα με μια παλιότερη ανασκόπηση, το έλαιο και τα συστατικά του ελαίου ρίγανης, όπως η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ, φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μελέτες σε ζώα, το εκχύλισμα ρίγανης μείωσε τη φλεγμονή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλεργικό άσθμα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι στις μελέτες χρησιμοποιήθηκαν συμπυκνωμένα εκχυλίσματα ρίγανης. Εκτός από τη ρίγανη, και το δενδρολίβανο παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

    Προλαμβάνει από τον διαβήτη

    Οι πολύτιμες ενώσεις της ρίγανης θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2016 σε πειραματόζωα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα Origanum μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, να ρυθμίσει την έκφραση γονιδίων που επηρεάζουν το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων και να αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους ιστούς του ήπατος και των νεφρών. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν ήδη φύλλα και λάδι ρίγανης για να διαχειριστούν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Θετικές θεωρούνται και οι επιδράσεις της ρίγανης στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1. Εργαστηριακά πειράματα μιας άλλης μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα εκχύλισμα ρίγανης βελτίωσε τον διαβήτη τύπου 1 σε ποντίκια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μπορεί να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρίγανης, στην επίδρασή της στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην ικανότητά της να αποτρέπει τον κυτταρικό θάνατο.

    Προστατεύει από την κατάθλιψη

    Η επίδραση μιας θεραπείας με έλαιο ρίγανης και άλλες ουσίες εξετάσθηκε στο εργαστήριο από μια μελέτη σε αρουραίους που παρουσιάζαν καταθλιπτικά συμπτώματα λόγω χρόνιου απρόβλεπτου στρες. Μετά από 14 ημέρες, η συμπεριφορά που σχετιζόταν με το στρες βελτιώθηκε στους αρουραίους που έλαβαν τη θεραπεία με ρίγανη. Επομένωςμ οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρίγανη μπορεί να ανακουφίσει τη συμπεριφορά που σχετίζεται με το στρες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Bruno από το Pixabay

  • Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη
    Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη

    Πολλά μπαχαρικά είναι αντιοξειδωτικά, αντιδιαβητικά και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις- Μία διαιτολόγος αποκαλύπτει τα τρία πιο δραστικά αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

    Το φαγητό χωρίς πικάντικες, γλυκιές, ή γλυκόπικρες μαγειρικές πινελιές, θα ήταν μόνο ανάγκη και όχι απόλαυση. Αυτές οι εύγευστες προσθήκες που διαχωρίζουν το «γεύομαι» από το «τρώω», είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που προσδίδουν νοστιμιά, έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό.

    Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά:

    Κανέλα

    Το αρωματικό και αντιδιαβητικό αυτό μπαχαρικό λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που κατευνάζει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να ρυθμίσει σε φυσιολογικά επίπεδα του σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία.

    Κουρκουμάς

    Το ινδικό αυτό μπαχαρικό που περιέχει την, υψηλή σε διατροφική αξία, κουρκουμίνη, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα, σήμερα έχει ανακαλυφθεί ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει αντικαρκινικη δράση και ανακουφίζει την αρθρίτιδα.

    Σκόρδο

    Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, είναι στενός συγγενής με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και αξιοποιούνταν από τους Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Κινέζους και Ινδούς για φαρμακευτικούς λόγους. Πολύ σημαντικό είναι ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch