Υγεία

Κορωνοϊός – Στέλεχος Eris: Πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για τη νέα παραλλαγή;

Κορωνοϊός – Στέλεχος Eris: Πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για τη νέα παραλλαγή;

Η εποχή, ο τουρισμός, η κινητικότητα των πολιτών, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τη «μετακίνηση» της νέας υποπαραλλαγής

Η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού Eris ή EG.5.1 στέλεχος της Omicron, αποτελεί τη νέα… άφιξη στη λίστα με τις υποπαραλλαγές του κορωνοϊού, που βρίσκονται υπό παρακολούθηση, και στη χώρα μας.

Μάλιστα, η κυκλοφορία της είναι ταχεία κατά τόπους, όπως πχ στη νησιωτική και γενικά στην τουριστική χώρα, ενώ στην Κρήτη κυριαρχεί στο 70% των δειγμάτων κορωνοϊού.

Το νέο στέλεχος καταγράφει μεν ταχεία κυκλοφορία αλλά χωρίς να αφήνει βαρύ μολυσματικό αποτύπωμα και πίεση στο σύστημα υγείας. Όπως συνέβη και με προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού, οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι με συννοσηρότητες βρίσκονται εύκολα στο στόχαστρα του EG.5.1, καθώς νοσούν με σοβαρή λοίμωξη και χρειάζονται να λάβουν αντιική αγωγή. Στις άλλες ομάδες πληθυσμού η μόλυνση προκαλεί πονόλαιμο, βήχα, ρινική καταρροή, έντονη κόπωση και λιγότερο συχνά πυρετό.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μιλώντας στο ygeiamou.gr, η κυκλοφορία της νέας υποπαραλλαγής του κορωνοϊού, δεν ήταν έκπληξη για τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα. Η πορεία του στελέχους Eris στην Ασία (εντοπίζεται σε ποσοστό 20%), στις Ηνωμένες Πολιτείες (12%) και στην Ευρώπη (10%) δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τη χώρα μας, που πλέον είναι στο επίκεντρο της τουριστικής κίνησης, και συνεπώς υποδέχεται εκατομμύρια επισκέπτες.

«Σήμερα έχει διαμορφωθεί διαφορετικό ανοσολογικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό. Είναι για όλους μας μεγάλη η χρονική απόσταση από τον τελευταίο εμβολιασμό έναντι του ιού ή από τη προηγούμενη νόσηση, άρα έχουμε φθίνουσα ανοσοαπόκριση, κάτι που δίνει πλεονέκτημα στα νέα στελέχη που αναδύονται. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, πλέον είναι διαθέσιμα αντιικά φάρμακα για όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και μολυνθούν, γεγονός πολύ σημαντικό για τη διαχείριση της νόσου» λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι σε φάσεις έξαρσης όπως αυτή που διανύουμε τώρα το πιο απλό και σίγουρο μέσο προστασίας παραμένει η μάσκα, ιδίως για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους.

Πώς εντοπίστηκε στην Κρήτη

Η…επίσημη πρώτη εμφάνιση της υποπαραλλαγής Eris έγινε στις 3 Ιουλίου οπότε και προστέθηκε στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις υποπαραλλαγές υπό παρακολούθηση, χωρίς να αναγνωριστεί όμως ως στέλεχος που προκαλεί ανησυχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, που πραγματοποιεί τη γονιδιωματική επιτήρηση του κορωνοϊού στην Κρήτη για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η υποπαραλλαγή επελαύνει και είναι ταχεία το τελευταίο δίμηνο στο νησί. Αυτό έδειξε ο αναδρομικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στη δεξαμενή δειγμάτων κορωνοϊού, και τα οποία είχαν συλλεχθεί τόσο από την κοινότητα όσο και από τα νοσοκομεία το προαναφερθέν διάστημα. Και όπως φαίνεται μέχρι το τέλος του μήνα θα εκτοπίσει την αμέσως προηγούμενη κυρίαρχη υποπαραλλαγή, τον Αρκτούρο, που εντοπιζόταν την άνοιξη.

«Εντοπίσαμε την νέα υποπαραλλαγή σε ποσοστό 2% των δειγμάτων στον γονιδιωματικό έλεγχο.περί το τέλος Μαϊου- αρχές Ιουνίου. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα το ποσοστό των δειγμάτων με το στέλεχος EG.5.1 είχε φτάσει στο 25% και τέλος Ιουλίου σχεδόν τριπλασιάστηκε» λέει ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), κ.Γιώργος Σουρβίνος. Σημειωτέον, στο ίδιο εργαστήριο είχε εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί το πρώτο δείγμα της μετάλλαξης Δέλτα τον Μάιο 2021 αλλά και της Omicron τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, στη χώρα, αποκτώντας τον τίτλο του εργαστηρίου με τις καλύτερες καταγραφές των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, επιδεικνύοντας καλά αντανακλαστικά και αξιοποιώντας το τουριστικό πλεονέκτημα της Κρήτης για τους σκοπούς του.

Αναλύσεις από το γονιδιωματικό δίκτυο γίνονται πλέον για λογαριασμό του ΕΟΔΥ σε άλλα δυο εργαστήρια, στη Θεσσαλία και στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΕΟΔΥ, αν και με μειωμένο ρυθμό. Τα συγκεκριμένα δεν είχαν ενημερώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες το βράδυ τον ΕΟΔΥ για αποτελέσματα του γονιδιωματικού ελέγχου ανάλογα με εκείνα που έδωσε το εργαστήριο της Κρήτης. Η τελική εικόνα θα αποτυπωθεί στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, μεθαύριο, όπου θα αναφέρονται όλες οι περιοχές που εντοπίστηκε η υποπαραλλαγή Eris στην επικράτεια.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup