Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2023 13:57

Οι ειδικοί καταρρίπτουν τον μύθο ότι τα ούρα ανακουφίζουν τα τσιμπήματα από μέδουσες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αν μία συνάντηση με μέδουσα έχει ατυχή κατάληξη, ξεχάστε το μύθο για ξέπλυμα του τσιμπήματος με ούρα

Είναι μια κλασική σκηνή από τα «Φιλαράκια»: η Μόνικα τσιμπιέται από μέδουσα στην παραλία και ο Τζόι θυμάται κάτι που είδε σε ένα ντοκιμαντέρ: η μόνη λύση για την ανακούφιση του πόνου, είναι να ουρήσει πάνω στο τσίμπημα…

Και δεν είναι μόνο ο Τζόι, αλλά πολύς κόσμος που πιστεύει κάτι τέτοιο. Είναι όμως αλήθεια ότι τα ούρα βοηθούν να ανακουφιστεί ο πόνος από το τσίμπημα της μέδουσας; Οι ειδικοί εξηγούν ότι όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά είναι πιθανό να κάνουν το τσίμπημα χειρότερο.

«Ο μύθος αυτός ξεκίνησε πιθανότατα επειδή τα ούρα περιέχουν αμμωνία και ουρία, δίνοντάς τους ένα ελαφρώς βασικό pH», εξηγεί στο Live Science η Jessica Colla, διευθύντρια εκπαίδευσης στο Maui Ocean Center στη Χαβάη.

Οι μέδουσες είναι ζελατινώδη θαλάσσια πλάσματα που τσιμπάνε ως απάντηση στην πίεση η οποία ενεργοποιεί τα κύτταρα δηλητηρίου που βρίσκονται τα πλοκάμια τους. Αυτά τα δηλητηριώδη κύτταρα, που ονομάζονται νηματοκύστεις, αναπτύσσουν μικροσκοπικά καμάκια που εγχύουν το δηλητήριό τους στο δέρμα και στη συνέχεια συνεχίζουν να κρέμονται από αυτό. Το τι θα κάνει ο τραυματίας στη συνέχεια είναι κρίσιμο, διότι η ρίψη του λάθος υγρού στο τραύμα – κάτι με δραστικά διαφορετικό pH ή ισορροπία αλάτων – μπορεί να προκαλέσει την έκχυση περισσότερου δηλητηρίου από τις νηματοκύστεις στο δέρμα.

Ο μύθος για τα ούρα και τα τσιμπήματα από μέδουσες βασίζεται στην ιδέα ότι τα ούρα με το βασικό pH «θα μπορούσαν να είναι πιο κατάλληλα από το θαλασσινό νερό», το φυσικό περιβάλλον των νηματοκύστεων, δηλώνει ο Richard Clark, ιατρικός διευθυντής του Συστήματος Ελέγχου Δηλητηριάσεων της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. «Το σκεπτικό είναι ότι τα ούρα θα μπορούσαν να ξεπλύνουν τις νηματοκύστεις χωρίς να τις διεγείρουν», λέει. Αυτό όμως δεν συμβαίνει.

Δεδομένου ότι τα ούρα είναι συχνά αραιωμένα, μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με γλυκό νερό παρά με θαλασσινό. Και ποτέ δεν θέλετε να ξεπλύνετε ένα τσίμπημα με γλυκό νερό, γιατί αυτό επιδεινώνει τον πόνο. Η μεγάλη διαφορά στο διαλυμένο αλάτι μεταξύ γλυκού και θαλασσινού νερού προκαλεί την απελευθέρωση περισσότερου δηλητηρίου από τις νηματοκύστεις. Το ίδιο ισχύει και για τα ούρα αν είναι πολύ αραιά.

Η πολύ καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε απλώς θαλασσινό νερό, επισημαίνει ο Clark. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το ξύδι (5% οξικό οξύ) μπορεί να εξουδετερώσει τις νηματοκύστεις από ορισμένα είδη μεδουσών.

Τι πρέπει να κάνουμε

Οι πραγματικές πρώτες βοήθειες για τσιμπήματα μεδουσών μπορεί να είναι εκπληκτικά απλές. Εδώ είναι μερικοί καλύτεροι – και λιγότερο αηδιαστικοί – τρόποι για να διαχειριστείτε την ενόχληση μετά από μια συνάντηση με μέδουσα, σύμφωνα με την Colla.

1. Ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό ή ξύδι: Οι άφθονες ποσότητες θαλασσινού νερού είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπλύνετε το τσίμπημα. Το ξύδι είναι επίσης μια αξιόπιστη επιλογή για τα τσιμπήματα από τα περισσότερα είδη μεδουσών, βοηθώντας στην αδρανοποίηση των νηματοκύστεων και στην αποτροπή περαιτέρω απελευθέρωσης δηλητηρίου. Ωστόσο, εάν το είδος της μέδουσας είναι άγνωστο, είναι καλύτερο να επιμείνετε στο θαλασσινό νερό, δήλωσε η Colla.

2. Αφαιρέστε τα πλοκάμια: Η αφαίρεση των πλοκαμιών και των νηματοκύστεων είναι σημαντική για την πρόληψη περαιτέρω δηλητηρίασης και πόνου. Μην προσπαθήσετε να ξύσετε τα πλοκάμια με τα χέρια σας. Αντ' αυτού, αφαιρέστε τα προσεκτικά με τσιμπιδάκι και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τις νηματοκύστεις με την άκρη κάποιου επίπεδου και σκληρού αντικειμένου, όπως μια πιστωτική κάρτα.

3. Ζητήστε ιατρική βοήθεια: Ορισμένα τσιμπήματα μέδουσας μπορεί να είναι σοβαρά ή θανατηφόρα. «Εάν νιώσετε πρήξιμο, ναυτία, σύγχυση, πόνους στο σώμα ή δυσκολία στην αναπνοή, επισκεφθείτε αμέσως γιατρό», τονίζει η Colla.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2023 12:16

Σχετικά Άρθρα

  • Σοκ για νεαρό στο Αγρίνιο: Τον τσίμπησε σκορπιός στο κρεβάτι του
    Σοκ για νεαρό στο Αγρίνιο: Τον τσίμπησε σκορπιός στο κρεβάτι του

    Στο νοσοκομείο κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης ένας νεαρός που δέχθηκε τσίμπημα από σκορπιό στην περιοχή του Αγρινίου.

    Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο άνδρας τσιμπήθηκε από τον σκορπιό την ώρα που κοιμόταν στο σπίτι του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της περιοχής με οξύ πόνο.

    Συχνές οι εμφανίσεις των σκορπιών λόγω ζέστης

    Μάλιστα, το sinidisi.gr αναφέρει πως τα τσιμπήματα σκορπιών είναι πολύ συχνά στο Αγρίνιο, ειδικά το τελευταίο διάστημα με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

    Οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν τους χώρους ,τα υποδήματα, τα ρούχα κλπ., καθώς σκορπιοί ,έντομα και άλλα αραχνοειδή εκτός από την ύπαιθρο είναι πιθανό να βρεθούν και εντός οικιών.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δυτική Ελλάδα: Στο Νοσοκομείο λουόμενη από τσίμπημα σαλαχιού
    Δυτική Ελλάδα: Στο Νοσοκομείο λουόμενη από τσίμπημα σαλαχιού

    Η άτυχη λουόμενη τραυματίστηκε στον αστράγαλο από σαλάχι κρυμμένο στην άμμο

    Στο Νοσοκομείο Αγρινίου νοσηλεύεται λουόμενη που δέχθηκε τσίμπημα σαλαχιού στην παραλία Αράπης, η οποία βρίσκεται κοντά στο Λουτρό Αμφιλοχίας.

    Το περιστατικό συνέβη χθες κατά τις μεσημβρινές ώρες στα ρηχά νερά της συγκεκριμένης πολυσύχναστης παραλίας. Η άτυχη λουόμενη τραυματίστηκε στον αστράγαλο από σαλάχι κρυμμένο στην άμμο, δέχτηκε επί τόπου βοήθεια από άλλο λουόμενο και στη συνέχεια διεκομίσθη άμεσα από τον πατέρα της στο Νοσοκομείο Αγρινίου όπου και νοσηλεύεται.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες παρισταμένων παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί τόσο στην παραλία Αράπης όσο και σε γειτονικές παραλίες (Μπούκα κ.λ.π.) Στη συγκεκριμένη παραλία, που επιλέγουν κατά κανόνα οι οικογένειες με μικρά παιδιά από την γύρω περιοχή, δεν υπάρχει ναυαγοσώστης ούτε πινακίδες που να προειδοποιούν τους λουόμενους για τον κίνδυνο ύπαρξης επικίνδυνων μορφών θαλάσσιας ζωής.

    Εφιστάται η προσοχή των λουομένων γιατί οι ακίδες της ουράς των σαλαχιών, που επικαλύπτονται με τοξικό δηλητήριο, αν χτυπήσουν καίρια όργανα δεν προκαλούν μόνο αφόρητο πόνο αλλά ακόμη και καρδιακή προσβολή.

    Πηγή: e-maistros.gr - TheBest.gr

  • Αυτό είναι το χειρότερο σημείο που μπορεί να σε τσιμπήσει μέλισσα: Δεν είναι αυτό που νομίζεις
    σε Plus +
    Αυτό είναι το χειρότερο σημείο που μπορεί να σε τσιμπήσει μέλισσα: Δεν είναι αυτό που νομίζεις

    Πάντα ένα τσίμπημα μέλισσας δεν είναι ποτέ… ευχάριστο. Ωστόσο τι γίνεται όταν σε τσιμπήσει στο χειρότερο σημείο;

    Στο ερώτημα ποιο είναι αυτό, την απάντηση μπορεί να την δώσει ένας άνδρας από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος δέχτηκε τσίμπημα μέλισσας κατευθείαν στο βολβό του ματιού και έπρεπε να υποστεί τις σοβαρές συνέπειες.

    Ο Γολγοθάς του 55χρονου

    Ο άτυχος 55χρονος άνδρας προσήλθε στα επείγοντα περιστατικά με σοβαρή επιδείνωση της όρασης και πόνο στο δεξί του μάτι αμέσως μετά το τσίμπημα. Εκεί οι γιατροί του αφαίρεσαν το κεντρί της μέλισσας και στη συνέχεια του έδωσαν εξιτήριο. Μόνο που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν κάνει τόσο καλή δουλειά και ένα κομμάτι του κεντριού παρέμεινε ενσωματωμένο στον βολβό του ματιού του άνδρα.

    Κατά τον έλεγχο του δεξιού ματιού του άνδρα δύο ημέρες μετά το τσίμπημα της μέλισσας, οι ειδικοί οφθαλμίατροι Talia Shoshany και Zeba Syed διαπίστωσαν ότι ήταν πρησμένο και κατακόκκινο, με το αίμα να λιμνάζει εμφανώς στο κάτω μέρος της ίριδας. Ο άνδρας πονούσε επίσης πολύ και μια γρήγορη εξέταση αποκάλυψε ότι η όρασή του είχε επιδεινωθεί σε σημείο που μόλις και μετά βίας μπορούσε να μετρήσει τα δάχτυλα.

    Πέντε μήνες κράτησε το μαρτύριο

    Επιθεωρώντας τον βολβό του ματιού του άνδρα με μια σχισμοειδή λυχνία, ένα μικροσκόπιο με έντονο φως, οι γιατροί μπόρεσαν να εντοπίσουν το πρόβλημα. Συγκεκριμένα βρήκαν ένα θραύσμα κεντριού ακριβώς στο όριο μεταξύ του κερατοειδούς του άνδρα και του λευκού του ματιού του. Αμέσως το έβγαλαν με ειδικό μικροτσίμπιδο και συνταγογράφησαν τοπικές αντιβακτηριακές οφθαλμικές σταγόνες και πρεδνιζολόνη.

    Η κατάσταση του άνδρα δεν βελτιώθηκε αμέσως, αλλά ο Shoshany και ο Syed ανέφεραν ότι σε πέντε μήνες παρακολούθησης η όρασή του είχε βελτιωθεί σε 20/25. Όσο για το πώς ο άνδρας κατάφερε να τσιμπηθεί στον βολβό του ματιού, οι λεπτομέρειες είναι άγνωστες, αλλά εικάζεται ότι ήταν απίστευτα άτυχος, καθώς τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια, με ελάχιστες καταγεγραμμένες περιπτώσεις στην επιστημονική βιβλιογραφία.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ρόδος: Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας κατά 3 °C έφερε σπάνια μέδουσα από την Ερυθρά Θάλασσα
    Ρόδος: Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας κατά 3 °C έφερε σπάνια μέδουσα από την Ερυθρά Θάλασσα

    Έχει διάμετρο έως ένα μέτρο, όσα πρέπει να προσέχουμε - Περνούν από τη Διώρυγα του Σουέζ - Αυξάνονται οι θεάσεις γιατί μειώνεται και ο αριθμός των θαλασσίων χελωνών που είναι ο βασικός τους θηρευτής - Δείτε φωτογραφία

    Ένα σχετικά σπάνιο είδος μέδουσας για τις ελληνικές θάλασσες βρέθηκε στη Ρόδο τα τελευταία 24ωρα φανερώνοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην περιοχή μας.
    Πρόκειται για το είδος Rhopilema nomadica το οποίο μπορεί να φτάσει έως και το ένα μέτρο διάμετρο, ημισφαιρικό σχήμα και διαφανές - γαλαζωπό χρώμα.
    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου, το συγκεκριμένο είδος, είναι ενδημικό της Ερυθράς θάλασσας, και στη Μεσόγειο η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1970, από το 1980 περιοδικά εμφανίζεται και στις ελληνικές θάλασσες, ενώ δίνονται και οδηγίες προφύλαξης των πολιτών καθώς συνίσταται η αποφυγή επαφής, αφού έχουν δηλητήριο.
    Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η μαζική εισβολή μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για τροπικά ή υποτροπικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία άρχισαν να εισβάλλουν στα νερά της Μεσογείου μετά την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ το 1869.

    Μάλιστα, τα ξένα – για το μεσογειακό οικοσύστημα – είδη ονομάστηκαν λεσεψιανοί μετανάστες, παίρνοντας το όνομά τους από τον Γάλλο μηχανικό της διώρυγας Φερντινάντ Λεσέψ. Βάσει δεδομένων, πάντως, η θάλασσα της Μεσογείου παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών εισβολών παγκοσμίως.
    Η ανάρτηση του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου
    «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

    Προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου εντόπισε 4 άτομα του είδους Rhopilema nomadica χθες (11/3) και σήμερα (12/3) στον Κόλπο των Τριαντών.

    Το συγκεκριμένο είδος, είναι ενδημικό της Ερυθράς θάλασσας, και στη Μεσόγειο η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1970.

    Η Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές - γαλαζωπό χρώμα, ενώ η διάμετρός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο. Στην κάτω επιφάνεια του σώματος, υπάρχουν 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής.

    Ακόμα και αν βρούμε μια μέδουσα στη παραλία, αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά χέρια!

    Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

    1. Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!

    2. Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό ή ξύδι, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!

    3. Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.

    4. Καθώς τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, δε χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή.

    5. Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.

    6. Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.

    Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού στις ελληνικές θάλασσες. Η εμφάνιση των εξάρσεων των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες, και εξαρτάται κυρίως από τα θαλάσσια ρεύματα.

    Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι τα προηγούμενα χρόνια, η θερμοκρασία της θάλασσας στις ακτές της Ρόδου κατά τη περίοδο Φεβρουαρίου- Μαρτίου, ήταν συνήθως στους 16ο C, ενώ φέτος για την ίδια περίοδο, η θερμοκρασία είναι σχεδόν 19ο C! Επιπλέον, η μείωση των θαλάσσιων χελωνών, των οποίων οι μέδουσες αποτελούν βασική τροφή, συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πώς έχασαν οι άνθρωποι την ουρά τους; - H απάντηση πηγαίνει 25 εκατ. χρόνια πίσω
    Πώς έχασαν οι άνθρωποι την ουρά τους; - H απάντηση πηγαίνει 25 εκατ. χρόνια πίσω

    Η αλλαγή εκτιμάται ότι ήρθε όταν οι πρόγονοί μας κατέβηκαν από τα δέντρα στο έδαφος.

    Όταν ο γενετιστής Μπο Σία ξεκινούσε τις διδακτορικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δεν σκόπευε να μελετήσει πώς ο άνθρωπος έχασε την ουρά του.

    Μέχρι που είχε ένα τροχαίο ατύχημα που τον τραυμάτισε στον κόκκυγα, το τελευταίο οστό της σπονδυλικής στήλης, εξελικτικό υπόλειμμα της εποχής που οι πρόγονοί μας είχαν ακόμα ουρά.

    Τότε ήταν που ο Σία αποφάσισε να δώσει απάντηση στο ερώτημα του πώς ο άνθρωπος έμεινε κολοβός.

    Η μελέτη που παρουσιάζει τώρα η ομάδα του στο περιοδικό Nature αποκαλύπτει ότι μια ασυνήθιστη μετάλλαξη οδήγησε στην εξαφάνιση της ουράς όλων των ανθρωπιδών, της οικογένειας που περιλαμβάνει τον άνθρωπο και τους πλησιέστερους συγγενείς του, τον ουραγκοτάγκο, τον γορίλα, τους χιμπατζήδες και τους γίββωνες.

    «Η ουρά μπορεί να είναι πλεονέκτημα όταν ζεις στα δέντρα. Μόλις κατέβεις στο έδαφος μπορεί να γίνει εμπόδιο»

    Αυτό συνέβη πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια, όταν το εξελικτικό παρακλάδι των ανθρωπιδών διαχωρίστηκε από τους υπόλοιπους πιθήκους, από τους οποίους οι περισσότερο διατηρούν μέχρι σήμερα τις ουρές τους.

    «Για πρώτη φορά προτείνουμε ένα πιθανό σενάριο για τον γενετικό μηχανισμό που οδήγησε στην απώλεια της ουράς των προγόνων μας. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι μια τόσο μεγάλη ανατομική μεταβολή προκλήθηκε από μια τόσο μικρή γενετική αλλαγή» σχολίασε στο Reuters ο βιολόγος Ιτάι Γιανάη, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Σία στη μελέτη.

    Γονίδιο ουράς

    Αφετηρία της προσπάθειας ήταν μια μελέτη του 1929 για ποντίκια εργαστηρίου που είχαν ασυνήθιστη κοντή ουρά και έφεραν μια μετάλλαξη στο γονίδιο TBXT που συμμετέχει στη ρύθμιση της εμβρυϊκής ανάπτυξης.

    Μια αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων γενετικών αλληλουχιών αποκάλυψε ότι το γονίδιο TBXT των ανθρώπων και των ανθρωποειδών πιθήκων είναι διαφορετικό από το αντίστοιχο γονίδιο των πιθήκων με ουρά.

    Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν με τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ποντικών στα οποία είχαν εισαχθεί αλλαγές στο γονίδιο TBXT.

    Τα πειράματα έδειξαν ότι το TBXT των ανθρωπιδών φέρει μια πρόσθετη γενετική αλληλουχία, η οποία δεν επηρεάζει το τελικό προϊόν του γονιδίου αλλά αλλάζει τα επίπεδα έκφρασής του.

    Και η εισαγωγή αυτής της πρόσθετης αλληλουχίας στο γονιδίωμα του ποντικού οδήγησε στη γέννηση ζώων με κοντή ή καθόλου ουρά, αναφέρουν οι ερευνητές.

    Το συμπέρασμα είναι ότι η απώλεια της ουράς είναι αποτέλεσμα μετάλλαξης του TBXT, αν και δεν αποκλείεται να υπήρχαν και άλλες γενετικές μεταβολές που έπαιξαν ρόλο.

    Το γεγονός ότι η μετάλλαξη διατηρήθηκε στο DNA των ανθρωπιδών υποδηλώνει ότι προσέφερε κάποιο σημαντικό εξελικτικό πλεονέκτημα, το οποίο παραμένει ασαφές. Οι ερευνητές εικάζουν ωστόσο ότι η απώλεια της ουράς βοήθησε τους προγόνους μας να κατέβουν από τα δέντρα.

    «Η ουρά μπορεί να είναι πλεονέκτημα όταν ζεις στα δέντρα. Μόλις κατέβεις στο έδαφος μπορεί να γίνει εμπόδιο» είπε ο Γιανάι.

    Επισήμανε επίσης ότι τα οφέλη της απώλειας της ουράς συνοδεύτηκαν από κάποιο κόστος. Δεδομένου ότι κάθε γονίδιο μπορεί να επιτελεί πολλές διαφορετικές λειτουργίες, οι αλλαγές που προσφέρουν πλεονέκτημα σε μια λειτουργία μπορεί να ζημιώνουν άλλες.

    Πράγματι, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια της μελέτης παρουσίαζαν μικρή αύξηση σοβαρών συγγενών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα.

    Όπως είπε ο Γιανάι, «αυτό υποδεικνύει ότι η εξελικτική πίεση για την απώλεια της ουράς ήταν τόσο μεγάλη ώστε χάσαμε την ουρά μας παρόλο που αυτό δημιουργεί κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παθήσεων».

    Για τον λόγο αυτό, επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να εξετάσει αν η απώλεια της ουράς σχετίζεται με τη δισχιδή ράχη που πλήττει περίπου ένα στα χίλια νεογνά, μια συγγενή ανωμαλία στην οποία η σπονδυλική στήλη φέρει μια ανοιχτή σχισμή.

    Πηγή: In.gr
  • Μέδουσα με κόκκινο σταυρό μελετούν οι επιστήμονες - Έχει εντοπιστεί 2 φορές
    Μέδουσα με κόκκινο σταυρό μελετούν οι επιστήμονες - Έχει εντοπιστεί 2 φορές

    Ένα ανατριχιαστικό νέο είδος μέδουσας με έναν ασυνήθιστο κόκκινο σταυρό στο «σώμα» της ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Μάλιστα το συγκεκριμένο είδος είναι τόσο σπάνιο που έχει παρατηρηθεί μόνο δύο φορές.

    Οι ειδικοί λένε ότι έχει διάμετρο 10 εκατοστά με κόκκινη κοιλιά, παρόμοια με τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου όταν παρατηρείται από πάνω. Ονομάζεται Santjordia pagesi και είναι ένα νέο είδος μέδουσας, σε σχήμα ομπρέλας με μικρότερο κορμό. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Zootaxa, όπου μελετήθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών.

    Ο Andre Morandini, καθηγητής ζωολογίας στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (IB-USP) και διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Βιολογίας (CEBIMar) ήταν μεταξύ μιας ομάδας ερευνητών από την Ιαπωνία που μελέτησε το πλάσμα.

    Μία από τις σημαντικότερες μέδουσες που υπάρχουν

    Η μέδουσα, που τώρα ονομάζεται Μέδουσα του Σταυρού του Αγίου Γεωργίου, μπορεί να βρεθεί μόνο στην καλντέρα Sumisu στα νησιά Ogasawara, νότια του Τόκιο. Ο καθηγητής Μοραντίνι δήλωσε: «Η μέδουσα είναι μια από τις σημαντικότερες μέδουσες που υπάρχουν: Το είδος είναι πολύ διαφορετικό από όλες τις μέδουσες βαθιάς θάλασσας που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Είναι σχετικά μικρό, ενώ άλλα σε αυτό το είδος περιβάλλοντος είναι πολύ μεγαλύτερα. Ο έντονος κόκκινος χρωματισμός του στομάχου του πιθανώς έχει να κάνει με τη σύλληψη τροφής».

    Είναι διαφανής -όπως όλες οι μέδουσες- και το έντονο κόκκινο του στομάχου της σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από τα αρπακτικά μετά την κατάποσή της. Όταν ανακαλύπτεται ένα νέο είδος, συνήθως απαιτείται η συλλογή πολλών δειγμάτων, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο και δύσκολο να συλλεχθούν δείγματα με βάση ένα μόνο δείγμα. Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα άλλο είδος σε κοντινή απόσταση και αναμένουν ότι θα βρεθούν κι άλλα σε μελλοντικές έρευνες ωκεανών από τα μέλη της ομάδας.

    Τι ερευνούν οι επιστήμονες

    Καταγράφηκε το 2002 από το τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) Hyperdolphin σε μια τοποθεσία στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο αποστολές με ειδικό καταδυτικό εξοπλισμό. Πρόσθετα δείγματα βρέθηκαν μέχρι το 2020, αλλά δεν μπόρεσαν να συλλεχθούν.

    Όπως μεταδίδει η Mirror, ο καθηγητής Morandini δημοσίευσε την περιγραφή και επέστησε την προσοχή στα είδη της περιοχής, τα οποία είναι πλούσια σε μέταλλα και έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν εμπορικά. Οι ερευνητικές ομάδες πιστεύουν επίσης ότι οι μέδουσες μπορεί να έχουν δηλητήριο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Ο καθηγητής Morandi πρόσθεσε: «Ποιος ξέρει; Ίσως κρύβει μυστικά πιο πολύτιμα από όλον τον ορυκτό πλούτο που θα μπορούσε να εξαχθεί από εκείνο το μέρος. Και όλα αυτά με το πλεονέκτημα ότι το είδος και ο τόπος θα παραμείνουν άθικτοι».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • «Για μένα το ΕΚΑΒ είναι μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή»: Η εξομολόγησή της 39χρονης ερπετολόγου που τη δάγκωσε οχιά
    «Για μένα το ΕΚΑΒ είναι μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή»: Η εξομολόγησή της 39χρονης ερπετολόγου που τη δάγκωσε οχιά

    Η 39χρονη ερπετολόγος που δέχθηκε δάγκωμα από οχιά σε δημοτικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη έχει πλέον αναρρώσει και επιτρέψει στην κανονική της ζωή. Περίπου 4 μήνες από το περιστατικό που την έφερε κοντά στον θάνατο συνάντησε μέλη του ΕΚΑΒ που της έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και μίλησαν για όσα συνέβησαν.

    «Πήγα να απεγκλωβίσω το ζώο από το σχολείο. Κατά την επιχείρησή μου και με έναν λίγο λάθος χειρισμό δικό μου, δέχθηκα ένα δάγκωμα το οποίο με έφερε σε μία δύσκολη κατάσταση», είπε η 39χρονη Κωνσταντίνα, μιλώντας στο MEGA.

    «Εκείνα τα δευτερόλεπτα δεν αντιλήφθηκα τίποτα. Ζήτησα από τον δάσκαλο του σχολείου να έρθει σε άμεση επικοινωνία με το ΕΚΑΒ γιατί ένιωσα ότι ήταν μία δύσκολη κατάσταση» πρόσθεσε και ευχαρίστησε το ΕΚΑΒ για την άμεση κινητοποίηση του.«Αν δεν υπήρχε το ΕΚΑΒ, εγώ δεν θα υπήρχα, δεν θα ήμουν αυτή τη στιγμή εδώ και δεν θα έκανα το βίντεο. Αν με ρωτούσε κανείς, ‘Κωνσταντίνα, τι είναι για σένα το ΕΚΑΒ;’ θα έλεγα ‘μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή».

    Από την πλευρά του o ιατρός του ΕΚΑΒ, Γιάννης Δαλακάκης τόνισε ότι «η κατάσταση της Κωνσταντίνας ήταν δύσκολη, ήταν σε κωματώδη κατάσταση, δεν έχει επαφή με το περιβάλλον. Η εξέλιξη ήταν επιθετική, δηλαδή εξελίχθηκε ραγδαία το φαινόμενο του αλλεργικού σοκ, που είναι ο φόβος και ο τρόμος για εμάς. Μέσα σε λίγα λεπτά η ζωή της κινδύνεψε άμεσα. Είναι από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά περιστατικά που έχω αντιμετωπίσει γιατί ο χρόνος ήταν εναντίον μας. θα το θυμάμαι για πάντα»

    Για τη διαχείριση των δύσκολων περιστατικών στο επάγγελμά του υπογράμμισε πως, «έχουμε κάθε μέρα να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά, πότε είμαστε συνυφασμένοι με την απώλεια, ή τους μη διαχειρίσιμους ασθενείς. Μας δίνουν δύναμη ασθενείς σαν την Κωνσταντίνα και είναι ένα συναίσθημα που δεν ανταμείβεται με τίποτα».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Πάτρα: Μεγάλη κινητοποίηση για κοριτσάκι που κατάπιε κέρμα και άνδρα που δέχθηκε δάγκωμα οχιάς! - Τι συνέβη
    Πάτρα: Μεγάλη κινητοποίηση για κοριτσάκι που κατάπιε κέρμα και άνδρα που δέχθηκε δάγκωμα οχιάς! - Τι συνέβη

    Δύο ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά κλήθηκε να διαχειριστεί το τελευταίο 24ωρο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων "Ο Άγιος Ανδρέας" και του "Καραμανδάνειου".

    Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στο Αγρίνιο, ένα κοριτσάκι 6,5 ετών κατάπιε κέρμα με αποτέλεσμα την κινητοποίηση των γονιών του και τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της περιοχής. Εν συνεχεία το κοριτσάκι διεκομίσθη στο Καραμανδάνειο εκεί όπου υπεβλήθη σε επέμβαση στον οισοφάγο για την αφαίρεση του κέρματος. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και το παιδί νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    Παράλληλα και πάλι στο Αγρίνιο, ένας 51χρονος δέχθηκε δάγκωμα οχιάς με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον "Άγιο Ανδρέα" ώστε να του χορηγηθεί αντιοφικός ορός.

    Και σε αυτή την περίπτωση όλα πήγαν καλά, ο άνδρας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου και τις επόμενες ώρες αναμένεται να λάβει εξιτήριο.

    Πηγή: Τempo24.news

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch