Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 21:58

Μυωπία: Οι οθόνες και η έλλειψη λιακάδας προκαλούν παγκόσμια επιδημία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η έκθεση στο ηλιακό φως φαίνεται πως είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η φυσιολογική ανατομία του ματιού.

Με τα παιδιά να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους ή μπροστά σε οθόνες, η μυωπία παίρνει διαστάσεις επιδημίας στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η μυωπία εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία και οφείλεται σε παραμόρφωση του οφθαλμικού βολβού, ο οποίος χάνει το σφαιρικό σχήμα του και γίνεται ωοειδής, επιμηκυσμένος κατά τον προσδιοπίσθιο άξονα.

Λόγω της παραμόρφωσης αυτής το φως δεν εστιάζεται σωστά στο πίσω μέρος του ματιού και τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά.

Περιέργως, η ανατομική αυτή δυσλειτουργίας φαίνεται ότι προκαλείται από την περιορισμένη έκθεση στο ηλιακό φως, πιθανώς και από την εστίαση των ματιών σε μικρές αποστάσεις.

«Υπάρχει κάτι στο φάσμα του ορατού φωτός που εμποδίζει τον οφθαλμικό βολβό να μεγαλώσει υπερβολικά» λέει στην Washington Post ο Τόμι Κορν, οφθαλμίατρος στο Σαν Φρανσίσκο.

Περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει σήμερα από μυωπία, το ποσοστό όμως αναμένεται να έχει εκτοξευτεί στο 50% έως το 2050, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αιτία της αύξησης είναι πιθανότατα η περιορισμένη παραμονή των παιδιών σε ανοιχτούς, ηλιόλουστους χώρους.

«Τα παιδιά είναι απασχολημένα με φορτωμένο πρόγραμμα και όταν έχουν ελεύθερο χρόνο προτιμούν τις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους όπως οι ηλεκτρονικές συσκευές» δηλώνει η Τζένιφερ Χάγκαρ του Πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Μυωπίας, τα παιδιά πρέπει να περνούν τουλάχιστον 80-120 λεπτά την ημέρα στο ηλιακό φως, όχι απαραίτητα συνεχόμενα.

Και, παρόλο που οι ηλεκτρονικές συσκευές επιδεινώνουν το πρόβλημα, μπορούν να προσφέρουν και λύσεις. Τον επόμενο μήνα η Apple θα ενημερώσει τα ηλεκτρονικά ρολόγια της με το WatchOS 10, το οποίο θα χρησιμοποιεί τον αισθητήρα φωτός για να μετρά το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους. Τα δεδομένα θα είναι προσβάσιμα μέσω του Health app στο iPhone που έχει συνδεθεί με το ρολόι.

Ακόμα, τον επόμενο μήνα θα κυκλοφορήσει το iOS 17 και το iPadOS 17, τα οποία θα χρησιμοποιούν τον αισθητήρα Face ID για να ελέγχουν ότι ο χρήστης δεν κρατά παρατεταμένα τη συσκευή σε απόσταση κάτω των 30 εκατοστών, κάτι που κουράζει τα μάτια και ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο μυωπίας.

Πηγή: In.gr - Φωτογραφία από congerdesign από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 19:55

Σχετικά Άρθρα

  • Ενα στα τρία παιδιά έχει μυωπία, σύμφωνα με μελέτη - Ο ρόλος των λοκντάουν, οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά
    Ενα στα τρία παιδιά έχει μυωπία, σύμφωνα με μελέτη - Ο ρόλος των λοκντάουν, οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά

    Η όραση των παιδιών επιδεινώνεται σταθερά με ένα στα τρία να έχει μυωπία ή να μην μπορεί να δει τα πράγματα σε απόσταση καθαρά, σύμφωνα με μια παγκόσμια ανάλυση.

    Σύμφωνα με αυτή, τα lockdown που τέθηκαν σε ισχύ λόγω της Covid είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην όραση, καθώς τα παιδιά περνούσαν περισσότερο χρόνο στις οθόνες και λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Η μυωπία ανησυχεί όλο και περισσότερο τους ειδικούς πλέον καθώς αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια περισσότερα παιδιά μέχρι το 2050, προειδοποιεί η μελέτη.

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology, εξέτασε έρευνα που αφορούσε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά και εφήβους από 50 χώρες και στις έξι ηπείρους και τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η μυωπία τριπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2023, φτάνοντας στο 36%.

    Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, η αύξηση ήταν «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» μετά την πανδημία της Covid.

    Γιατί στην Ασία έχουν περισσότερα παιδιά μυωπία

    Όπως αναφέρει η μελέτη, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ασία. Ειδικότερα, το 85% των παιδιών στην Ιαπωνία και το 73% στη Νότια Κορέα έχουν μυωπία, ενώ περισσότερο από το 40% να επηρεάζεται στην Κίνα και τη Ρωσία.

    Μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά μυωπίας, περίπου στο 1% καταγράφηκαν στην Παραγουάη και την Ουγκάντα. Όσον αφορά σε δυτικές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ το ποσοστό παιδιών με μυωπία είναι περίπου στο 15%.

    Η μυωπία ξεκινά συνήθως κατά τη διάρκεια των ετών του δημοτικού σχολείου και τείνει να επιδεινώνεται έως ότου το μάτι σταματήσει να αναπτύσσεται, περίπου στην ηλικία των 20 ετών.

    Η έρευνα αναφέρεται και στους παράγοντες που καθιστούν πιο πιθανή τη μυωπία στα παιδιά. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένας από αυτούς είναι η ζωή στην Ανατολική Ασία. Εξηγεί ότι σε μέρη όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ όπου η εκπαίδευση των παιδιών ξεκινά σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία (δύο ετών). Αυτό σημαίνει ότι περνούν περισσότερο χρόνο εστιάζοντας σε βιβλία και οθόνες τα πρώτα τους χρόνια της ζωής του, γεγονός που καταπονεί τους μύες των ματιών και μπορεί να οδηγήσει σε μυωπία, σύμφωνα με έρευνα.

    Αντίθετα, στην Αφρική, όπου το σχολείο ξεκινά από την ηλικία των έξι έως οκτώ ετών, η μυωπία είναι επτά φορές λιγότερο συχνή από ό,τι στην Ασία.

    Όσον αφορά στην αρνητική επίδραση που φαίνεται πώς είχαν τα lockdown στην όραση των παιδιών οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι «τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της πανδημίας και της επιταχυνόμενης επιδείνωσης της όρασης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων».

    Πιο πιθανό να πάθουν τα κορίτσια μυωπία -Ο λόγος

    Η έρευνα προβλέπει επίσης ότι μέχρι το 2050, η πάθηση θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερους από τους μισούς εφήβους παγκοσμίως, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά είναι πιθανόν να αφορούν σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες επειδή τείνουν να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο κάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες στο σχολείο και στο σπίτι καθώς μεγαλώνουν.

    Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, η Ασία αναμένεται να έχει τα υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με όλες τις άλλες ηπείρους έως το 2050, με σχεδόν το 69% να έχει μυωπία, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί επίσης να φτάσει το 40%.

    Πηγή: BBC - Ιefimerida.gr

  • Μυωπία: Η κίνηση – κλειδί για να μη φορέσει γυαλιά το παιδί
    Μυωπία: Η κίνηση – κλειδί για να μη φορέσει γυαλιά το παιδί

    Η μυωπία αποτελεί ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες. Ευτυχώς όμως υπάρχει τρόπος να αποτρέψουμε τον κίνδυνο

    Η μυωπία αποτελεί ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα παγκοσμίως, με τα περιστατικά να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, αποκτώντας επιδημικές διαστάσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου το 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, το 9% των παιδιών σχολικής ηλικίας και το 30% των εφήβων αναπτύσσει μυωπία. Αυτό, όμως, που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αύξηση των περιστατικών παγκοσμίως. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι έπαιξε και η περίοδος της πανδημίας.

    Είναι γνωστό ότι τα γονίδια μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα, ωστόσο οι ερευνητές επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο ότι υπάρχουν και αναπτυξιακοί παράγοντες που κάνουν τη διαφορά.

    Τι θα μπορούσαν, όμως, να κάνουν τα παιδιά για να αποτρέψουν τον κίνδυνο μυωπίας; Δραστηριότητες όπως το σχολείο, το διάβασμα και οι ατελείωτες ώρες μπροστά από μια οθόνη -όλες δραστηριότητες που πρωταγωνιστούν στη ζωή των σημερινών παιδιών- δείχνουν να επιδεινώνουν το πρόβλημα. Αντίθετα, μια δραστηριότητα που φαίνεται να ωφελεί τα μάτια, απομακρύνοντας τον κίνδυνο μυωπίας είναι ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέρος του αυξανόμενου προβλήματος της μυωπίας στις παιδικές ηλικίες είναι ότι τα σημερινά παιδιά περνούν αρκετό χρόνο μέσα στο σπίτι, κοιτώντας πράγματα που είναι κοντά τους. Βγαίνοντας έξω, έχουν τη δυνατότητα να κοιτάξουν μακριά, εξασκώντας αυτή τους την ικανότητα.

    Γιατί οι εξωτερικοί χώροι κάνουν τη διαφορά

    Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ο τρόπος ζωής τους επηρεάζει το σώμα τους. Ένα παιδί που με κακή διατροφή, για παράδειγμα, μπορεί να μην γίνει τόσο ψηλό όσο θα μπορούσε. Ένα παιδί που αναπτύσσει παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία είναι πολύ πιο πιθανό να έχει δια βίου παχυσαρκία. Με την ίδια λογική, τα μάτια ενός παιδιού που κοιτάζει πάντα κοντά μπορεί να προσαρμοστούν σε αυτό — και να χάσουν ένα μέρος της ικανότητας να βλέπει μακριά.

    Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η μυωπία έχει συνέπειες στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν, οι οποίες δεν μπορούν πάντοτε να επιλυθούν φορώντας γυαλιά. Για παράδειγμα, οι μύωπες δυσκολεύονται περισσότερο στο σχολείο ή στην οδήγηση, ενώ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τύφλωσης ή αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

    Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

    Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας περνάει αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ιδανικά σε καθημερινή βάση. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε ότι θα διατηρήσουν την ικανότητά τους να βλέπουν μακριά. Είναι, επίσης, ένας πολύ καλός τρόπος να λαμβάνουν τις πολύτιμες και απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D, αλλά και να ασχολούνται με ωφέλιμες δραστηριότητες, όπως η σωματική άσκηση.

    Προσπαθήστε, επιπλέον, να περιορίσετε τον χρόνο που περνάει το παιδί μπροστά από οθόνες. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να μην απασχολείται περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα μπροστά από μία οθόνη.

    Φροντίστε να ελέγχετε τακτικά την όραση του παιδιού σας και απευθυνθείτε στον παιδίατρο ή τον οφθαλμίατρο εάν παρατηρήσετε σημάδια ενός πιθανού προβλήματος, όπως:

    • αν κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση ή κρατά τις ηλεκτρονικές συσκευές κοντά στο πρόσωπο
    • αν παρατηρείται να έχει συμπτώματα στραβισμού ή παραπονιέται για οποιαδήποτε δυσκολία στην όραση
    • αν δεν μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα που βρίσκονται μακριά
    • αποφεύγει ή δείχνει αντιπάθεια σε δραστηριότητες που απαιτούν να κοιτά κοντά, όπως ένα παζλ ή η ανάγνωση ενός βιβλίου, καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι υπερμετρωπίας
    • γέρνει το κεφάλι για να κοιτάξει κάτι
    • καλύπτει ή τρίβει τα μάτια προσπαθώντας να δει
    • ένα μάτι στρέφεται προς τα μέσα ή προς τα έξω

    Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είναι καλό να απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρο για οποιοδήποτε σημάδι σας προκαλέσει ανησυχία.

    Πηγή: ygeiamou.gr - Photo by Zahra Amiri on Unsplash

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο