Υγεία

Χάρτινα καλαμάκια: Πόσα λεπτά μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε με ασφάλεια, τι κινδύνους κρύβουν - Ειδικός εξηγεί

Χάρτινα καλαμάκια: Πόσα λεπτά μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε με ασφάλεια, τι κινδύνους κρύβουν - Ειδικός εξηγεί

Για το πόσο επικίνδυνα είναι τα χάρτινα καλαμάκια για την υγεία μας ανέλυσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μετά τα ευρήματα μιας νέας έρευνας που δείχνει πως περιέχουν μακροχρόνιες και δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες, παρ' ότι είναι φιλικά στο περιβάλλον.

Όπως είπε ο καθηγητής στην ΕΡΤ, οι υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) που περιέχονται στα πλαστικά καλαμάκια έχουν αναδειχθεί σε ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, διότι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες.

«Έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες» ανέφερε.

Σχολιάζοντας τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων αποκάλυψε ότι «έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό» προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί».

Και όπως είπε χαρακτηριστικά «πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με την αντικατάσταση του πλαστικού, με ανακυκλωμένο χαρτί», και δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες. «Πρέπει να μελετηθεί επαρκώς», πρόσθεσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας.

Πώς μεταφέρονται οι χημικές ουσίες από τις συσκευασίες

«Κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω “μετανάστευσης”, από το υλικό στο τρόφιμο» είπε επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ποσότητες αυτές είναι απειροελάχιστες στα καλαμάκια.

«Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας εμείς καθημερινά ότι χρησιμοποιούμε πάρα πολλά χημικά προϊόντα καθημερινής χρήσης» διευκρίνισε υπενθυμίζοντας ότι ο,τιδήποτε και να χρησιμοποιήσουμε έχει χημικά.

«Ζούμε σε χημικό κόσμο» - Στα πόσα λεπτά χρήσης είναι ασφαλής τα χάρτινα καλαμάκια

«Ζούμε πρακτικά σε ένα χημικό κόσμο επομένως η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά αυτό είναι αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών ομάδων διαχρονικά και έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε ο κ. Θωμαΐδης. Και όπως είπε «δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα από τη χρήση τους για 10 λεπτά ή για 20 λεπτά».

Όσον αφορά τα πιάτα από ανακυκλωμένο χαρτί που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ταχυφαγεία τόνισε ότι όσο πιο ζεστό είναι το τρόφιμο τόσο μεγαλύτερη είναι η μετανάστευση, προσθέτοντας ότι οι γυάλινες συσκευασίες είναι οι πιο ασφαλείς.

Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία από rodgersm222 από το Pixabay

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup