Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 20:58

Ο καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από φλεγμονές και διαβήτη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αυτός ο στρογγυλός καρπός όχι μόνο είναι πεντανόστιμος, αλλά και υγιεινός. Ανακαλύψτε τα οφέλη για την υγεία, που προσφέρει αυτή η μικροσκοπική υπερτροφή με τη μοναδική γλυκιά γεύση

Η πραλίνα τους είναι τόσο λαχταριστή ακόμα κι όταν δεν περιέχει ίχνος ζάχαρης. Συνήθως, τα βρίσκουμε ως συστατικό σε πεντανόστιμες σοκολάτες, καθώς ο καρπός τους χαρακτηρίζεται από μια μοναδική γλυκάδα. Ο λόγος για τα φουντούκια, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψημένα ή αλεσμένα σε μορφή πραλίνας. Εκτός όμως από ένα ιδανικό γλυκό σνακ, μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Ε, υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, τα φουντούκια διαφυλάσσουν την υγεία μας με διαφορετικούς τρόπους, όπως θα ανακαλύψετε παρακάτω.

Ρυθμίζουν τη χοληστερόλη

Η συστηματική κατανάλωση των φουντουκιών προστατεύει την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, ρίχνοντας τις τιμές της χοληστερόλης. Σε μια παλαιότερη μελέτη διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή πλούσια σε φουντούκια μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας των συμμετεχόντων. Αυτός είναι και ο τύπος της χοληστερόλης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσει κάποιος τα οφέλη των φουντουκιών για την υγεία είναι να τα τρώει καθημερινά, χωρίς να αυξάνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων του ατόμου.

Ακόμα μια μελέτη επιβεβαίωσε τα παραπάνω οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία, παρατηρώντας επίσης ότι δεν υπήρξε αύξηση του σωματικού βάρους των συμμετεχόντων. Συνεπώς, το συμπέρασμα αυτό μπορεί να μετριάσει κάποιες ανησυχίες σχετικά με την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες στους ξηρούς καρπούς.

Μειώνουν τη φλεγμονή

Η ελάττωση της φλεγμονής είναι επίσης ένα πλεονέκτημα που προσφέρουν τα φουντούκια. Σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φουντούκια μείωσε τα σημάδια φλεγμονής μεταξύ των συμμετεχόντων. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η αλλαγή στους δείκτες φλεγμονής μετά την κατανάλωση φουντουκιών ήταν αμελητέα. Για να προσδιοριστεί συμπερασματικά η επίδραση των φουντουκιών στη φλεγμονή θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα.

Βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η κατανάλωση ενός μείγματος ξηρών καρπών που περιλαμβάνει φουντούκια θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη. Μια μικρή ερευνητική δοκιμή συμπέρανε ότι η κατανάλωση ενός μείγματος ξηρών καρπών 30 γρ. που περιείχε 7,5 γρ. φουντούκια κάθε μέρα βελτίωσε την ευαισθησία των συμμετεχόντων στην ινσουλίνη σε διάστημα 12 εβδομάδων. Η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η βελτίωση αυτής της ευαισθησίας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Lyubov Kardakova από το Pixabay
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 19:59

Σχετικά Άρθρα

  • Τα 30 γραμμάρια που μας προστατεύουν από την άνοια – Καταναλώστε τα καθημερινά
    Τα 30 γραμμάρια που μας προστατεύουν από την άνοια – Καταναλώστε τα καθημερινά

    Επιλέγοντας έξυπνα τα συστατικά της καθημερινής μας διατροφής μπορούμε αποτελεσματικά να προστατέψουμε την υγεία του εγκεφάλου

    Ο πιο εύκολος τρόπος να προστατέψουμε την υγεία του εγκεφάλου είναι μέσα από τη διατροφή μας. Οι διατροφικές επιλογές δε χρειάζεται να είναι περίπλοκες ή ακριβές. Ακόμα και με μικρές παρεμβάσεις, όπως μια μικρή χούφτα από ξηρούς καρπούς, αρκεί για να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης της άνοιας, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο GeroScience.

    Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση περίπου 30 γρ. ανάλατων και μη επεξεργασμένων ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης κατά 12%, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας Ισπανών και Πορτογάλων επιστημόνων. Μάλιστα, τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για τις γυναίκες, τα άτομα άνω των 60 ετών και όσους δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία ή η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

    Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καστίλλης-Λα Μάντσα και το Πανεπιστήμιο του Πόρτο ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 50.000 Βρετανών με μέση ηλικία τα 56,5 έτη σε διάστημα επτά ετών, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων UK Biobank και αξιοποιώντας τις απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι ξηροί καρποί παίζουν «προστατευτικό ρόλο» στην πρόληψη της νόσου, λόγω πολλαπλών επιδράσεων, όπως η μείωση της φλεγμονής και της χοληστερόλης.

    «Οι ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου που κατανάλωναν καθημερινά ξηρούς καρπούς είχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας από κάθε αιτία σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές μετά από επτά χρόνια παρακολούθησης, ανεξάρτητα από την προσαρμογή για τον τρόπο ζωής, τα προβλήματα ακοής, την αυτοσχετιζόμενη υγεία και τον αριθμό των χρόνιων ασθενειών» σημειώνουν οι ερευνητές.

    Γιατί είναι σημαντικά τα δεδομένα

    Η άνοια αποτελεί μια επιδημία παγκοσμίως και επί του παρόντος δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τη θεραπεία της πάθησης. Τα προληπτικά μέτρα, όπως η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης. Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις που προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, οι οποίες υποστηρίζουν τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

    Η ενσωμάτωση μιας χούφτας ανάλατων και μη επεξεργασμένων ξηρών καρπών στην καθημερινότητά θα μπορούσε να είναι ένα μικρό αλλά ισχυρό βήμα προς τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης υγείας του εγκεφάλου και την προστασία από την άνοια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
    Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

    Το γλυκό φρούτο συνώνυμο της δύσης του καλοκαιριού αποτελεί κι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ - αρκεί να μην το παρακάνουμε

    Παρότι θεωρείται από τα τελευταία φρούτα του καλοκαιριού, μπορούμε ακόμα να τα απολαύσουμε, ιδίως αν έχουμε την ευκαιρία να τα κόψουμε από το δέντρο. Ο λόγος για τα σύκα που μπορούμε εκτός από φρέσκα, να τα τρώμε και αποξηραμένα όλο το χρόνο ή σε μορφή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού.

    «Τα σύκα είναι υγιεινά, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Θα πρέπει, όμως, να καταναλώνονται με μέτρο» επισημαίνει η διαιτολόγος από την Cleveland Clinic, Δρ Maxine Smith, RD, LD. Ακολουθούν παρακάτω τα σημαντικότερα οφέλη που αποκομίζουμε από τα σύκα.

    Πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά

    Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σύκων είναι το διατροφικό τους προφίλ. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την υγιή πέψη, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Δύο ωμά σύκα μεσαίου μεγέθους – περίπου 17 γραμμάρια – παρέχουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Εκτός αυτού, τα σύκα περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

    Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

    Εργαστηριακές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το εκχύλισμα σύκου μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τις τιμές της χοληστερόλης, οδηγώντας σε αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ωστόσο, οι μελέτες δεν ήταν κλινικές: «Λάβετε υπόψη ότι δεν πρόκειται για μελέτες σε ανθρώπους και ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα και όχι ολόκληρο τον καρπό του σύκου», διευκρινίζει η Δρ Smith. «Αλλά τα θετικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα» συμπληρώνει.

    Βελτιώνουν την πέψη

    Τα σύκα παρέχουν σημαντικά πρεβιοτικά που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη φλεγμονή και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντίστοιχα, τα σύκα θεωρούνται μια φυσική θεραπεία για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Σε μια μελέτη 150 τέτοιων ατόμων, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 45 γραμμάρια αποξηραμένων σύκων δύο φορές την ημέρα κατάφεραν να βελτιώσουν το φούσκωμα, τον πόνο στο έντερο και δυσκοιλιότητα.

    Ρυθμίζουν το σάκχαρο

    Σε μια μικρή μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 1 που έπιναν καθημερινά τσάι από φύλλα σύκου παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια του μήνα που έπιναν το τσάι, χρειάστηκαν περίπου 12% λιγότερη ινσουλίνη. Παρόλα αυτά, ολόκληρος ο καρπός του σύκου θα μπορούσε να ωφελήσει και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, λόγω και των ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες.

    Μπορούμε να τα καταναλώνουμε καθημερινά;

    Η διαιτολόγος επισημαίνει ότι παρότι είναι ιδιαιτέρως υγιεινά, η κατανάλωσή τους δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα πλαίσια μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, καθώς εάν το παρακάνετε, είναι πιθανό να παρουσιάσετε πόνο στο έντερο ίσως και διάρροια. Υπάρχει όμως συγκεκριμένος αριθμός που επιτρέπεται; Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των κενώσεων: «Αν έχετε συχνά δυσκοιλιότητα, μπορείτε πιθανώς να φάτε μέχρι και τέσσερα σύκα την ημέρα. Αν οι κενώσεις είναι αρκετά τακτικές, είναι καλύτερο να περιορίζεστε σε δύο ή τρία φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα ημερησίως», συνιστά η ίδια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη
    Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη

    Πολλά μπαχαρικά είναι αντιοξειδωτικά, αντιδιαβητικά και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις- Μία διαιτολόγος αποκαλύπτει τα τρία πιο δραστικά αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

    Το φαγητό χωρίς πικάντικες, γλυκιές, ή γλυκόπικρες μαγειρικές πινελιές, θα ήταν μόνο ανάγκη και όχι απόλαυση. Αυτές οι εύγευστες προσθήκες που διαχωρίζουν το «γεύομαι» από το «τρώω», είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που προσδίδουν νοστιμιά, έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό.

    Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά:

    Κανέλα

    Το αρωματικό και αντιδιαβητικό αυτό μπαχαρικό λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που κατευνάζει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να ρυθμίσει σε φυσιολογικά επίπεδα του σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία.

    Κουρκουμάς

    Το ινδικό αυτό μπαχαρικό που περιέχει την, υψηλή σε διατροφική αξία, κουρκουμίνη, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα, σήμερα έχει ανακαλυφθεί ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει αντικαρκινικη δράση και ανακουφίζει την αρθρίτιδα.

    Σκόρδο

    Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, είναι στενός συγγενής με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και αξιοποιούνταν από τους Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Κινέζους και Ινδούς για φαρμακευτικούς λόγους. Πολύ σημαντικό είναι ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το γλυκό αντιοξειδωτικό φρούτο που ρυθμίζει την πίεση και την χοληστερόλη
    Το γλυκό αντιοξειδωτικό φρούτο που ρυθμίζει την πίεση και την χοληστερόλη

    Το πεπόνι, κατά την άποψη πολλών ερευνητών σε θέματα διατροφής, είναι πλούσιο σε έναν αριθμό συστατικών που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου

    Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το πεπόνι cantaloupe καθιστούν το φρούτο ακόμα πιο σημαντικό από ότι υποστηρίζουν οι παραδοσιακές θεωρίες για την θεραπευτική του χρήση. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα αποδείχτηκε ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη γλυκιά, νερουλή σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Από ότι φαίνεται, λοιπόν, το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α (19%/100gr), η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά (41%/100gr) βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

    Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος. Αντίθετα, άτομα με ελάχιστες ποσότητες καλίου στο αίμα, διέτρεξαν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος. Παράλληλα, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει την δράση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό.

    Επομένως το πεπόνι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπου που γίνονται με φλούδες πεπονιού. Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.

    Το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αλλά και του πλήθους βιταμινών που διαθέτει, προσφέροντας συνάμα λίγες θερμίδες.

    Το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

    Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του. Επομένως, διαλέγετε πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά (γλυκιά οσμή). Διαφορετικά τοποθετήστε το για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσει το άρωμά του και μετά κόψτε το.

    *Γράφει ο Παναγιώτης Βαραγιάννης κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει
    Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει

    Επιστήμονες παρασκεύασαν ένα μείγμα με βάση το καλαμποκάλευρο, το οποίο μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και να συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης

    Πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέδειξε το καλαμποκάλευρο σε νέο σύμμαχο κατά της υπερχοληστερολαιμίας. Ωστόσο, κατά τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο The Journal of Nutrition, ένας συγκεκριμένο μείγμα με το άλευρο κάνει τη διαφoρά για τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

    Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τύπους καλαμποκάλευρου, ολικής άλεσης, εξευγενισμένο και ένα μοναδικό μείγμα εξευγενισμένου με προσθήκη πίτουρου καλαμποκιού, το οποίο οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες μέσα από νόστιμα μάφιν και πίτες.

    Μείωση έως 13%

    Ενώ το καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης και το εξευγενισμένο καλαμποκάλευρο έδειξαν μικρή επίδραση, το μείγμα εξευγενισμένου καλαμποκάλευρου και πίτουρου πέτυχαν σημαντική μείωση των επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης, κατά μέσο όρο 10 mg/dL ή περίπου 5%. Για ορισμένους συμμετέχοντες, η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας έως και 13%.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει ένας απλός, πρακτικός τρόπος για καλύτερη υγεία της καρδιάς μέσω της διατροφής χωρίς αυστηρές αλλαγές στο πιάτο ή φαρμακευτική αγωγή. Αρκεί να αντικατασταθεί το συνηθισμένο αλεύρι με το μείγμα καλαμποκάλευρου με τον συγκεκριμένο τύπο.

    «Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οι διατροφικές αλλαγές πρέπει να είναι ισχυρές και σημαντικές για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία και τη ρύθμιση του μεταβολισμού» ανέφερε σε δελτίο τύπου η Corrie Whisner, PhD, επικεφαλής ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο College of Health Solutions του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Το συμπέρασμα είναι το εξής: το καλαμπόκι είναι μοναδικό και υποτιμημένο. Η τέχνη και η επιστήμη της διύλισης των δημητριακών και της πλήρους αξιοποίησης του πίτουρου του καλαμποκιού μπορεί να οδηγήσει σε νόστιμα τρόφιμα που, στην προκειμένη περίπτωση, τυχαίνει επίσης να εξασφαλίζουν ουσιαστικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς».

    Άφθονες φυτικές ίνες

    Το κλειδί για την αποτελεσματικότητα του μείγματος βρίσκεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Το πίτουρο καλαμποκιού είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στη διαχείριση της χοληστερόλης. Ο συνδυασμός εξευγενισμένου άλευρου και πίτουρου από καλαμπόκι δημιούργησε ένα προϊόν φιλικό για την καρδιά και συνάμα ευχάριστο στη γεύση.

    Επίδραση στο μικροβίωμα

    Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε και η διερεύνηση πιθανών επιδράσεων στο μικροβίωμα του εντέρου. Αν και οι αλλαγές ήταν ελάχιστες, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση στον πληθυσμό του ωφέλιμου βακτηρίου Agathobaculum σε όσους κατανάλωναν καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης. Αυτό το βακτήριο είναι γνωστό για την παραγωγή βουτυρικού οξέος, μιας ένωσης που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου.

    «Η αύξηση του Agathobaculum θα μπορούσε να οφείλεται στη μεγαλύτερη ποικιλία πολυφαινολών που βρίσκονται στο καλαμπόκι ολικής άλεσης, το οποίο επιδεικνύει τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ικανότητες (σε σύγκριση με το σιτάρι, τη βρώμη και το ρύζι), αλλά η μελέτη δεν εξέτασε αυτή την υπόθεση» πρόσθεσε η Δρ Whisner και εξήγησε ότι, μολονότι η επίδραση των δημητριακών ολικής άλεσης στη μικροχλωρίδα ποικίλλει ανά άτομο, ισχύει καθολικά ότι κατά τη ζύμωση των φυτικών ινών από τα μικρόβια του εντέρου σχηματίζεται βουτυρικό οξύ, ενώ τόσο οι φυτικές ίνες όσο και το βουτυρικό οξύ συχνά συνδέονται με ένα υγιές έντερο.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτή η αλλαγή στη διατροφή δεν είναι πανάκεια, αλλά πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης για την υγεία της καρδιάς, που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Το παρεξηγημένο σνακ που προκαλεί κορεσμό και διευκολύνει την απώλεια βάρους
    Το παρεξηγημένο σνακ που προκαλεί κορεσμό και διευκολύνει την απώλεια βάρους

    Από μόνο του δεν κάνει θαύματα, αν όμως προστεθεί σε μια ισορροποιημένη και υγιεινή διατροφή, επιταχύνει την απώλεια βάρους- Δείτε πόσα γραμμάρια συνιστούν ερευνητές

    Πασχίζετε να χάσετε βάρος; Μπορείτε απλούστατα να προσθέσετε στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς (ανάλατους) και θα επιτύχετε το στόχο σας.

    Η συμπερίληψη των ξηρών καρπών σε μια διατροφή χαμηλών θερμίδων, προάγει την απώλεια βάρους σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research Reviews και αντικρούει την πεποίθηση ότι οι ξηροί καρποί εμποδίζουν το αδυνάτισμα.

    Μέχρι να φτάσουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από επτά κλινικές δοκιμές που περιλάμβαναν εκατοντάδες υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες, οι οποίοι παρακολουθούνταν από 4 έως 52 εβδομάδες.

    Σε τέσσερις από τις κλινικές δοκιμές, αποδείχτηκε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν 42 γρ. με 85 γρ. αμύγδαλα, φιστίκια, φιστίκια ή καρύδια καθημερινά, έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου ξηρούς καρπούς. Τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτες εμπλουτισμένες με ξηρούς καρπούς έχασαν επιπλέον 3 έως 16 κιλά.

    Επιπλέον οφέλη των ξηρών καρπών

    Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε υγιή ακόρεστα λιπαρά, φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και ως εκ τούτου, βοηθούν στην:

    • υγεία της καρδιάς
    • μεταβολική λειτουργία
    • υγεία του εντέρου
    • γνωστική απόδοση.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ξηροί καρποί: Ποιος είναι ο καλύτερος για απώλεια βάρους
    Ξηροί καρποί: Ποιος είναι ο καλύτερος για απώλεια βάρους

    Μπορεί οι ξηροί καρποί να μην έχουν την καλύτερη φήμη για την απώλεια βάρους, όμως ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει!

    Οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στις υπερτροφές και δικαίως. Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, φυτικών ινών και καλών λιπαρών και φυσικά είναι πεντανόστιμοι.

    Αν ωστόσο έχετε ακολουθήσει μια διατροφή για να χάσετε βάρος πιθανόν να τους αποφεύγετε, καθώς έχετε ακούσει ότι είναι πλούσιοι σε θερμίδες.

    Οι έρευνες όμως έρχονται να μας αλλάξουν την πεποίθηση αυτή, καθώς όπως αναφέρουν οι άνθρωποι που τρώνε καθημερινά ξηρούς καρπούς έχουν λιγότερες πιθανότητες να αυξηθεί το βάρος τους αλλά και να εμφανίσουν παχυσαρκία.

    Ο λόγος που οι ξηροί καρποί μπορούν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, οφείλεται στο γεγονός ότι είναι γεμάτοι με καλά λιπαρά τα οποία ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού.

    Μπορεί να περιέχουν πολλές θερμίδες, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να τους αποφεύγετε, αρκεί να τους καταναλώνετε με μέτρο. Για παράδειγμα 1 με 2 μερίδες ημερησίως είναι αρκετές και μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα υγιεινό σνακ που θα σας κρατήσει χορτάτους.

    Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί αποτελούν μια καλή επιλογή, όσον αφορά την απώλεια βάρους, ένας από αυτούς είναι ο καλύτερος.

    Ο καλύτερος ξηρός καρπός για την απώλεια βάρους

    Και ο νικητής είναι, τα αμύγδαλα! Αλλά ας δούμε λίγο καλύτερα, τι τα κάνει τόσο μοναδικά.

    Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες

    Οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό σε κάθε πλάνο διατροφής, καθώς μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερες ώρες. Μάλιστα 55γρ. αμυγδάλων περιέχουν περισσότερα από 7γρ. φυτικών ινών.

    Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το να κρατάνε το αίσθημα της πείνας μακριά για πολλές ώρες, τα αμύγδαλα μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονωδών μορίων στον οργανισμό.

    Επιπλέον τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσουν τον μεταβολισμό, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

    Ακόμη, συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά μπορούν ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη

    Το σώμα μας διαρκώς ανοικοδομεί και διατηρεί τα κόκαλα μας, τους μύες μας, τα κύτταρα μας, τους ιστούς μας και για να κάνει όλες αυτές τις λειτουργίες χρειάζεται πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται στα αμύγδαλα σε μεγάλη περιεκτικότητα.

    Η πρωτεΐνη ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού, καθώς καθυστερεί την πέψη, συμβάλλοντας έτσι στην κατανάλωση λιγότερου φαγητού.

    Η πρωτεΐνη επίσης είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, η οποία βοηθάει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, αυξάνει δηλαδή τις καύσεις που κάνει ο οργανισμός μας, βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

    Ποιοι άλλοι ξηροί καρποί είναι καλοί για απώλεια βάρους

    Αν τα αμύγδαλα δεν είναι ο αγαπημένος σας ξηρός καρπός ας εξετάσουμε με τι μπορείτε να τον αντικαταστήσετε:

    • Κάσιους: Αν και δεν έχουν ερευνηθεί τόσο πολύ όσο τα αμύγδαλα, οι υπάρχουσες έρευνες δείχνουν ότι τα κάσιους μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια υγιή σύσταση στο σώμα σας, καθώς βοηθούν να μειώσετε το λίπος και να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα.
    • Καρύδια: Έρευνα, ανακάλυψε πως τα καρύδια ενδεχομένως να μπορούν να ενεργοποιήσουν ένα κομμάτι του εγκεφάλου που ελέγχει την πείνα και τις λιγούρες σε άτομα με παχυσαρκία, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνουν.
    • Φιστίκια: Ο μικρός πράσινος ξηρός καρπός, φάνηκε να συνδέεται με μειωμένες διαστάσεις στην μέση και μικρότερο ποσοστό λίπους στους συμμετέχοντες έρευνας, ενώ παράλληλα φάνηκε να βελτιώνει τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης.

    Πηγή: VITA - In.gr

  • Χοληστερόλη: Το μεγάλο λάθος που κάνουν όσοι ξεκινούν να παίρνουν φάρμακα
    Χοληστερόλη: Το μεγάλο λάθος που κάνουν όσοι ξεκινούν να παίρνουν φάρμακα

    Τη σημασία της συνέχισης του υγιεινού τρόπου ζωής μετά την έναρξη λήψης φαρμακευτικής αγωγής για τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, αναδεικνύουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη

    Μπορεί οι στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης και τα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης να βελτιώνουν την καρδιακή υγεία, ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις υγιεινές συνήθειες που ωφελούν την καρδιά τους.

    Όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association, πολλοί άνθρωποι διακόπτουν τις υγιεινές συνήθειες που είχαν ενσωματώσει στην καθημερινότητά τους με στόχο την καλή υγεία της καρδιάς τους, όταν ξεκινούν τη λήψη κάποιας σχετικής φαρμακευτικής αγωγής.

    Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές στη Φινλανδία εντόπισαν 41.224 ανθρώπους που δεν έπασχαν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο και συνέλεξαν δεδομένα υγείας, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η σωματική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, αλλά και το αν οι συμμετέχοντες λάμβαναν στατίνες ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Τα στοιχεία ενημερώνονταν μέσω έρευνας κάθε τέσσερα χρόνια για μια περίοδο συνολικής διάρκειας 14 ετών.

    Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που ξεκίνησαν να λαμβάνουν κάποιο ή και τα δύο είδη φαρμάκων ήταν 82% πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκοι σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Οι λόγοι που συνηγορούν σε αυτόν τον συσχετισμό μπορεί να είναι πολλοί, ωστόσο οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι άνθρωποι στην πρώτη ομάδα περιόρισαν, επίσης, την τακτική σωματική άσκηση σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν φάρμακα.

    Συμβουλή των ερευνητών, πάντως, είναι οι άνθρωποι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη βελτίωση της καρδιακής τους υγείας, θα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στις θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η απώλεια βάρους, η σωστή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η επαρκής σωματική άσκηση.

    Πηγή: ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch