Υγεία

Κατάθλιψη: Δύο βλαβερές συνήθειες που ενισχύουν τον κίνδυνο για την ψυχική υγεία

Κατάθλιψη: Δύο βλαβερές συνήθειες που ενισχύουν τον κίνδυνο για την ψυχική υγεία

Δύο βλαβερές συνήθειες, που συνδυάζονται πολύ συχνά, φαίνεται πως θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ψυχική υγεία - Δείτε την ενδιαφέρουσα διαπίστωση που έκανε μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων

Η χρήση της κάνναβης εξακολουθεί να αποτελεί ένα επίμαχο θέμα στη χώρα μας, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερα κράτη επιλέγουν να τη νομιμοποιήσουν, με την τελευταία σχετική εξέλιξη να έρχεται μόλις πριν ένα μήνα, όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης για λόγους ψυχαγωγίας στους ανθρώπους άνω των 18 ετών. Αντίθετα, σε πολλά άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, ο προβληματισμός σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου παραμένει στο προσκήνιο, εμποδίζοντας τις «τολμηρές» κινήσεις.

Όσοι αντιδρούν στο μέτρο φαίνεται πως θα βρουν ένα ακόμη πάτημα στα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία η χρήση της κάνναβης, σε συνδυασμό με το κάπνισμα, αυξάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο PLOS ONE. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το UC San Francisco, ο συνδυασμός του καπνίσματος και της χρήσης κάνναβης -συνήθειες που συνυπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων- καθιστά τους χρήστες περισσότερο επιρρεπείς στον κίνδυνο κατάθλιψης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, όσοι κάνουν συνδυαστική χρήση των δύο προϊόντων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχικής υγείας σε σύγκριση με εκείνους που έχουν υιοθετήσει τη μία από τις δύο συνήθειες ή, φυσικά, καμία από αυτές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της χρήσης και των δύο προϊόντων και της ψυχικής υγείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας. «Στις θεραπείες ψυχικής υγείας που παρέχουμε σήμερα, δεν εξετάζουμε το σκέλος των υποστηρικτικών ενεργειών για τη διακοπή της χρήσης κάνναβης και καπνού», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, Nhung Nguyen, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γενικής Εσωτερικής Ιατρικής στο Zuckerberg San Francisco General Hospital and Trauma Center και ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον Έλεγχο του Καπνού του UCSF. «Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τη διακοπή του καπνίσματος χωρίς να εξετάζουμε την ψυχική υγεία ή τη χρήση κάνναβης. Αυτές οι συννοσηρότητες συνδέονται στενά με τη χρήση του καπνού», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν το εργαλείο COVID-19 Citizen Science Study, μια εφαρμογή για κινητά που αναπτύχθηκε από ερευνητές του UCSF, περιέχοντας πληθώρα δεδομένων, όπως πληροφορίες για την ψυχική υγεία και τη χρήση ουσιών, που συλλέγονται από τους συμμετέχοντες μέσω διαδικτυακών ερευνών. Ανέλυσαν τις απαντήσεις που έδωσαν 53.843 Αμερικανοί μεταξύ Μαρτίου 2020 και Απριλίου 2022, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση καπνού και κάνναβης σε διάστημα 30 ημερών και συνδύασαν αυτές τις πληροφορίες με μηνιαίες αξιολογήσεις της ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης έδειξαν ότι, μεταξύ των ατόμων που έκαναν χρήση και των δύο ουσιών, το 26,5% ανέφερε άγχος και το 28,3% κατάθλιψη. Αντιθέτως, τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης ήταν μόνο 10,6% και 11,2% σε άτομα που δεν έκαναν χρήση καμίας ουσίας. Παράλληλα, ακόμη και όσοι έκαναν μόνο χρήση καπνού παρουσίαζαν υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης συγκριτικά με τους απέχοντες.

«Ορισμένοι πιστεύουν ότι η κάνναβη μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνού», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της ανάλυσης, Gregory Marcus, καθηγητής ιατρικής και αναπληρωτής επικεφαλής έρευνας στο Τμήμα Καρδιολογίας, «Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός αυτός είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την ψυχική υγεία».

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις