Υγεία

Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε τα αυγά απευθείας από το ψυγείο

Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε τα αυγά απευθείας από το ψυγείο

Πόση ώρα πρέπει να περιμένουμε αφού βγάλουμε τα αυγά από το ψυγείο για να τα μαγειρέψουμε.

Είτε βραστά, είτε σε μορφή ομελέτας, τα αυγά αποτελούν ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ, πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε θερμίδες.

Φυσικά, το πιο συνηθισμένο μέρος για να αποθηκεύσουμε τα αυγά μας είναι το ψυγείο, όπου και μπορούν να παραμείνουν περίπου 3 – 5 εβδομάδες μετά την ημερομηνία παραγωγής. Τα βραστά αυγά (με το τσόφλι τους) μπορούν να μείνουν στο ψυγείο έως και 7 ημέρες, ξεκινώντας το μέτρημα από την ημέρα που τα βράσαμε.

Είτε είναι βραστά είτε όχι, φροντίστε τα αυγά σας να βρίσκονται μακριά από τρόφιμα με έντονες μυρωδιές που τυχόν έχετε αποθηκεύσει στο ψυγείο σας, αφού τείνουν να «απορροφούν» τις κοντινές οσμές. Επίσης, θυμηθείτε να πλύνετε τα χέρια σας αφότου πιάσετε τα αυγά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σαλμονέλας, ακόμα και πάνω στα τσόφλια. Το ίδιο ισχύει και για τις επιφάνειες που έχουν αγγίξει τα ωμά αυγά.

Περιμένετε πριν τα βράσετε

Σύμφωνα με την βρετανική ιστοσελίδα «Eggs Info», που εξειδικεύεται στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τα αυγά, θα πρέπει να βγάλουμε τα αυγά μας από το ψυγείο και να τα αφήσουμε σε περιβάλλον θερμοκρασίας δωματίου για 30 λεπτά πριν τα μαγειρέψουμε. Το πρόβλημα έγκειται αφενός στην απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας και αφετέρου στο γεγονός ότι ο κρόκος μπορεί να μην προλάβει να ζεσταθεί επαρκώς.

«Βγάλτε τα από το ψυγείο μισή ώρα πριν τα μαγειρέψετε για τα βέλτιστα αποτελέσματα, αλλιώς η ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας θα μπορούσε να σπάσει το τσόφλι ή να μειώσει την ικανότητα που έχει το αυγό να ‘δένει’ τα υλικά σε φαγητά και γλυκά», αναφέρουν οι ειδικοί του Eggs Info.

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι υπάρχουν και πιο σοβαροί λόγοι για να μην μαγειρέψουμε τα αυγά αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το ψυγείο.

Ειδικότερα, ένα γράμμα στην εφημερίδα «Guardian», αναφέρει:

«Ο καθηγητής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο όπου σπούδαζα ισχυριζόταν ότι εάν σπάσουμε το αυγό απ’ ευθείας από το ψυγείο στο τηγάνι, για να το τηγανίσουμε, μπορεί να μοιάζει έτοιμο μετά από λίγα λεπτά, αλλά στην πραγματικότητα ο κρόκος δεν θα έχει ζεσταθεί καλά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο σαλμονέλας».

Πηγή: iEidiseis.gr

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup