Ανησυχία παρατηρείται για την έξαρση κοριών στο εξωτερικό ενώ τα περιστατικά τσιμπημάτων πληθαίνουν και στη χώρα μας.
Για το κατά πόσο είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία μίλησε ο επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας Γιώργος Κολιόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν «μεταδίδει κάτι με το τσίμπημά του αλλά προκαλεί κοκκινίλες και κνησμό.
Πού να προσέχουμε
«Προκαλεί και τρόμο σε μας και σε όλο τον κόσμο που θεωρεί ότι εκεί που θα κοιμηθεί το βράδυ θα τον τσιμπήσουν οι κοριοί» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας ανέφερε ότι η πιο συχνή εμφάνισή τους είναι σε στρατώνες και ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
Περιγράφοντας το χαρακτηριστικό μοτίβο του τσιμπήματος του κοριού που αφήνει στο δέρμα κόκκινα σημάδια στη σειρά εξήγησε στους τηλεθεατές της εκπομπής ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
Μιλώντας για τον τρόπο δράσης του ενοχλητικού εντόμου δήλωσε ότι «με το τσίμπημα παίρνει μια μικρή ποσότητα αίματος, μετά διακόπτει και πηγαίνει μερικά βήματα πιο πέρα, συνεχίζει πάλι να τσιμπάει και τρέφεται αφήνοντας αυτά τα σημεία στη σειρά».
Ερωτηθείς για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε εάν δούμε κάποια σημάδια στο σώμα μας τα οποία πληθαίνουν όσο περνούν οι μέρες, απάντησε ότι θα πρέπει να καλέσουμε κάποιον ειδικό απεντόμωσης.
Έχουμε πάντα έξαρση ανά περιόδους
«Έχει προκύψει ένα θέμα με κοριούς τον τελευταίο καιρό και βγαίνουν στην επιφάνεια περιστατικά όπως αυτό με το μικρό παιδί. Θεωρώ ότι είχαμε και θα έχουμε τέτοια προβλήματα και στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Κολιόπουλος επισημαίνοντας ότι έχουμε κατά περιόδους έξαρσης των πληθυσμών.
Τέλος, θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη δήλωσε ότι ο κοριός με το τσίμπημα του δεν μεταδίδει κάτι επικίνδυνο αλλά προκαλεί εξανθήματα και αναφυλαξία και ενδεχομένως δευτερογενείς μολύνσεις.