Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2023 19:57

Σπίτι: Πώς θα καταλάβετε αν έχετε κοριούς

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μήπως έχετε στο σπίτι σας απρόσκλητους «επισκέπτες»;

Δεν έχει σημασία αν το σπίτι σας, το ξενοδοχείο ή άλλο μέρος που μένετε είναι καθαρό και τακτοποιημένο.

Οι κοριοί μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιονδήποτε χώρο και να επιβιώσουν ακόμη και σε δυσμενείς συνθήκες.

Μπορούν να ζήσουν μέχρι και ένα χρόνο χωρίς τροφή και είναι «επαγγελματίες» στο να μπαίνουν στα πράγματα των ανθρώπων μέχρι να βρουν ωραία, ζεστά κρεβάτια, ρούχα ή έπιπλα για να ζήσουν και να αναπαραχθούν.

Τα πιο συνηθισμένα μέρη που «φιλοξενούν» κοριούς περιλαμβάνουν:

  • Ξενοδοχεία
  • Ξενώνες
  • Μοτέλ
  • Διαμερίσματα
  • Κοιτώνες
  • Καταφύγια
  • Κρουαζιερόπλοια
  • Δημόσιες συγκοινωνίες, όπως λεωφορεία, τρένα και ταξί
  • Υπαίθριες κατασκηνώσεις
Μπορούν, επίσης, να «μείνουν» σε πολλών ειδών έπιπλα και αντικείμενα σε ένα σπίτι, όπως:
  • Στρώματα και ελατήρια
  • Σεντόνια και κουβέρτες
  • Γύρω από το σκελετό του κρεβατιού
  • Κεφαλάρια
  • Κάτω από πράγματα που δεν μετακινούνται συχνά
  • Κάτω από χρώματα ή ταπετσαρίες που ξεφλουδίζουν ή ραγίζουν
  • Κάτω από τα χαλιά
  • Ραφές επίπλων
  • Κάτω από πλάκες που καλύπτουν ηλεκτρικές πρίζες ή διακόπτες φωτισμού
  • Βαλίτσες και αποσκευές
  • Ρούχα
  • Χαρτοκιβώτια

Το πρόβλημα είναι ότι και να ανακαλύψετε την κρυψώνα τους, οι κοριοί είναι πολύ γρήγοροι και μπορούν να σας ξεφύγουν.

Μπορούν, μάλιστα, να μετακινούνται έως και τέσσερα μέτρα το λεπτό, ενώ διανύουν μεγάλες αποστάσεις ανεμπόδιστοι σε χαλιά, ξύλο και πλακάκια. Αυτό τους επιτρέπει να διασχίζουν ολόκληρα ξενοδοχεία, συγκροτήματα διαμερισμάτων και σπίτια.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε κοριούς στο σπίτι

Οι κοριοί αγαπούν τους ανθρώπους, γι’ αυτό τείνουν να συγκεντρώνονται εκεί όπου ζουν πολλοί άνθρωποι.

Τρέφονται με το αίμα μας τρυπώντας το δέρμα μας με μικροσκοπικά, πριονωτά στόματά τους. Παράλληλα, μουδιάζουν την περιοχή με το σάλιο τους, το οποίο είναι γεμάτο αναισθητικά και αντιπηκτικά χημικά που μειώνουν τον πόνο για να κάνουν τη «δουλειά» τους ανενόχλητοι.

Μερικά σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε κοριούς είναι:

  • Οι κοκκινίλες και η φαγούρα
  • Συστάδες από τσιμπήματα, συνήθως σε ευθεία σειρά, αλλά μπορεί να είναι και σε τυχαίο μοτίβο
  • Μικρές κηλίδες αίματος στα σεντόνια σας που δημιουργούνται όταν το δέρμα σας έρθει σε επαφή με τα κλινοσκεπάσματά σας
  • Σκούρες κηλίδες σε κλινοσκεπάσματα ή άλλες επιφάνειες που μπορεί να είναι περιττώματα κοριών
  • Μικροσκοπικά αυγά (περίπου 1 mm)

Πώς μοιάζουν οι κοριοί

Οι κοριοί είναι πιο μεγάλοι από άλλα παράσιτα και έντομα, όπως κουνούπια και ψύλλοι, οπότε εντοπίζονται πιο εύκολα.

Αν αναγνωρίζετε τα παρακάτω χαρακτηριστικά, τότε πιθανότατα έχετε έρθει αντιμέτωποι με έναν κοριό:

  • Είναι καφέ ή κοκκινωποί, όχι μαύροι ή σκουρόχρωμοι
  • Είναι επίπεδοι και έχουν στρογγυλεμένο σχήμα, όχι σφαιρικό ή μακρύ
  • Σέρνονται αλλά δεν πετούν ή πηδούν όπως οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια
  • Αποβάλλουν και αφήνουν πίσω τους το ανοιχτόχρωμο καφέ δέρμα τους εκεί όπου ζουν
  • Γεννούν μικροσκοπικά λευκά αυγά που μοιάζουν με κόκκους ρυζιού
  • Δεν παραμένουν στο δέρμα μόλις τελειώσουν με το «φαγητό» τους όπως οι ψείρες ή οι ψύλλοι.

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε κοριούς, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τους ειδικούς για να αποτρέψετε την εξάπλωσή τους.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να σκουπίζετε συχνά και να μετακινείτε τα έπιπλα, να πλύνετε τα κλινοσκεπάσματά σας σε υψηλές θερμοκρασίες και να καλύψετε τις ρωγμές στο σπίτι σας.

Πηγή: VITA - In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2023 11:56

Σχετικά Άρθρα

  • Active-Listening: Τι είναι το λογισμικό «ενεργής ακρόασης» που μετατρέπει τα κινητά τηλέφωνα σε… κοριούς
    Active-Listening: Τι είναι το λογισμικό «ενεργής ακρόασης» που μετατρέπει τα κινητά τηλέφωνα σε… κοριούς

    Για χρόνια, οι χρήστες «έξυπνων» τηλεφώνων, υποπτεύονταν ότι οι συσκευές τους παρακολουθούσαν τις συνομιλίες τους για την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων. Πρόσφατες αποκαλύψεις δείχνουν ότι οι ανησυχίες για τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να είναι δικαιολογημένες…

    Οι συνομιλίες από τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να μην είναι όσο ιδιωτικές νομίζουμε… Μια διαρροή από την CMG Local Solutions, θυγατρική της Cox Media Group (CMG), περιγράφει λεπτομερώς μια μέθοδο που αποκαλεί «Active-Listening» (ενεργή ακρόαση).

    Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να συνδυάσει δεδομένα φωνής με δεδομένα συμπεριφοράς στο διαδίκτυο για την παροχή υπερ-στοχευμένης διαφήμισης.

    Η μέθοδος που αποκαλείται «Active-Listening», πώς λειτουργεί και πώς μπορούμε να προστατευτούμε

    Εδώ και καιρό μεγάλη συζήτηση γίνεται γιατί άνθρωποι που συνομιλούν είτε από κοντά είτε τηλεφωνικά (με το κινητό τηλέφωνο τους) βλέπουν μετά να εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τους τηλεφώνου (ή του υπολογιστή) μια διαφήμιση σχετική με την συνομιλία που είχαν κάνει.

    Το μικρόφωνο – «κοριός»

    Το «Active-Listening» μπορεί να είναι η απάντηση. Τι κρύβεται πίσω από αυτό το νέο εργαλείο; Και ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος;

    Η CMG, ένας αμερικανικός όμιλος ψηφιακού μάρκετινγκ, ανέπτυξε μια τεχνολογία ικανή να ακούει τις συνομιλίες μας μέσω των μικροφώνων των συνδεδεμένων συσκευών μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το «Active-Listening», μπορεί να ενσωματωθεί τόσο σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (και στα Android και στα iPhones) αλλά και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές όπως οι οικιακοί ψηφιακοί βοηθοί (Alexa κ.α.) ή έξυπνες τηλεοράσεις και γενικότερα όσες συσκευές διαθέτουν μικρόφωνα και είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο.

    Στην πράξη, το σύστημα καταγράφει τις λέξεις-κλειδιά που ανταλλάσσονται κατά τη διάρκεια καθημερινών συνομιλιών σε πραγματικό χρόνο. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές αναλύονται και διασταυρώνονται με τις διαδικτυακές μας συμπεριφορές για τη δημιουργία λεπτομερών προφίλ καταναλωτών. Κατά συνέπεια, μια απλή συζήτηση για ένα προϊόν μπορεί να προκαλέσει μια χιονοστιβάδα στοχευμένων διαφημίσεων.

    Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης ότι το λογισμικό αυτό διατηρεί μόνιμα ενεργή τη λειτουργία ακρόασης και καταγραφής όσων λέμε σε μια συσκευή, δηλαδή δεν ενεργοποιείται μόνο όταν χρησιμοποιούμε τη συσκευή στην οποία είναι εγκατεστημένο το λογισμικό αλλά καταγράφει και μεταδίδει ότι λέμε συνέχεια.

    Η αποκάλυψη

    Η 404 Media αποκάλυψε την ύπαρξη αυτού του λογισμικού επικαλούμενη εσωτερικά έγγραφα από την Cox Media Group. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, το πρόγραμμα είχε προωθηθεί σε αρκετές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τεχνολογικών κολοσσών. Ωστόσο, οι εταιρείες αυτές αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.

    Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, η Meta και η Amazon, που αναφέρονται μεταξύ των δυνητικών εταίρων αυτού του προγράμματος, ανταποκρίθηκαν άμεσα αρνούμενες οποιαδήποτε συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «ενεργητικής ακρόασης».

    Εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε στο Newsweek: «Η Amazon Ads δεν συνεργάστηκε ποτέ με την CMG σε αυτό το πρόγραμμα και δεν σκοπεύει να το κάνει».

    Εκπρόσωπος της Google δήλωσε στο Newsweek: «Όλοι οι διαφημιζόμενοι πρέπει να συμμορφώνονται με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, καθώς και με τις Πολιτικές Google Ads, και όταν εντοπίζουμε διαφημίσεις ή διαφημιζόμενους που παραβιάζουν αυτές τις πολιτικές, λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα».

    Σύμφωνα με τη Google, η Cox Media Group αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα συνεργατών της Google. Η Meta διερευνά εάν η CMG παραβίασε τους όρους και τις προϋποθέσεις της και δηλώνει ότι θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα, εφόσον χρειαστεί.

    Όροι και προϋποθέσεις – «Ασπίδα» προστασίας

    «Για να εκτελέσει μια εφαρμογή ενεργή ακρόαση, θα χρειαστεί δικαιώματα πρόσβασης στο μικρόφωνο. Τόσο στις συσκευές Android όσο και στις συσκευές iOS, αυτή η άδεια ζητείται ρητά κατά την εγκατάσταση ή την ενημέρωση της εφαρμογής», δήλωσε ο Luis Corrons, ερευνητής και Norton Security Evangelist.

    Όμως, τα δεδομένα τρίτων που αναφέρονται από την CMG προέρχονται συχνά από εφαρμογές για smartphones που καταγράφουν δεδομένα (φωνητικά ή άλλα) με βάση τη συμφωνία του τελικού χρήστη με τους όρους και τις προϋποθέσεις. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι το 91% των ανθρώπων συμφωνούν με τους όρους αυτούς, χωρίς να τους διαβάσουν. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 97% για τις ηλικίες 18-24 ετών.

    Με την καχυποψία να έχει «χτυπήσει ταβάνι» αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να διαγράψουμε όσες εφαρμογές έχουμε τοποθετήσει στα κινητά μας τηλέφωνα αλλά δεν χρησιμοποιούμε και στη συνέχεια να ανοίξουμε εκείνες που θα αποφασίσουμε να διατηρήσουμε στη συσκευή μας και να απενεργοποιήσουμε τη χρήση του μικροφώνου.

    Πηγή: in.gr

  • Ανθεκτικοί στα εντομοκτόνα οι κοριοί στην Ελλάδα - Πού οφείλεται η εξάπλωσή τους στην Ευρώπη
    Ανθεκτικοί στα εντομοκτόνα οι κοριοί στην Ελλάδα - Πού οφείλεται η εξάπλωσή τους στην Ευρώπη

    Η αποτελεσματικότητα των χημικών εντομοκτόνων μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια

    Το πρόβλημα της έξαρσης των κοριών που επεκτείνεται στην Ευρώπη, έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Η ραγδαία εξάπλωσή τους οφείλεται κυρίως στις ανθρώπινες δραστηριότητες και τα ταξίδια, τα οποία δίνουν στα μικροσκοπικά αυτά έντομα την ευκαιρία να μετακινούνται μέσα στις αποσκευές των ταξιδιωτών και να εισβάλλουν σε νέες περιοχές. Η εισβολή των κοριών στην Ευρώπη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ και καθηγητής Γενικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Βόντας είναι δραματική, στα ξενοδοχεία, στο μετρό, στους χώρους εστίασης και αναψυχής, γίνονται αναφορές για μια «γενικευμένη επιδημία».

    Όπως ανέφερε ο κ. Βόντας, η καταπολέμηση των κοριών βασίζεται σε πρακτικές πρόληψης (καθαριότητα κ.λ.π.) και σε μεγάλο βαθμό στα απολυμαντικά και στα χημικά εντομοκτόνα (βιοκτόνα), φυσικής ή συνθετικής προέλευσης. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, η αποτελεσματικότητα των χημικών εντομοκτόνων μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες περιοχές όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, λόγω της ανάπτυξης ανθεκτικών πληθυσμών κοριών στα συνθετικά εντομοκτόνα. Η αποτελεσματικότητα ορισμένων φυσικής προέλευσης σκευασμάτων (φυτικών εκχυλισμάτων κ.λ.π.) που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των κοριών, επίσης συχνά δεν είναι απολύτως εξακριβωμένη.

    Η ομάδα της Μοριακής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωργικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), ανέλυσε σε μοριακό επίπεδο έναν πολύ μεγάλο αριθμό κοριών που συλλέχτηκαν, με τη βοήθεια εταιρειών απεντομώσεων και μυοκτονιών, από διάφορα ξενοδοχεία και πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2023. Τα έντομα αυτά αρχικά ταυτοποιήθηκαν μοριακά και βρέθηκαν να ανήκουν όλα στο είδος Cimex lectularius, τον πιο συχνό κοριό που εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Εν συνεχεία, αναλύθηκε το γονιδίωμα των εντόμων αυτών, στο οποίο βρέθηκαν μεταλλαγές ανθεκτικότητας στα πυρεθροειδή εντομοκτόνα, τα πλέον διαδεδομένα σκευάσματα οικιακής χρήσης που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση των κοριών και των εντόμων υγειονομικής σημασίας. Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκε η μεταλλαγή L925I στο κανάλι νατρίου του νευρικού συστήματος, η οποία παρεμποδίζει την πρόσδεση των πυρεθροειδών εντομοκτόνων στο νευρικό σύστημα των κοριών, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα των χημικών επεμβάσεων με αυτά τα σκευάσματα. «Η μεταλλαγή αυτή μάλιστα βρέθηκε στο σύνολο των εντόμων που αναλύθηκαν (100% των αλληλόμορφων, σε όλες τις δειγματοληψίες), γεγονός που πιθανότατα συνδέει την ανθεκτικότητα με την παρατηρούμενη έξαρση και την εξάπλωση των κοριών στην Ελλάδα, αλλά και υποδηλώνει μια ισχυρή γενετική πίεση επιλογής» ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η επιλεκτική αυτή γενετική πίεση οφείλεται στον πολύ μικρό αριθμό των διαθέσιμων εντομοκτόνων. Όταν δηλαδή ψεκάζουμε συνέχεια με τα ίδια σκευάσματα, όπως τα πυρεθροειδή, η ανθεκτικότητα σε αυτά επιλέγεται και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, ενώ η αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων μειώνεται δραματικά». Ο μικρός αριθμός των σκευασμάτων, σύμφωνα με τον κ. Βόντα, είναι αποτέλεσμα της αυστηρής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) που επιβάλλει τη δραστική μείωση των εντομοκτόνων, ιδιαίτερα των νευροτοξικών. Επίσης, σχετίζεται με το μικρό μέγεθος της αγοράς που αφορά στα σκευάσματα για την καταπολέμηση των κοριών, η οποία απαιτεί εξειδικευμένα εντομοκτόνα χαμηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο, τα οποία είναι ασύμφορα για τη βιομηχανία, σε σχέση για παράδειγμα με την ανάπτυξη γεωργικών φαρμάκων που αφορούν τις καλλιέργειες.

    «Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται η εφαρμογή επεμβάσεων ακριβείας με βάση επιστημονικά δεδομένα, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα σκευάσματα, να αποφευχθούν οι άσκοπες εμπειρικές εφαρμογές που επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και επιτείνουν το πρόβλημα της ανθεκτικότητας, και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κοριοί και τα έντομα υγειονομικής σημασίας. Η ανάλυση του βιολογικού υλικού – στόχου των εντομοκτόνων πριν τις εφαρμογές, με σύγχρονες μοριακές διαγνωστικές μεθόδους, αλλά και η εξακρίβωση της αποτελεσματικότητας κάποιων σκευασμάτων με βιοδοκιμές, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για το σχεδιασμό και την υποστήριξη των επεμβάσεων αυτών», συμπλήρωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βόντας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες για την ανάπτυξη στην αγορά επιπλέον βιοκτόνων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα από τους κοριούς».

    Τέλος, όπως πρόσθεσε, απαιτείται η εντατικοποίηση της έρευνας για την ανάπτυξη νέων βιοεντομοκτόνων, συμβατών με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ. Στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και στο ΓΠΑ γίνεται σημαντική ερευνητική προσπάθεια, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ανάπτυξη εναλλακτικών εντομοκτόνων σκευασμάτων μικροβιακής προέλευσης (βιοεντομοκτόνων), υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην πράσινη βιοτεχνολογία.

    Η επιστημονική ομάδα του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και του Εργ. Φαρμακολογίας του ΓΠΑ που μελετά τα έντομα υγειονομικής σημασίας και αναπτύσσει νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπισή τους αποτελείται από τον επικεφαλής της ομάδας καθ. Γιάννη Βόντα, τον Ηλία Κιούλο, τον Κώστα Μαυρίδη, την Αλεξάνδρα Γρηγοριάδου και την Αναστασία Καμπουράκη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr

  • Πανεπιστήμιο Πατρών: Κοριοί σε αίθουσες και αμφιθέατρα - Μέτρα ζητούν οι φοιτητές
    Πανεπιστήμιο Πατρών: Κοριοί σε αίθουσες και αμφιθέατρα - Μέτρα ζητούν οι φοιτητές

    Οι κοριοί εντοπίστηκαν από φοιτητές σε αίθουσες και αμφιθέατρα του πανεπιστημίου της Πάτρας.

    Κοριοί σε αίθουσες και αμφιθέατρα του πανεπιστημίου της Πάτρας έφεραν «πανικό» σε φοιτητές και εργαζόμενους. Οι κοριοί …εντοπίστηκαν από φοιτητές οι οποίοι ενημέρωσαν τη διοίκηση του ιδρύματος και ζήτησαν να ληφθούν τα σχετικά μέτρα.

    Κατόπιν αυτού το πανεπιστήμιο κάλεσε εταιρεία η οποία έκανε τη σχετική απεντόμωση. Όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Πάτρας κ. Χρήστος Μπούρας: «Ολοκληρώθηκε πρόγραμμα απεντόμωσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών μετά τις καταγγελίες για εμφάνιση κοριών σε αίθουσες και αμφιθέατρα στη Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο».

    Οι αρχές του ιδρύματος αντέδρασε άμεσα καθώς από το Σεπτέμβριο επικρατεί μια «ψύχωση» με τους κοριούς η οποία ξεκίνησε από τη Γαλλία. Μάλιστα οι αναφορές που έγιναν στα ΜΜΕ διεθνώς επηρέασε αρνητικά ακόμη και τον τουρισμό της χώρας. Τα ενοχλητικά έντομα το τελευταίο διάστημα σκορπούν τον πανικό με τις εμφανίσεις τους από μέσα μαζικής μεταφοράς και κινηματογράφους μέχρι νοσοκομεία και σχολεία, αρκετά εκ των οποίων έκλεισαν προσωρινά για να γίνει η απαιτούμενη απεντόμωση.

    «Κοριοί: Χειρότεροι κι από βαμπίρ!», έγραφαν εφημερίδες όπως η Le Parisien και η Liberation, ενώ το θέμα δεν έχει λείψει από την ειδησεογραφία διεθνών ΜΜΕ όπως το CNN και οι Times του Λονδίνου, που σημείωναν τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η γαλλική κυβέρνηση, ενώ το Παρίσι ετοιμάζεται το ερχόμενο καλοκαίρι να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στην Αθήνας ανησυχία προκάλεσε η είδηση ότι σε γνωστό ξενοδοχείο στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής εντοπίστηκε μεγάλος πληθυσμός κοριών και χρειάστηκε να «κλείσει» μία πτέρυγα για να γίνει εκτεταμένη απεντόμωση.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Συναγερμός στην Νότια Κορέα - Δεκάδες κρούσματα εμφάνισης κοριών σε μεγάλες πόλεις
    Συναγερμός στην Νότια Κορέα - Δεκάδες κρούσματα εμφάνισης κοριών σε μεγάλες πόλεις

    Η επιδημία των κοριών που έχει θορυβήσει την Ευρώπη έφτασε στη Νότιο Κορέα με τις αρχές να κινητοποιούνται για την αντιμετώπιση της.

    Συνολικά έχουν αναφερθεί 17 περιπτώσσεις μόλυνσης στην πρωτεύουσα Σεούλ και τις πόλεις Μπουσάν και Ιντσόν από την 5 Νοεμβρίου σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

    Για την αντιμετώπιση της επιδημίας η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει κονδύλια 358,000 ευρώ.

    Πριν από την Νότια Κορέα κοριοί έκαναν την εμφάνισή τους σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο προκαλώντας πανικό.

    Οι μολύνσεις από κοριούς στη Νότια Κορέα αναφέρθηκαν ήδη από τον Σεπτέμβριο, σε ένα πανεπιστήμιο στην πόλη Νταεγού στα νοτιοδυτικά.

    Ορισμένοι Νοτιοκορεάτες αποφάσισαν να μείνουν μακριά από κινηματογράφους και δημόσια μέσα μεταφοράς από το φόβο των κοριών.

    Η νοτιοκορεατική εφημερίδα EDaily News ανέφερε ότι μια 34χρονη κάτοικος της Σεούλ, η κα Τσόι θα αποφύγει προς το παρόν να ταξιδεύει σε συρμούς του μετρό με υφασμάτινα καθίσματα.

    Μάλιστα ψέκασε επίσης φυτοφάρμακο «σε όλο» το σπίτι της από φόβο μήπως «εμφανιστούν ξαφνικά» κοριοί, ανέφερε το δημοσίευμα.

    Ένας άλλος κάτοικος ο κ. Σέο αποκάλυψε ότι θα έμενε στο σπίτι με τη φίλη του προς το παρόν.

    Πριν από το πρόσφατο ξέσπασμα, η Νότια Κορέα θεωρείτο ότι είχε εξαλείψει τους κοριούς μετά από μια πανεθνική εκστρατεία εξόντωσης τη δεκαετία του 1960.

    Αν και οι κοριοί δεν μεταδίδουν ασθένειες, τα δαγκώματα τους μπορεί να προκαλέσουν έντονη φαγούρα. Το ξύσιμο για να ανακουφιστεί η φαγούρα μπορεί να προκαλέσει πληγές που μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις ή ουλές.

    Η μητροπολιτική κυβέρνηση της Σεούλ έχει προγραμματίσει να επιθεωρήσει περίπου 3.200 δημόσιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων και λουτρών, για να αξιολογήσει τις συνθήκες υγιεινής τους.

    Η κυβέρνηση θα συναντηθεί επίσης με ιδιώτες εμπειρογνώμονες για να συζητήσει τις βέλτιστες πρακτικές για τον έλεγχο των κοριών.

    Η Σεούλ σχεδιάζει να ζεσταίνει σε τακτική βάση τα υφασμάτινα καθίσματα στα μετρό της πόλης και να αντικαταστήσει τα υφασμάτινα καθίσματα με άλλα υλικά, ανέφεραν τοπικά δημοσιεύματα.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Οι κοριοί έφτασαν και στην Εύβοια: Η περιπέτεια ενός 5χρονου στη Χαλκίδα
    Οι κοριοί έφτασαν και στην Εύβοια: Η περιπέτεια ενός 5χρονου στη Χαλκίδα

    Στον παιδίατρο μεταφέρθηκε 5χρονο αγοράκι έπειτα από τσίμπημα κοριών στη Χαλκίδα.

    Άλλο ένα περιστατικό με κοριούς στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα ένα 5χρονο αγόρι τσιμπήθηκε από κοριό σε διαμέρισμα στην Χαλκίδα.

    Σύμφωνα με την μαρτυρία της οικογένειας στο evima.gr, το μικρό αγοράκι είχε γεμίσει κόκκινα εξανθήματα που πιθανόν παρέπεμπαν σε τσίμπημα από κάποιο κουνούπι ή σκνίπα.

    Οι γονείς μετέφεραν το παιδί σε παιδίατρο, χωρίς να έχουν αντιληφθεί πραγματικά από που προήλθε το εξάνθημα, με το γιατρό να τους αναφέρει πως τα σημάδια παραπέμπουν σε κοριό.

    Το τοπικό Μέσο αναφέρει πως το διαμέρισμα της οικογένειας τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιείται ως Airbnb.

    Υπενθυμίζεται πως το πρώτο περιστατικό με κοριούς εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο στη Νέα Μάκρη, με μία πτέρυγα να κλείνει. Οι κοριοί φέρεται να έφτασαν στη Νέα Μάκρη από μια παρέα Γάλλων συνταξιούχων τουριστών.

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Pixabay: https://www.pexels.com/el-gr/photo/macro-35804/
  • Νέα καταγγελία για κοριούς σε ξενοδοχείο της Αθήνας - «Το παιδί μου χρειάστηκε να νοσηλευτεί»
    Νέα καταγγελία για κοριούς σε ξενοδοχείο της Αθήνας - «Το παιδί μου χρειάστηκε να νοσηλευτεί»

    Mητέρα κατήγγειλε ότι η κόρη της γέμισε με εξανθήματα από τσιμπήματα κοριών και χρειάστηκε να πάρει αντιβιώσεις και φάρμακα

    Νέα καταγγελία για κοριούς σε ξενοδοχείο της Αθήνας έρχεται στο φως της δημοσιότητας μετά το κλείσιμο πτέρυγας ξενοδοχείου της Αττικής.

    Σύμφωνα με το MEGA, μητέρα κατήγγειλε ότι η κόρη της γέμισε με εξανθήματα από τσιμπήματα κοριών και χρειάστηκε μάλιστα να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

    Η γυναίκα καταγγέλλει πως το ξενοδοχείο δεν ανέλαβε καμία ευθύνη όταν τους ενημέρωσε σχετικά με το περιστατικό.

    Το ξενοδοχείο από την πλευρά του, ισχυρίζεται πως δεν έγινε κάποια σχετική καταγγελία αλλά και ότι κάνουν απεντομώσεις αρκετά συχνά.

    Τι είπε η μητέρα της κοπέλας για το περιστατικό

    «Διαμέναμε στην Αθήνα σε ένα ξενοδοχείο, μετά από τρεις ημέρες που φύγαμε το παιδί έβγαλε κάποια σπυριά στα πόδια. Νομίζαμε ότι ήταν κουνούπια, στην πορεία διαπιστώσαμε ότι ήταν από κοριό. Έβγαλε εξανθήματα, πυρετό και κατάλαβε ότι δεν ήταν τελικά κουνούπι», δήλωσε η καταγγέλλουσα.

    «Σήμερα χρειάστηκε το παιδί να νοσηλευτεί, άμα δείτε τα χέρια της και τα πόδια της είναι τραγικά τα πράγματα. Είναι τώρα με σπυριά και παίρνουμε κάποιες αντιβιώσεις, χρειαστήκαν κάποια φάρμακα. Όταν επικοινώνησα μετά με το ξενοδοχείο, σήμερα δηλαδή το μεσημέρι, ούτε καν μου είπαν περαστικά, ούτε καν ασχολήθηκαν», συνέχισε.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Ματίνα Παγώνη: Δεν πεθαίνεις με τους κοριούς - Τι θα πρέπει να προσέχει ο κόσμος
    Ματίνα Παγώνη: Δεν πεθαίνεις με τους κοριούς - Τι θα πρέπει να προσέχει ο κόσμος

    Για την αύξηση των κρουσμάτων των κοριών στην Ελλάδα, για τον κορωνοϊό αλλά και για το εμβόλιο της γρίπης μίλησε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στο Mega.

    Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, είπε πως οι κοριοί υπάρχουν αλλά δεν θα πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος.

    «Δεν πεθαίνεις με τους κοριούς»

    «Οι κοριοί υπάρχουν. Στη Γαλλία το αντιμετωπίζουν καιρό. Δεν πεθαίνεις με τους κοριούς, μπορεί να σου κάνει ένα εξάνθημα και εάν αυτό είναι μεγάλο τότε πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα ειδικό.

    Είναι ακριβώς το ίδιο με το κουνούπι, προκαλεί κνησμό. Οι ξενοδόχοι θα πρέπει να ασχοληθούν και να βάλουν τα ατμομηχανήματα, τα όποια μπορούν να τα εξουδετερώσουν λόγω θερμοκρασίας.

    Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη καθαριότητα. Το εξάνθημα μπορεί να κρατήσει δύο μέρες. Αν έχεις αλλεργία, πάλι δεν έχεις πρόβλημα διότι μπορείς να βάλεις κορτιζονούχα αλοιφή», είπε η Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ.

    Για το εμβόλιο του κορωνοϊού

    Aναφερόμενη στον κορωνοϊό είπε πως το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά ότι από τη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα για την αίτηση εμβολιασμού ενώ στη συνέχεια μίλησε και για το εμβόλιο της γρίπης.

    «Ο κορωνοϊός είναι εδώ. Τη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα και μπορούν να κάνουν την αίτηση οι ομάδες υψηλού κίνδυνου για να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό. Επειδή υπάρχουν μεταλλάξεις και καλό είναι προσέχουμε όλοι.

    Από τις 20 Οκτωβρίου ξεκινάμε τους εμβολιασμούς της γρίπης, όπου έχουμε δύο ενισχυμένα για άνω των 65 με συνταγή γιατρού. Όποιος δεν θέλει να κάνει αυτό μπορεί να κάνει το απλό».

    Η κα Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι μέχρι 1η Νοεμβρίου θα γράφονται τα εμβόλια γρίπης αλλά αργότερα δεν θα υπάρχει συνταγογράφηση.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Συναγερμός και στην Ελλάδα για την εξάπλωση κοριών – Αναφορές για κρούσματα στη χώρα μας
    Συναγερμός και στην Ελλάδα για την εξάπλωση κοριών – Αναφορές για κρούσματα στη χώρα μας

    Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η έξαρση της εξάπλωσης των κοριώνσε χώρες της Ευρώπης, καθώς φαίνεται πως επελαύνουν από το Παρίσι στο Λονδίνο, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για την εμφάνισή τους και στη χώρα μας. Πρόκειται για έντομα που δεν πετάνε και δεν μπορούν να πηδήξουν από το ένα σημείο στο άλλο, απλά περπατάνε.

    Κρούσματα και σε νοσοκομεία

    Οι σιωπηλοί ταξιδιώτες, όπως χαρακτηρίζονται οι κοριοί, γέμισαν μια από τις κεντρικές πτέρυγες γνωστού ξενοδοχείου, στην Ανατολική Αττική. Πιθανότατα η εισβολή των κοριών συνέβη από Γάλλους τουρίστες οι οποίοι διέμεναν σε δωμάτια του ξενοδοχείου. Οι απόψεις διίστανται, ωστόσο, με τον εντομολόγο Γιώργο Σιχάνη να τονίζει στο ΟPEN ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση. «Καθημερινά μας παίρνουν τηλέφωνο από όλη την Ελλάδα. Έχουμε κρούσματα κοριών και σε νοσοκομεία», τόνισε ο ίδιος.

    Πού φωλιάζουν οι σιωπηλοί ταξιδιώτες, που σκορπούν το φόβο σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις; Ο κ. Σιχάνης εξηγεί πως, «κάνουμε την επιθεώρηση στο χώρο. Θα βρούμε μαύρες κηλίδες καθώς και αυγά στο στρώμα, στις πρίζες, στις ραφές».

    Τσιμπούν όταν είμαστε σε βαθύ ύπνο

    Τι μαγνητίζει στον ανθρώπινο οργανισμό τους κοριούς και ποιες είναι οι ανησυχίες των ειδικών; Ο δερματολόγος κ. Ρηγόπουλος εξηγεί πως, «ο κοριός προκαλεί τσιμπήματα στον άνθρωπο τα οποία είναι πολύ χαρακτηριστικά τα οποία δημιουργούν φαγούρα και αντιμετωπίζεται από μας τους δερματολόγους. Τσιμπούν το βράδυ όταν κοιμόμαστε και μάλιστα όταν είμαστε σε βαθύ ύπνο διότι τότε παράγουμε διοξείδιο του άνθρακα άρα αυτό τους τραβάει και η θερμοκρασία του σώματος αλλά και η ηρεμία στον καρδιακό μας χτύπο. Περιπτώσεις που κάποιο άτομο έχει μια ατομική δερματίτιδα μια αλλεργία μπορεί να του κάνει πιο έντονο εξάνθημα αλλά να πάθει κάποια σοβαρή αλλεργία από το τσίμπημα του κοριού είναι πάρα πολύ σπάνιο».

    Αξίζει να σημειωθεί πως στο Λονδίνο, είναι τέτοια η έξαρση της εξάπλωσης των κοριών που επιστρατεύονται ακόμα και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, που τους εντοπίζουν με την όσφρησή τους.

    Πηγή: Εthnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο