Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023 17:39

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πέντε προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους 45αρηδες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πότε πρέπει να γίνονται οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου; Δύο ειδικοί αναλύουν τα προειδοποιητικά σημάδια που χρήζουν άμεσης διερεύνησης για τους 45ρηδες

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου κατατάσσεται ως ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ενώ τα τελευταία χρόνια παραμένει η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα. Η επίπτωσή του στους κάτω των 50 ετών αυξάνεται σταθερά, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 2% ετησίως από το 2011 έως το 2016. Την ίδια πορεία ακολουθούν και οι θάνατοι, καθώς καταγράφουν επίσης ετήσια αύξηση 1,3% από το 2008 έως το 2017.

Σε τι οφείλονται, όμως, αυτά τα θλιβερά ποσοστά; Σύμφωνα με την δρα. Cassandra Fritz, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, η υιοθέτηση της δυτικής διατροφής, τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας και διάφοροι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτές τις αυξήσεις σε νεότερες ηλικίες.

Παράλληλα, ωστόσο, παρατηρείται συνεχής μείωση του αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου και των σχετικών θανάτων εδώ και αρκετές δεκαετίες, λόγω της ευρύτερης χρήσης της κολονοσκόπησης, σύμφωνα με τον δρα. Paul Oberstein, MD, ιατρικό ογκολόγο στο Κέντρο Καρκίνου Perlmutter στο NYU Langone Health. Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτή την εξέταση; Ακολουθούν πέντε παράγοντες που ενδεχομένως να επισπεύσουν την διενέργεια προληπτικού ελέγχου.

Έχετε αίμα στα κόπρανα

Η ανεξήγητη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της αφόδευσης αποτελεί ένα από τα σημάδια για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και όποιος τα βλέπει, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του, σύμφωνα με τον δρ. Oberstein. Παρόλα αυτά, βεβαιωθείτε πρώτα πως το αίμα δεν οφείλεται στις αιμορροΐδες.

Σύμφωνα με το CDC, άλλα κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου που σχετίζονται με τις κινήσεις του εντέρου περιλαμβάνουν διάρροια, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό πόνο.

Έχετε πρόσφατη διάγνωση αναιμίας

Η αναιμία εμφανίζεται όταν το σώμα σας στερείται υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και θα μπορούσε να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως μη ισορροπημένη διατροφή που δεν περιλαμβάνει αρκετά πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα, ή έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μπορεί, όμως, να είναι και σύμπτωμα αργής αιμορραγίας από καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τον δρ. Oberstein.

Παρουσιάζετε ανεξήγητη απώλεια βάρους

Αν παρότι δεν κάνετε ιδιαίτερη προσπάθεια και το βάρος σας μειώνεται, καταναλώνοντας τις ίδιες θερμίδες, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι διάφορων παθήσεων, και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μεταξύ άλλων. Ωστόσο, «όσο νωρίτερα προλάβουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τόσο καλύτερο είναι το πιθανό αποτέλεσμα» σημειώνει ο δρ. Oberstein.

Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό

Σε περίπτωση που κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού έχει διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 60 ετών ή με προχωρημένους πολύποδες, θα πρέπει να κάνετε προληπτικό έλεγχο 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία τους κατά τη διάγνωση, λέει ο Δρ Fritz. Για παράδειγμα, εάν ο πατέρας σας διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 50 ετών, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε τον έλεγχο σε ηλικία 40 ετών.

Πάσχετε από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Οι δύο κύριοι τύποι ΙΦΝΕ περιλαμβάνουν τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Αμφότερες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και απαιτούν προγενέστερο έλεγχο κάτω από την ηλικία των 45 ετών, επισημαίνει ο δρ. Oberstein. Μάλιστα, τα άτομα που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα, εμφανίζουν έως και πάνω από 60 τοις εκατό υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με παλιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Crohn’s and Colitis. Γι’ αυτό συνιστάται ένας προληπτικός έλεγχος.

Πηγή: ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023 14:25

Σχετικά Άρθρα

  • Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
    Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Σε διευκρινίσεις προχωρά το υπουργείο υγείας σχετικά με τα self-test για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, έπειτα από δημοσιεύματα που περιέχουν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες, τονίζει σε ανακοίνωση του.

    Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι η υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, γίνεται σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), η οποία θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4675/2020 και αποτελεί το επίσημο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας για τα θέματα Δημόσιας Υγείας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και τα υπόλοιπα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων.

    Μέλη της Επιτροπής είναι εγνωσμένου κύρους ιατροί, Καθηγητές Πανεπιστημίου και ειδικοί στα θέματα της Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (όπως άλλωστε και για κάθε άλλο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων) η Επιτροπή συνεργάστηκε με ομάδα εξειδικευμένων Γαστρεντερολόγων, ανάμεσα τους και Καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως και η Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Επιπλέον, η Επιτροπή αλλά και το Υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την υλοποίηση του προγράμματος.

    Η Επιτροπή, διαμόρφωσε το πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο το πρόγραμμα αφορά σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών και διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

    1. Διενέργεια Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος).
    2. Τα είδη των self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα είναι αυτά τα οποία σύστησε η Επιτροπή των ειδικών, έχουν υψηλή αξιοπιστία, είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και ακριβώς για αυτό, ο ΕΟΦ υπαγορεύει στο Υπουργείο Υγείας ποια συμπεριλαμβάνονται.
    3. Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας έχει υιοθετήσει την χρήση τεστ FIT και FOB, όπως συνιστούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (CDC, WHO). Επιπλέον, σχετικά με αναφορές που κάνουν λόγο στην εξέταση Mayer κοπράνων, διευκρινίζεται ότι η Mayer κοπράνων δεν είναι ειδική για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης, ενώ η χρήση της θα οδηγούσε σε περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Ακόμα και τα εργαστήρια έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την παλιά Mayer κοπράνων και χρησιμοποιούν αντίστοιχα τεστ με αυτά του προγράμματος. Η λίστα με τα self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://colon.gov.gr/plirofories-gia-farmakopoioys/

    Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και οι ειδικοί γαστρεντερολόγοι, επισημαίνουν ότι τα self test ανιχνεύουν την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το self test δεν ανιχνεύει το αν ένας πολίτης έχει καρκίνο ή όχι. Η παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες και για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει δώσει την οδηγία όταν ένας πολίτης έχει θετικό τεστ, να γίνεται κλινική εκτίμηση από γαστρεντερολόγο. Για τους πολίτες που έχουν θετικό τεστ, εκδίδεται αυτόματα ηλεκτρονικό παραπεμπτικό επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο.

    1. Επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο. Ο γαστρεντερολόγος κάνει την κλινική εκτίμηση του ατόμου λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά συμπτώματα, το ιστορικό και κάθε άλλη πληροφορία ώστε να αποφασίσει αν χρειάζεται να γίνει κολονοσκόπηση. Εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι πρέπει να γίνει η εξέταση, τότε εκδίδεται αυτόματα το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για την εξέταση, αλλά και η συνταγή για την προμήθεια των καθαρτικών σκευασμάτων που απαιτούνται για την προετοιμασία πριν την κολονοσκόπηση.

    3.Διενέργεια κολονοσκόπησης. Ο πολίτης κάνει την εξέταση της κολονοσκόπησης και σε περίπτωση ευρημάτων, εφόσον είναι εφικτό αφαιρούνται επιτόπου και προχωρά η δειγματοληψία για βιοψία.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι εξετάσεις (self test, επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο, προμήθεια καθαρτικού, κολονοσκόπηση, βιοψία) είναι δωρεάν για όλους τους δικαιούχους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ενώ δε χρειάζεται καμία συνταγογράφηση. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έτοιμο το παραπεμπτικό τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλείσουν το ραντεβού τους, εύκολα και γρήγορα.

    Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία. Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.

    Το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να εκμεταλλευτούν αυτές τις δωρεάν εξετάσεις που μπορούν να τους σώσουν τη ζωή. Είναι κρίσιμο αυτές οι υπηρεσίες να μη γίνονται αντικείμενο πολιτικής ή συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά να παλέψουμε όλοι μαζί, η Πολιτεία, οι επαγγελματίες υγείας, και οι πολίτες, ώστε να έχουμε υψηλά ποσοστά συμμετοχής και να μη θρηνούμε συμπολίτες μας από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά όταν εντοπίζονται έγκαιρα. Αυτή είναι η ανεκτίμητη αξία της Πρόληψης: μας χαρίζει υγεία για να χαρούμε τη ζωή με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πάνω από 620.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί - 130.000 self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
    Πάνω από 620.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί - 130.000 self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Προχωράνε με γοργούς ρυθμούς οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί, οι οποίοι έχουν φτάσει τους 623.000 μέχρι σήμερα και σκοπός είναι να διενεργηθούν συνολικά 3,4 εκατομμύρια.

    Την ίδια ώρα, 130.000 self test διενεργήθηκαν για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, εκ των οποίων τα 1.000 ήταν θετικά. Οι δικαιούχοι, που είναι άνθρωποι ηλικίας 50 - 69 ετών, ανέρχονται σε 3.000.000. Μέχρι και την Τετάρτη (23/10) είχαν σταλεί 1.400.000 SMS και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, σε συνέντευξη Τύπου.

    Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων.

    Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ νεοσύλλεκτοι).

    Κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ευπαθών

    Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

    Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3, με εμβολιαστική κάλυψη, που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην αντιεμβολιαστική εκστρατεία, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

    Καρκίνος του παχέος εντέρου: Στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανήκει στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου παγκοσμίως είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κάσσανδρος, κοινοτικός φαρμακοποιός, μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής.

    Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με 2.416 καταγεγραμμένους θανάτους το 2021, που οφείλονταν σε κακοήθη νεοπλάσματα του παχέος εντέρου.

    Η ασθένεια φαίνεται να πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, με την ηλικία να μην αποτελεί τον μοναδικό επιβαρυντικό παράγοντα. Το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί πλήρως όταν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο, καθιστά καθοριστικό τον ρόλο της έγκαιρης διάγνωσής του. Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω», αποτελώντας το πρώτο οργανωμένο, συστηματικό πρόγραμμα διενέργειας συγκεκριμένων προληπτικών εξετάσεων οριζόντια, έχει ως στόχο να μειώσει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω του έγκαιρου εντοπισμού του.

    Πόσο ακριβή είναι τα τεστ

    Τα τεστ FIT (Fecal Immunochemical Test ή τεστ ανοσοχημικού ελέγχου κοπράνων) που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία (πάνω από 90%). Αυτή η ευαισθησία επιτρέπει τη διάγνωση πρώιμων σταδίων καρκίνου και πολύποδων, μειώνοντας τις πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

    Κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος:

    • Διάρκεια ειδοποίησης:

    Οι πολίτες ηλικίας 50-69 ετών, σε διάστημα 4 μηνών από τη λήψη του ενημερωτικού μηνύματος, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν ένα κιτ FIT από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους.

    • Παροχή self-test:

    Το self-test που διανέμεται είναι εύκολο στη χρήση και μπορεί να γίνει στο σπίτι, συλλέγοντας ένα μικρό δείγμα κοπράνων για ανάλυση. Ο πολίτης θα ενημερώνει το φαρμακείο από το οποίο προμηθεύτηκε το τεστ, για το αποτέλεσμά του.

    • Καταχώρηση αποτελέσματος:

    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίζεται η σημασία της καταχώρησης του αποτελέσματος του self-test, ύστερα από τη διενέργειά του. Όταν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, το πρόγραμμα τερματίζεται, ενώ σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται άπαξ ένα επιπλέον δωρεάν self-test.

    • Παρακολούθηση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος:

    Αντίθετα, σε περίπτωση καταχώρησης θετικού αποτελέσματος παρέχεται στον πολίτη η δυνατότητα δωρεάν επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση εντός δύο μηνών. Εάν κριθεί απαραίτητο, παραπέμπεται για διαγνωστική κολονοσκόπηση, κατά την οποία είναι δυνατόν να αφαιρεθούν οι πολύποδες ή να ληφθούν δείγματα για βιοψία.

    • Τρόπος διεξαγωγής του self-test:

    Η εκτέλεση του τεστ είναι απλή. Οι πολίτες πρέπει να συλλέξουν κόπρανα, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με νερό ή ούρα, χρησιμοποιώντας το παρεχόμενο κιτ. Το δείγμα πρέπει να ληφθεί από πέντε διαφορετικά σημεία, ώστε να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της ανάλυσης. Το δείγμα αναμιγνύεται με το διάλυμα του κιτ και τοποθετούνται λίγες σταγόνες στη συσκευή εξέτασης. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε λίγα λεπτά: ένα θετικό αποτέλεσμα υποδεικνύει την παρουσία αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση.

    Καταλήγοντας, σημείωσε πως οι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάθεση των τεστ, στην ενημέρωση των δικαιούχων και στη λεπτομερή επεξήγηση της ορθής διαδικασίας διενέργειάς του στο σπίτι από τους πολίτες.

    Επίσης είναι επιφορτισμένοι με την καταχώρηση του αποτελέσματος στη σχετική πλατφόρμα καθώς και με την καθοδήγηση των πολιτών, στις περιπτώσεις με θετικό αποτέλεσμα τεστ, για τα επόμενα βήματα. Εξασφαλίζουν κατά αυτόν τον τρόπο ότι τα άτομα με θετικό αποτέλεσμα τεστ παραπέμπονται σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου – Τι έδειξε μελέτη
    Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου – Τι έδειξε μελέτη

    Η τακτική λήψη ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου διαπιστώνει μελέτη Αμερικανικού Οργανισμού Υγείας «Mass General Brigham».

    Σύμφωνα με την μελέτη των Αμερικανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Oncology» η λήψη ασπιρίνης προληπτικά μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα που εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νόσο εξαιτίας του τρόπου ζωής τους.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα υγείας από 107.655 συμμετέχοντες μέσης ηλικίας 49,4 ετών συγκρίνοντας τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε όσους λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη με όσους δεν έπαιρναν τακτικά.

    Η δε τακτική χρήση ασπιρίνης ορίστηκε είτε ως δύο ή περισσότερα δισκία τυπικής δόσης (325 mg) την εβδομάδα είτε ως καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης (81 mg)

    Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες που λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη είχαν πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου 1,98% στη δεκαετία, ενώ όσοι δεν λάμβαναν 2,95%. Η ασπιρίνη είχε μεγαλύτερο όφελος μεταξύ των ατόμων με τον πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Όσοι είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες στον υγιεινό τρόπο ζωής είχαν 3,4% πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του παχέος εντέρου εάν δεν λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη και 2,12% πιθανότητα εάν έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη.

    Αντίθετα, τα άτομα με υψηλότερες βαθμολογίες στον υγιεινό τρόπο ζωής είχαν 1,5% ποσοστό εμφάνισης της νόσου εάν λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη και 1,6% αν δεν λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη.

    Σημειώνεται ότι η βαθμολογία του τρόπου ζωής υπολογίστηκε με βάση τον δείκτη μάζας σώματος, τη συχνότητα χρήσης αλκοόλ και τσιγάρων, τη σωματική δραστηριότητα και την τήρηση μιας υψηλής ποιότητας διατροφής.

    Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι η μελέτη δεν αξιολόγησε τις πιθανές παρενέργειες της καθημερινής χρήσης ασπιρίνης, όπως η αιμορραγία. Επίσης, τονίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και είναι πιθανό να υπάρχουν πρόσθετοι παράγοντες που επηρέασαν τα ευρήματα, αν και η μελέτη προσπάθησε να ελέγξει ένα ευρύ φάσμα παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ. Η Ομάδα Εργασίας για την Πρόληψη στις ΗΠΑ είχε συστήσει στο παρελθόν την καθημερινή χορήγηση χαμηλής δόσης ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων και καρκίνου του παχέος εντέρου σε όλους τους ενήλικες ηλικίας 50-59 ετών. Ωστόσο, το 2016 αποσύρθηκε η σύσταση εν μέρει λόγω ανησυχιών σχετικά με την αύξηση του κινδύνου γαστρεντερικής αιμορραγίας από την ασπιρίνη.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους την τελευταία 20ετία
    Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους την τελευταία 20ετία

    Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέους εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους, εντόπισαν ερευνητές σε μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο «Digestive Disease Week» στις ΗΠΑ.
    Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.

    Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση «Wonder Database» των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ, οι ερευνητές υπολόγισαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 ως το 2020.

    Το 2020 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999. Οι διαγνώσεις στους έφηβους 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους ενήλικες 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000.
    Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά και τους έφηβους δεν είναι αρκετά υψηλός για να προτείνεται η ευρεία χρήση κολονοσκόπησης, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις.

    Κλιμάκωση διαπιστώθηκε επίσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών. Η τελευταία ηλικιακή ομάδα μπορεί να είχε τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, ωστόσο είχε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου φθάνοντας τα 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.
    Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη χρήση καπνού, την κατανάλωση αλκοόλ και τις διατροφικές συνήθειες, όπως χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών και διατροφή με πολλά λιπαρά. Η καθιστική ζωή, η παρουσία βακτηρίων που τείνουν να προκαλούν όγκους, η χρήση αντιβιοτικών και τα διατροφικά πρόσθετα είναι πιθανοί, αλλά όχι σταθερά αποδεδειγμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Η απλή εξέταση που μπορεί να γίνει η εναλλακτική λύση της κολονοσκόπησης
    Η απλή εξέταση που μπορεί να γίνει η εναλλακτική λύση της κολονοσκόπησης

    Δημοσιεύτηκαν ευρήματα μελέτης για έναν άνετο τρόπο που προστεθεί στον προσυμπτωματικό έλεγχο εντοπισμού της δεύτερης κύριας αιτίας θανάτων από καρκίνους: του παχέος εντέρου.

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αντιπροσωπεύει περίπου το 10% όλων των περιπτώσεων καρκίνου. Είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως.

    Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα στην όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση είναι πως δεν υπάρχουν συμπτώματα, πριν εξελιχθεί.

    Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν πως πλέον προσβάλει ηλικίες μικρότερες από την πλειονότητα των περιπτώσεων που έως τώρα εμφανίζονταν σε άτομα ηλικίας από 50 ετών και πάνω.

    Για αυτό και οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι αρχίζουν από τα 45 για τους έχοντες μέσο ρίσκο. Δηλαδή, για όσους δεν έχουν τον κληρονομικό παράγοντα, προσωπικό ιστορικό με πολύποδες ή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή λήψης ακτινοβολιών στην κοιλιά για θεραπεία προηγούμενου καρκίνου.

    Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην αρχή του χρόνου έδειξε ότι η κάποτε τέταρτη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο για άτομα ηλικίας έως 50 ετών, έχει γίνει η πρώτη για τους άνδρες και η δεύτερη για τις γυναίκες.

    Οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να βρουν το λόγο. Αυξήθηκε ωστόσο, το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας σε επίπεδο διαγνώσεων και θεραπειών.

    Έτσι διαβάζουμε τώρα έρευνα που διαπίστωσε ότι ένα τεστ αίματος μπορεί να προστεθεί στις επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου της δυνητικά θανατηφόρου νόσου.

    Στις δοκιμές που έγιναν, το τεστ ανίχνευσε σωστά τον καρκίνο στο 83% των ατόμων που επιβεβαιωμένα τον είχαν, ενώ διέτρεχαν μέσο κίνδυνο και δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.

    Για το 10% των ανθρώπων, έδειξε ψευδώς ότι μπορεί να έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου όταν η κολονοσκόπηση δεν βρήκε τίποτα. Επίσης, ανίχνευσε μόνο το 65% όσων ήταν στο στάδιο 1, που στατιστικά είναι το πιο ιάσιμο.

    Ως εκ τούτου, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

    Ο γαστρεντερολόγος στο Fred Hutchinson Cancer Center, Δρ William M. Grady, ο οποίος πήρε μέρος στην εργασία δήλωσε πως «τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς την ανάπτυξη πιο βολικών εργαλείων για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου και την πιο εύκολη αντιμετώπιση».

    «Το τεστ έχει ποσοστό ακρίβειας για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου παρόμοιο με τα τεστ κοπράνων που χρησιμοποιούνται για την έγκαιρη ανίχνευση του».

    «Θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για ασθενείς που διαφορετικά ενδέχεται να αρνηθούν τις τρέχουσες επιλογές προληπτικού ελέγχου».

    Για την ιστορία, στις ΗΠΑ κυκλοφορεί ήδη (με την έγκριση του FDA) χάπι για την προετοιμασία της κολονοσκόπησης, αντί του υγρού που στοιχειώνει τα όνειρα μας.

    Ο επικεφαλής ιατρικός ρεπόρτερ του CBS News και γαστρεντερολόγος στο NYU Langone Health, Δρ. Jon LaPook είπε ότι το τεστ δείχνει πως θα βοηθήσει στην εισαγωγή μιας εναλλακτικής λύσης σε σχέση με τις τρέχουσες προληπτικές εξετάσεις -συμπεριλαμβανομένης της κολονοσκόπησης, της εξέτασης κοπράνων για αίμα και για γενετικό υλικό.

    «Μια εξέταση αίματος είναι ελκυστική επειδή είναι σχετικά εύκολο να γίνει και δεν υπάρχει κανένας παράγοντας που μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να κάνουν οικιακές εξετάσεις κοπράνων», είπε χαρακτηριστικά, πριν τονίσει πως «η κολονοσκόπηση παραμένει ο μόνος τρόπος ανίχνευσης του καρκίνου στα πρώτα, πιο θεραπεύσιμα στάδια και των προκαρκινικών πολύποδων -πριν μετατραπούν σε καρκίνο».

    Πηγή: news247.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο