Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πέντε προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους 45αρηδες

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πέντε προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους 45αρηδες

Πότε πρέπει να γίνονται οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου; Δύο ειδικοί αναλύουν τα προειδοποιητικά σημάδια που χρήζουν άμεσης διερεύνησης για τους 45ρηδες

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου κατατάσσεται ως ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ενώ τα τελευταία χρόνια παραμένει η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα. Η επίπτωσή του στους κάτω των 50 ετών αυξάνεται σταθερά, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 2% ετησίως από το 2011 έως το 2016. Την ίδια πορεία ακολουθούν και οι θάνατοι, καθώς καταγράφουν επίσης ετήσια αύξηση 1,3% από το 2008 έως το 2017.

Σε τι οφείλονται, όμως, αυτά τα θλιβερά ποσοστά; Σύμφωνα με την δρα. Cassandra Fritz, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, η υιοθέτηση της δυτικής διατροφής, τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας και διάφοροι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτές τις αυξήσεις σε νεότερες ηλικίες.

Παράλληλα, ωστόσο, παρατηρείται συνεχής μείωση του αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου και των σχετικών θανάτων εδώ και αρκετές δεκαετίες, λόγω της ευρύτερης χρήσης της κολονοσκόπησης, σύμφωνα με τον δρα. Paul Oberstein, MD, ιατρικό ογκολόγο στο Κέντρο Καρκίνου Perlmutter στο NYU Langone Health. Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτή την εξέταση; Ακολουθούν πέντε παράγοντες που ενδεχομένως να επισπεύσουν την διενέργεια προληπτικού ελέγχου.

Έχετε αίμα στα κόπρανα

Η ανεξήγητη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της αφόδευσης αποτελεί ένα από τα σημάδια για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και όποιος τα βλέπει, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του, σύμφωνα με τον δρ. Oberstein. Παρόλα αυτά, βεβαιωθείτε πρώτα πως το αίμα δεν οφείλεται στις αιμορροΐδες.

Σύμφωνα με το CDC, άλλα κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου που σχετίζονται με τις κινήσεις του εντέρου περιλαμβάνουν διάρροια, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό πόνο.

Έχετε πρόσφατη διάγνωση αναιμίας

Η αναιμία εμφανίζεται όταν το σώμα σας στερείται υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και θα μπορούσε να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως μη ισορροπημένη διατροφή που δεν περιλαμβάνει αρκετά πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα, ή έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μπορεί, όμως, να είναι και σύμπτωμα αργής αιμορραγίας από καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τον δρ. Oberstein.

Παρουσιάζετε ανεξήγητη απώλεια βάρους

Αν παρότι δεν κάνετε ιδιαίτερη προσπάθεια και το βάρος σας μειώνεται, καταναλώνοντας τις ίδιες θερμίδες, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι διάφορων παθήσεων, και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μεταξύ άλλων. Ωστόσο, «όσο νωρίτερα προλάβουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τόσο καλύτερο είναι το πιθανό αποτέλεσμα» σημειώνει ο δρ. Oberstein.

Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό

Σε περίπτωση που κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού έχει διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 60 ετών ή με προχωρημένους πολύποδες, θα πρέπει να κάνετε προληπτικό έλεγχο 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία τους κατά τη διάγνωση, λέει ο Δρ Fritz. Για παράδειγμα, εάν ο πατέρας σας διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 50 ετών, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε τον έλεγχο σε ηλικία 40 ετών.

Πάσχετε από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Οι δύο κύριοι τύποι ΙΦΝΕ περιλαμβάνουν τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Αμφότερες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και απαιτούν προγενέστερο έλεγχο κάτω από την ηλικία των 45 ετών, επισημαίνει ο δρ. Oberstein. Μάλιστα, τα άτομα που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα, εμφανίζουν έως και πάνω από 60 τοις εκατό υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με παλιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Crohn’s and Colitis. Γι’ αυτό συνιστάται ένας προληπτικός έλεγχος.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις