Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2023 15:28

ΔΕΠΥ: Υποχωρεί καθώς το παιδί μεγαλώνει; Τι ρόλο παίζει η ηλικία διάγνωσης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε έως τώρα αναφορικά με τη σχέση της διαταραχής διάσπασης προσοχής με το αν ένα παιδί είναι από τα μικρότερα ή από τα μεγαλύτερα στην τάξη - Τι υποστηρίζουν τα νέα επιστημονικά ευρήματα

Εξίσου πιθανό είναι τόσο για τα μικρότερα, όσο και για τα μεγαλύτερα παιδιά μιας τάξης, που έχουν διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, ΔΕΠΥ, να διατηρήσουν στην ενήλικη ζωή τους τη διάγνωση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο The Lancet Psychiatry, διαψεύδοντας προγενέστερα ερευνητικά συμπεράσματα.

Στο παρελθόν, ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν την εγκυρότητα μιας διάγνωσης ΔΕΠΥ σε μικρότερους μαθητές, υποστηρίζοντας ότι τη λαμβάνουν επειδή είναι λιγότερο ώριμοι από τους συμμαθητές τους, που γεννήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Southampton και το Πανεπιστήμιο Nanterre του Παρισιού υποστηρίζει, ωστόσο, ότι τα μικρότερα παιδιά σε μια τάξη, που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, είναι εξίσου πιθανό να διατηρήσουν τη διάγνωση στη μετέπειτα ζωή τους, όσο είναι και για τους μεγαλύτερους συμμαθητές τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, με σχεδόν το 1/3 αυτών να είναι κάτω των 18 ετών. Τα κυριότερα συμπτώματα της διαταραχής είναι η παρορμητικότητα, η αποδιοργάνωση, η αδυναμία διαχείρισης χρόνου, η δυσκολία εστίασης και η ανησυχία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Samuele Cortese, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στο Πανεπιστήμιο του Southampton σχολίασε αναφορικά με τα ευρήματα: «Αυτό που ξέραμε έως τώρα ήταν ότι τα μικρότερα παιδιά σε μια ομάδα μαθητών που ανήκουν στο ίδιο σχολικό έτος ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με ΔΕΠΥ, κάτι το οποίο πολλοί απέδιδαν στο ότι υστερούν σε ωριμότητα σε σχέση με τους μεγαλύτερους συμμαθητές τους. Ωστόσο, κανείς δεν είχε διερευνήσει ποτέ εάν αυτά τα μικρότερα παιδιά που διαγιγνώσκονται με ΔΕΠΥ διατηρούν τη διάγνωση αργότερα στη ζωή τους. Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι αυτά τα νεαρότερα παιδιά έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τα μεγαλύτερα να διατηρήσουν τη διάγνωση με την πάροδο του χρόνου».

«Η εργασία μας δείχνει ότι η διάγνωση της ΔΕΠΥ σε παιδιά με μικρή σχετική ηλικία δεν είναι ιδιαίτερα ασταθής» κατέληξε ο δρ. Corentin Gosling, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris Nanterre και συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Southampton.

Σε συνεργασία με 161 ερευνητές από όλο τον κόσμο, η επιστημονική ομάδα που υπογράφει τη μελέτη εξέτασε τα δεδομένα χιλιάδων ασθενών με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αξιοποιώντας το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων που δημιουργήθηκε ποτέ, για να διερευνήσει την επίδραση του μήνα γέννησης στην επιμονή της ΔΕΠΥ. Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη τα δεδομένα περισσότερων από 6.500 ασθενών παγκοσμίως, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 4-33 ετών.

Πηγή: ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2023 11:40

Σχετικά Άρθρα

  • Ένας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι έχει την διαταραχή ΔΕΠΥ – Ποιος είναι ο ρόλος του TikTok;
    Ένας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι έχει την διαταραχή ΔΕΠΥ – Ποιος είναι ο ρόλος του TikTok;

    Ένας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι έχει «κρυφή» ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν δημιουργήσει μία τάση αυτοδιάγνωσης.

    Ειδικοί με έδρα τις ΗΠΑ που διενέργησαν μία νέα μελέτη, διαπίστωσαν πως ενας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι έχει ΔΕΠΥ.

    Ωστόσο, μόλις οι μισοί από αυτούς (συνολικά 13%) έχουν αναζητήσει ιατρική γνωμάτευση ή βοήθεια, σύμφωνα με την Daily Mail.

    Τι είναι η ΔΕΠΥ;

    Η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) ή στα αγγλικά ADHD, είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να συγκεντρώνεται και να ελέγχει την υπερκινητικότητα ή τις παρορμήσεις του. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

    1. Δυσκολία στην προσοχή: Δυσκολία στο να διατηρήσουν την προσοχή σε εργασίες ή δραστηριότητες.
    2. Υπερκινητικότητα: Συχνές κινήσεις και ανησυχία, ακόμα και σε καταστάσεις που απαιτούν ηρεμία.
    3. Παρορμητικότητα: Δυσκολία στον έλεγχο των παρορμήσεων που συχνά οδηγεί σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συμπεριφορές.

    Η ΔΕΠΥ συχνά διαγιγνώσκεται στην παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να συνεχιστεί και στην ενηλικίωση. Ωστόσο η διάγνωση σε ενήλικες παρουσιάζει περισσότερες δυσκολίες.

    Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως ψυχολογική υποστήριξη, συμπεριφορική θεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις φαρμακευτική αγωγή.

    Η έρευνα

    Η έρευνα έγινε σε 1.000 Αμερικανούς ενήλικες στην περιοχή της Πολιτείας του Οχάιο.

    Διαπιστώθηκε ότι οι νεότεροι ενήλικες είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι έχουν ΔΕΠΥ σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές.

    Είναι επίσης πιο πιθανό να προβούν σε κάποια ενέργεια για αυτό.

    Ο καθηγητής Τζάστιν Μπαρτέριαν, επικεφαλής ερευνητής, δήλωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

    Μάλιστα, δεκάδες διασημότητες, από την Ολυμπιονίκη Σιμόν Μπίλες μέχρι τον αστέρα του Χόλιγουντ Μαρκ Ρούφαλο και την ηθοποιό του Χάρι Πότερ Έμα Γουάτσον, έχουν δημοσιοποιήσει τις δικές τους διαγνώσεις , στην προσπάθεια να ανοίξει η συζήτηση γύρω από τη διαταραχή.

    Και πράγματι, οι συγγραφείς της μελέτης συμφώνησαν ότι οι ανοιχτές συζητήσεις βοήθησαν στη μείωση των στίγματος στο ζήτημα της ψυχικής υγείας.

    Η εξάλειψη του στίγματος

    Σύμφωνα με μία μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Psychiatry διαπιστώθηκε ότι οι νέοι συχνά κατέληγαν να διαγνώσουν τον εαυτό τους με ΔΕΠΥ αφού παρακολουθούσαν κάποιο κλιπ στο TikTok.

    Πράγματι, υπάρχουν πολλά βιντεάκια στο TikTok τα οποία περιγράφουν την διαταραχή και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκδηλώνεται στους ενήλικες.

    Στα βίντεο αυτά απαριθμούνται τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάποιος έχει ΔΕΠΥ, πολύ συχνά βάσει της προσωπικής εμπειρίας του δημιουργού.

    Ωστόσο οι υπεύθυνοι της έρευνας μας εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι οι δημιουργοί των βίντεο και οι influencers πολλές φορές δεν είναι ειδικοί στον τομέα.

    Και αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

    Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

    Ενώ λοιπόν κάποιος που παρακολουθεί αυτές τις αναρτήσεις ίσως να νοιώθει ότι ταυτίζεται με τις περιγραφές, μπορεί αυτό να μην σημαίνει απαραίτητα ότι έχει ΔΕΠΥ.

    Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται στο γεγονός ότι ενώ τα εν λόγω συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν στη ΔΕΠΥ, αυτά τα ίδια συμπτώματα ίσως να προκαλούνται από κάποια άλλη ψυχολογική διαταραχή.

    Σύμφωνα με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή και η ΔΕΠΥ μπορεί να παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες και κοινές ενδείξεις.

    Είναι σημαντικό ότι οι καταστάσεις αυτές συχνά συνυπάρχουν, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος με ΔΕΠΥ μπορεί επίσης να εμφανίζει άγχος ή κατάθλιψη, περιπλέκοντας τη διάγνωση και τη θεραπεία.

    Η αναγνώριση αυτών των επικαλύψεων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση.

    Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η λανθασμένη θεραπεία μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα αντί να βοηθήσει το άτομο να αισθανθεί καλύτερα και να βελτιώσει τη λειτουργικότητά του.

    Τι πρέπει να κάνουμε;

    Για την καλύτερη προστασία των ατόμων που θεωρού ότι μπορεί να έχουν ΔΕΠΥ, ο καθηγητής Μπαρτέριαν προτείνει:

    «Εάν παρακολουθείτε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορεί να πληροίτε τα κριτήρια για τη διαταραχή, θα σας ενθάρρυνα να ζητήσετε αξιολόγηση από ψυχολόγο, ψυχίατρο ή γιατρό με σκοπό να το επιβεβαιώσετε».

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Νέο τεστ υπόσχεται να προβλέπει την άνοια έως και 9 χρόνια πριν
    Νέο τεστ υπόσχεται να προβλέπει την άνοια έως και 9 χρόνια πριν

    Η διάγνωση του τεστ μπορεί να είναι κατά 82% ακριβής, όπως αποκαλύπτει μελέτη.

    Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο, ένα νέο τεστ μπορεί να προβλέψει την άνοια με ακρίβεια 82%. Συγκεκριμένα, αναλύοντας 1.111 Λειτουργικές Απεικονίσεις Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) ατόμων με και χωρίς άνοια, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση (μια μέθοδος ανάλυσης δεδομένων που αυτοματοποιεί την ανάπτυξη αναλυτικών μοντέλων), το οποίο, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, εντοπίζει τα ενδεικτικά σημάδια της άνοιας έως και 9 χρόνια πριν από τη διάγνωση.

    Το μοντέλο προσδιορίζει αλλαγές στην προεπιλεγμένη λειτουργία του εγκεφάλου (DMN). Το DMN είναι μια σύνδεση περιοχών του εγκεφάλου που αλληλεπιδρούν όταν ένα άτομο βρίσκεται κυρίως σε κατάσταση ονειροπόλησης. Εάν έχετε αφήσει ποτέ το μυαλό σας να περιπλανηθεί, τότε έχετε βασιστεί στο δίκτυο αυτό.

    Το DMN είναι ενεργό όταν ένα άτομο βρίσκεται σε σαρωτή fMRI, χωρίς να κάνει τίποτα. Οι ερευνητές συνέλεξαν τις σαρώσεις fMRI των συμμετεχόντων και εξέτασαν αποσυνδέσεις μεταξύ 10 βασικών περιοχών εντός του DMN, χρησιμοποιώντας, όπως είπαμε, μηχανική μάθηση για να κατασκευάσουν το μοντέλο τους.

    Όταν εφάρμοσαν το μοντέλο τους στα ιατρικά αρχεία των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι προέβλεπε με ακρίβεια την άνοια μέσα σε ένα παράθυρο δύο ετών κατά το οποίο θα εμφανιζόταν η διάγνωση.

    Οι συγγραφείς της μελέτης αναζήτησαν επίσης συσχετίσεις μεταξύ των αποσυνδέσεων στο DMN και διαφόρων παραγόντων κινδύνου άνοιας, βρίσκοντας σχέσεις μεταξύ του μοντέλου και της κοινωνικής απομόνωσης, η οποία έχει συνδεθεί με την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς και του γενετικού κινδύνου εμφάνισης της πάθησης.

    Ελπίδα για έγκαιρη ανίχνευση

    Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental προσφέρει ελπίδα για μελλοντική έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας ώστε να μπορεί κανείς να προχωρήσει σε πρώιμες παρεμβάσεις για την αποτροπή της, επεσήμαναν οι συγγραφείς.

    Το εν λόγω εργαλείο πρόβλεψης στοχεύει στην ανίχνευση οποιασδήποτε μορφής άνοιας, όχι μόνο του Αλτσχάιμερ, αν και όπως δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Τσαρλς Μάρσαλ: «Στην πράξη, η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, αποτελεί το συχνότερο αίτιο της άνοιας με την αγγειακή άνοια να είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή άνοιας μετά το Αλτσχάιμερ».

    Τα μάτια μπορούν επίσης να προ… βλέψουν την άνοια;

    Σε άλλη πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι ορισμένα προβλήματα όρασης μπορεί να αποτελούν πρώιμα σημάδια γνωστικής εξασθένισης και μπορούν να προβλέψουν την άνοια 12 ολόκληρα χρόνια πριν διαγνωστεί.

    «Τα οπτικά προβλήματα μπορεί να αποτελούν πρώιμο δείκτη γνωστικής έκπτωσης καθώς οι τοξικές αμυλοειδείς πλάκες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ επηρεάζουν πρώτα περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όραση», εξήγησαν οι επιστήμονες.

    «Ως εκ τούτου, τα τεστ όρασης θα πρέπει να προηγούνται των τεστ μνήμης.

    Υπάρχουν πολλές πτυχές της οπτικής επεξεργασίας που επηρεάζονται από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως η ικανότητα κάποιου να βλέπει περιγράμματα αντικειμένων (ευαισθησία αντίθεσης) και να διακρίνει ορισμένα χρώματα. Χαρακτηριστικά, η ικανότητα να βλέπει κανείς το μπλε-πράσινο φάσμα χρωμάτων επηρεάζεται νωρίς στην άνοια.

    Άλλο ένα πρώιμο σημάδι του Αλτσχάιμερ είναι η ανεπάρκεια στον ανασταλτικό έλεγχο των ματιών. Αυτό σημαίνει πως τα διάφορα ερεθίσματα τείνουν να αποσπούν εύκολα την προσοχή του ατόμου, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα ατυχημάτων στην οδήγηση», κατέληξαν οι ίδιοι.

    Πηγή: VITA

  • Αυτισμός: Ποιες άλλες διαταραχές παρουσιάζουν 3 στα 4 παιδιά που είναι στο φάσμα
    Αυτισμός: Ποιες άλλες διαταραχές παρουσιάζουν 3 στα 4 παιδιά που είναι στο φάσμα

    Τρία στα τέσσερα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού έχουν ενδεχομένως και χαρακτηριστικά κάποιας άλλης νευροαναπτυξιακής διαταραχής, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των παιδιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και παρουσιάζουν παράλληλα και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Πιο συγκεκριμένα, όπως συμπέρανε νεότερη μελέτη, τρία στα τέσσερα παιδιά (76,2%) με διαταραχή φάσματος αυτισμού παρουσίαζαν εξίσου και νευροδιαφορικούς νευρότυπους -συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τη μάθηση και τις κινητικές διαφορές.

    Αν και μάλλον δεν προκαλούν μεγάλη έκπληξη αυτά τα αποτελέσματα, η έρευνα -με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης- που δημοσιεύθηκε στο PLOS One– διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα μισά (55,6%) παιδιά που παραπέμπονται για αξιολόγηση της διαταραχής φάσματος του αυτισμού μπορεί επίσης να πληρούν το διαγνωστικό όριο για τη ΔΕΠΥ, και σίγουρα έχουν τουλάχιστον κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ. Eπειδή η μελέτη εξέτασε μόνο μια μικρή επιλογή πιθανών νευροτύπων, σημειώνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των παιδιών με αυτισμό και άλλους νευροτύπους μπορεί να είναι υψηλότερος.

    Εκτός από τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, η νευροδιαφορετικότητα αναφέρεται στο σύνολο των ανθρώπων που πάσχουν από παθήσεις, όπως είναι η δυσλεξία, η δυσπραξία ή άλλα νευρολογικά προβλήματα και αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ο πάσχων μαθαίνει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

    Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν ανώνυμα ιατρικά αρχεία παιδιών ηλικίας μεταξύ δύο και 17 ετών που παραπέμφθηκαν για αξιολόγηση του φάσματος αυτισμού, χρησιμοποιώντας επικυρωμένα ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση νευροδιαφορικών χαρακτηριστικών.

    Διαπιστώθηκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των νευροδιαφορών που εντοπίζονται και στην έγκαιρη διάγνωση, ενώ τα νευροδιαφορετικά κορίτσια είχαν λιγότερες πιθανότητες να εντοπιστούν πριν από την ηλικία των πέντε ετών, σε σύγκριση με τα αγόρια. Ωστόσο, παρά την κλινική αλληλεπικάλυψη και τη συνύπαρξη της νευροδιαφοροποίησης στα παιδιά, μόλις το 26% των συμμετεχόντων στη μελέτη με άλλα χαρακτηριστικά διερευνήθηκε για μια πρόσθετη υποκείμενη διάγνωση.

    Συνεπώς, τα ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια για τη διάγνωση άλλων νευροαναπτυξιακών διαταραχών μπορούν να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν τη συνυπάρχουσα νευροδιαφοροποίηση κατά την πρώτη αξιολόγηση, επιτρέποντας την έγκαιρη υποστήριξη και την ανάπτυξη μιας ολόπλευρης αντίληψης του νευροτύπου ενός παιδιού.

    «Η μελέτη μας θεωρείται σημαντική, καθώς δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η ολιστική προσέγγιση στην αξιολόγηση των παιδιών, ώστε να εντοπίζονται σωστά οι πιθανές αλληλεπικαλύψεις νευροτύπων. Εκτός από την καλύτερη κατανόηση του νευροδιαφοροποιημένου πληθυσμού στο σύνολό του, ο ακριβής προσδιορισμός της νευροδιαφοροποίησης θα βοηθήσει στην παροχή καλύτερης και πιο προσαρμοσμένης υποστήριξης για τα παιδιά αυτά, όταν χρειάζεται. Όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες είναι πραγματικά ολιστικές, ώστε να εντοπίζονται σωστά τα επικαλυπτόμενα χαρακτηριστικά» επισημαίνει ο Δρ Jason Lang, κλινικός λέκτορας νευροανάπτυξης και επίτιμος σύμβουλος παιδικής και εφηβικής ψυχιατρικής.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Το WhatsApp μείωσε το ελάχιστο όριο ηλικίας στην Ευρώπη στα 13 έτη
    Το WhatsApp μείωσε το ελάχιστο όριο ηλικίας στην Ευρώπη στα 13 έτη

    Από την ηλικία των 13 ετών θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο WhatsApp οι Ευρωπαίοι πολίτες, από 16 που ήταν το όριο ηλικίας μέχρι πρότινος, προκαλώντας την ανησυχία των γονιών και σφοδρές αντιδράσεις.

    Ο νέος ηλικιακός περιορισμός τέθηκε σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη (11/4) και είχε ήδη τεθεί σε ισχύ για τους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο, όπως μετέδωσε το CNNi.

    Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, την οποία η Meta απέκτησε πριν από μια δεκαετία, ανακοίνωσε πως οι αλλαγές που σημειώνονται εξακολουθούν να διασφαλίζουν «μια συνεπή ελάχιστη απαίτηση ηλικίας για το WhatsApp παγκοσμίως».

    Ωστόσο, το χαμηλότερο όριο ηλικίας έχει πυροδοτήσει εντάσεις από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των παιδιών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εκθέτει περαιτέρω τους νέους σε μια σειρά από κινδύνους στο διαδίκτυο.

    Σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε την Πέμπτη (11/4), η ομάδα εκστρατειών «Smartphone Free Childhood» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο απηύθυνε κάλεσμα στη Meta να μην εφαρμόσει τη νέα αυτή πολιτική.

    «Το WhatsApp βάζει τα κέρδη πάνω από όλα και σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια των παιδιών» δήλωσε η Ντέιζι Γκρινγουελ, συνιδρυτής του ομίλου.

    Η μείωση του ορίου ηλικίας «αγνοεί τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που έχουν επισημάνει επιστήμονες, γιατροί, δάσκαλοι, γονείς και ειδικοί ψυχικής υγείας» για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις επιπτώσεις στα παιδιά.

    CNNi: Eve Brennan, Anna Cooban / WhatsApp lowers minimum age in Europe to 13

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΔΕΠΥ: Συχνότερη σε παιδιά με αυτό το ταμπεραμέντο
    ΔΕΠΥ: Συχνότερη σε παιδιά με αυτό το ταμπεραμέντο

    Παίζει ρόλο το ταμπεραμέντο του παιδιού στην εκδήλωση ΔΕΠΥ; Υπάρχουν τρόποι οι γονείς να αποτρέψουν την εκδήλωση της διαταραχής σε παιδιά που είναι επιρρεπή; Μια ερευνητική ομάδα δίνει ενδιαφέρουσες απαντήσεις

    Μια από τις πιο συχνές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) μπορεί να δυσκολέψει τη ζωή του παιδιού στο σχολείο και συνάμα να αυξήσει το άγχος των γονιών. Συνήθως εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως η νευρικότητα, η δυσκολία συγκέντρωσης και η παρορμητικότητα. Θα μπορούσε όμως, με κάποιο τρόπο να αποτραπεί η εμφάνισή της, προτού η διαταραχή αναπτυχθεί πλήρως;

    Μέχρι πρότινος, οι αναπτυξιακοί ψυχολόγοι γνώριζαν ότι ένα πολύπλοκο μείγμα ιδιοσυγκρασίας, γονικής μέριμνας και εκτελεστικών λειτουργιών του νου αποτελούν αλληλένδετους παράγοντες για την ανάπτυξη των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ κατά την παιδική ηλικία. Ωστόσο, μια τελευταία μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Waterloo, που δημοσιεύτηκε στο Research on Child and Adolescent Psychopathology, αναδεικνύει πως υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που προβλέπουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ΔΕΠΥ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης και στοχευμένης παρέμβασης.

    «Μια συλλογή πρώιμων χαρακτηριστικών που αποκαλούμε πληθωρικότητα στην παιδική ιδιοσυγκρασία, όπως ο μεγάλος ενθουσιασμός, η περιέργεια και οι θετικές αντιδράσεις σε άγνωστους ανθρώπους και περιβάλλοντα, σε συνδυασμό με οικογενειακούς παράγοντες μπορεί να προδιαθέτουν ορισμένα παιδιά να αναπτύξουν συμπτώματα ΔΕΠΥ» αναφέρει η Δρ. Heather Henderson, καθηγήτρια αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Waterloo και συν-συγγραφέας της μελέτης, και συνεχίζει προσθέτοντας ότι «αναδεικνύεται πως οι γονείς μπορούν πραγματικά να αποκόψουν τα μονοπάτια που που οδηγούν στη ΔΕΠΥ μέσω πιο καθοδηγητικών και αφοσιωμένων γονικών συμπεριφορών, όπως η καθοδήγηση του παιδιού με λεκτικές και σωματικές υποδείξεις καθώς αντιμετωπίζει νέες καταστάσεις».

    Ενώ η υπερένταση σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας, η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά με πληθωρική ιδιοσυγκρασία τείνουν επίσης να έχουν προβλήματα με την αυτορρύθμιση και τις εκτελεστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης εργασίας και της ευέλικτης σκέψης. Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές ξεκίνησαν να παρακολουθούν συνολικά 291 παιδιά από την ηλικία των μόλις τεσσάρων μηνών μέχρι να κλείσουν τα 15 έτη.

    Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την ιδιοσυγκρασία του παιδιού και τις αλληλεπιδράσεις γονέα-παιδιού στην ηλικία των τριών ετών και στη συνέχεια αξιολόγησαν την εκτελεστική λειτουργία κάθε παιδιού στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Τέλος, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα συμπτώματα ΔΕΠΥ που ανέφεραν οι γονείς των συμμετεχόντων σε έξι περιπτώσεις μεταξύ των ηλικιών πέντε και 15 ετών. Η προσέγγιση αυτή οδήγησε στην αποκάλυψη ότι η ιδιοσυγκρασία και η γονική μέριμνα λειτουργούν συνδυαστικά για να επηρεάσουν τις αναπτυσσόμενες εκτελεστικές λειτουργίες ενός παιδιού.

    Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ αυξάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όταν ένα παιδί εμφανίζει νωρίς πληθωρικό ταμπεραμέντο, χαμηλές έως φυσιολογικές εκτελεστικές λειτουργίες και δέχεται λιγότερο καθοδηγητική και αφοσιωμένη γονική μέριμνα, ενώ διαχειρίζεται νέες καταστάσεις νωρίς στη ζωή του.

    «Όταν ο γονέας φροντίζει το παιδί κατευθύνοντάς το με λεκτικές και σωματικές υποδείξεις, χωρίς να το ελέγχει, ενδεχομένως να βοηθήσει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτορρύθμισης του παιδιού και να αποτρέψει την αύξηση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ» καταλήγει η Δρ Henderson.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Νέο βιολογικό ρολόι «αλλάζει τον τρόπο που μετράμε τη γήρανση»
    Νέο βιολογικό ρολόι «αλλάζει τον τρόπο που μετράμε τη γήρανση»

    Τα νέα εργαλεία εξετάζουν τους λεγόμενους επιγενετικούς παράγοντες, χημικές τροποποιήσεις του DNA που αυξάνουν ή μειώνουν την έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων.

    Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι βιολογική ηλικία του ανθρώπινου οργανισμού συχνά διαφέρει από τη χρονολογική ηλικία.

    Τώρα, μια σειρά από νέα «βιολογικά ρολόγια» που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ βελτιώνουν τις εκτιμήσεις της βιολογικής ηλικίας και αποκαλύπτουν ποιοι παράγοντες επιταχύνουν και ποιοι επιβραδύνουν τη γήρανση, αναφέρουν οι δημιουργεί του στην επιθεώρηση Nature Aging.

    Τα νέα εργαλεία εξετάζουν τους λεγόμενους επιγενετικούς παράγοντες, χημικές τροποποιήσεις του DNA που αυξάνουν ή μειώνουν την έκφραση (λειτουργία) συγκεκριμένων γονιδίων.

    «Η γήρανση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιες παρεμβάσεις λειτουργούν πραγματικά»

    Οι τροποποιήσεις αυτές αφορούν ομάδες μεθυλίου που συνδέονται σε συγκεκριμένες θέσεις του γονιδιώματος.

    Τα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA εξαρτώνται από περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες, ωστόσο προηγούμενα «ρολόγια» που είχαν αναπτυχθεί για τη μέτρηση της βιολογικής ηλικίας δεν μπορούσαν να διακρίνουν τους επιγενετικούς παράγοντες που προκαλούν γήρανση από αυτούς που απλά σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης.

    Συχνά μάλιστα δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν επιγενετικές τροποποιήσεις που επιταχύνουν τη γήρανση από αυτές που τις επιβραδύνουν.

    «Δημιουργήσαμε το πρώτο ρολόι που διακρίνει την αιτία από το αποτέλεσμα» λέει σε δελτίο Τύπου ο Βαντίμ Γκλάντισεβ, επικεφαλής της μελέτης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Brigham and Women του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

    «Τα ρολόγια μας ξεχωρίζουν των αλλαγών που επιταχύνουν και επιβραδύνουν τη γήρανση για να προβλέψουμε τη βιολογική ηλικία και να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων κατά της γήρανσης» πρόσθεσε.

    Η ανακοίνωση του νοσοκομείου έχει τίτλο «Νέα επιγενετικά ρολόγια αλλάζουν τον τρόπο που μετράμε την ηλικία».

    Μοντέλα μηχανικής μάθησης

    Για την ανάπτυξη αυτών των ρολογιών, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 20.000 θέσεις σε όλο το γονιδίωμα και τις συνέδεσαν τες με οκτώ παραμέτρους που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η διάρκεια ζωής, η ηλικία εμφάνισης των πρώτων σοβαρών προβλημάτων υγείας και το εισόδημα.

    Με βάση τα δεδομένα αυτά δημιουργήθηκαν τρία επιμέρους μοντέλα. Το γενικό μοντέλο CausAge που προβλέπει τη βιολογική ηλικία με βάσει τους επιγενετικούς παράγοντες, το DamAge που εξετάζει μόνο τις βλαβερές τροποποιήσεις και το AdaptAge που καλύπτει μόνο τις ωφέλιμες.

    Οι ερευνητές δοκίμασαν τα μοντέλα τους σε δείγματα αίματος από εθελοντές ηλικίας 18 έως 93 ετών που συμμετείχαν σε επιδημιολογική μελέτη στην Υγεία.

    Μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή αυτών των ρολογιών ήταν η αξιολόγηση της βιολογικής ηλικίας επαναπρογραμματισμένων βλαστοκυττάρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το DamAge μειώθηκε σε αυτά τα κύτταρα, γεγονός που υποδηλώνει μείωση των βλαβών που σχετίζονται με την ηλικία.

    Η ομάδα διερεύνησε επίσης την απόδοση των ρολογιών σε βιολογικά δείγματα ασθενών με χρόνιες παθήσεις και βλάβες που προκαλούνται από τον τρόπο ζωής, διαπιστώνοντας ότι το DamAge αυξήθηκε με τις βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία, ενώ το AdaptAge μειώθηκε, αποτυπώνοντας προστατευτικές προσαρμογές κατά της γήρανσης.

    «Η γήρανση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιες παρεμβάσεις λειτουργούν πραγματικά», σημειώνει ο Γκλάντισεβ.

    «Τα ευρήματα μας επιτρέπουν να ποσοτικοποιήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη βιολογική ηλικία και να αξιολογήσουμε την ικανότητα των νέων παρεμβάσεων γήρανσης να αυξήσουν τις πιθανότητες μακροζωίας», καταλήγει ο ερευνητής.

    Πηγή: In.gr

  • Λάθος διάγνωση στο 23% των ασθενών – Το 17% με μόνιμη βλάβη
    Λάθος διάγνωση στο 23% των ασθενών – Το 17% με μόνιμη βλάβη

    Τα λάθη στη διάγνωση μπορεί να οδηγήσουν νοσηλευόμενους ασθενείς στην εντατική ή και στο θάνατο – αιτία τα λάθος τεστ και η ερμηνεία τους

    Λάθος διάγνωση δεν είναι μόνο η αδυναμία να εντοπιστεί ο λόγος που ο ασθενής έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά και να ενημερωθεί κατάλληλα και ο ασθενής για την ασθένειά του.

    Τουλάχιστον έτσι ορίζει τη λανθασμένη διάγνωση νεότερη μελέτη για τις επιπτώσεις των λάθος διαγνώσεων στην υγεία των ασθενών.

    Στην προσπάθεια να διερευνηθεί η αιτία των λάθος διαγνώσεων, η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA, διαπίστωσε ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στα διαγνωστικά λάθη, αλλά οι κυριότεροι είναι:

    • τα πολύπλοκα συστήματα υγείας,
    • ο λίγος χρόνος που έχουν οι γιατροί να κάνουν μια πλήρη διάγνωση και
    • οι διαφορετικές εργασιακές κουλτούρες που εμποδίζουν τη βελτίωση στην απόδοση της διάγνωσης.

    Λάθος επιλογή εξέτασης ή λάθος αποτέλεσμα στο τεστ, δίνουν λάθος διάγνωση για τον ασθενή

    Το διαγνωστικό λάθος συνέβαλε στον θάνατο 121 ασθενών ή το 6,6% του συνόλου των θανόντων

    Σοβαρές επιπτώσεις

    Οι λάθος διαγνώσεις είναι ανεπιθύμητες εδώ και καιρό -ιδίως για τους νοσηλευόμενους ασθενείς- καθώς συμβάλλουν στη μεταφορά σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), στην πρόκληση θανάτου ή και τα δυο.

    Άλλες μελέτες έχουν εντοπίσει ιατρικά λάθη σε 10 από 1000 περίπου ανεπιθύμητα γεγονότα χωρίς να εξετάζουν τις διαγνωστικές διαδικασίες ή διαγνωστικά λάθη σε νοσηλευόμενους ασθενείς τα οποία όμως αντιμετωπίζουν περιορισμούς λόγω διαφόρων υποκειμένων νοσημάτων που οδηγούν σε επανεξέταση των ασθενών, υιοθετώντας πρόσθετες διαδικασίες διερεύνησης.

    Όμως τελικά, πόσο συχνά συμβαίνουν τα λάθη στη διάγνωση σε ενήλικες που μεταφέρονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ή πεθαίνουν στο νοσοκομείο, τι προκαλεί τα σφάλματα και ποιες είναι οι σχετικές βλάβες;

    Σύμφωνα με τη μελέτη του JAMA, τα διαγνωστικά σφάλματα ήταν συχνά, επιβλαβή και είχαν υποκείμενα αίτια, και οδήγησαν στους νοσηλευόμενους ενήλικες στη ΜΕΘ ή στο θάνατο, γι΄ αυτό πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.

    Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και το Γενικό Νοσοκομείο Ζούκερμπεργκ στο Σαν Φρανσίσκο, το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, χρησιμοποίησαν στοιχεία από ομάδα ασθενών με στόχο να προσδιορίσουν τον επιπολασμό, την υποκείμενη αιτία και τις βλάβες των διαγνωστικών σφαλμάτων σε νοσηλευόμενους ενηλίκους που μεταφέρθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ή πέθαναν.

    Λάθη στο ένα τέταρτο των ασθενών

    Διερευνώντας τα αρχεία 2428 ασθενών, διαπιστώθηκε λάθος ή καθυστερημένη διάγνωση στο 23% των ασθενών, με το 17% αυτών των σφαλμάτων να προκαλούν προσωρινή ή μόνιμη βλάβη στους ασθενείς. Τα προβλήματα που υπέβοσκαν στη διαγνωστική διαδικασία με τη μεγαλύτερη επίπτωση στα διαγνωστικά σφάλματα, και στα οποία πρέπει να υπάρξει εστίαση για βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών, ήταν λάθη στα τεστ και στην κλινική αξιολόγηση.

    Η αναδρομική μελέτη διεξήχθη σε 29 ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα στις ΗΠΑ σε τυχαίο δείγμα ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με γενικές παθήσεις και μεταφέρθηκαν σε ΜΕΘ, πέθαναν ή και τα δύο, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

    Κάθε αρχείο εξετάστηκε από 2 εκπαιδευμένους κλινικούς ιατρούς για να προσδιοριστεί εάν συνέβη διαγνωστικό σφάλμα (δηλαδή η διάγνωση δεν ήταν σωστή ή καθυστερημένη), να εντοπιστούν τα λάθη της διαδικασίας διάγνωσης και να ταξινομηθούν οι βλάβες που προκλήθηκαν.

    Ιατρικό λάθος

    Από τα 2428 αρχεία ασθενών μέσης ηλικίας 63,9 ετών σε 29 νοσοκομεία, το 45,6% ήταν γυναίκες και το 54,4% άνδρες.

    Λάθος διάγνωση έγινε σε 550 ασθενείς, δηλαδή το 23% αυτών.

    Τα λάθη αυτά συνέβαλαν σε προσωρινή ή μόνιμη βλάβη ή και θάνατο σε 436 ασθενείς, δηλαδή το 17,8% του συνόλου των ασθενών που εξετάστηκαν ή το 79,2% των ασθενών που υπέστησαν τη λάθος διάγνωση.

    Από τους 1863 ασθενείς της ομάδας, οι οποίοι τελικά πέθαναν, το διαγνωστικό λάθος κρίθηκε ότι συνέβαλε στον θάνατο σε 121 ασθενείς ή το 6,6% του συνόλου των θανόντων.

    Λάθος ιατρική εκτίμηση

    Τα μοντέλα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για να διαπιστώσουν την αιτία της λάθος διάγνωσης, έδειξαν ότι τα προβλήματα:

    • σωστής αξιολόγησης των ασθενών εντοπίστηκαν στο 21,4% των λανθασμένων διαγνώσεων και
    • παραγγελίας και ερμηνείας των εξετάσεων αφορούσαν το 19,9% των λάθος διαγνώσεων.

    Το γεγονός αυτό οδήγησε τους ερευνητές να καταλήξουν ότι τα προβλήματα με την επιλογή και την ερμηνεία των τεστ και τις διαδικασίες αξιολόγησης της πάθησης από τον κλινικό γιατρό αποτελούν τομείς υψηλής προτεραιότητας για προσπάθειες βελτίωσης.

    Πηγή: in.gr

  • Γιατί δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε καλά, όσο μεγαλώνουμε
    Γιατί δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε καλά, όσο μεγαλώνουμε

    Οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ πιο συχνές απ' ότι νομίζουμε. Και πληθαίνουν με την ηλικία. Έτσι όμως θα καταφέρουμε να κοιμηθούμε σαν πουλάκια!

    Από τις συνήθειες μας μέχρι τα ωράρια της δουλειάς μας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τόσο εύκολα αλλά και τόσο πολύ όσο θα θέλαμε, καθώς μεγαλώνουμε.

    Ο ποιοτικός ύπνος, όμως, είναι καθοριστικός τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Η διάθεση, το ανοσοποιητικό σύστημα, η μνήμη, η συγκέντρωση, η παραγωγικότητα, η ενέργεια, η όρεξη, η υγεία της καρδιάς, ακόμη και η μακροζωία, επηρεάζονται από τον ύπνο.

    Για να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους πίσω από τις διαταραχές ύπνου, η δρ Janet Kennedy ειδικός στη θεραπεία διαταραχών του ύπνου και κλινική ψυχολόγος, επισημαίνει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τους παράγοντες που μας κλέβουν τον ύπνο, αλλά και τις κινήσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητά του.

    Τεχνολογία

    Συσκευές, όπως κινητά, τηλεοράσεις και υπολογιστές είναι από τους πιο κοινούς ενόχους για τις δυσκολίες στον ύπνο: «Είμαστε πολύ συνδεδεμένοι με τα τηλέφωνά μας και άλλες συσκευές, οι οποίες μπορεί να αποσπούν την προσοχή όταν προσπαθούμε να πέσουμε για ύπνο κάθε βράδυ. Ένας πολύ καλός τρόπος για να μείνετε μακριά από τη συσκευή είναι να την κρατάτε σε διαφορετικό δωμάτιο πριν πέσετε για ύπνο» συμβουλεύει η Δρ Kennedy.

    Στρες

    Ένας ακόμη λόγος που ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να απενεργοποιηθεί τη νύχτα είναι το άγχος: «Με τόσες υποχρεώσεις στο μυαλό μας, όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε ακόμα» εξηγεί η Δρ Kennedy. Διαφορετικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει το άγχος ως την κύρια αιτία για την αϋπνία ή άλλες διαταραχές ύπνου.

    Εφίδρωση

    Ένα κρύο δωμάτιο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην ποιότητα του ύπνου, ωστόσο αρκετές φορές κοιμόμαστε σε ένα ζεστό δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, ενισχύεται η εφίδρωση, με μια σχετική μελέτη να συμπεραίνει ότι το 36% των ερωτηθέντων σημείωσαν την ενόχλησή τους από την υψηλή θερμοκρασία ή την έντονη εφίδρωση. Παράγοντες, όπως οι διακυμάνσεις των ορμονών, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ορισμένα φάρμακα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νυχτερινές εφιδρώσεις.

    Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα

    Σύμφωνα με την ειδικό, το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας είναι να βεβαιωθούμε πως το υπνοδωμάτιο μας προσφέρει ηρεμία και γαλήνη: «Η κρεβατοκάμαρά σας θα πρέπει να είναι ένα μέρος στο οποίο μπορείτε να αποσυρθείτε στο τέλος μιας εξαντλητικής ημέρας. Αν το δωμάτιό σας είναι ακατάστατο ή χαοτικό, αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κοιμάστε», διευκρινίζει η Δρ Kennedy.

    Επιπλέον, μια ρουτίνας πριν από τον ύπνο μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική: «Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα τελετουργικό 30 λεπτών πριν από τον ύπνο, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, η τήρηση ημερολογίου ή ο διαλογισμός» προτείνει.

    Αν, από την άλλη, ξυπνάτε μέσα στη νύχτα λόγω της εφίδρωσης, φροντίστε να κοιμάστε σε κλινοσκεπάσματα με βάση το βαμβάκι και χωρίς συνθετικά υφάσματα, αλλά και να διατηρείτε την κρεβατοκάμαρα δροσερή.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch