Τρέμετε και ιδρώνετε το πρωί; Αυτά μπορεί να είναι σημάδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Μάθετε περισσότερα γι' αυτά την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.
Όταν επιλέγετε την παρατεταμένη νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξυπνάτε με ζάλη ή σύγχυση; Μπορεί να οφείλεται σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα το πρωί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα που ζουν με διαβήτη.
Μην παίρνετε την υπογλυκαιμία ελαφρά τη καρδία. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, σήμερα Τρίτη 14 Νοεμβρίου ας δούμε μαζί τα σημάδια και τα συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα το πρωί.
Αν εξετάσουμε τα παγκόσμια δεδομένα, περίπου 422 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύρια θάνατοι αποδίδονται άμεσα στον διαβήτη. Επομένως, η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς να αναγνωρίζετε το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και τι πρέπει να κάνετε γι' αυτό είναι σημαντική.
Τι είναι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα;
Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή υπογλυκαιμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μείωση των επιπέδων γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, συνήθως κάτω από 70 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο, εξηγεί ο ενδοκρινολόγος και ειδικός στον διαβήτη Dr. Nithya Abraham. Αυτό μπορεί να επηρεάσει άτομα με διαβήτη, τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2, καθώς και άτομα χωρίς διαβήτη που μπορεί να έχουν άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Τι προκαλεί χαμηλό σάκχαρο στο αίμα το πρωί;
Μπορεί να υπάρχουν διάφορες αιτίες για χαμηλό σάκχαρο στο αίμα το πρωί και είναι σημαντικό να εντοπιστούν αυτοί οι παράγοντες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση. Ορισμένες κοινές αιτίες υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν:
- 1. Παρατεταμένη νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας
Η παρατεταμένη νηστεία χωρίς φαγητό, ειδικά για τα άτομα με διαβήτη, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. - 2. Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη, ιδιαίτερα τα φάρμακα μακράς δράσης για τον διαβήτη, όπως οι σουλφονυλουρίες ή η ινσουλίνη, μπορούν να συμβάλουν σε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, εάν η δόση είναι πολύ υψηλή ή εάν υπάρχει ανισορροπία στην πρόσληψη φαρμάκων και τροφής. - 3. Αυξημένη σωματική δραστηριότητα
Η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα κοντά στην ώρα του ύπνου, δεν είναι καλή ιδέα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα χρησιμοποιεί γλυκόζη για ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης. - 4. Οργανική ανεπάρκεια
Η χρόνια νεφρική νόσος ή άλλες ανεπάρκειες οργάνων μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, λέει ο ειδικός στο Health Shots. - 5. Ορμονικές ανισορροπίες
Ορισμένες ορμονικές ανισορροπίες, όπως η χαμηλή λειτουργία των επινεφριδίων ή τα χαμηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης, μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. - 6. Γαστρεντερικά προβλήματα
Ο εμετός ή η διάρροια μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια γλυκόζης και με τη σειρά τους να συμβάλουν σε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα το πρωί. - 7. Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες
Μπορεί να νομίζετε ότι η κατανάλωση τροφών με ελάχιστους υδατάνθρακες είναι ένας καλός τρόπος για να χάσετε βάρος. Όμως, η τήρηση δίαιτας πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διαθεσιμότητα γλυκόζης.
Μπορεί να μην εμφανίσετε όλα τα συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα, αλλά υπάρχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε.
1. Γρήγορος καρδιακός παλμός
Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός είναι η αντίδραση του οργανισμού στη χαμηλή γλυκόζη στο αίμα, καθώς προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη γλυκόζης αντλώντας το αίμα πιο γρήγορα.
2. Τρέμουλο
Το τρέμουλο ή ο τρόμος, ιδίως στα χέρια, μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της αντίδρασης του οργανισμού στο στρες λόγω της χαμηλής γλυκόζης στο αίμα, λέει η Dr Abraham.
3. Ιδρώτας
Η έντονη εφίδρωση μπορεί να είναι σύμπτωμα της χαμηλής γλυκόζης στο αίμα, καθώς το σώμα προσπαθεί να δροσιστεί όταν αντιλαμβάνεται μια απειλή.
4. Νευρικότητα ή άγχος
Η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα μπορεί να προκαλέσει αίσθημα νευρικότητας ή άγχους λόγω της αντίδρασης του οργανισμού στο στρες.
5. Ευερεθιστότητα ή σύγχυση
Η χαμηλή γλυκόζη αίματος μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία, οδηγώντας σε ευερεθιστότητα και σύγχυση.
6. Ζαλάδα
Η ζάλη είναι ένα κοινό σύμπτωμα και μπορεί να οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει επαρκή γλυκόζη για τη βέλτιστη λειτουργία του.
7. Απώλεια συντονισμού
Η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα μπορεί να επηρεάσει τις κινητικές δεξιότητες και τον συντονισμό, καθιστώντας δύσκολη την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.
8. Πονοκέφαλος
Μπορεί να αναπτυχθεί πονοκέφαλος ως αποτέλεσμα της χαμηλής γλυκόζης στο αίμα που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Τι να κάνετε αν έχετε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα;
Η θεραπεία για το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Κανόνας 15-15
Για επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάτω από 70 mg/dl αλλά όχι σοβαρά χαμηλά, μπορείτε να ακολουθήσετε τον κανόνα 15-15. Καταναλώστε 15 γραμμάρια υδατανθράκων ταχείας δράσης (π.χ. δισκία γλυκόζης, χυμό φρούτων ή ένα κανονικό αναψυκτικό), περιμένετε 15 λεπτά και στη συνέχεια ελέγξτε εκ νέου τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Εάν τα επίπεδα παραμένουν χαμηλά, επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να σταθεροποιηθούν, λέει ο ειδικός. Μόλις σταθεροποιηθούν, φάτε το γεύμα σας.
Ενέσιμη γλυκαγόνη (ενδομυϊκή)
Είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για άτομα με χαμηλή γλυκόζη αίματος που είναι αναίσθητα. Ένα κιτ γλυκαγόνης, που διατίθεται με ιατρική συνταγή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Εάν κινδυνεύετε συχνά από χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, εκπαιδεύστε τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους σας σχετικά με τον τρόπο ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και τη χορήγηση πρώτων βοηθειών σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος χαμηλού σακχάρου στο αίμα.